Kudzu Bitkisi Nedir?

Alkol İsteğini Azaltan Kudzu Nedir? Botanik adı, Pueraria lobata olan kudzu, Fabaceae legume familyasının bir üyesidir. Japonca adı kudzu olan bitkiye çincede “gegen” denir. Kudzu, dağlarda, tarlalarda, yol kenarlarında, sık çalılıklar ve küçük ormanlarda, Çin’in büyük bir bölümü ve Güney-batı Amerika’da yetişir.

Kudzu bitkisi, bir isaflavon olan daidzein, ve isoflavon glikosid olan diadzin ve puerarin içerir. İsoflavon miktarlarında en yüksek, puerarin’dir, sonra diadzin ve daidzein gelir. University of Michigan’daki bir çalışma, geinstein ve daidzein isoflavon kaynakları bakımından baklagilleri karşılaştırmıştır. Sonuçlar, kudzu kökünün, iki bileşik bakımından iyi bir besin kaynağı olduğu yönünde olmuştur.

Ne İşe Yarar?

Kudzu, Çin tıbbında, alkolizm, menopoz belirtileri, diyabet, ateş, nezle, boyun ve göz ağrısı tedavisinde kullanılır. Kudzu ile yapılan çaya xing-jiu-ling denir. Anlamı “ayılmak”tır. Indiana University’de, alkol bağımlıları için, alkolü tatsız kılmak üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Kudzuda bulunan iki bileşenin, alkolü karaciğerde parçalayan enzimi değiştirebildiği görülmüştür.

Alkolizm

Kudzu Çin’de yüzyıllardır alkol zehirlenmesine karşı kullanılmaktadır. Kudzu ve alkolizm bağlantısının, ve insanlarda, içki içmeyi azaltabileceğinin ilk belgelenmiş kanıtı, Harvard Medical School’da psikiyatri profesörü Scott E. Lucas liderliğinde bulunmuştu.Şimdilerde, kudzu kullanmanın ağır içicilerin tükettiği alkol miktarını ve yoksunluk sendromunu azalttığı iddialarını destekleyecek araştırmalar yapılmaktadır. Bu etkinin arkasındaki mekanizma yeterince bilinmese de, Harvard’daki araştırmacıların tezine göre, kudzu, alkolün beyne ulaşma hızını yükseltiyor böylece alkol etkisinin daha hızlı hissedilmesi, daha çok içme arzusunu azaltıyordu.

1991 yılında Dr. Lee, Chinese University of Shin-Yanget’deki araştırmacılar ile işbirliği yaparak, alkol verilmiş laboratuar fareleri üzerinde kudzu çayı etkilerini test etti. Hayvanların hareket koordinasyonu daha iyiydi ve alkolden daha az etkilenmişlerdi. Bir başka çalışma, kudzunun, alkol isteği içinde olmaları üzere yetiştirilen farelerde, alkol tüketimini azalttığı görülmüştü.

1995 yılında Harvard University’de, hamsterlerin su yerine alkolu seçme doğal eğilimleri yüzünden hamster fareleri kullanılarak bir çalışma yürütüldü. Bazı hampsterlere, kudzunun aktif içeriği daidzein verilmişti, diğerlerine ise, istedikleri kadar içmelerine izin verildi. Sonuçlar; daidzein verilen hamsterlerin alkol tüketimi %70 oranında düşmüştü.

Alcoholism” de yayınlanan bir çalışma: Harvard Medical School’a bağlı McLean Hospital’dan bir araştırma grubu olan Clinical and Experimental Research, orta-ağır içicilere, bir içki içme deneyi  öncesinde 1 hafta kudzu ekstre kapsülü verilmişti; plasebo alanlara oranla, kudzu kapsülü alan deneklerin, deney sırasında çok daha az alkol tükettiklerini rapor etmişlerdi. Bir tanesi hariç tüm deneklerin, tükettikleri alkol miktarı azalmıştı.

Alcoholism, Clinical and Experimental Research dergisinin Kasım 2009 sayısında yer alan bir çalışmada, daidzin’in, aldehid dehidrogenaz-2, ya da ALDH-2 adlı karaciğer enzimini inhibe ettiği görülmüştür.  Bu enzim normalde, etanol metabolizması sırasında açığa çıkan bir yan-ürün toksin olan asetaldehid’i yokeder. Bu toksinin yokluğu, “akşamdan kalma” olarak bilinen  reaksiyon yüzünden daha fazla içme isteği ile sonuçlanır. “The American Journal of Drug and Alcohol Abuse“dergisinin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışma, daidzin adlı içeriği yüzünden, kudzu kökünün, alkolizm karşıtı ilaç olan disulfiram gibi çalıştığını bulgulamıştır.

Migren

Çalışmalar ayrıca, kudzu kökünün nörotransmiterleri etkilemesi sebebiyle migren tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir. 2009 yılında, birden fazla başağrısı tedavisinde kudzu kullandıkları raporu vermiş 16 kişi üzerine yapılan çalışma sonrası, araştırmacılar, kudzunun, en az yan etkiyle, migren ataklarında, sıklığı, süreyi ve yoğunluğu azalttığı konusunda birleşmişlerdir.

Göğüs Ağrısı

Bazı araştırmacılar, kudzu içindeki bir kimyasal olan puerarin’in ağızdan ya da damar içi kullanımının, göğüs ağrısı belirtilerini azalttığını düşünmektedir. Bazı kanıtlar, IV puerarin’in eklendiği normal tedavinin daha iyi sonuçlara yol açtığını göstermektedir. “Journal of Chinese Medicinal Materials” da, Ocak 2004 de yayınlanan bir çalışma, Çin bitkisi kudzunun, değişken anjin tedavisinde etkili olabileceğini belirtmektedir.

Kalp Yetmezliği

Çin’de, kan pıhtılaşması yüzünden oluşan bir felç türü olan iskemik felç tedavisinde puerarin’in intravenöz (damar içi) formu kullanılmaktadır.  400 mg. puerarin günlük oral doz, kronik kalp yetmezliği yaşayan hastalarda, kalp fonsyinonunu geliştirmiştir. Akut miyokard enfarktüsü geçiren hastalara, enfarksiyonun boyutunu azaltmak için, 2 hafta boyunca günlük 500 mg. puerarin dozu enjeksiyonu yapılmıştır.

İnsülin Direnci

Ön araştırmalardan biri, kudzu içeriğindeki puerarin’in, insülinin direncini arttırdığını göstermiştir. Araştırmacılar, puerarinin, insülini yağ hücreleri ve kan damarlarından uzağa, vücutta kaslar gibi daha yararlı bölgelere doğru yönlendirerek, kan şekeri düzeylerini düzenlemekte olduğunu söylemektedirler. UAB Department of Pharmacology and Toxicology ‘de profesör asistanı deney yazarı olan Jeevan Prasain, “Puerarin, insülin ya da tansiyon düzenlenmesi ile ilgili  mevcut ilaçlara, güçlü bir tamamlayıcı olmayı kanıtlayabilir.” demektedir.

Yan Etkileri Var mı?

Kudzu bitkisi ostrojenik etkileri nedeniyle, hormona duyarlı kanserli hastalara ve tamoksifen kullananlara uygun değildir. Ayrıca herhangi bir rahatsızlık için ilaç tedavisi görenler doktora danışmadan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php