Alfa Lipoik Asit Nedir ?

Alfa Lipoik Asit Nedir? Alfa Lipoik Asit veya bazen anıldığı gibi ALA 1980 lerin sonlarında keşfedildi. Başlangıçta vitamin olarak nitelenen alfa lipoik asidin yararları son yıllarda birçok araştırmanın merkezi olmuştur. Alpha Lipoic Acid hem suda hem de yağda çözünebilme yeteneğine sahip ve antioksidan özellikte vitamin benzeri bir maddedir.

Şaşırtıcı antioksidan özellikleri ile vitamin benzeri olan bu bileşim, vitamin C ve vitamin E gibi diğer antioksidanlardan çok daha güçlü olduğunu kanıtlamıştır.

Alfa Lipoik Asit C ve E vitamini, Co-enzym Q10 ve Glutatyon gibi diğer antioksidanlar arasında güçlü bir antioksidan ağ oluşumunu  destekleyerek diğer antioksidanların vücutta kullanımını arttırır.

Berkeley Üniversitesince yapılan bir çalışma Alfa Lipoik Asit ile L-Carnitin’in beraber kullanımının, hücrelerin yaşam süresini uzatabileceğini göstermiştir.

Alpha Lipoic Acid’in R formu doğal, S formu ise sentetiktir.

Alfa Lipoik Asit (thioctic asit) ile Alfa Linolenik Asit birbirine karıştırılmamalıdır. İkiside bazen kısaltılmış olarak ALA şeklinde yazılır.

Alfa Lipoik Asit İçeren Besinler

Alfa lipoik asit bilgisi bize bu antioksidanın, kırmızı et, böbrek ve karaciğer gibi organ etlerinde, bira mayası, brokoli, ıspanak, domates ve bezelye gibi besin kaynaklarında bulunabileceğini söylemektedir ve bilim adamları vücudumuzun da küçük miktarlarda ürettiğini keşfettiler. Mamafih, takviye şeklinde alfa lipoik asit ürünleri özel hastalıkların tedavisi için önerilmiştir.

Alfa Lipoik Asitin 10 Şaşırtıcı Faydası

Alfa lipoik asidin birçok yararı vardır ve bunların en başındaki 10 tanesi aşağıda listelenmiştir.

1. Alfa lipoik asit bilgisi aynı zamanda ALA nın vücudumuzun gıdalardan tükettiği karbonhidratlardan, yağlardan ve proteinlerden enerji üretmesinde B vitaminlerine yardımcı olduğunu gösterir.

Vücudu, oksijen kullanımından sonra ortaya çıkan yan ürünlere karşı en üst seviyede korur. Yağda çözünebildikleri için hücre zarını geçip hücre içindeki genetik şifreyi korumak yoluyla kansere karşı önleyici rol oynarlar.

Hücresel enerji üretimindeki işlevi nedeniyle kronik yorgunluk sendromunda yararlı olabilir.

2. ALA hastanelerde karaciğeri etkileyen akut zehirlerin tedavisinde damar yoluyla kullanılır.

3. Alfa lipoik asit ürünleri diyabetik nöropati tedavisinde kullanılır. (Tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde sinir hasarı)

Tip2 diyabet hastalığında kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde rol oynayabilir.  Şeker hastalarında görülen ağrıları ve uyuşukluk hissini hafifletebilir. Tip1 ve Tip2 diyabette sinir hasarlarının hafifletilmesi amacıyla Avrupa ‘da kullanılmaktadır.

4. Çalışmalar ALA takviyelerinin HIV, glokom ve karaciğer hastalıkları dâhil çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de faydalı olabileceğini göstermiştir. Test tüpleri alfa-lipoik asitin HIV virüsünün büyümesini engelleyebileceğini göstermekle birlikte insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olmayacağı henüz bilinmemektedir.

1995’de Vestnik Oftamologii’de yayınlanan araştırmaya göre Alpha Lipoic Acid’le tedavi edilen katarakt proplemi olan kişilerin % 45’inde iyileşme gözlenmiştir.

Cleveland Clinic tarafından yapılan açıklamaya göre alfa-lipoik asit içeren kremler cilt yaşlanmasını önleyebilir.

5. Alfa lipoik asid diyabetlilerde sinir bağlantılı kalp hasarlarından kaynaklanan ani ölümleri önlemede yardımcı olur.

6. Alfa lipoik asit yararları yaşlanan erişkinlerde beyin işlevlerinin korunmasını da içerir ve aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıklarda uzun sureli belleği de geliştirebilir.

2007 de Journal of Neural Transmission’da yayınlanan bir araştırma sonucuna göre günlük 600 mg’lık Alpha Lipoic Acid  dozu Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaştabilir.

7. ALA inmeyi takiben beyin hücrelerinin muhafazasına yardım eder.

8. Alfa lipoik asid bir antioksidan olarak vücudu kanserden korumada da yardımcı olabilir ve bu konudaki araştırmalar sürmektedir.

Bazı çalışmalarda kansere karşı mücadele eden bağışıklık sisteminin aktivitesini artırdığı ve kanser hücrelerinde homosistein seviyelerini çoğaltarak bu hücrelerin ölümünü sağladığı tespit edilmiştir.

2010 yılında Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals dergisinde yayınlanan çalışmaya göre Alpha Lipoic Acid radyasyonun zararlı etkilerine karşı koruyucu etki göstermektedir.

9. Karıncalanma veya uzuvlarında uyuşmalardan şikâyetçi olan herhangi birisi için, ALA sinirlere kan akışının artmasına yardımcı olabilir ve böylece bunları önleyebilir.

10. Karaciğer Hastalıkları; Alfa lipoik asitin yararlarından bir başkası, hepatit vakalarında ve diğer karaciğer hastalıklarında karaciğerin korunmasıdır. ALA karaciğeri zararlı hücre değişimlerinden korur ve toksinlerin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

2010 yılında Food and Chemical Toxicology dergisinde yayınlanan rapora göre Alpha Lipoic Acid tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların karaciğere verdiği yan etkilere karşı olumlu etkiler göstermektedir.

Alfa lipoik asit’in milk thistle ve selenyumla birlikte hepatit C tedavisine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Alfa lipoik asit silymarin (milk thistle) ile  birlikte çok tehlikeli bir mantar olan Amanita zehirlenmesinin tedavisinde  kullanılmıştır.

Günlük Doz

Genel kullanım için 30 – 100 mg.

Diyabetik Nöropati için 3x200mg.

Sinir ve karaciğer fonksiyonlarına ve sağlıklı kan dolaşımına yardımcı olabilmesi amacıyla günlük 600 mg’a kadar kullanımını önerenler vardır.

Kapsül şeklinde takviyeler mevcuttur. Bir sağlık kuruluşu gözetiminde enjeksiyonla da uygulama yapılmaktadır.

Alpha Lipoic Acid Zararları Var mı?

• Tiroid ilaçları ve diyabetik ilaç kullananlar doktor onayı olmadan kullanmamalıdırlar. Metmorfin (Glucophage), glipizid (Glucotrol) ve gliburid (DiaBeta) gibi kan şekeri düşürücü ilaçlarla birlikte kullanımı olumsuz etkileşime neden olabilir.

• Alpha Lipoic Acid bazı metabolik yollarda enzim aktivitelerini etkileyebilir.

• Genel bir önlem olarak herhangi bir kimyasal ilaç kullanırken doğal ya da bitkisel ürün kullanımı tıbbi onay olması halinde sözkonusu olmalıdır. Sitokin P 450 enzim sistemiyle metabolize olan sentetik ilaçlarla bu tür ürünlerin birlikte kullanımı bazen olumsuz sonuçlara neden olabilir.

• Yüksek dozlarda mide bulantısı ve ishal gibi yan etkiler görülebilir. Çok fazla alımı kan şekerinin düşmesine yol açabilir.

• Bazı kişilerde allerjik reaksiyonlara neden olabilir.

• Alpha Lipoic Acid metal şelat oluşturucu bir madde olduğu için magnezyum, demir ürünleri ve süt gibi kalsiyum içeren ürünlerle bir arada alınmaması gerektiği vurgulanıyor.

• Alkol tüketimi nedeniyle B1 vitamini eksikliği olan kişlerin kullanması önerilmiyor.

• Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

 

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Alfa Lipoik Asit Nedir ?” üzerine 25 yorum

  1. ilacı aldıktan sonra idrar da ağır bir plastik kokusu aldım demek ki ağır metalleri vücuttan atma özelliği var insülin direnci için alıyorum etkisini takip ediyorum bir haftadır kullanıyorum

  2. Demir ilacı kullanıyorum. 200mg ALA almaya başladım.Acaba demirimi düşürür mü?Veya başka yan etkileri olur mu?

  3. Aynı zamanda kurşun civa gibi ağır metalleri bağlayıp atan çok güçlü bir ağır metal şelatörüdür.En önemli özelliği de bu olabilir.İnternette ağır metal detox u ve alfa lipoik asitle ilgili çok sayıda bilgiyede ulaşabilirsiniz.

  4. r formunu yani doğalını nerden alabiliriz bilmiyorum .kullanan arkadaşlar bilgi verebilirlermi

  5. Benim zaten yavaş olan bağırsaklarımı yavaşlattı ama insülin direncimi düzelttiği için burakmayı hiç istemiyorum :((

Yorum yapın

css.php