Guatr Belirtileri Nelerdir?

Guatr Nedir? Guatr Nedenleri ve Guatr Belirtileri. Tiroid bezinin büyümesi olan guatr hastalığı sıkça rastlanılan ancak tanı konması genellikle uzun süren bir rahatsızlıktır. Meydana getirdiği yakınmalar birçok farklı hastalıkta da görüldüğü için en son akla gelen rahatsızlık olmuştur.

Troit Bezi Nedir?

Tiroit bezi, boynun ön yüzünde, nefes borusunun iki yanında olan hormon üreten bir iç salgı bezidir. Tiroid bezinin  görevi, tiroid hormonları yapmak ve kana salgılamaktır. Tiroit bezinin iltihabi ve tümoral olmayan büyümeleri guatr olarak adlandırılır.

Hipertiroidi tiroid bezinin aşırı çalışması hipotiroidi ise az çalışması sonucu meydana gelir.

Guatr hastalığı kadınlarda ve ileri yaşlarda daha çok görülmekte ve de ailesinde guatr rahatsızlığı bulunan kimselerde guatr gelişme olasılığı artmaktadır.

İyot, tiroid hormonunun yapımında  gerekli olan önemli bir maddedir. İyotun yetersiz alması halinde, tiroid bezinin çalışması bozulur ve bez büyür.

Guatr Nedenleri

Guatr hastalığına iyot yetmezliği olan yerlerde daha sık rastlanmaktadır. Genetik eğilim, gebelik, buluğ çağı, selenyum yetersizliği, demir eksikliği anemisi, lithium, aminosalisilik asit gibi ilaçlar, otoimmun tiroid hastalığı  soya yağı ya da fasulyesi, flakonoidler gibi bazı guatrojen maddeler guatr hastalığına sebep olabiliyor.

Tiroit hormonlarının yapımının normal oranda olması için günlük iyot gereksinimi yaklaşık 150 mikrogramdır.

Guatr boyun ve boynun ön kısmında yer alan tiroid bezinin iltihap ve kanser dışındaki bir nedenden dolayı büyümesidir. Guatr denilince akla sadece tek bir hastalık gelmez. Belirtileri ve tedavileri birbirinden değişik olan hastalıklar grubu diye tanımlandırmak daha doğru olur.

Tedavi edilmesi mümkün olan bir guatr geciktirilirse veya ilaç tedavisine yanıt alınamazsa ameliyat gerektirebilir. Guatr hastalığının erken teşhisi önemlidir. Bunda geç kalınması tedaviyi zorlaştırır, sistemlerde yol açtığı hasarların geri döndürülmesini güçleştirebilir.

İdrarla atılan iyot oranı, eksikliğin derecesini gösterir.  İdrar iyotunda hafif derecede yetmezlik olanların  %5-20’sinde, orta dereceli yetmezlik olanların %20 ila 30’unda ve aşırı yetmezlik olanlarında %30’undan fazlasında guatr gelişmektedir.

Guatr Hastalığının Belirtileri Nelerdir – Guatr Olduğunu Nasıl Anlarız?

Guatr hastalıkları 3 ana başlık altında değerlendirilebilir.

1-Hipertiroid Hastalığı Zehirli guatr olarak da bilininen hipertiroid hastalığı tiroid bezinin aşırı hormon salgılamasıyla oluşur. Vücudun çalışma hızı artar, çarpıntı ve titreme gibi belirtilere rastlanır.

Zehirli Guatr Nasıl Anlaşılır?

  • Kalp çarpıntısı
  • Ellerde titreme
  • Sinirlilik
  • Aşırı heyecan
  •  Nabız sayısında ve tansiyonda artış
  •  Terleme
  •  Sıcağa tahammülsüzlük
  •  Gözlerin yuvalarından taşması
  • Kilo alınamayışı
  •  Adet prolemleri
  •  Saç dökülmesi
  • Gözde canlı bakış

Bu tür guatr rahatsızlığının Basedow Hastalığı, Plummer Hastalığı ve Toksik Adenom gibi çeşitleri vardır.

2-Hipotiroid Hastalığı: Bu hastalık tiroid bezinin az hormon salgılaması sonucu meydana gelir. Hipotiroid hastalığında vücut hızının yavaşlaması ve hareketlerin ağırlaşması gibi belirtiler görülür.

  • Yorgunluk
  • Hareketlerde yavaşlama olması
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Nabız düşüklüğü
  •  Ciltte kuruma
  • Saçlarda kuruma ve dökülme olması
  •  Adet düzensizlikleri
  •  Gebe kalmada zorluk

3-Hormon Dengesizliği Olmayan Guatr Hastalığı: Bu tür guatr hastalığı da Multinodüler Guatr, Diffüz Guatr, Soliter Tiroid Nodülü gibi çeşitlere ayrılır.

Guatr Teşhisi

T3, T4, TSH hormonları, tiroit ultrasonografisi ve tiroit sintigrafisi yapılır, ayrıca iğne ya da tru-cut biyopsiyle hasta değerlendirilir.

Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Guatr şüphesi olan kişiler öncelikle endokrinoloji (hormon hastalıkları) bölümüne başvurmalıdır.

Guatr Tedavisi Nasıl Olur?

Guatr hastalarına uygulanacak en uygun tedavi şeklinin genel cerrah, endokronolog, radyolog ve patologdan oluşan bir ekip tarafından belirlenmesi gerekir.

İlaç Tedavisi: Küçük ve orta büyüklükteki guatrlar tiroid hormonuyla tedavi edilir.

Cerrahi Tedavi: Tiroid bezi büyümeye devam ediyorsa, guatr çok büyükse, solunum ve yutma zorluğuna neden oluyorsa ya da tiroid kanseri sözkonusu ise ameliyat gündeme gelir.

Radyoaktif iyot Tedavisi: Daha çok yaşlı, tiroid hormonu fazla ve genel bir büyümesi olan kişilerde bu tedavi yöntemine başvurulur.

Tiroit nodüllerinin tedavisi her hastaya göre değişebilir. Tedavinin şekline tiroit biyopsisinin sonuçlarına göre karar vermek gerekir. Özellikle çapı 2,5-3 cm’den büyük nodüllere mutlaka biyopsi yapılması önerilmektedir. Sıcak nodüllerde tiroit hormonu tedavisinin yararı yoktur. Aksine, tiroit hormonu bu kişilerde proplemi daha da riskli hale getirebilir.

Soğuk nodüllerde cerrahi girişim yapılır veya hasta takibe alınır. Ancak her nodülün ameliyat edilmesine gerek yoktur. Araştırmalar ameliyat sonrasında %20 – %30 hastada yeniden nodül oluştuğunu göstermektedir.

Kanserli veya kanser şüphesi olan nodüllerin ameliyat edilmesi gerekir. Ayrıca kanser olmasalar bile çok büyük ve çevresine baskı yapan nodüller ameliyat edilebilir.

Guatr Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tiroid hastalığı zamanında tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşam kalitesinin düşmesine ve de ileri dönemde daha önemli rahatsızlıklarla  karşılaşma olasılığı artar. Tiroid hastalarında, özellikle tek ve soğuk nodül olan durumlarda kanser oluşma riski daha fazladır. Tiroit hastalıkları içinde tiroit kanseri oranı %2 ila %4 arasındadır.

Tedavi edilmemiş bazı tiroid hastalıkları erkeklerde ve kadınlarda  kısırlığa yol açabilir. Nasıl olduğu tam olarak bilinmese de erkeklerde sperm hareketlerini etkileyerek kadınlarda ise yumurtalık fonksiyonlarını bozarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığı sanılıyor.

Tiroid hormonunun yüksek oranda salgılandığı zehirli guatrda, erkeklerde kandaki serbest testesteron oranı azalır ve de sperm kalitesinde değişiklikler meydana gelir. Bunun neticesinde de kısırlık oluşabiliyor.

Tiroid hormonunun fazla seviyede salgılandığı zehirli guatrda ve tiroid hormonunun yetersiz olduğu guatr türlerinde, hamile kalınsa bile hamileliğin sürdürülmesi konusunda da önemli proplemlerle  karşılaşılabilir.

Guatr Hastaları Neler Yemeli?

  • Et, balık, ceviz, yumurta gibi selenyum içeren besinler;
  • Kuzu eti, peynir,  kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, ceviz, badem, ay çekirdeği, tam tahıllar gibi çinko olan besinler
  • Kırmızı et, tavuk, yumurta, somon balığı gibi demir içeren yiyecekler öneriliyor.
  • Tiroid bezinin az çalışması durumunda (hipotirodi) B2, B6, B12 vitamin takviyeleri alınabilir. Ancak A ve E vitamininin alınması önerilmiyor. Tiroid bezinin aşırı çalışması yani hipertirodi durumunda A, B1, B6, C, E vitamin kullanımı öneriliyor.
  • Hipertiroidisi olan hastaların iyotsuz tuz kullanmaları gerekir.
---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Guatr Belirtileri Nelerdir?” üzerine 16 yorum

  1. Merhaba benim bogazimda asiri derece yanma var ve tükürüğü yutkunamama gibi sorun var bu kalp carpintisi ve mide agrisi da yapiyor

  2. Şekerim ölçtürmek için kan verdim guatr başlangıcı var gibi dedi ama şu anlık bir şey yok dedi korkulacak dedi iyi yani dedi sadece gibi gözüküyor dedi Sizce bu kötü bir şey mi e yapmam lazım İyisin yani dedi sadece iyiyotlu tuz kullan dedi cevaplarınızı bekliyorum

  3. Hayırlı akşamlar arkadaşlar, bugün doktor tiroid hormonun yükselmiş dedi ve boğazıma baktı guatırın olabilir nodül falan bişeyler söyledi ama daha detaylı bilgilenmek için dahiliyeye yönlendirdi beni. Benimde 3 gündür sol bademciğim ağrıyor galiba neden bilmiyorum. Daha önce hiç böyle birşey yaşamadım tsh de iyiydi şimdi yüksek çıktı artı hiç kilo alamıyorum nedendir acaba

  4. Merhaba arada bogazimdan asagiya bicak gibi birsey saplaniyo vemideme kadar iniyo bir saat kendime gelemiyorum ellerim titriyo ve gegirmeyle atiyorum ve sonra basim agriyo guatir olabilirmi annem zehirli guatir hastasi belirtileri boylemidir

  5. 8 aydan beri tedavi görüyorum dün yaptırdığım tahlil sonucum TSH5.56 biraz yüksek çıktı sonuç bunu nasıl dengeleye bilirim.100mg guatr hapı kullanıyorum.

  6. Merha arkdaslar ismin Huseyin 39 yasindayim bendede yutkunmada zorlaniyorum doktora gittin bogazinda kizarmisdedi bana pekesilin ignesi yazdi bende bunu sabah aksan vurdurdum 10 igneyi hafifgecergibi oldu ama gecmedi acaba bendedemi guatir baslangici oluyor ankaradan doktor ark tavsiyeleri bekliyorum Allah hastalarimiza acil sifalar versin saglikli olun inssallah

  7. Selamunaleykum Arkadaşlar Dertlerinizi çok iyi anlıyorum çünkü Benimde başımda var onun için çok iyi anlıyorum gitmediğim Dr. Kalmadı sonunda bu Dr.Buldum çok şükür ediyorum Guatırımdan çokkkk memnunum Bakılmassa kansere kadar gidiyor kanser de müzmünleşirse ALLAH korusun çaresi kalmıyor sonu çokkk kötü oluyor kesinlikle tedaviye gidin ihmal etmeyin ihmale gelmeyen bir hastalıktır.

    Prof.Dr.Tevfik Özpaçacı NÜKLEER TIP MÜTEHASSISI ( GUATIR HAST.

    TEŞHİSİ, TAKİBİ VE RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİSİ ) Abide-i hürriyet cad No 50

    Ortaklar Apt Kat; 1. D 4.Şişli – istanbul – Mua; 0212 246 41 06 – 234 00 80 / Cep 0542

    257 57 34 / Tel; Randavu alabilirsiniz Mua; 3000 TL Çok ucuz başka prof Dr 500

    ve 600 TL AŞAĞI DEĞİL Aynı zamanda Sabahtan öğleye kadar okmeydanı
    Hastanesinde öğretim üyeliği yapıyor öyleden sonra meayanesinde görevini yapıyor.
    Benimde Guatırım var bu Dr 20. 25 senedir doktorumdur ben çok memnunum ALLAH da ondan memnun olsun inş çok iyi bir doktor iyilik bir yana süper bir doktor para canlısı değildir onun dediklerini harfiyen dinyeyip harfiyen yerine getirirseni kanser bile olsanız ( kanseriniz gecikmemişse ) ALLAH ın izni ile ona bile çare buluyor Beni kızı gibi çok sever Benim çok hassas olduğumu bilir Benim ismimi söyleyip arkakaşımız oluyor sizi çok met sizi çok iyi bir doktordur deyip sizi bize tavsiye etti derseniz daha da iyi bakar. ismim GONCAGÜL SEZGİN Tavsiye etti dersiniz çok iyi bakılacağınızdan çok eminim ALLAH ın izni ile inşşş!!! Tabikii Banada bol bol DUA EDERSİNİZ İNŞ ALLAH’a Emanet olun inşşşş…!!!

  8. bende cildiye doktoruna gittim saçlarım dökülüyo diye .sonuç alamaya gittim bugün
    bendede guatır başlangıcı olduğunu ve kan sayımımın düşük olduğunu söyledi .
    sigarayı mutlaka bırakmammı istdedi ilaçlarla tedvi olacam .biraz korkttum bu tedavi
    ne kadar zamanda sonuç veriyor 1 ay sonra gel dedi gene kan vercem baktıracam .

  9. iyi günler ben 13 yaşındayım 7. sınıfa gidiyorum 4. sınıfta guatrım vardı 6. sınıfa kadar ilaç kullandım ve sürekli hastaneye gidip kan verdim. Ankarada bir doktora gittim doktor hastalığın geçmiş dedi 2 ay sonra tekrar gel dedi ama ben okullar açıldığı için gidemedim. şu anda boğazımda bir kitle kaldığını hissediyorum yutkunmakta zorluk çekiyorum. bu kitle yüzünden sürekli öksürüyorum. burdaki doktorlar pek bir şey anlamıyorlar. sizce bu normal bir şey mi? nelere yol açabilir?

  10. Bugun su icerken birden bogazimda birseyin oldugunu hissettim ve yutkunurken bile orda o seyin durdugunu hissediyorum. Bogazima birseylerin takildigini dusunerek birseyler yedim ictim ama gecmedi hala. Bogazimda yutkunurken birdseyin oldugunu hissedyrm guatr olabilir mi. Fikriniz var mi

  11. 16 yaşındayım 6 mm lik guatr teşhisi konuldu doktorum 1 ay sona tekrar gel test yaptır ded ve hiç bir ilaç tedavisi uygulamadı çokmu zararlıdır ya da ameliyat mı der

  12. Merhaba arkadaşlar. Guatr hastalığının etkilediği sistemler ve korunma yolları nelerdir? Söylerseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

  13. tuğba öncelikle geçmiş olsun ben 2 yıldır zehirli guatr ım benim sana tavsiyem genel cer. veya dahiliye ye gidip guatr testi yaptırmak istediğini söylemek en net ve gerçek çözüm yolu bu bence inş. yoktur ve sağlığın iyidir tekrar geçmiş olsun

  14. iyi günler bana da bu konu hakkında yardımcı olursanız sevnirim benim bir ay kadar bi süre önce sol tarafımda bulunan bademcigim agrıyodu ama soguk algınlığı belirtisi sandım degildi çünkü boynumu dönderdikce o top seklinde bana rahtszlık verdi 1 hafta arayla sag tarfımda da aynı belirti var yutkunmakta zorlanıyorum . boğaz kasıntısı ve arada ses kısıklığı da bunların yanı sıra uzun zamandr var bazı guatr belirtileride bulundugu için bana yardımcı olmanızı istyorum lütfen cevap bekliyorum tesekkür ederim

  15. guatır amelyatı oldum coktandır ilaçlarımı kulanmıyorum tafsiyelerinizi bekliyorum

Yorum yapın

css.php