Gamma Linolenik Asit Nedir ve Ne İşe Yarar?

Gamma Linolenik Asit Nedir? Omega-6 yağlarından biri olan Gamma Linoleik Asit (GLA) vücutta önemli anti-enflamatuar etkisi olan prostaglandine dönüşür. Ayrıca hücre membranının önemli bir bileşenidir.

Gamma linolenik asit çuha çiçeği yağı, hodan yağı ve siyah frenk üzümü yağı gibi yağlarda bulunur. Mavi-yeşil mikro alg olan spirulinada da yer alır.

Hodan yağı (18-27%), siyah frenk üzümü yağ (% 15-20) ve çuha çiçeği yağı (7-14% ) GLA içerir. Gamma Linolenik Asit hodan tohumundan da elde edilmekle birlikte daha çok çuha çiçeği tohumundan (Evening Primrose Oil) elde edileni tercih edilmektedir.

Besinlerle alınan Linoleik Asid (LA) önce Gamma Linoleik Aside (GLA) ardından da prostaglandine (PGE1) ‘e dönüşür.

Vitamin ve mineral eksikliği (LA’nın PGE1’e dönüşümünde B3, B6, C, E  vitaminleri, magnezyum, selenyum ve çinko gibi minerallere ihtiyaç duyulur), bazı hastalıklar, yaşlanma, alkol ve sigara, stres ve yanlış beslenme gibi faktörler LA’nın GLA ya ve ardından  (PGE1) dönüşmesini yavaşlatır ya da durdurur.

Dönüşüm zincirinin sorunlu olduğu bu tür durumlarda doğrudan GLA alımı PGE1’in oluşumuna ve GLA eksikliği nedeniyle meydana gelen sağlık risklerinin giderilmesine yardımcı olur.

Gamma Linolenik Asit Faydaları

Genel Prensip: Doğal takviyeler herhangi bir sağlık sorununa karşı tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır. Bu tür ürünlerin ilaçlarla beraber alınmasının bazen olumsuz etkileşimlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

• 1993 yılında ‘Diabetes Care’ de yer alan çalışmaya göre bir yıl boyunca günlük 480 mg GLA kullanımı diyabetik nöropati hastalarında olumlu etki sağlamıştır.

• İngiltere’de yapılan bir çalışmada GLA, Tamoxifen adlı meme kanserinde kullanılan ilaçla birlikte kullanılmış ve hastaların ilaca yanıt verme oranında artış tespit edilmiştir. Başka bir çalışmada ise GLA’nın tümör hücresi üzerinde lipit peroksidasyonu denilen bir mekanizmayla seçici toksisite etkisi gösterdiği ve tümörün beslenmesini sağlayan damarlanmayı baskıladığı saptanmıştır.

• Çuha çiçeği yağı anti-enflamatuar etkisi sebebiyle artrit sorunu olan kişilerin eklem ağrılarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar GLA ‘nın eklem ağrısı, sertlik, hassasiyet gibi belirtilerde rahatlama sağlayabileceğini ve NSAID ihtiyacını azaltabileceğini göstermiştir.

• Yapılan çalışmalara göre günlük 1,4 gr GLA alımı eklem sertliğinde % 36, eklem şişliğinde ise % 28 azalma sağlamıştır.

• Çeşitli çalışmalar GLA’nın egzema sonucu meydana gelen kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi şikayetlerin azaltılmasında faydalı olabileceğini göstermiştir.

•Bir çalışmada ülserativ kolitli hastalara bir yıl boyunca GLA verilmiş semptomlarda % 55 düzelme saptanmıştır.

• PMS belirtilerine yönelik yapılan bir çalışmada % 9 GLA içeren (Efamol), takviye kullanan kadınların % 61 tam rahatlama, % 23 ise kısmi rahatlama hissetiklerini belirtmişlerdir.

• Brezilya’da yapılan ve sonuçları Reproductive Health adlı dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre gamma linolenik asit, adet öncesi sendrom (PMS) belirtilerinde azalma sağlayabilir. Çalışmada 120 kadın E vitamini, gamma linolenik asit, oleik asit ve lioleik asit gibi yağ asitleri içeren tableti her gün yatmadan önce 2 adet kullanmışlar ve 3 ayın sonunda bir çoğu sıkıntılarında azalma olduğunu  belirtmişlerdir. Araştırmacılar verilen maddelerin prolaktin hormonuna etki etmek suretiyle yarar sağladığını ifade ediyorlar.

• Gamma Linolenik Asit’in cilt yaşlanmasını geciktirme, cildi nemlendirme, sıkılaştırma ve hormonal dengeyi destekleme gibi etkileri vardır.

• GLA içeren kremler de kullanılabilir. GLA içeren kremler özellikle stres ve diğer faktörlere bağlı cilt sorunlarının tedavisini kolaylaştırır.

Nasıl Kullanılır?

Rahatsızlığa göre farklı kullanım önerileri vardır.

PMS: Günlük 240-320 mg

Diyabetik Nöropati: Günlük 480 mg

Cilt Hastalıkları : Günlük 360 – 750 miligram

Romatoid Artrit:  Günlük 750 mg – 2.8 g  (6-12 ay boyunca)

Zararları Var mı?

• GLA genel olarak güvenli kabul edilen bir üründür. Ancak, bazı hodan yağı preparatları karaciğer için zararlı olabilecek Pyrrolizidin alkaloit adlı kimyasallar içerir.

• Nöbet bozukluğu proplemlerinde omega-6 takviyeleri kullanılmamalıdır.

• Klorpromazin, flufenazin, perfenazin, promazine ve tiyoridazin gibi ilaç kullananlar almamalıdır.

• Warfarin türü kan inceltici ilaç kullananlar GLA almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

• Gebe veya emziren kadınlar doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.

• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımına 1-2 hafta öncesinden son verilmiş olmalıdır.

• Bazen yan etkiler ürünün kalitesiyle de ilişkili olabileceği için organik sertifikalı, ışık geçirmez şekilde paketlenmiş ve doğru sıcaklıkta muhafaza edilen ürünler tercih edilmelidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Gamma Linolenik Asit Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 2 yorum

  1. Hayır yanlışlık yok. Çuha çiçeği yağında var. İnternete yazarsanız çıkar, yanlışlık yok.

  2. Gamma Linoleik asit bildiğim kadarıyla Ezan Çiçeği (Oenothera Biennis) bitkisinden elde edilen yağda bulunur. Çuha çiçeğiyle karıştırıldığını zannediyorum, muhtemelen yanlış çeviriden dolayı. Yanlış bilgi olmasın…

Yorum yapın

css.php