Tiroit Belirtileri Nelerdir?

Tiroit Belirtileri, Tiroid Nedir? Tiroid bezi boynun ön kısmında, nefes borusunun önünde olan bir organdır. Tiroid bezinin işlevi, tiroid hormonu salgılamak, tiroid hormonunun göreviyse vücuttaki bütün hücrelerin çalışma hızını ayarlamaktır. Saç telinden ayak tırnağına dek tüm hücrelerin hangi hızda çalışacakları, tiroid hormon seviyesine göre ayarlanır.

Tiroid hastalıkları  sadece guatr’dan ibaret değildir. Guatr hastalığı tiroid bezinin büyümesidir. Tirodi bezinin büyümesinin ve fonksiyonlarının bozulmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Ülkemizde  en çok rastlanılan sebeb iyot eksikliğidir. Erkeklerde 60 kadınlarda ise 50 yaşlarından sonra  tiroid bezi hastalığı fazlalaşmaktadır.

Tiroid Bezi Nedir? 20 gram ağırlığında olan tiroid bezi, ürettiği hormonlarla kalp hızı, psikolojik durum, kolesterol düzeyi, kilo  gibi birçok değişik sistemi ilgilendiren fonksiyonlar da görev alır. Tiroidin görevi tiroksin ( T3, T4 ) ve kalsitonin adlı 2 hormonu üretmektir.

Tiroid bezinin büyümesiyle meydana gelen  guatr, zaman içerisinde nodül oluşumları ile değişik tiroid hastalıkları biçiminde kendini gösterebilir. Tiroid bezinin fazla çalışması hipertiroidi,  az çalışması  hipotiroidi olarak adlandırılır. Şayet tiroid bezinde kistik yapılar, yumrular meydana gelmişse nodüllü guatr denir.

Tiroid Hastalıkları Nelerdir?

Guatr :  Tiroid bezinin büyümesidir.

Tiroidit: Tiroid bezinin iltihablanmasıdır.

Hipertiroidi: T4 ve T3 hormonlarının  aşırı salgılanmasıyla oluşur.

Hipotiroidi : T4 ve T3 hormonlarının  az salgılanması sonucu meydana gelir.

Nodül: Tiroid bezinin içinde normal dışı doku meydana gelmesidir.

Tiroid Hastalıkları Belirtileri

Hipertiroid Belirtileri

•Çarpıntı

•Zayıflama

•Ellerde titreme

•Sinirlilik

•Sıcağa tahammülsüzlük

•Uyuma zorluğu

•Saçlarda incelme ve dökülme görülmesi

•Gözün ileri doğru fırlaması

•Aşırı terleme

•Adet sorunları

Hızlı çalışan tiroit bezi kolay bir şekilde teşhis  edilemiyor. Zira bu hastalığa iç guatr, sıcak nodül, enfeksiyon ve ilaç kullanımı gibi birçok unsur neden oluyor. Ayrıca aşırı iyot alımı da tiroit bezinin hızlı çalışmasına yol açar. Tiroit bezinin hızlı çalışması metabolizmayı hızlandırdığı için, hasta aşırı yemesine rağmen aldığı besinleri yakar ve kilo kaybeder.

Hipotiroid Belirtileri

•Yorgunluk ve Halsizlik

•Hareketlerin yavaşlaması

•Saç dökülmesi

•Ciltte kuruma

•Kilo alma

•Soğuğa karşı tahammülsüzlük

•Nabızda azalma

Vücudun mikroplarla ve alerjiyle mücadele etmesini sağlayan bağışıklık sisteminde meydana gelen bir proplem tiroit bezine karşı reaksiyon oluşmasına yol açıyor. Bu durum mikropsuz bir iltihap gelişimine ve tiroit bezinin zarar görerek yavaş çalışmasıne neden oluyor.

Hipotiroidi durumunda sperm sayı ve kalitesi etkilenerek spermlerin daha yavaş ve düzensiz hareket etmelerine ve bunun neticesinde de kısırlığa yol açabililiyor.

Hipotiroidi tedavi edilmediği takdirde böbreğin vücuttaki suyu atması yavaşlar ve ödem meydana gelir. Bununla birlikte toksik maddelerin veya ilaçların vücuttan atılması da zorlaşır.

Hipotiroidi kan kolesterol seviyesinin artmasına neden olabilir. LDL kolesterolün yükselmesi damar hastalıkları riskini artırır.

Nodüler Guatr

Tiroid nodülleri, bez içinde meydana gelen anormal dokulardır. Nodüller muayene elle tespit edilebildiği gibi  ultrasonla da tespit edilir. Nodüller soğuk, sıcak ve ılık olarak üç çeşittir. Nodüllerin % 80’nini soğuk, % 10’unu sıcak ve % 10’unu ılık nodül oluşturur.

Tiroid bezinin az çalışması durumunda B2, B6, B12 vitaminleri önerilmekte ancak A ve E vitamininin alımı önerilmemektedir.

Tiroid bezi aşırı çalışması halinde A vitamini, tiamin ve B6 vitamini, C ve E vitamini önerilmektedir.

Guatr hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran daha sık rastlanır. Zamanla büyüyen tiroid bezinde önceleri nodül oluşmaz. Fakat bu durum tedavi edilmez ve iyot eksikliği sürerse meydana gelen nodüller, hipertroidiye yol açabilir.

İyot eksikliği olan guatrlılarda iyotlu tuz yararlı olur ama iyot eksikliği yoksa iyotlu tuz alımı zarar verebilir.

Tiroid Hastalığı Neden Olur – Kimler Risk Altında?

İyot eksikliği sebebiyle guatr hastalığına oldukça sık rastlanmaktadır. Ailesinde tiroid sorunu olanlar, boyun bölgesine radyoterapi uygulanan kişiler, lityum, interferon, kortikosteroidler gibi ilaçlar kullananlar risk altındadır.

Tiroit Teşhisi – Tiroit Nasıl Anlaşılır?

Kanda tiroit hormon ( T3, T4 ve TSH) seviyelerinin tespiti yanında ultrasonografi, sintigrafi ve tiroit bezinden ince iğneyle örnek alınmasıyla teşhis konulur. Kronik tiroid iltihabı veya Graves hipertroidi durumu varsa tiroid antikoruna bakılır.

Tiroid Nasıl Tedavi Edilir?

• Tiroid rahatsızlıklarının tedavileri farklıdır. Bazıları yalnızca ilaçla tedavi edilirken, bazısı içinde ameliyat gerekebilir. Hangi tedavinin uygulanacağına hastaya ve hastalığının tipine göre  kararlaştırılır.

• Tiroid bezi tümüyle alınırsa hastanın ameliyat sonrasında tiroid hormonu ilacı kullanması gerekir.   Bazı durumlarda tiroidin tamamen çıkarılması gerektiğinden dolayı ömür boyu tiroid hormonu alınması gerekir.

• Radyoaktif iyot tedavisi tiroit rahatsızlıklarında uygulanan bir başka tedavi yöntemidir. Hastanın özellikleri ve tiroid hastalığının tipine göre bu tedaviye karar verilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Tiroit Belirtileri Nelerdir?” üzerine 7 yorum

  1. Tiroit kan degerleri free3 free4 6.44. 13.84 normalmi sizce

  2. kan tahlılde once0.3du ılac kullandım 1ay sonra .0.7 bunun anlamı nedır modıller var

  3. tırot lerım cok sayıda kan tesdınde 0.7 cıkmıs bunedır ultarosyonda bıkactane modul var su an ılac kullanıyorum daha once 0.3 bılgı verırsenız sevınırım 47 yasındayım

  4. benimde ellerimde kırmızı noktalar var son 2 gündür kaşınmaya başladı tiroidim 2 sene önce yüksek çıktı bu yüzden olabilir mi

  5. Ya benimde uc ay once turiytim yuksek cikti neyapmaliyim bana bibilgi verirmisiniz lutfen

  6. Bir süre önce radyoiyod tedavisi gordum. Terapiden 6 hafta sonraki kontrolumde degerler cok yuksekti.4 hafta sonraki kontrolumde de inanılmaz düşük. Bunun beklenen birsey oldugunu söylüyor doktorum. Ama bundan sonraki asamada beni ne bekliyor bilemiyorum. Herhangi bir bilginiz var mi?

  7. Guatr hastalıkları bu hastalığı azaltmak için hangi yöntemden kullanabilirler. Bu konudan bana bir az bahs ederseniz sevinirim. Ameliyatsız bu tedavi nasıl yapılır? Hangi besinler önerilir? İyotla bunun ilgisi varmı? Eğer varsa hangi besinler kullanılmalıdır? Guatr hastalığına göre hangi ilaç daha yararlıdır?

Yorum yapın

css.php