Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kadınların genelinde regl döneminde hafif ya da şiddetli ağrılar görülür. Ancak kadınların yaklaşık %10’nda ise regl dönemindeki ağrı çok şiddetli olur ve kadının 1-3 gün boyunca kendini iş göremeyecek kadar kötü hissetmesine neden olur.

• Dong Quai

Dong Quai (Angelica sinensis) Geleneksel Çin Tıbbı’nda menstrüel krampların tedavisi, menopoz sıcak basması ve kadın üreme süreçlerini dengeleme amacıyla kullanılır. Batı tıbbında 1899 yılında tanınmaya başlamıştır. O zamandan beri premenopozal sendrom, adet krampları ve menopoz şikayetlerini gidermek amavıyla kullanılmıştır. Günümüzde bu bitki ABD’de besin takviyesi olarak düzenlenmesine rağmen Japonya’da ilaç olarak sınıflandırılmıştır. Dong quai düşük canlılık ve yorgunluk yaşayan kadınlar için bir tonik olarak kabul edilir. Geleneksel Çin Tıbbında, nadiren tek başına kullanılır ve genellikle menstrüel kramplar için şakayık ve osha (Ligusticum porteri) gibi bitkilerle beraber kullanılır. Dong quai, şakayık kökü (Paeonia spp.) ve diğer bitkileri de içeren toki-shakuyaku olarak bilinen bir Japon bitki formülasyonunun, dismenore ile ilişkili kramp ve ağrı şikayetlerini etkili bir şekilde hafiflettiği tesbit edilmiş. (Dong Quai ağır kanamalı kadınlar için adet sırasında kullanımı önerilmez)

• Black Cohosh

Avrupa’da popüler olan Black cohosh bitkisi (Cimicifuga racemosa) Almanya’da, adet öncesi sendrom ve menstruasyon ağrısının tedavisi için resmi olarak onaylamıştır. Uterusa kan akımını artırarak ve kasılmaları azaltarak etkili olduğu düşünülüyor. Birçok Black cohosh ürünü bulunmakla birlikte hepsi standartlaştırılmış ekstreler değildir. Black cohosh, toksisite için büyük bir potansiyele sahip olan mavi kohosh bitkisiyle (Caulophyllum thalictroides) karıştırılmamalıdır.

• Evening Primrose Oil

Evening Primrose Oil’in tohumları, gamma-linolenik asit (GLA) denen esas yağ asidi kaynağıdır. Evening Primrose Oil, vücudun özellikle adet döngüsü döneminde ihtiyaç duyduğu temel yağ asitlerini sağlar. “Journal of Nutrition Medicine” bildirilen 1991 tarihli bir çalışma, PMS’si olan kadınlarda GLA eksikliğinin olduğunu ve evening primrose oil kullanımından yarar sağlayabileceğini göstermiştir. PMS’le ilgili Londra’daki St. Thomas Hastanesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada, günde üç defa evening primrose oil verildiğinde, kadınların % 67’sinin semptomsuz ve % 22’sinin kısmi rahatlama sağladığı tesbit edildi. Genelde, % 89’u evening primrose oil ile olumlu sonuçlar göstermiştir.

• Vitex Agnus-Castus

Vitex agnus-castus ekstresi, Avrupa’da premenstrüel sendromu için sıklıkla kullanılmaktadır. Tedavide kurutulmuş olgun meyvalardan hazırlanan standardize hazır preparatlar kullanılır. Vitex, premenstrüel sendrom sırasında artan prolaktin düzeylerini azaltarak, dopamine benzer şekilde etki eder. “Journal of Women’s Health & Gender-Based Medicine” de bildirilen bir çalışmada, üç adet döngüsü için Vitex agnus-castus kullandıktan sonra, kadınların % 93’ü PMS semptomlarının sayısında veya PMS şikayetlerinin tamamında bir azalma olduğunu ifade etmiştir. Vitex agnus-castus PMS kaynaklı migren için de faydalı olabilir. “Acta Neurologica Belgica“nın 2013 sayısında yeralan bir çalışmada, 100 kadın 3 ay süresince günde 40 mg vitex kullanmış ve %42’sinde migren şiddeti, süresi ve sıklığı azalma göstermiştir.

• E vitamini

E vitamini desteğinin PMS şikayetlerinde yararlı olabileceğini gösteren ön kanıtlar vardır. PMS şikayetlerinde azalmanın, günlük 100 IU’nun üzerindeki dozajlarla ortaya çıktığı belirtiliyor. “Journal of Reproductive Medicine“de bildirilen plasebo kontrollü, çift kör, randomize bir 1987 çalışmasında araştırmacılar, E vitamininin PMS tedavisinde etkinliğini test etti. Katılımcılara 3 ardışık adet döngüsünün luteal fazları sırasında E vitamini (400 IU) veya plasebo verildi. Çalışma sonuçları, E vitamininin, plaseboya göre PMS’nin belirli duygu tipi ve fiziksel semptomlarını önemli oranda iyileştirdiğini gösterdi. “International Journal for Vitamin and Nutrition Research“de yayınlanan diğer bir çalışma, günlük 300 ila 600 IU E vitamini alımının PMS semptomlarında rahatlama sağladığını göstermiştir. “American College of Nutrition“de yayınlanan ve PMS belirtilerinden muzdarip 75 kadının katıldığı çalışmada katılımcılar 3 gruba ayrıldı. Birinci grup 150 IU, ikinci grup 300 IU ve üçüncü grup günde 600 IU E vitamini kullandı. Çalışmanın sonunda tüm gruplar dört semptom kategorisinden üçünde rahatlama gösterdi.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php