Yetişkinlerde Demir Eksikliği Sebebleri Nelerdirdir? Düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalma demir eksiliği anemisi olarak adlandırılır. Kansızlığın en fazla görülen şekli demir eksikliği anemisidir. Kadınların yüzde 20`si, hamilelerin yüzde 50`si ve erkeklerin yüzde 3`ünde demir eksikliği görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü`nün yaptığı tespitlere göre; 760 milyondan fazla insanda demir eksikliği olduğu belirtilmektedir.
• Günlük demir ihtiyacı menopoz öncesi, kadınlarda 18 mg, hamilelerdeyse 27 mgdır. Erkeklerde ise günlük demir gereksinim 8 mg.
• Kana kırmızı rengini veren ve dokulara oksijen taşınmasında görevli yapı taşı olan hemoglobinin azalması kansızlığa neden olur. Özellikle kadınlarda daha çok görülen demir eksikliği anemisi yani kansızlık soluk ten rengi, güçsüzlük ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini belli eder.
• Bazı kişiler bu minerali besinsel olarak eksik alırken bazı kişilerdeyse demirin bağırsaklardan emilimi yetersizdir.
• Demir eksikliğinin sebepleri besinlerle demirin az miktarda alınması, vücut tarafından az miktarda emilimi ve ağır menstürel kanama da dahil olmak üzere kan kaybıdır. Vücutta ve kemik iliğindeki demir depolarının harcanmasıyla kansızlık yavaş yavaş gelişir.
• Yetişkinlerdeki demir eksikliği kan kaybıyla ilgilidir. Kanama nedenleri arasında mide ülseri, mide ve kalın bağırsak tümörleri, hemoroidler, bağırsak polipleri, kadınlarda fazla oranda veya uzun süren adet kanamalarıdır.
• Ameliyatla midenin bir bölümü veya tümü alınan kişilerde demir emilemez ve zaman içerinde demir deposu da tükenince demir eksikliği oluşur.
• Kronik enfeksiyonlar, sindirim sistemi anomalileri, malabsorbsiyon sendromu gibi demir emiliminin bozulduğu durumlarda kansızlık oluşabilir.
• Yiyeceklerle demirin yeteri oranda alınamaması sonucu demir eksikliği meydana gelir. Zayıflama rejimleri, vejeteryan beslenme, yeme bozuklukları da kansızlığa yol açar.
• Demir mineralinin emilimi zordur. Yanlış şekilde beslenme durumunda bu olumsuzluk daha da fazlalaşır. Kafeinli içecekler yemeklerle ya da bitiminden hemen sonra alındığında, vücuttan demir atımı artar.
• Amerika’da yapılan bir araştrma sonucuna göre demir eksikliğine sebep olan diyet programlarının kadınlarda zihinsel faaliyetleri zayıflattığını göstermiştir. Diyet programı esnasında vücuttaki demir oranının azalması genç yaştaki kadınların zihinsel performansını yavaşlatıyor ve zihinsel fonksiyonların yerine getirilmesinde zayıflamalar, dikkat kaybı, hafıza ve konsantrasyon seviyelerinde ciddi şekilde azalma oluşuyor.
• Yoğun stres altında çalışan, tahıl ve karbonhidrat ağırlıklı beslenen kadınlarda da demir düşüklüğü görülmektedir.
• Prematürelik ve çoğul gebelikler kansızlığa sebep olabilir.
• Ülser kanamaları, kadınlarda adet kanamaları gibi akut ya da kronik kan kaybı demir ihtiyacının arttığı durumlardır.
• Yoğun olan adet kanamaları, mide ülserlerinden doğan kanamalar, basur kanamaları kronik kansızlığa yol açabilecek rahatsızlıklardır. Adet dönemlerinde kaybedilen kana karşılık, demir gereksinimi kadınlarda erkeklere nazaran yüzde 60 fazladır.
• Üreme çağında olan ve menstürasyon sebebiyle kan kaybı olan kadınlar, demir gereksinimi artmış hamile ya da emziren kadınlar, çocuklar ve beslenmesinde gerekli miktarda demir bulunmayan kişiler kansızlık riski altındadırlar.
Demir Eksikliği Belirtileri
Güçsüzlük, yorgunluk, nefes darlığı, soluk cilt rengi, kırılgan tırnaklar, sindirim bozuklukları, iştahsızlık, kabızlık, çarpıntı, eforla oluşan nefes darlığı, kulak çınlaması, baş dönmesi, halsizlik, çabuk yorulma .
Ağır durumlarda ağız köşelerinde çatlaklar ve dalak büyümesi meydana gelebilir. Bazı hastalarda toprak yeme gibi belirtiler olabilir.
Demir Eksikliği Tedavisi
Demir eksikliğinin tedavisinde demir eksikliği anemisinin sebebini teşhis etmek önemlidir. Demir eksikliği, beslenmeyle demirin arttırılmasıyla giderilemeyebilir. Bu yüzden İlaç biçiminde ek olarak alınması gerekebilir. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale çıkar, fakat genellikle kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6 ila 12 ay daha devam edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Oral şekilde ilaç olarak alınan demir, ferröz sülfat formundadır. Demir emilimi en iyi aç karnına olmasına rağmen birçok kişi buna katlanamaz. Süt ve anti-asit ilaçlar demir emilimini olumsuz biçimde etkileyebileceğinden dolayı demirle beraber alınmaması gerekir. C vitamini ise demir emilimini arttırır.
Kırmızı et, karaciğer ve yumurta sarısı demir bakımından zengin besinlerdir. Maydanoz, roka, fındık, fıstık, susam, soya fasulyesi, kuru meyveler, kuru baklagiller, keçi boynuzu pekmezi de demir içeren yiyecekler arasındadır.
Et miktar ve emilim kolaylığı açısından en iyi demir kaynağıdır. Kırmızı etteki demir içeriği beyaz etten daha fazladır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Ben uzun yillar demir eksikliğine bağlı ilaç kullandım ama laci açken kullanıp iki saat çay ve kahve içmemek lazım yada demir ilaçlarını c vitamini ile alınca etkili oluyor birde venoferi serum ile alınca etkili oluyor. Etin yanında ayran içmemek gerekiyor bunlara dikkat edince kısmen normale dönüyor.Ayrıca mide de kaçak olması da demir eksikliğine yol açabilir endoskopi ile belli oluyor
S.a. bana demir eksikliği teşhisi kondu.Ciddi oranda saç dökülmesi,baş dönmesi,mide bulantısı,çarpıntı,mide ağrıları ve ara ara depresyon hali oluyor.Demir eksikliği için ilaç kullandım fakat faydasını görmedim ne yapmam gerekiyor.Teşekkürler
Iyi günler .
Bende Demir eksikliği yeni başladı . Daha doğrusu yeni farkettim. Muhtemelen doktor ilaç verecek . Bende hemotoitte var kanama yapıyor . Mide problemleride çekiyorum Ülser mi ama bilmiyorum. Affedersiniz ama devlet hastanesinde gittiğim her cahil ve bilgisiz doktorlar beni surekli psikiyatriye sevk ettiler bende panik atak olduğunu idda ettiler . Carpintilardan dolayi düşünüyorum bunun panik atak ile bir bağlantısı varmi yada ben Demir tedavisi olsam bu panik Atak gecermi???
merhaba.demir eksikliği nede ile toprak ve toprak kokusu olan zaralı şeyleri yemeye başladım engel olamıyorum bazen delirdiğimi sanıyorum . özel satılan kil denlen topraktan aldım ve onu yemeye başladım doktora gitmedim hap kullanamıyorum o yüzden fayda sağlıyacağını sanmıyorum.. buna kedim bi çözüm bulamadım bana yardımcı olursanız sevinirim .teşekkürler
slm benim demir eksikliğim %7 dir çok az olduğunu biliyorum ve bunu yan etkileri saçlarım hep dökülüyo yüzümde değişik kis gibi sivirceler çıkıyo bunu nasıl tedavi edebilirim teşekür ederim
damardan demirükettde aldım kan şurupları içtim eelması,kırmızı pancar, haşlanmış nohut,ince kepek,çaya limon,bunları bıraknca sonuç demir 17 den yukarı çıkmıyor
yıllardır demir eksikğili tedavisi görüyorum
Mrb.ben 21yasndym.bi cocuk annesym.benim sık sık başdönmem,mide bulantm,halszliğm oluyo.doktora gittm 5-6 kutu aynı ilacı kullandm.ama o ilaç kabızlık yapyo ve kilo aldryo..aslında demir bulunan yiyecekler tüketiyorum..bidaha gtsm doktora yine aynı hapı verck.ne yapcm?ömür boyu ilaçmı kullanıcm?buarada 2,5 yaşndaki kızımdada var..
şimde aşırı derecede hemoglabin eksikliği var ve tedavisinde 15 tane kemoterapi karışımı ilaç verildiği halde hemoglabini çok aşırı şekilde demir ile beraber düşük çıktı,hemoglabin 8,4 ferrit 4 ,,,bu konu hakkında acil yerdımlarınıza ihtiyacımız var,şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum,,,
merhabalar ben 4 ay kadar demir eksikliğinden dolayı ilac tedavisi gördüm ama hiç bir etkisi olmadı sonra birsürü testten sonra midemde demir emilimi olmadığını ve iğne kullanmam gerektiğini söylediler ve bunu belirli aralıklarla 10 gün kullanmamı( mesela 4 ayda bir 10 gün) evet işe yaradı kullandığım iğneler ama bunun iğne haricinde bir yöntemi varmıdır acaba yani midedeki problemi yok edecek bir yöntem yokmudur
peki ne ilaç verdi
merhaba hocam nisan ayında aşırı saç dökülmemden dolayı doktara gittimVücudumda demir degeri 19 cıkmıştı aynı zamanda B 12 vitamin eksikligi ve kansızlıkta cıkmıştı