Miyom Belirtileri ve Ameliyatı

Rahimde Miyom Nedir? Rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörler olan miyomlar, karın boşluğuna doğru büyüyebilecekleri gibi rahmin iç yüzüne doğru da gelişebilirler. Rahimde sadece tek bir miyom olabileceği gibi, çok sayıda miyom birlikte de bulunabilir. İyi huylu rahim tümörü, yalnızca ağrılı, rahatsız edici kanamalarda ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı gibi durumlarda ameliyatla temizlenmektedir.

Miyomlar genellikle 30-40 yaş grubu kadınlarda tespit edilir. Ergenlik çağından önce nadiren görülür. Miyomlar menopoz döneminde  östrojen hormonu salgısının azalmasına bağlı olarak gerileme gösterirler.

Miyom Neden Oluşur?

Aile içinde özellikle anne, kız kardeş gibi birinci derece yakınlarda miyom olması halinde, diğer bir aile üyelerinde miyom görülme sıklığının artması, hastalığın kalıtsal yönünün güçlü olduğunu göstermektedir. Üreme döneminde ortyaya çıkan  miyomların menopozdan sonra hızla gerilemesi, bu rahatsızlıkta östrojen hormonunun etkili olduğunu düşündürmektedir. Hamilelik sırasında, artan östrojen hormonuna bağlı olarak büyüyen miyomların hamilelikten sonra hızla küçülmesi de miyomla östrojen arasındaki ilişkiyi doğrulamaktadır.

Helsinki Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve Science adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre miyom denilen iyi huylu rahim tümörlerine genetik mutasyon neden olmaktadır. 17 kadındaki leyomiyom olarak adlandırılan 18 tümör üzerinde yapılan incelemede bu tümörlerin 10’unda DNA’nın RNA’ya çevrilmesinde rol oynayan MED12 geninin değişime uğradığı saptanmıştır.

Miyom Belirtileri

Bezelye büyüklüğünden greyfurt büyüklüğüne dek farklı boyutlarda olabilen miyomlar; büyüklüğü ve yerine göre hastada belirtilere yol açar. Rahim içini kaplayan mukoza tabakasının hemen altında bulunan çok küçük bir miyom rahim iç tabakasını tahriş ederek düzensiz kanamalara sebep olabilirken, rahimin dış kılıfının hemen altında yer alan portakal büyüklüğündeki bir miyom herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. En çok görülen ve kadınları en fazla rahatsız eden sorun adet kanamalarına olan olumsuz etkidir. Miyomlar adet kanamalarının miktarını arttırabilir ve bu sebeple kansızlığa yol açabilirler. Adet kanamalarının süresi arttabilir ve adet kanaması dışında ay içinde başka kanamalar görülebilir. Ayrıca adet sırasında ve adetle ilişkisiz olarak karın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrı oluşabilir.

Miyomun her zaman ameliyatla alınması gerekmez. Ur büyük değilse, çevresindekidokulara zarar vermiyorsa, kanamalar çok fazla değilse, ameliyata gerek kalmayabilir. Sık sık kontrol edilerek idare edilebilir. Bağırsağa veya mesaneye baskı yaparak sıkıntıya yol açıyorsa alınması gerekir. Bazen rahim duvarına yapışık olan miyomun, kan ve oksijen gereksinimi artar ve karın altında keskin bir acı hissedilir, böyle bir durumda acilen ameliyatla tümörün alınması gerekir.

Miyom ve Gebelik

Gebelik sırasında tespit edilen miyomlar rahim içerisindeki yeri, sayısı ve büyüklüğüne göre bazı proplemlere yol açabilirler. Gebelik sırasında rahim ve miyomların büyümesi ağrıya neden olur. Özellikle submuköz miyomlar, bebeğin rahim içerisinde büyüdüğü yerdeyse düşük riski fazlalaşır. Plasenta miyomun üzerine yerleşmişse kanama riskinde artış meydana gelir. Erken doğum olasılığı artar. Plasentanın rahim içine yapıştığı yerden ayrılarak kanama olması görülebilir. Bebeğin ters gelmesi nedeniyle sezaryen doğum gerektirir.

Miyom Tedavisi Nasıl Olur?

Miyom türü zararsız urların alınması sırasında yaş gözününde bulundurulur. Eğer hasta gençse, yeniden çocuk yapmayı düşünüyorsa ve miyom da alınabiliyorsa sadece miyom alınır. Hasta ileri yaştaysa ve artık doğum yapmaya yaşı uygun değilse, rahimde miyomlarla beraber çıkarılır. Östrojen hormonunun giderek azalması sebebiyle  menopozdan sonra genellikle miyomlar geriler, giderek küçülebilir ve sönebilirler. Eğer menopoz döneminde östrojen tedavisi gerekiyorsa, miyom alınır. Çünkü böyle bir tedavi urların gelişmesine, çoğalmasına yol açabilir. Menopoz tedavisi uygulanmıyorsa ve miyomda büyüme gözlenmiyorsa yakın takiple yetinilir.

Cerrahi uygulamalarla tek tek miyomlar rahimden ayıklanıp çıkartılabilecekleri gibi, doğurganlık yaşı geçmiş kadınlarda  miyomlu rahim tümden de çıkartılabilir. Aylık ya da 3 ayda bir vuygulanan GnRH-agonistleri denilen enjeksiyonla miyomlar kısmen küçültülebilir, ancak yan etkilerinden dolayı bu enjeksiyonu devamlı kullanmak mümkün değildir. Ayrıca iğneler bırakıldığında miyomlar tekrar eski boyutlarına gelirler.

Laparaskopi ile yapılan miyom ameliyatlarında karında kesi olmamaktadır. Ancak miyom, rahim duvarı içindeyse dikiş atma zorluğu sebebiyle laparaskopi ile yapılamamakta, karın açılarak ameliyat yapılmaktadır. Robotik cerrahi sistemin bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırdığı ve karında kesi olmadan kapalı olarak her türlü miyom ameliyatını yapmaya imkan sağladığı belirtiliyor. Bu yöntemde dokular 10 ila 20 kat daha büyük üç boyutlu ve ayrıntılı görülebilmektedir. Robotik cerrahi ile rahim kata kat dikilebilmekte ve kesi olmadan ameliyat yapılabilmektedir.

Embolizasyon yönteminde girişimsel radyologlar bir pıhtıyı, miyomu besleyen damarlara doğrudan radyolojik görüntüleme altında göndermekte ve bu şekilde miyomun kan beslenmesini keserek onu küçültmeye amaçlamaktadırlar.

Charité Kliniği uzmanları tarafından yapılan iyi huylu rahim tümörlerinin aç bırakılması yönteminin ameliyat’a alternatif olabileceği belirtiliyor. Bu yöntemde, kasık bölgesinden ince bir plastik hortum rahmin atar damarına itilmekte ve bu şekilde miyomun kan damarlarına ulaşıldığında, kum taneciği boyutundaki plastik kürecikler aşılanmakta, damarlara ve tümöre giden kan akışı engellenmektedir.

Ses dalgalarıyla ameliyatsız miyom tedavisi; Hastanın yüz üstü yattığı bir MR cihazının orta kısmında yuvarlak bir pencere bölümü bulunur. Cihazın üzerine yatan hastaya doktor MR eşliğinde eş zamanlı nişan alarak ses dalgalarını gönderirir. Ses dalgaları çok küçük bir noktaya odaklanarak 50-70 derecelik bir ısı oluşturur ve bu ısı miyomun içindeki hüclerin ölmesine yol açar. Bu şekilde miyom küçültülür ve sebep olduğu yakınmalar giderilir. Yöntemin, uygulayıcıları tarafından %99 oranında başarılı sonuçlar verdiği belirtiliyor.

Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Miyomların aşırı büyümesi ve karın boşluğuna doğru genişlemesi idrar kesesi ve kalın barsak gibi çevre dokulara baskı yapmasına neden olabilir. İdrar ve dışkı yapmada zorluk görülebilir. Rahmin iç yüzeyine doğru büyüyen miyomlar düşüğe ve kısırlığa sebep olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Miyom Belirtileri ve Ameliyatı” üzerine 2 yorum

  1. merhaba size öykümüzden bahsetmek istiyorum. benim eşimde de miyom vardı 2 adet 3 cm boyutunda. bizler 2015 yılında karatay beslenme tarzına geçtik. canan karatayın önerdiği kitaplarında bahsettiği şeyleri günlük yaşantımıza soktuk. söylediği kan değerleri ve vitamin değerlerini onun önerdiği şekilde takviye ile o rakama getirdik. tabi doktor ümit aktaş ve yavuz dizdar hocanın da katkıları çok büyük. doğal beslenme yoluyla 1 yıl sonra doktora gittiğimizde doktorumuz miyomun olmadığını söyledi. sizinde yapabileceğiniz şeyler canan karatay hocamızın kitaplarını alıp okumanız ve önerdiği şekilde yaşamanızdır. sabırla her durumun üstesinden gelirsiniz. önerebileceğim doktorların kitapları. Prof. dr. Ahmet AYDIn, Dr. Ümit AKTAŞ, Doç dr. Yavuz DİZDAR ve Prof Dr. Canan karatay

  2. Merhabalar 2 kere miyom ameliyatı oldum en sonuncusu eylül2016 daydı fakat miyom tekrarladı ve doktorum 2 tane fındık büyüklüğünde olduğunu söyledi.bi başla doktor kızmızı et tüketirsen miyom oluşur demişti bu doğrumu yada ne yapmalıyım bebeğim yok yardımcı olurmusunuz

Yorum yapın

css.php