Kulak Çınlamasının Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir? Kulak çınlaması (Tinnitus) dış ortamdan gelen gelen sesli bir uyaran olmadığı halde kişinin ses algılamasıdır. Kulak çınlaması bir hastalık olmamakla birlikte bir takım hastalıkların belirtisi olabilir.

Kulak çınlaması, genellikle işitme sinirlerinin uçlarında oluşan hasar nedeniyle meydana gelir. Sinir uçlarında oluşacak bir hasar, işitme kaybına ve kulak çınlamasına sebebiyet verir.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

• Enfeksiyon, kulak kiri, orta kulakta sıvı birikmi, kulak zarında delinme, baş, boyun bölgesindeki damarın genişlemesi, iç kulak tümörleri kulak çınlamasına yol açabilir.

• Baş ve boyun bölgesinin darbeye maruz kalması, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi çınlamaya sebebiyet verebilir.

• Tiroid sorunları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kandaki yağ miktarının artması gibi durumlar çınlamaya neden olabilir.

• Yüksek ses kulak çınlamasının bir başka nedenidir.

• Ani bir patlama sesine maruz kalınması geçici bir işitme kaybından sonra kalıcı bir işitme kaybına yol açabilir. Kafa içinde herhangi bir sebebden ötürü basıncın artması sonucu işitme siniri baskı altında kalır ve bu da çınlamaya neden olabilir.

• Depresif durumlar çınlamaya sebebiyet verebilir.

• Antibiyotik ilaçlar, aspirin, antidepresan ilaçlar, romatizmada kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak çınlamaya yol açabilir.

Kulak Çınlamasının Tedavisi – Lazerle Kulak Çınlaması Tedavisi

Soft Lazer Tedavisi: Diğer tedavilerden sonuç alamamış ve cihaz kullanmak istemeyen kişilerin başvuracağı bir tedavidir. Tedavi düşük güçteki lazer ışınlarıyla yapılır ve yan etkisi bulunmamaktadır.

Hastanın kulak kanalından ve kulak arkasından uygulamanın yapıldığı bu yöntemde tedavi etmek amacıyla iç kulak yapısına etkili bir şekilde nüfus edecek bir cihaz kullanılır. Cihazın ısı oluşturacak ya da insan dokusunda bir değişime sebep olacak radyasyon sistemi bulunmamaktadır.

Soft lazer tedavisinde lazer ışınları ile hücre ve dokuların uyarılarak iyileşme mekanizmalarını aktive etmesi amaçlanır. Soft lazer ışınlarıyla hasara uğrayan iç kulaktaki duyu hücrelerinin üretimini arttırarak hücre hasarının azaltılması ve biyolojik uyarının etkisiyle sinir lifleri gibi hasarlı ya da dengesiz mikro yapıların yeniden oluşturulması ve onarılması sağlanır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php