Onikiparmak Bağırsağı Ülseri Nasıl Oluşur?

Duodenum Ülseri ve Onikiparmak Bağırsağı Ülseri Belirtileri. Ülser daha çok midede değil onikiparmak bağırsağında meydana geliyor. Onikiparmakbağırsağı (Duodenum) midenin hemen ardından gelir ve incebağırsağın ilk kısmıdır. Burada gelişen ve besinlerle temas eden iç yüzeyde meydana gelen yüzeysel yaralara onikiparmakbağırsağı ülseri denilir. Bazen bu iç yüzeydeki yaralar kanayabilir ya da daha da derinleşerek bağırsak delinmesi (perferasyon)   olarak bilinen önemli sorunlara yol açabilir.

Onikiparmak Bağırsağı Ülseri Nedenleri

• Onikiparmak bağırsağı besinlerin mideden sonra hemen geçtiği bölüm ve burada midedeki gibi güçlü koruyucu bir mukus tabakası bulunmaz. Bu yüzden asit üretimi fazla olan kişilerde ülserler onikiparmak bağırsağında meydana gelir.

• Mideden salgılanan asidin, mide ve onikiparmakbağırsağında oluşturduğu hasarla ülserler meydana gelir. Onikiparmak ülserleri genellikle hemen mide çıkışındaki ilk bölümde oluşur. Onikiparmakbağırsağı ülserinde kişi sık acıkır ve açlıkta ağrıları artar.

• Ülserin en önemli sebebi, midenin antrum adı verilen sonkısmında iltihaplanmaya sebep olan helikobakter pilori mikrobudur.  Onikiparmak bağırsağının yüzde 90’ından, mide ülserlerinin de yüzde 60’ından helikobakter piloribakterisi sorumludur.

• Ülserin diğer nedenleri arasında olan ağrı kesici ve romatizma ilaçları, koruyucu bariyer görevi gören mukozanın oluşumunu engelleyici ve bozucu etki göstererek ülsere sebebiyet verir.

• Sigara kullanımı mukozanın tabakasının dolaşımını bozarak kansızlığa ve bu sebeplede ülser gelişimine yol açar.

Onikiparmak Bağırsağı Ülseri Belirtileri

Onikiparmak bağırsağındaki ülserde şiddetli açlık ağrıları olur. On ikiparmak bağırsağı ülseri, yanma ve kazınma hissi biçimindeki ağrılarla kendini gösterir. Özellikle açlık sırasında bu his artar, yemek yendiğinde ise azalır.

Ağrılar genellikle bahar aylarında  artar. Ağrının devamlı sırta vurması ve geceleyin hastayı uyandırmaya başlaması onikiparmak bağırsağı ülserinin iyice derinleşmiş olduğunu gösterir.

Onikiparmak bağırsağı ülserine 30-50 yaş arasında rastlanır. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür.

Ülserin Zararları

• Ülser tedavi edilmediğinde önemli proplemlere neden olabilir.  Ülser pankreasa veya diğer komşu organlara geçebilir. Penetrasyon adı verilen bu durum ciddi ve sürekli ağrıya sebep olur. İlaç tedavisinin başarı ihtimali düşük olduğundan ameliyat gündeme gelir.

• Yine ülser tedavi edilmediğinde midede veya onikiparmak bağırsağında delinme sorunu ortaya çıkabilir. Böyle bir durum acil cerrahi müdahaleyi gerektirir.

• Bir diğer sorun ise kanamadır. Kanama bazen yüzeyel damarların bozulmasıyla gelişir ve tıbbi tedavi sonucu durdurulabilir. Ama ülser bazen büyük damarları bozarak kanamaya neden olur ve hayati risk taşıyabilir. Böyle bir  durumda öncelikle endoskopik yöntemlerle kanama durdurulmaya çalışılır fakat başarılı olunmaza  acil şartlarda ameliyat gerekir.

• Ülserin neden olabileceği başka bir sorun tıkanmadır. Bilhassa onikiparmak bağırsağı ülserlerinde meydana gelen ödem ve yara bağırsağın içinden gıda akışına engel olacak bir darlığa sebep olur. Tıkanma durumuda yalnızca ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

• Onikparmak ülserlerinde kanser olasılığı azdır. Onikiparmakbağırsağı ülserinde esas olan, komplikasyonlara bağlı gelişen risklerdir. Bunların  en önemlisi hayatı tehdit edebilecek kanamalardır.

Teşhisi Nasıl Yapılır?

Ülserin kesin tanısı endoskopiyle konulur. Endoskopi yöntemiyle ülserin varlığı, yeri, kanama riski anlaşılabilir. Kanama olan ülserlerde endoskopik yöntemlerle, genellikle ameliyata ihtiyaç  kalmadan tedavi edilebilirler. Endoskopiyle kesin teşhis için biyopsi alınabilir. Mide ve duodenumun filmininin çekilmesi bir diğer tanı yöntemidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Onikiparmak Bağırsağı Ülseri Nasıl Oluşur?” üzerine bir yorum

  1. öncelikle saygılarımı sunuyorum.3 haftadır her Gün geçtikçe sıklaşan ağrılarım oldu Evet nihayetinde eskidende ülser geçirdiğim için 7 sene önce oniki parmak kalın bağırsak Tan. Ön bilgi olarak şunu da verebilirim rahmetli babam 48 yaşında ince bağırsak kanserinden vefat etti nihayetinde ben bir genel cerrahi uzmanına göründüm TANI olarak DUODENAL ULKUS. Ve birkaç sefer de dışkımda ince çizgi şeklinde kırmızı kan gördüm benim sorunum size şu olacak? Bu ülser kansere dönüşür mü şu anda 30 günlük ilaç tedavi bitirmiş durumdayım doktorum �ki ay daha ilaç tedavisine devam edeceğimizi söyledi. Elimdeki evraka baktım zaman bayağı bir korkunç görünüyor☺

Yorum yapın

css.php