Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğe Ne İyi Gelir ve Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? Zencefil: Zencefil öksürüğü durdurmaya yardımcı olabilecek şifalı bir bitkidir. Araştırmalar zencefilin ağrıyı rahatlattığı kadar öksürüğü yatıştırmaya da yardımcı olacak bileşenler içerdiğini ileri sürmektedir.

Öksürük Nasıl Geçer?

Ihlamur : İçeriğindeki müsilajlar sayesinde boğazda tahrişlerin önlenmesini sağlar, flavonoit türü bileşenleri iltihap giderici ve ağrı kesici özelliğiyle tahriş olan alanın onarımına yardımcı olur, uçucu bileşenleriyle de hastanın rahatlamasını sağlar.

1 kahve kaşığı ince kıyılmış ıhlamur çiçeğinin üstüne üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 15 dakika demlendikten sonra süzülerek Günde birkaç bardak içilir.

Meyan Kökü: Solunumla ilgili mevzularda uzun bir kullanım geçmişine sahip olan meyan kökü kişinin mukus uzuvlarını rahatlatmaya yardımcı olur. Bitkilerle öksürüğün nasıl durdurulacağına gelince, kurutulmuş meyan kökünü suda kaynatarak hazırlanabilen meyan kökü çayını almayı deneyebilirsiniz ; ancak bu bitki özellikle uzun süreli kullanımında bazı yan etkilere yol açabileceği için sınırlı kullanılmalıdır. Meyan içeren pastillerde kullanılabilir. Meyan balgamın sıvılaşmasına neden olarak atılmasına yardımcı olur. Meyan kökündeki saponin  bileşenlerinin bazı virüsler üzerinde  antiviral etkiye sahip olduğu saptanmıştır.

Duvar Sarmaşığı Yaprağı (Hederae helicis folium) : Duvar sarmaşığı saponin yönünden zengindir. Saponinin yapısında olan alfa-hederin salgıyı artırıcı ve bronş açıcı etkisi çeşitli araştırmalarda saptanmıştır.

Taze ya da kurutulmuş yapraklardan hazırlanan standardize hazır preparatlar kullanılır.

Duvar sarmaşığı gibi saponin içeren droglar iltihabi mide ve barsak rahatsızlıklarında ve irritabl barsak sendromunda kullanılmamalıdır.

Anason: Öksürüğü gidermeye ve solunum yolundaki balgamı söktürmeye yardımcı olur. Anason aynı zamanda spazmodik öksürüklere de fayda sağlayan anti spazmodik  özelliklere sahiptir. 1 kahve kaşığı dolusu toz haline getirilmiş anasonun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür, üstü kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzüldükten sonra içilir. Günde birkaç bardak içilebilir. (Anason kullanımdan hemen önce ezilmelidir)

Hatmi Çiçeği: Hatmi çiçeği bitkisel tedavi yöntemlerini kullanarak öksürüğü durdurmaya faydalı olabilecek yatıştırıcı özelliklere sahip olan bir bitkidir. Yine bitkilerle öksürüğün nasıl durdurulacağına dair, bu bitkinin çayı yaklaşık bir bardak su ve  iki çay kaşığı hatmi çiçeğinin kurutulmuş bölümleri kaynatılarak yapılabilir. (Aktarlarda hatmi çiçeği yerine satılan gülhatmi çiçeğinin tedavi edici etkisi bulunmamaktadır)

Ebegümeci (Malvae folium et flos) : Ebegümecinin göğsü yumuşatıcı etkisi vardır. Öksürük kesici özelliğiyle nezle ve bronşit gibi sorunlarda tercih edilir.1 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği ya da 2 yemek kaşığı ebegümeci yaprağı 1 bardak soğuk suyla kaynayıncaya kadar ısıtılır, 10 dakika kadar bekletilerek süzüldükten sonra balla tadlandırılarak günde birkaç bardak içilir.

Rezene: 1 kahve kaşığı ezilmiş rezenenin üzerine bir bardakkaynar su dökülür, 5 dakika boyunca üstü kapalı olarak bekletilip süzülür. Günde birkaç defa içilir. (Rezenenin kullanımdan hemen önce ezilmesi gerekir)

Dar Yapraklı Sinirliot: 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 5 dakiaka demlenip süzülür ve günde birkaç bardak içilir.

Grindelya otu (Grindelia herba) : 1 yemek kaşığı kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, üstü kapatılı olacak şekilde 10 dakika kadar bekletilip süzülür. Günde birkaç defa içilir. (İltihabi mide-barsak hastalığı olanlar ve ağır karaciğer rahatsızlığı olan kişiler içmemelidir)

Ökaliptol: Grip yüzünden vücudun zayıf düşmesini fırsat bilerek vücuda yerleşmeye çalışan fırsatçı bakterilerden korunmak gerekir. İçinde ökaliptol olan pastillerin kullanımı boğazdaki bakteri yoğunluğunu azaltır.

Not: Bitkisel çaylar bazı ilaçların bağırsaktan emilimlerini geciktirebildikleri için ilaçlarla aynı anda alınmamalıdır. Diğer ilaçlar en az 1 saat önceden alınmış olmalı.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Öksürüğe Ne İyi Gelir?” üzerine bir yorum

  1. BU SİTE ÖDEVİMİ YAPMAMI SAĞLADI ÇOK TİŞÜKKÜR EDERİMM… İYİ BİR SİTE FELAN FİLON İNTERMİLAN NEYSEE BYBY 😀

Yorum yapın

css.php