Hardalın Faydaları Nelerdir?

Hardal Nedir ve Hardalın Faydaları Nelerdir Hardal tohumu Alman resmi gazetesinde 1.2.1990 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:22a, ATC-Code:R07AX) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak kullanılmaktadır.

Belirtilen kanuna göre hardal tohumu doğal bileşiminde kullanılır, her hangi bir madde ilave edilemez veya bileşimindeki bazı maddeler ayrılamaz.

İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Hardal (beyaz) bitkisinin ( Sinapis alba L.) olgun kurutulmuş tohumları kullanılır.

Bileşiminde: Hardal yağı ve hardal yağı glikosidleri bulunur.

Etkisi: Deride kan akımını hızlandırır, bakterilerin çoğalmasını önler. ( Ayrıca; İltihaplanmayı önlediği ve ağrı kesici etki gösterdiği yönünde bilimsel çalışmalar da vardır.)

Kullanıldığı  yerler: Haricen; Solunum yolları enfeksiyonlarında, kronik eklem ve yumuşak doku romatizmalarında ayak banyosu, sargı ve yakı  olarak kullanılır.

Kullanılmaması  gereken haller: Hardal bitkisi 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz. Böbrek hastalığı olanlar kullanmamalıdır.

İstenmeyen ( Yan) etkileri: Çok uzun süre kullanımda cilt ve böbrek şikayetlerine neden olabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Haricen: 4 yemek kaşığı öğütülmüş hardal tohumu kullanımdan hemen önce sıcak su ile bulamaç haline getirilir.

Hardal Nasıl Kullanılır?

Kullanım  şekli: Hazırlanan bulamaç cilt üzerine yayılır, çocuklarda 5-10 dakika, yetişkinlerde 10-15 dakika tutulur. Hassas kişilerde süre kısaltılabilir. İlk uygulamada cilt üzerinde bulamacı 3 dakika tutup cildin tepkisi gözlenir, daha sonraki uygulamalarda süre giderek artırılabilir.

Günde en fazla 4 defa işlem tekrarlanır. Solunum yolları enfeksiyonlarında bulamaç göğüs üzerine sürülür (Yukarıda belirtilen sürelerle). Aynı maksatla 2 yemek kaşığı  öğütülmüş hardal tohumu 40 derece suya ilave edilerek ayak banyosu yapılır. Ayak bileklerine kadar suya batacak kadar su miktarı ayarlanmalıdır. Ayak banyosu 10-20 dakika yapılır, sonra ayaklar ılık suyla iyice yıkanır. Soğuk algınlığının ilk belirtileri görüldüğünde ayak banyosu yapılırsa hastalığın  önlenebilme ihtimali bile vardır.

Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Kullanım süresi: 2 haftaya kadar uygulama sürdürülebilir.

Kaynak:

Dr. Ahmet Toptaş,

Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,

ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php