Lahana Faydaları

Lahana Faydaları Nelerdir? Turpgiller familyasından olan lahana, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bir bitkidir. Kırmızı lahana, Beyaz lahana, Kara lahana, Brüksel lahanası gibi çeşitleri vardır.

Lahananın Faydaları

• Lahana çeşitleri,  kimyasal yapıları birbirinden farklı olan çok sayıda kükürtlü bileşik içerir. Lahana gibi kükürt içerikli sebzeler bağırsak mukozasının temizlenmesinde oldukça etkilidirler.

• Yalnızca lahanada olan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyarak ordaki yaraların iyileşmesini sağlar.

• Beyaz lahanada bulunan  maddeler, toksinlere suda çözünme özelliğini kazandırır ve toksinlerin vücuddan atılmasını sağlarlar.

• Kırmızı lahana açık renkli lahanaya göre daha yüksek antioksidan değerine sahiptir.

• Kırmızı lahanadaki karotenoidler vücutta  A vitaminine dönüşerek görme, büyüme ve gelişme sağlığı üzerinde olumlu etki sağlarlar.

• Beltsville Human Nutrition Research Center tarafından yapılan ve sonuçları  “The Journal of Agricultural and Food Chemistry” adlı dergide yayınlanan araştırma, kırmızı lahananın flavanoidler grubundan olan anthocyaninleri yüksek oranda içerdiğini göstermiştir. Anthocyaninler kanser önleyici etkilerinin yanısıra kalp sağlığı yönünden de önemli maddelerdir.

• Lahana, sarımsak, soğan, turp gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler mide kanseri ve bazı kanser türlerinin oluşumunu önler, gastrit ve ülser oluşumunu engeller, vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlarlar.

• Özellikle kırmızı lahana da bulunan U vitamininin, doğrudan bağırsak kanserine karşı tedavi etkisinin olabileceği düşünülüyor.

• Araştırmalar, kırmızı-mavi renkli sebze ve meyvelerin kansere karşı etkili olduğunu göstermektedir. Kırmızı lahana ve yaban mersini gibi besinlere rengini veren pigmentler, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyici etkiye sahiptirler. Araştırmacılar, bu tür besinlerin kanserli hücrelerinin yayılmasını engellediğini ve tümörleri %70’e varan oranlarda küçültmeyi başardığını da belirtiyorlar.

• Kükürtlü bileşikler olan glukosinolatlar vücutta mirozinaz enzimi yardımıyla parçalanarak anti kanser etkisi olan indoller ve izotiyosiyanatlar gibi bileşiklere dönüşürler. Bu maddeler, vücudda oluşan veya dışarıdan alınan kanserojen toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak, hücre DNA’sının zarar görmesini önlerler.

• İngiltere’de yapılan Ulusal Kanser Araştırma Konferansı’nda, lahanada bulunan indol-3-karbinol adlı maddenin kanser hücrelerini öldürmede etkili olabileceği belirtilmiştir.

• Lahanadaki indoller, meme kanseri oluşumunda rolü olan 16-alfa-hidroksi-östron ve 4- hidroksi-östron’un seviyesini azaltırken, yararlı etkisi olan 2-hidroksi-östron miktarını ise yükseltmektedir. İndol-3-karbinol’ün östrojen yıkım mekanizmalarını meme kanseri oluşumu aleyhine değiştirdiğinin tespit edilmesinden sonra hormona bağlı kanser türlerinde olası yararlarıyla ilgili araştırmalar sürmektedir.

Lahana Zayıflama: Aquaretik etkisi olan beyaz lahana tuz dengesini bozmadan sadece suyun atılmasını sağlayarak verilen kiloların kalıcı olmasına yardımcı olur.

Lahananın Besin Değerleri : 100 gr için.

Vitamin A: 80 İ.Ü.

Vitamin C: 50 mg .

Kalsiyum: 46 mg .

Fosfor : 31 mg .

Potasyum : 140 mg .

Karbonhidratlar : 5,3 gr .

Protein: 1,4 gr .

Kalori: 24

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php