Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Nasıl Geçer? Su Çiçeği Belirtileri. Su Çiçeği Nedir? Su çiçeği varisella-zoster adlı virüsünün yol açtığı, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateşle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına yakalanan çocukların yarısında yüksek ateş, şiddetli kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olan döküntüler, sıvı kaybı veya baş ağrısı gibi semptomlar görülür. Ülkemizdeki su çiçeği vakalarının %95’i 15 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın kuluçka dönemi 2 ila 3 hafta sürer ve üçüncü haftadan itibaren belirtiler kendini gösterir. Grip şeklinde başlar, yüksek ateş ve deride sivilceler ortaya çıkar. Sivilceler daha sonra kaşıntı yaratan döküntülere yol açar. Döküntüler kaşıntılı ve farklı boylardadır ve içinde sıvı vardır. 5-6 günlük bir süre içinde kabuklanarak kurur ve bulaştırıcılığını kaybeder. Gözlerde ve ağız içinde de döküntüler oluşabilir.

Su çiçeği vakalarının büyük bir çoğunluğu 15 yaşından küçük kişilerde görülür. Sivilce görünümündeki yaralar su toplama döneminden sonra kabuklanarak iyileşir ve süreç, genellikle bir hafta sürer. Kaşıntı sebebiyle yaraların dağılıp enfekte olması deride kalıcı izlere neden olur.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan bir virüstür. Doğrudan temas ya da enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya yayılan virüsün diğer kişiler tarafından solunmasıyla bulaşır. Teması izleyen ilk dört gün içerisinde virüs üst solunum yolu lenf bezlerine yerleşerek çoğalmaya başlar. Yedinci günde karaciğer ve dalak başta olmak üzere diğer organlara dağılarak çoğalmaya devam eder. Ondördüncü günde hastada ateş, başağrısı, karın ağrısı, halsizlik gibi genel belirtiler görülür.

Su Çiçeği Bulaşıcılık Süresi

Hasta, ilk döküntülerin görülmesinden 1-2 gün evvelinden başlayarak, vücuttaki tüm içi sıvı dolu döküntüler kabuk bağlayana kadar geçen zaman aralığında hastalığı bulaştırmaya devam eder. (6-8 gün)

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su çiçeği, çocuklarda genellikle 5-10 gün boyunca süren bir hastalıktır.

Su Çiçeği İzi Kalırmı?

Su çiçeği hastalığı iz bırakmadan iyileşir. Yaraların kaşınması sırasında mikrop kapılırsa izler kalabilir.

Su Çiçeği Zararları

Suçiçeği nadiren komplikasyona yol açabilir. Deri, deri altı dokuları, akciğerler, eklem yerleri gibi vücudun değişik bölgelerinde ya da kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar, su çiçeği hastalığına bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonlardır.

Hastalık bazı çocuklarda beyine ve iç organlara yayılabilir. Enfeksiyon sırasında ateş ve ağrıyı kesmek için Asprin alınması beyin ve akciğerde tahribata sebep olur ve Reye Sendromu oluşur. Reye Sendromu daha çok grip sebebiyle Aspirin ve diğer salisilat içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullananlarda görülen bir sorundur. Böyle durumlarda karaciğerde yağ birikir, beyin içi basınçta aşırı yükselme oluşur ve bu da ölüme neden olabilir.

Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Olur?

Su çiçeği geçiren çocukların büyük bir bölümüne anti-viral tedavi uygulanması gerekmez. Tedavi, ateşi kontrol altında tutmak ve derideki döküntülerde ikincil bir bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkmasını önlemek için uygulanır. Şiddetli kaşıntı durumunda, kalaminli bir losyon veya antihistaminli bir ilaç kullanılabilir. Bazı çocuklarda beyin iltihabına yol açabileceği için kesinlikle aspirin kullanımamalıdır.

Su Çiçeği Tekrarlarmı?

Bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılsa da, virüs uyku halinde bekleyip yetişkinlik döneminde herpes zoster (zona) olarak ortaya çıkabilir.

Su çiçeği geçiren herkesin zona geçirme riski de vardır. Su çiçeği geçirirken alınan virüs, hastalık iyileştikten sonra sinir uçlarına yerleşerek sessiz kalır. İleri yaşlarda, özellikle 50 yaşın üzerinde yeniden aktive olarak ağrılı, tek taraflı döküntü biçiminde ortaya çıkan zonaya yol açabilir.

Önceden suçiçeği geçirmemiş olan bir kişi zona hastalığı olan bir kişiyle yakın temasta bulunursa suçiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı taşıyan bir kimseden doğrudan zona hastalığı bulaşması mümkün değildir.

Su Çiçeği Aşısı

Su çiçeği aşısı ilk defa, 1974’de Japonya Osaka Üniversitesi – BIKEN Enstitüsü’nde Prof.Dr.Michiaki Takahashi tarafından, bir çocuktaki döküntülerden izole edilerek geliştirilmiş ve uygulanmıştır. 1995’de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ‘den onay alarak genel kullanıma girmiştir.

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

13 aylıktan büyük bebeklere aşı yapılır. Ancak tek doz aşı yeterli olmadığı için, 5-6’lı yaşlarda tekrarlanması gerekir. Yetişkinler bu hastalıkla, çocukluk döneminde karşılaşıp bağışıklık elde ettikleri için yetişkinler arasında salgın görülmez. Bağışıklık sistemi yetersiz olan kişiler, kanser tedavisi görenler ve hamile kadınlar risk altında oldukları için aşı olmaları veya ilaç tedavisi görmeleri gerekebilir.

Su çiçeği aşısının bebeğin gelişimi üzerindeki etkisi bilinmediği için hamile kadınların aşı olmaması gerekir. Hamilelik döneminde su çiçeği geçirme riskini önlemek amacıyla hamile kalmadan önce aşının olunması ve aşıdan sonra en az dört hafta süreyle hamile kalınmaması gerekir.

Su Çiçeği Aşısı Yan Etkileri

Aşılanan çocukların %20’sinde aşı yerinde kızarıklık, sertlik ve ağrı gibi lokal yan etkiler görülmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 255 yorum

  1. Ben gorumcemin ogluda cikarda ongun oldu hale cikariyo suan hastanede yatiyo acaba bi sakincasi olurmu

  2. Benim tosunumada bulaştı, allahım bu nasıl bir hastalık saymaya kalksam sayamam vücudunda yüzünde kafasında kulağında hatta ağzının içinde 100 den fazla çıktı. Bugün 4. Gününde nasıl geçecek bilmiyorum. Oğlum daha 10 aylık, kaşıntısı olsa bile derdini anlatamaz. 2 hafta önce su çiçeği geçiren 8 yaşındaki yiğenim 3 gün kaldı bizde ve eminizki ondan bulaştı. Allah bu hastalığı geçiren çocuklara ve onların anne babalarına sabır versin, heleki çocuk derdini anlatamayacak bir yaştaysa o çok daha kötü. Kimileri ılık suyla duş alması sivilceleri daha çabuk kurutur diyor, kimide kesinlikle suyla temas yok diyor. Bu konu hakkında uzman olan biri varsa lütfen bunu cevaplasın…

  3. kızım geçen ay yani 11 aylıkken su çiçeği oldu,burnunda iki tane çukur iz kaldı.yapılabilecek bişeyler var mı acaba?

  4. çok kötü bir hastalık bana yaklaşmayınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

  5. Allah ım bana yardım et bana bulaştı ölmeyim

  6. bende 14 yaşındayım su çiçeği geçiriyorum her yerimi kaşıdım ve koptu ilerde iz kalicakmı korkuyorum ne yapmalıyım

  7. Bende su çiçeği oldum berbat bir hastalık yüzümde bir sürü çıktı çok kötü bir hastalık

  8. Slm benim oğlum 9 aylık dört gündrm beri su çiçeği geçiriyo ve çok şiddetli ateşi 41 derceye kadar çıkıyo bu ateş ne kadar sürer böğle yardımcı olurmusunuz

  9. benim çocugum 1. gününde dün yüzünde ve karın bölgesinde sivilceler vrdı bugün ise ayaklarına 2 tane çıkmış ama sırtında,bacagında,ellerinde çıkmadı. acaba alerji mi su cicegi mi

  10. Nasıl bir hastalık anladım gitti:( şeklim şemalim değişti.Yaşım 31 ve hastalığı çok ağır geçitiyorum.Vucudumun her yerini sardı.Tek temennim yüzümde iz bırakmamadı.

  11. kafada şişlik var her gun 1 2 3 tane cıkıyor kulak arkasında buyuk bir tane var ne yapmamız lasımmmm

  12. ben 15 gundur su ciceyiyim cok kotu bir hastalık

  13. 10 yaşında oğlum su çiçeği geçiriyor aşırı derecede kaşıntısı vardı
    Eczacı ithal bir ilaç tavsiye etti kaşıntı için kullandığım anda etkisini gösterdi şittedle tavsiye ederim
    İsmi. pox clin 35 tl fiyatı köpük sprey şeklinde sıkıp pamukla hasta bolgelere yayıcaksınuz

  14. Ben su an su cicegi geciriyorum ve hertarafım ağrıyor

  15. Merhaba ben de su çiceği oldum ve burnumun üstünde iz kaldı su çiçeği oldunuzda asla dişari çıkmayın ama 18 yaşinda ameliyat olucam burundan ondam geçicek ama şuan yüzümde

  16. Aşı olan çocuklar hafif geciriyor. İki oğlum var. Birinden diğerine bulaştı hemen.

  17. Azerbaycandaki bayan, acilen aşağıdaki durumlar dan ikisi sizde oldugundan doktora gıdınız.

    NE ZAMAN DOKTORU TEKRAR ARAMALI?

    v Döküntülerin etrafında kızarıklık, şişlik, hassasiyet, iltihaplanma olursa,

    v Dehidratasyon (su kaybı) bulguları görülürse,

    v Dalgınlık, uykuya eğilim, kolayca uyandırılamama, halüsinasyonlar görülürse,

    v Ciddi baş ağrısı, ense sertliği/ağrısı ve sırt ağrısı başlarsa,

    v Tekrarlayan kusmalar olursa,

    v Çocuğa yeterli sıvı verilemezse,

    v Nefes alma güçlüğü, sık nefes alıp verme, göğüs ağrısı, hırıltılı nefes alma, şiddetli öksürük varlığında,

    v Dengesiz yürüyüş ve güçsüzlük/halsizlik gelişirse,

    v Ateş 4. gün hala düşmemişse,

    v Gözlerde kızarıklık, ağrı, görme bozukluğu olursa,

    v Çocuk hastalık başlangıcına göre daha “hasta” görünüyorsa.

Yorum yapın

css.php