Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir? Geniz Eti Nedir? Geniz eti bademcikler gibi bir lenf dokusu üyesidir. Burun ve ağız yoluyla girecek zararlı mikroorganizmalara karşı vücudu koruyan sistemlerden birisidir.

Üst solunum yolunun savunmasında görev alan geniz etinin bademcikten en önemli farkı çok büyük olması durumunda burun boşluğunu tıkamasıdır. Geniz etinin büyümesi hava yolununun tıkanmasına ve çocuğun rahat nefes alamamasına neden olur ve bu durum burun içi fizyolojisinin ve mekanizmalarının bozulmasına yol açar.

Geniz Eti Ne İşe Yarar?

Burundan giren bakteri ve virüs türü mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla mücadelesine yardımcı olan antikorları üretir.

Geniz Eti Neden Büyür?

• Çocuğun sıklıkla  üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi, sürekli nezle olması, bademciklerinin devamlı hastalanması ya da alerjik bünyesinin olması geniz etinin büyümesine yol açar.

• Bademcik ve geniz eti lenfoid hücrelerden oluşmuştur ve lenfosit yapımında rolü vardır. Yeni doğanda anneden geçen immünglobulinler sebebiyle küçüktürler. 4-5 yaşlarında daha fazla olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. İlerleyen yıllarda küçülme eğilimi gösterirler. 11 yaşını aşan çocuklarda ve erişkinlerde geniz etine nadiren rastlanır.

• Geniz eti olarak bilenen adenoid dokusuyla ilgili büyüme ve iltahaplanma sorunları, 3 – 7 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülür. Büyüyerek burun boşluğunu arkadan tıkayan geniz eti, genellikle burun tıkanıklığı, ağzın sürekli açık kalması ve horlama gibi belirtilere neden olmaktadır.

Geniz Eti Belirtileri – Geniz Eti Olduğu Nasıl Anlaşılır?

• Geniz eti, çocuklarda horlama, ağzı açık uyuma, ağızdan su gelmesi, yüz ve diş gelişme bozuklukları, kulaklarda işitme kaybına ve çocuk sinüzitlerine sebep olabilir. Ayrıca çocukta adenoid face (geniz eti yüzü) denilen tipik görüntü vardır.

• Oksijen yetersizliği çocuğun zihinsel enerji ve yeteneklerini azaltabilir. Dikkat dağınıklığı olan çocuklarda geniz etinden kaynaklanan işitme kaybı olabilir ve rahat nefes alamadıkları için hiperaktif davranışlar sergileyebilirler. Çocuğun ağzı açık, üst dudak yukarı çekiliymiş gibi görünebilir.

• Geniz eti olan ya da geniz eti büyümüş çocuklarda orta kulak iltihabı sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kulağa giden östaki kanalının büyüyen geniz eti nedeniyle tıkanması neticesinde enfeksiyon orta kulağa yayılır, tekrarlayan orta kulak iltihaplarına ve orta kulakta sıvı toplanmasına, ileri dönemde işitme kaybı ve orta kulakta yapışıklıklara sebebiyet verir. Ayrıca burunda biriken enfektif salgının sinüslere ulaşması kronik sinuzitlere yol açabilir.

Geniz Eti Teşhisi

Geniz eti tanısında röntgen filmi ve endoskopiden yararlanılır. Röntgen filmi enfeksiyon sırasında çekilirse geniz eti daha büyük çıkar ve bu yanıltıcı olur. Önce ilaçla iltihabın tedavi, edilmesi gerekir. Hastalık düzeldikten en az bir hafta sonra yeniden film çekilmelidir. Eğer geniz eti yine büyük çıkarsa ve bu durum çocuğu rahatsız ediyorsa ameliyata karar verilebilir.

Geniz eti iltihaplarının tanısı bademcik iltihaplarındaki kadar kolay değildir. Geniz bölgesinin gözle görülememesi ve boğaz kültürü alınırken genize ulaşılamaması sebebiyle, geniz eti iltihaplarının tespit edilmemesi tedavinin eksik kalmasına yol açabilir. Sözgelimi beta streptokoklar, bademcikleri hastalandırmadan da geniz eti iltihabına neden olabilir. Ancak sadece boğaz muayenesi ve kültürü yapılması halinde hastalık tespit edilememiş olur.

Sadece geniz etinin iltihaplandığı durumlarda kesin tanı için endoskopik muayeneye başvurulabilir. Endoskopik muayene sayesinde geniz eti hastalıklarının hangi evrede ve koşulda olduğu net bir şekilde tespit edilebilir.

Geniz Eti Tedavisi

Geniz etinin tedavisi ilaçla veya ameliyatla yapılır. İlaçla tedavisinde antihistaminik ilaçlar, burun damlaları ve antibiyotikler kullanılır. İlaç tedavisinin yeterli olmadı durumlarda ise ameliyat düşünülür.

Geniz Eti Hangi Durumlarda Alınır?

Gece horlaması, nefes alma güçlüğü, sık enfeksiyon geçirmesi, orta kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, rekürrent ya da kronik sinüzit, kalp büyümesi, yüz ve kafada kemiklerde gelişim bozukluğu sözkonusu ise ameliyat gündeme gelir.

Geniz Eti Kaç Yaşında Alınır?

Alt yaş sınırı 4-5 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak Uyku Apne Sendromu sözkonusu ise herhangi bir yaş sınırlaması olmadan geniz eti ameliyatı yapılır.

Geniz Eti Tekrar Oluşur mu?

Adenoid dokusu bademcik dokusu gibi kapsüllü bir doku olmadığı için tamemen çıkarılması mümkün değildir. Bu yüzden az bir ihtimalle de olsa tekrarlaması sözkonusu olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba kızım 2 yaş da 6 gündür geizden horlama var normalde de geizden ses çıkartıyor nedir acaba

  2. selamm nenim burundan konusuyorum neden olabilir yardımcı olun lutfenn

Yorum yapın

css.php