Verem Belirtileri Nedir?

Verem Belirtileri Nelerdir. Verem Nedir? Verem (tüberküloz) solunan havayla akciğerlere giren Tbc basilinin neden olduğu, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, ancak kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalıktır. Hastalığa Mycobacterium tuberculosis adlı bakteri yol açar. Verem mikrobunu Alman doktor Robert Koch bulduğu için Koch Basili de denir.

Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adıyla anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, deri veremi gibi. En yaygın olanı akciğer veremidir.

Kişinin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse vereme yakalanma riski de o kadar azdır. Özellikle AIDS gibi hastalıklarda bağışıklık sistemi çöktüğü için bu hastalığa yakalanma olasılığı da oldukça fazlalaşır.

Akciğere yerleşen verem mikrobu genellikle bağışıklık sistemi tarafından hastalık oluşmadan belirli bölgelerde hapsedilir. Ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda uyur haldeki mikroplar birden harekete geçerek üremeye başlayabilir ve hastalığın meydana gelmesine yol açabilirler.

Nemli ve rutubetli ortamlarda kalanlarda, akciğer sağlığını tehdit eden tozlu işlerde çalışanlarda, sigara ve alkol kullananlar, diyabet, ağır böbrek, karaciğer hastalığı olanlar, uzun süre kortizon kullananlar ve AIDS hastası olan kişilerde veremin görülme riski daha fazladır.

Verem Bulaşıcımıdır – Verem Nasıl Bulaşır?

Bulaşma, damlacık çekirdeği denilen ve hastanın öksürük ve aksırıklarıyla oluşan partiküllerin üzerindeki basillerle olmaktadır. Hastanın hapşırma öksürmesi neticesinde havaya yayılan basiller kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan diğer kişilerce alınır. Bir verem hastası öksürdüğünde 1-3 mikron çapında 3-10 adet tüberküloz mikrobu içeren 3500 enfeksiyöz parçacığını havaya yayar. Uzun süre havada asılı kalabilen bu damlacıkların üzerindeki basiller, güneş ışığı giren bir ortamda 1 ila 2 saat içinde ölür. Basiller güneş ışığı olmayan loş yerlerde uzun süre canlı kalabilirler. Hastalık bardak,tabak ya da diğer eşyalarla bulaşmaz.

Hastalığı sadece aktif tüberküloz bulunan hastalar bulaştırabilir. Akciğer dışı organ tüberkülozu olan hastalar, 15 gündür tedavi görenler pratik olarak bulaştırıcı değildir. Öksürmeyen hastaların bulaştırıcı olmadıkları kabul edilir.

Veremin Belirtileri

3 haftadan uzun süren öksürük, verem hastalığının işareti olabilir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kesik kesik öksürme, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ateş de ortaya çıkar. Kilo kaybı ilk 2 ay içinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.

Mikrob vücuda girdikten sonra uzun süre hastalık yapmadan kalabilir ve kişin kendisinin infekte olduğununun farkına varamayabilir. Vücuttaki tüberküloz mikropları aktif hale gelirse hastalık oluşur.

Mikrop vücuda girdikten sonra hastalık yapma süresi farklılıklar gösterir. Vücut direnci düşükse  hastalık hızla gelişir. Tedavi edilmediği sürece tuttuğu organlarda hasara yol açar ve öldürücü olabilir.

Verem Teşhisi Nasıl Konur?

Kesin tanı hastanın balgamında mycobacterium tuberculosis’in gösterilmesi ya da kültürde üretilmesi ile konulur. Ayrıca  PPD testine de başvurulabilir.

Tüberkülin Testi: 0.1 ml purifiye protein derivesi (PPD), kolun iç yüzüne, deri içine uygulanmasından 72 saat sonra gelişen kızarıklık ve sertliğin çapı ölçülerek değerlendirilir. Çapın, 10 mm’nin üzerinde olması pozitif yani vücudun verem mikrobu ile enfekte olduğunu gösterir.

Deri üzerinden yapılan test, verem bakterisi içindeki 200 kadar proteinin örneklerinden oluşur. Bu proteinler, verem bakterisinin dışında, aşıda ve solunan havada da bulunduğu için deri üzerinden yapılan test, o kişide verem mikrobunun olduğunu gösterebileceği gibi, o kişinin verem aşısı olduğunu veya sadece doğal çevrede mevcut bakteriye maruz kaldığını da gösterebilir.

Verem Tedavisi

Tedavi süresi en az 6 aydır.tedavi hastanın durumuna göre 9,12 bazen 24 aya kadar devam edebilir. Tedavi başlangıcında 4 çeşit ilaç beraber kullanılır. İlaçların düzenli olarak kullanılmaması ilaç direncine neden olarak hastalığın tedavisini zorlaştırır. Tedavinin yarım kalması, vücutta tamamen temizlenmemiş olan basillerin çoğalmasına ve hastalık tablosunun yeniden oluşmasına neden olur. Ayrıca bu hastalar basil bulaştırmaya devam ederler. Dünya Sağlık Örgütü, hastanın ilaçlarını kullandığından emin olmak için ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi’ olarak bilinen, her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirme yöntemini önermektedir.

Verem Aşısı

Verem aşısı B.C.G. aşısı olarak adlandırılır. BCG aşısı, çocuklarda kanla yayılan ve beyin zarını tutan tüberküloz gibi tehlikeli hastalıkları önler. Ancak aşı erişkinlerde hastalık için koruyucu değildir.

Aşı, bebeğin 2 ayı dolduktan sonra yapılır. Aşı yerinde birkaç hafta içinde önce şişlik ardından kabuklanma olur. Bazen kabuk kalkıp kanayabilir ya da akıntı olabilir. Aşı yeri, ciltte iz bırakıp iyileşir.

Bebek 2 aylıkken, birinci ve beşinci sınıflarda uygulanan BCG aşısının koruyuculuğu oldukça yüksektir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Verem Belirtileri Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Bizim bir tanıdık var hemen hemen 1 aydır genelde bizde ve verem acaba cocuklarıma bulasırmı ilaclarını alıyo bildigim kadarıyla acil cevap yazın lutfen

Yorum yapın

css.php