Kalsiyum Faydaları

Kalsiyum Takviyesine İhtiyacımız Var mı?

Kalsiyum faydaları açısından tüm yaşantımız boyunca sağlığımızı yakından ilgilendiren etkilere sahiptir. Kalsiyum takviyesi içeren ürünlere olan ilgi, kalsiyum eksikliği ile ortaya çıkan olumsuzluklara maruz kalan insanların çoğalmasıyla birlikte artmaya devam etmiştir. 25 milyondan daha fazla sayıda Amerikan vatandaşına kalsiyum eksikliği ile bağlantılı bir çeşit kemik hastalığı olan osteoporoz tanısı konulmuştur.

Beslenmede kalsiyumun önemi sadece kemik hastalıklarıyla da sınırlı değildir. Sağlığımız açısından rol oynadığı başka etkileri de bulunmaktadır.

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum, vücudumuzdaki kemikleri ve dişleri oluşturan ve onları güçlü ve sağlıklı tutan gerekli bir elementtir.

Vücudumuzda bulunan kalsiyum’un %99’u kemiklerimiz ve dişlerimizde yer almaktayken geri kalan %1’lik oran ise kan pıhtılaşmasını sağlayan, eklemleri yapılandıran, kalp atışlarını düzenleyen ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olan yumuşak dokularda ve kanda bulunmaktadır.

Kalsiyum Faydaları

İnsan vücudunda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin temel yapısını oluşturur. Kalp basıncı kalp atışları ve kanın pıhtılaşmasıyla ilgili görevleri vardır. Sinir sistemin düzenli çalışması için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Kemik erimesini engeller.

Hamilelikte kalsiyum kullanımı; Kalsiyum mineraline olan gereksinim doğumdan evvel henüz anne karnındayken başlar. Hamilelik sırasında yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa bebek ihtiyacını annenin vücudundan ve kemiklerinden sağlar . Bu da annenin daha iler ki yıllarda sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.

Yapılan bir araştırmada yeteri kadar kalsiyum almayan kadınların kanlarında bebeğe zararlı olacak maddelerin çoğaldığı görülmüştür. Kandaki kalsiyum düzeyi düşük olan kadınlarda kurşun düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Gebelikte kalsiyum kullanımı hem anne hem de bebek sağlığı için ciddi önem taşır. Ayrıca gebelik döneminde kalsiyum eksikliği kramplarda artışa sebep olur.

Kemik Erimesi Nedir?

Kadınlarda kemik erimesi; kemik erimesi daha çok menopozdaki kadınlarda görülen bir sorundur. Kadinlarda ileri yaşta görülen kemik erimesi nedeni östrojen hormonunun azalmasıdır. Kemiklerin kalsiyumu tutmasında işlevi olan kadınlık hormonu östrojenin menopoz döneminde azalmasıyla birlikte kemik erimesi de başlar. Kemiğin mineral içeriğinde değişimler olur ve de buna bağlı olarak kemik yoğunluğunda azalma meydana gelir. Dayanıklılığı azalan kemikler kırılgan hale gelirler.

Erkeklerde kemik erimesi; Kemik erimesi daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de kemik erimesi sık rastlanılan bir durumdur. Erkekler de kemik erimesi kadınlara nazaran daha geç yaşlarda başlar.

Kemik erimesine karşı alınacak önlemler; kemik erimesini önlemek için ergenlik çağından itibaren tedbirler alınabilir. Çocukluk döneminden itibaren alınan kalsiyum kemik kütlesini en üst düzeye çıkarır. İlerki yaşlarda alınan kalsiyum takviyesi de kemik erimesini yavaşlatmak için yardımcı olur.

Kemik erimesi hakkında bilinmesi gereken bir diğer konu ise düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, alkol ve sigaranın bırakılmasının kemiklerin güçlenmesini olumlu yönde etkileyeceğini unutmamaktır.

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Meydana Gelir?

Yiyeceklerinizle, kalsiyuma ihtiyaç duyan farklı sistemlerin en üst düzeyde fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan miktarı alamadığınızda, vücudumuz kemiklerimiz dişlerimiz ve yumuşak dokularımızda bulunan kalsiyumdan ihtiyacı olduğu miktarı çalar ve onu, çok daha gerekli işlerde kullanır. Sonuç olarak kalsiyum eksikliğin de; dişlerimiz ve kemiklerimizdeki kalsiyum oranı, onları kolay kırılabilir ve hasar görmeye eğilimli bir duruma getirerek azalmış olur.

Ne yazık ki; genel dünya nüfusunda kalsiyum eksikliği çok yaygındır. 1996 yılında Amerikan Tıp Kuruluşu Dergisinin yönetimiyle yapılan çalışmalar sonucunda, hemen hemen tüm Amerikalıların kalsiyum eksikliğine maruz kaldıkları beyan edilmiştir.

Kalsiyum eksikliği belirtileri; Kas krampları ve kas ağrıları, kalp çarpıntısı, tırnakta görülen kırılmalar, uyku sorunları, eklem ağrıları, diş çürükleri, dişeti proplemleri .

Çok Fazla Kalsiyum Alabilirmiyiz?

Kalsiyum takviyesi alımıyla ilgili herhangi bir yan etki var mıdır?

Kalsiyum fazlası böbrek taşları oluşma riskini artırır mı? Yapılan çalışmalar, uzun süreli yüksek dozda fazla kalsiyum alımı böbrek taşı riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Diğer bir çalışma ise, daha düşük dozda kalsiyum kullanımı ise böbrek taşını önlemede yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu yüzden; böbrek taşı problemi olan insanların kalsiyum alımında RDA değerini (1200mg) aşmamada olağanüstü dikkatli olmaları gerekmektedir. Kalsiyum d vitamini sayesinde vücutta emilir.

Günlük kalsiyum miktarı; Günlük kalsiyum kullanımı yaşa bağlı değişir. Ortalama tavsiye edilen doz 800-1200 mg arasındadır. Günlük kalsiyum miktarı 1500 mg geçmemelidir.

Kalsiyum İçeren Besinler

Sütteki kalsiyum miktarı fazladır. Süt kalsiyum içeren gıdalardan ilk akla geleni olsa da, süt ve süt ürünleri o kadar çok işlemden geçmişlerdir ki, vücuda verebilecekleri zarar faydalarından çok olabilir. Vücudumuza gereksiz katkı maddelerini sokmadan sağlığımızı destekleyen daha iyi ve daha uygun kalsiyum kaynakları da vardır.

Kalsiyum içeren yiyecekler soya fasulyesi, soyadan yapılan bir tür peynir, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalye ve alabalıktır.

Diğer kalsiyum içeren besinler içeren ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, şalgam, kurutulmuş meyveler, tatlı badem ve kuru baklagillerdir.

Kalsiyum Mineralinin Doğru Seçimi

Yetişkinlerin çoğu günlük beslenmeleriyle yeterince kalsiyum almadıklarından, genel sağlığı desteklemek için, ek kalsiyum alımı gerekmektedir.

En iyi kalsiyum takviyesi alımı için faydalı olacak bazı tavsiyeler ve önlemler aşağıda belirtilmiştir.

Aldığınız kalsiyum vücutta kolaylıkla emilebilir mi?

Kalsiyum emilimi hakkında bilinmesi gerekenler: Vücudun kalsiyumu emebilme becerisi, mide asidi seviyesi ve sindirmekte olduğunuz kalsiyum bileşiminin çözünürlüğüne bağlıdır. Mide asidinin üretimi yaşla birlikte azalma gösterdiğinden, kalsiyumdan çok daha kolay bir şekilde emilebilen kalsiyum destek ürünlerinden birinin alımı daha önem kazanmaktadır.

Kalsiyum takviyelerinin çoğu kalitesiz kalsiyum karbonat içerir. Bu durum, her ne kadar kalsiyumun bir diğer şekli olan kalsiyum sitratdan daha doğal kalsiyumu sağlayacaksa da, vücutta daha az kolaylıkla emilebilecek ve gaz ve peklik problemlerine çok daha fazla neden olabilecektir.

Diğer taraftan Kalsiyum Sitrat, kalsiyumun vücutta kolaylıkla kullanılan bir şeklidir ve bu destek ürünün emilimi, minerallerin kan dolaşımı içine emilmesini arttırabilen mide asidinin miktarıyla ilintili değildir.

Yüksek seviyede zehirli olabilecek kurşun içerebilme olasılıkları yüzünden, kemik tozu, beyaz mermer, istiridye kabuklarından elde edilecek kalsiyum ek ürünlerini tavsiye etmiyoruz.

·Kalsiyum’un Diğer Besinlerle Birlikteliği: Kalsiyum D vitamini olmadan vücut tarafından emilemez. Bu nedenle de, vücudumuzda D vitamininden yeterli miktarda olmadığı müddetçe kalsiyum takviyesi faydalı olmayacaktır

Kas hareketlerimizin kontrolünde kalsiyum magnezyum ile birlikte çalışır.

Kalsiyum fosfor ve demir minerali, A ve C vitaminleri, ve eser minerallerden çinko, bor, manganez ve stronyum ile birlikte fonksiyonlarını daha iyi yerine getirir.

Bu yüzden, kalsiyum ek ürünlerinden oluşan bir bileşim bütün bu sonuçlara çözüm olacaktır ve tüm bu besinlerin yaklaşık miktarlarını sağlayarak sağlığımıza maksimum faydalar getirecektir.

· Üreticinizi Tanıyın: Sonuç olarak; Satın alacağınız ürünün kalitesi, onu üreten üreticinin kalitesine bağlıdır. Bu alanda düşük kalitede besinsel ek ürün üretimi ne yazık ki yaygın bir problem olduğundan, üreticinizi seçerken, eczaya uyum yasasını (GMP) izleyip izlemediğinden emin olun. Takip edilmesi gereken en uygun yol budur ve en iyi uygun destek ürünleri aldığınızdan emin olurken imalat ve kalite kontrol süreçlerinin izlendiğinden şüphe duymamalısınız.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kalsiyum Faydaları” üzerine 79 yorum

  1. Mrb ben de kalsiyum eksikligi var elerimde ayaklarimda kasilma oluyor ne yapa bilirim

  2. Hülya Hn sizde yazmışsınız 2011 den beri kemik erimeniz var bir gelişme varmı durumunuzda??

  3. 35 yaşındayım kemik erimesi var 2 yıldır tablet kullanıyorum .bu yaşlarda yakalanıpta iyileien var ise lütfen yazın herkeze Allah şifa versin..

  4. Bende de kalsiyum eksikliği var dediler ve sandozlardan verdiler.Ama midemi mahvediyor içmeye korkuyorum.10 yıldır hashimato tiroidi tanısı konuldu ama TSH ve T3-T4 hormon testleri normal çıktığı için ilaç kullanmıyorum.Yorumları okudum ve kalsiyum eksiği olanların birçoğu tiroid hastası çok ilgimi çekti.Birde bu hastaların hepsi ameliyattan sonra kalsiyum tedavisinden bahsediyorlar acaba öncesinde de varmıydı cevap yazarlarsa sevinirim gerçi yorum tarihleri bayağ eski ama hayırlısı bakalım:)

  5. Ben 40 yasindayim ve 2senedir kalsiyum eksikliginden cekiyorum her hafta 3tup kan vermekten helak oluyorum benim bese dusuyo sanci asiri uyusmalar parmaklarim kitlenio sancilar artinca acillik oluyorum kalsiyum seromu yemeden kendime gelemiyorum ayakta calisiyorum 13saat nobetlerim var isim geregi dizlerime cok vurdu agrilarim var 4hastane deistirdim drlar hep ayni ilaci verio icemiyorum care istiyorum allah hepimizin yardimcisi olsun kotu bir illet

  6. Arkadaşlar merhaba uzun zamandır girmemiştim buraya yorumlar çoğalmış umarım bir çoğunuz derdinize derman bulabilmişsinizdir en azından ilaçlarla Yaradana sığının derdi veren dermanı da veriyor. Ben de günde 3*4 phos – ex alıyordum ancak üretimi durdurulmuş sanırım onun yerine phos -out alıyorum herhangi bir sorun yapmıyor ve phos – ex’in o iğrenç tadından çok daha iyi. Aranızda yeni tedavi yöntemlerini araştıran arkadaşlar var mı acaba ?

    Phos-ex ostram ve rocatrol dışında doktorun önerdiği ilaç kullanan var mı arkadaşlar

  7. 500 mg kalsiyum karbonat takviyesi gunde kac kez, ne zaman alınmali?

  8. Kefir arkadaşlar kefir mayasi alip sutu mayalayin yogurt ayran kivami oluyor aktarlarda var.

  9. Mrb bn 7 yıldır epılepsı hastasyım ve benımde kalsıyum eksıklığim var ve bu yuzden d vıtamını kullanmya baslıcam yalnız garıp olan bısey var bn kendımı 7 yıldır epılepsı hastası olark bılıyodum ama gecen gun bakırköy egıtım ve arastırma hastanesıne gıttm doktor bana senın hastalığın epılepsı degıl hıpokalsemı dedı ve boğazımda 3 tane bez var onların hıc bırıde calısmıyomus ve bu ne kadar doğru bılmıyorum bende kemık erımesı olabılr mı ?

  10. Mrb bn 7 yıldır epılepsı hastasıyım ve bndedd kalsıyum eksıklığı var bu yuzden d vıtamını alyorum ama ısın garıp yanı 7 yıldır hep epılepsı hastasyım gecrn bakırkmy devlet hastanesıne gıttım senın hastalığın epılepsı degl hıpokalsemı dedı boğazımda 3 tane bez var onlarnda Aradn bır ay gectıktn snra acabılıyosn calısmadgnı söledı bu durumn ıcnden nasıl cıkabılrm bn

  11. mrb öncelikle değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum. süt ve süt ürünlerinin görmüş oldukları işlemlerden dolayı faydalarından çok zararlarının olduğunu söylüyorsunuz bunun için bi kanıtınız varmı ayrıca sizin gıda prosesleri hakkında ne kadar bilginiz varki böyle bir ifade kullanıyorsunuz. lütfen işin ehli olmayan kişiler yalan yanlış yorumlar yaparak insanları yanıltmasınlar saygılarımla…

  12. mrb arkadaşlar!
    Benim kemiklerim ile ilgili problemim yok ama; annemin ciddi problemi vardı, yılarca Almanya’da tedavi gördü dr. doğal yollardan calcium almasını söyledi. hata günlük calcium programı vardı hiç bir işe yaramadı calcium alamıyordu ağrıları her geçen gün artıyordu ayda bir defa mutlaka hastanede iğne oluyordu ağrıları dinsin diye sadece birkaç gün rahatlatıyordu. Türkiye’ye geldiğinde doğal bir kaç ürün kullanmaya başladık 1 haftada etkisini gösterdi ağrılar hafifledi ve bir ay olmadan ağrıları bitti imdi çok daha iyi hayretler içindeydik Türkiye de dr ye gittik kontürol için dr. söylediği beni dahada hayretlere düşürmüştü dr annemde kemik erimesinin olmadığını söyledi bu beni dahada hayrete düşürdü Almanya’daki sonuçlarla beraber gittim kullandığımız ürünü gösterdim cacium+ D vitamini+ magnezyumun aynı tablete olması doktorunda dikkatini çekti ve şaşırttı kullanmaya devam etsin dedi annemi seviyorum 🙂 ürünün ne olduğu konusunda bilgi almak isteyen olursa mail den ulaşa bilirsiniz [email protected]

  13. tiroid hastasıyım ameliyat oldum ve yıllardır ilaç kullanıyorum onunla birlikte nutrıway markasının calsiyum magnezyum içeren beslenme destekli ürünlerini kullanıyorum ve çok memnunum.tatlarında da beni tiksiniren veya kabızlık gibi yan etkileri olmadı tercih etmenizi tavsiye ederim

  14. Hersey tıroıd ıle başladı amelıyat olacaksın dedıler 26 yasında 2010 yılında tekırdag devlette amelıyat oldum ve o gun bugundur bendede kalsıyum eksıklıgı mevcut caldımex d3 efersan ve rocaltrol0,25 verdıler bunu ömur boyu kullanacaksın dedıler ne guzelde dıyorlar omur boyu kullan ,bi hekımın işgüzarlıgı yuzunden hap kolık olduk ama yorumlarda da gördugum gıbı rocaltrol kabızlık yaptıgı ıcın kullanmayı bıraktım ve bır yıldır sadece gunde ıkı adet caldımex d3 1000 mg lık efersan kullanıyorum ,caldımex d3 ü kullananlar bılır ne ıllet sey oldugunu ic ic bitmiyo mıde bulantısı yapmasıda cabası.Bende bu aralar hapı degıştırmek ıcın ugrasıyorum,insallah bulurum. Allah yadımşımız olsun, evet cok ıllet bı hastalık,ancak bunu ceken anlar.Butun calsıyum eksıklıgı yasayan yanı paratıroıd hastalarını beklıyorum,[email protected]

  15. bencede emin bey ben doktor eda kanat insanları yanlış biliçlendiriyorsunuz diyaliz yapılan hastalarıma kronik böbrek yetmezliği ile birlikte olan hiperfosfatminin düzeltilmesi için o ilacı veriyorum böyle hastalar kullanır ve sizdede kötü bir hastalık yaratmıs olabilir hemen en yakın doktorunuza başvurun lütfen.

  16. Emin bey halkı yanlış bilgilendirmeyin.kullandığınız phos ex aslında böbrek yetmezliğinde fosfor düşürmek amacı ile kullanılır.Yani calciumunuzu yükseltirken fosforunuzu tehlikeli bir şekilde düşürebilirsiniz.Kalsiyumunuzu yükseltmek istiyorsanız calciumlu D vitamini efervesan tabletler var.Bunları kontrollu bir şekilde kullanmak daha iyidir.

  17. yalnız söylediğiniz ilaçlar herkes için uygun olmayabilir.çünkü herkesin vücut metabolizması farklıdır yani bu bu ilaçlar herkese iyi gelmeyebilir.

  18. meraba arkadaşlar benim kullandığım çok güzel bir kalsiyum habı var tavsiye ediyorum pohs-ex bide rocartrol 0,25 kullanın faydasını göreceksiniz ben tam 4 senedir bu ilaçları kullanıyorum çok şükür hiç kasılma olmadı bende

Yorum yapın

css.php