Mineral Nedir?

Doğada yaygın olarak bulunan inorganik maddeler olan mineraller, vücudun %4 gibi çok küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen vücut sıvılarının, kan ve kemiklerin oluşumunda, sağlıklı sinir fonksiyonlarının devamı, kas gücünün düzenlenmesinde rol oynayan çok önemli yapı taşlarıdır.

Mineral Nedir?

Enzimleri etkinleştirmekten, kimyasal reaksiyonları harekete geçirmeye ve iyi bir kemik yapısı oluşturmaktan, sağlıklı beyin fonksiyonları sağlamaya kadar fonksiyonları bulunmaktadır. Vitaminlerin aksine mineraller inorganik maddelerdir.

Mineral tuzları, taş ve kaya parçalarının erozyona uğraması sonucu milyonlarca  yıl içinde toz, kum haline gelerek toprağa karışır ve bitkilere geçer. Bu bitkilerle beslenen hayvanlar ile bitkileri tüketmek yoluyla mineralleri alırız.

Mineraller  Sağlığımız İçin Neden Önemlidir?

• Vücudun kendi kimyasal dengesini sürdürmesi vücuttaki çeşitli minerallerin oranlarına bağlıdır. Vücuddaki her bir mineralin diğeri üzerinde etkisi olduğu için birinin dengesi bozulduğunda, diğer minerallerin de seviyesi etkilenir. Bu dengesizliğin giderilmemesi, hastalığa neden olacak zincirleme reaksiyonları başlatabilir.

• Vitaminler vücudumuzda minerallerin yardımı olmadan fonksiyon gösteremediklerinden, mineral eksikliği vucudumuz için vitamin eksikliğinden çok daha fazla zarar vericidir.

• Mineraller vücut tarafından üretilemediği için besinler yoluyla alınması gerekir. Besinlerin yanısıra mineraller takviye şeklinde de alınabilir. Gıda takviyesi olarak kullanılan desteklerin çoğunda vitamin ve mineral çeşitleri bir arada formüle edilmiştir.

• Vücudumuz, minerallerin emilime hazır hale gelebilmesini sağlamak için, mineralleri sindirim sistemimizde şelat edilmiş hale getirir. Ancak birçok kişide bu süreç olması gerektiği gibi çalışmadığından, mineraller  emilememektedir. Bu nedenle, emilimi on kat daha fazla artırabilen şelat edilmiş mineralleri kullanmak daha uygun olabilir.

Minerallerin Faydaları ve  Çeşitleri

İnsan vücudunun günlük ortalama 100 mikrogramdan fazla gereksinim duyduğu mineraller makro-mineraller, bu oranın altındakiler mikro-mineraller olarak ifade edilir.

Kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve fosfor makromineraller, demir, selenyum, çinko, sülfür, bakır, germanyum, bor, brom, iyot, manganez, molibden, vanadyum gibi minerallerse mikromineraller olarak adlandırılır. Bütün mineraller ince bağırsaktan emilir, farklı yollarla taşınır ve depolanır. Bazıları gerekli hücrede kullanılır, fazlası idrarla atılır.

 

Demir Ne İşe Yarar? Kanda oksijenin dokulara taşınmasını sağlar. Vücutta oluşan karbondioksitin akciğerlere taşınıp solunumla atılmasında rol oynar. Büyüme, enerji üretimi ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir.

Demir Nelerde Bulunur? Kırmızı et, tavuk eti, balık eti, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagiller, ıspanak, semiz otu, bezelye, pekmez.

Demir Eksikliğinde Ne Olur? Kansızlık, halsizlik, kalp çarpıntısı, zihinsel işlevlerde zayıflama, saç  dökülmesi, tırnakların kaşık şeklini alması gibi belirtilere yol açar.

Günlük İhtiyaç; Erkekler 8 mg/, kadınlar 18 mg.

 

Potasyum Ne İşe Yarar? Hücrelerin ve dokuların düzgün çalışmasında görev alır. Sodyumla beraber vücudun sıvı dengesini kontrol eder. Vücuttaki sıvılar ile hücreler arasında normal su dengesi için gereklidir. Glukozu glikojene dönüştürür. Asit/alkali dengesinin korunmasında rol oynar. Sağlıklı bir sinir sistemi ve düzenli bir kalp ritmi için önemlidir.

Potasyum Eksikliğinde Ne Olur? Kaslarda yorgunluk, halsizlik, tansiyon düşüklüğü,düşük kalp ritmi, vücutta sıvı birikimi, aşırı cilt kuruluğu, akne.

Potasyum Nelerde Bulunur? Süt ve süt ürünleri, et, balık, muz, kayısı, şeftali, avokado, hurma, incir, kiraz, kuru üzüm, patates.

Günlük İhtiyaç; Yetişkinler için 2-4 gram

 

Kalsiyum Ne İşe Yarar? Kalsiyum kemiklerde ve dişlerde, fosforla birlikte kalsiyumfosfat şeklinde bulunur. Sağlıklı kemik, diş ve dişetleri oluşumu için gereklidir. Normal kan basıncının sağlanması, kanın pıhtılaşması, kasların hareketi ve sinirsel mesajların iletiminde görev alır.

Kalsiyum Eksikliğinde Ne Olur? Kemiklerde zayıflık, eklem ağrıları, tırnaklarda kırılma, diş çürümesi, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısına sebep olabilir. Kandaki kalsiyum 1 desilitrede 9- 11 mg seviyesinin  altına düşerse kas kasılmaları, kramplar ve titremeler ortaya çıkar.

Kalsiyum Nelerde Bulunur? Süt,  yoğurt, peynir, yumurta sarısı, susam, kuru incir, kuru kayısı, pekmez, şalgam, kuru baklagil ve yağlı tohumlar kalsiyum içerir. Bir bardak sütte 300 mg kalsiyum bulunur. Yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardaki kalsiyumun ise emilimi düşüktür.

Günlük İhtiyaç; Yetişkinler için 1000 mg, hamile ve emziren kanlarda ise 1300 mg’dır.

 

Fosfor Ne İşe Yarar? Kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, sinir ve kas hareketleri, kalp kasının kasılması,  böbrek fonksiyonları için gereklidir. Vücut sıvılarının asit ortama dönüşümünü engeller.

Fosfor Eksikliğinde Ne Olur? Bedensel, ruhsal güçsüzlük, kaslarda yorgunluk ve kramplar, böbrek yetersizliği ve bağırsak sorunları ve çocuklarda dişlerin geç çıkması gibi sorunlara neden olur.

Fosfor Nelerde Bulunur? Süt, et, tavuk, balık, yumurta, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar.

Günlük İhtiyaç 800-1.200 mg’dır.

 

Çinko Ne İşe Yarar? Çinko minerali, kanda, alyuvarlarda, prostatta, pankreasta, karaciğerde bazı kaslarda ve kemiklerde yer alır. Hücresel bağışıklığın oluşumunda, prostat bezinin fonksiyonu ve üreme organlarının sağlıklı gelişiminde, yaraların iyileşmesinde, tat ve kokuları algılama da rol oynar.

Çinko Eksikliğinde Ne Olur? Büyümede gerilik, tırnaklarda incelme ve beyaz lekeler,  tat ve koku algılamada bozukluklar,yaraların iyileşmesinde gecikme ve hastalıklara karşı dirençsizlik gibi önemli sağlık sorunlarına neden olur.

Çinko Nelerde Bulunur? Et, karaciğer, yumurta sarısı, istiridye, ayçiçeği, yağlı tohumlar ve baklagillerde bulunur.

Günlük İhtiyaç; Erkekler günlük 15 mg, kadınlarda 12 mg.

 

Krom Ne İşe Yarar? Kolesterol, yağ ve protein sentezi için önemlidir. Kan şekeri seviyesinin sabit kalmasını sağlar.

Krom Eksikliğinde Ne Olur? Şekere karşı tolerans bozukluğu, yorgunluk, huzursuzluk, sık susama, sık idrara çıkma, kilo kaybı.

Krom Nelerde Bulunur? Brokoli, çavdar ekmeği, muz, elma, yumurta, mantar, patates, meyan kökü, tavuk, yumurta ve koyun etinde bulunur.

Günlük İhtiyaç; 50-200mcg arasıdır.

 

Magnezyum Ne İşe Yarar? Vücudun metabolik işlevlerinden 300 den fazlası için gereklidir. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü gerçekleşmez. Protein yapımı, hücre çoğalması, sinir iletisi ve kaslar için önemli bir mineraldir. Kalsiyum ve potasyumun bağırsaklardan emilimine yardımcı olur. İnsülin hormonu salgılanmasını artırır.

Magnezyum Eksikliğinde Ne Olur? Sinirlilik, zihinsel bulanıklık, depresyon, iştahsızlık, sürekli kulak uğuldaması, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açar.

Magnezyum Nelerde Bulunur? Badem, ceviz, fındık, fıstık, kuru baklagiller, tahıllar, hurma, kuru incir, muz, avokado, roka, ıspanak, marul, maydanoz.

Günlük İhtiyaç; Yetişkin erkek ve kadınlarda ortalama 280-350 miligram arasındadır.

 

İyot Ne İşe Yarar? Tiroit hormonlarının yapımında görev alır. Vücudun düzgün büyüme ve gelişmesinde ve üreme sisteminin olgunlaşmasında görev alan tiroksin ve triodotironin denilen iki hormonun üretiminde önemli bir role sahiptir. Vücudun kalsiyum ve fosfor kullanımına yardımcı olarak, cilt, saç, tırnak ve kemiklerin sağlıklı olmasına yardım eder.

İyot Eksikliğinde Ne Olur? Zihinsel gerilik, guatr, kalp atışlarının zayıflaması, gerileyen doğurganlık, kuru – pullu cilt, kabızlık.

İyot Nelerde Bulunur? Deniz ürünleri, deniz yosunu, iyotlu tuz, kuşkonmaz, sarmısak, şalgam.

Günlük İhtiyaç; 150 mcg.

 

Selenyum Ne İşe Yarar? Göz, kalp, karaciğer, saç ve tırnak sağlığımız için önemli bir mineraldir. E vitaminiyle beraber kalp ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı olarak sürdürülmesi ve antikor yapımı için çalışır. DNA’ya zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan etki gösterir. Dokuları, kansere sebep olan serbest radikallere karşı koruyan bir enzimin önemli bir bileşim maddesidir.

Selenyum Eksikliğinde Ne Olur? Kaslarda zayıflık, tırnak yataklarında beyazlaşma, saç ya da ciltte renk solması, kalp ve damarlardaki esneme özelliğinde azalmaya neden olur.

Selenyum Nelerde Bulunur? Tam tahıllar, et ve deniz ürünleri, sarımsak, soğan, ayçiçeği, ceviz, kuru üzüm, somon, ton ve uskumru, dana karaciğeri, balığı, istiridye, karides.

Günlük İhtiyaç; 50-70 mikrogram.

 

Manganez Ne İşe Yarar? Vücutta çeşitli metabolik süreçleri kolaylaştıran bir koenzim olarak çalışır. Kemik oluşumu, bağ dokuları, kalsiyum emilimi, tiroid fonksiyonu, cinsiyet hormonu fonksiyonu, kan şekeri regülasyonu, bağışıklık fonksiyonu, yağ ve karbonhidrat metabolizmasının oluşumunda görev alır.

Manganez Eksikliğinde Ne Olur? Kemik malformasyonu, göz ve işitme sorunları, hipertansiyon,yüksek kolesterol, kısırlık,  kalp proplemleri, hafıza kaybı, kas kasılması, titreme gibi sorunlara neden olur.

Manganez Nelerde Bulunur? Tahıllar, pirinç, soya fasulyesi, kuru üzüm, ıspanak, brokoli, yumurta sarısı, fındık, zeytinyağı,  istiridye, avokado, ananas.

Günlük İhtiyaç; Ortalama 2–5 mg.

 

Vanadyum Ne İşe Yarar? Diş ve kemik gelişimi için gereklidir. Karbonhidrat metabolizmasında önemli rol oynar.

Vanadyum Eksikliğinde Ne Olur? Kalp-damar ve böbrek hastalıklarıiçin risk teşkil eder.

Vanadyum Nelerde Bulunur? Mantar, deniz ürünleri, soya fasulyesi, bitkisel yağlar ve hububatlar

Günlük İhtiyaç; 10-30 mikrogram.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mineral Nedir?” üzerine 210 yorum

  1. Hangisi doğada bulunan bir mineral değildir?😔Lütfen cvp verin

  2. bence çok kötü aradığımı bulamadım

  3. Aradığımı bulamadım bir şey sorduk saçma sapan şeyler verdiler hiç güzel bir site değil…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. bnde 5. sınıfım 5. snıf bebek işiymiş 4 ten de kolay

  5. bnce hiiç güzel bir site değil arkadaşlar tavsiye etmem…

  6. Teşekkür ederim arkadaşlar. Böyle sitelerim olması çok hoş. Ve de böyle siteleri insanlar böyle kullanmalı.Yarın fen ve teknolojiden ödevim var. (Fen öğretmenimiz çok sinirli) böyle yardımcı olunur başka ne diyeyim?

Yorum yapın

css.php