Polifenol Nedir ve Ne İşe Yarar?

Polifenol Nedir? Polifenoller, bitkilerde bulunan doğal kimyasallardır. Vücutta hücresel aşınmayı önlemek adına çalışan geniş bir bileşikler grubu olan antioksidanların bir parçasıdır. Aynı zamanda fenolikler olarak anılırlar. Poli, çok manasındadır, temel fenol halkalarının çok geniş sayıda gruplaşmaları anlamını taşır. Bitkilerde tanımlanmış 8.000’den fazla polifenol vardır. Moleküler yapılarına göre sınıflandırılmış ve dört sınıfa ayrılmıştır: Fenolik asitler, flavonoidler, stilbenler ve lignanlar.

Bitkilerde en yaygın olarak bulunan polifenoller; flavonoidler, fenolik asit, kateşinler, antosiyaninler, isoflavonlar, quercetin ve resveratroldür. Polifenollerin her bir tipi eşsiz biyolojik özelliklere sahiptir.

En iyi absorbe edilen polifenoller gallik asit ve isoflavonlardır, onları kateşinler, flavanonlar ve quercetin glukositler takip eder. En az absorbe edilenler ise proantosiyanidinler, galloylated çay kateşinleri ve antosiyaninlerdir. Polifenoller tüketildikten hemen  sonra kan düzeyleri zirveye çıkar, sonra yavaş yavaş metabolize olur vücuttan dışarı atılırlar. Bazıları kan dolaşımında absorbe edilmez ama sadece sindirim sisteminden geçerler.

Polifenollerin sağlığı nasıl etkiledikleri konusundaki en görünür hipotez, onların; reaktif oksijen türlerinin yıkımlarına karşı koruma sağlayan antioksidan oluşlarıdır. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve yüksek derecede aktif olan serbest radikalleri nötrize  ederek vücut hücre ve dokuları üzerindeki zararlarını azaltırlar.

Kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi dejeneratif hastalıklardan korunmada, polifenoller güçlü bir rol oynar. Bir çok çalışma, üzüm, yeşil çay, soya fasülyesi ve şarapta bulunan bir grup polifenol antioksidan bileşiklerin, bir dizi kanser riskini düşürdüğünü göstermiştir, ama bu güçlü bileşiklerin aslında nasıl çalıştıkları; henüz açık değildir.

Belirli besinlerin içerisinde bulunan polifenoller doğası gereği, beyinde hafıza ve öğrenmeden sorumlu önemli yapılara antioksidatif ve anti enflamatuar yararlar sağlarken, son araştırmalar, aynı zamanda beyindeki kalıtsal bağışıklık hücreleri olan mikrogriyal hücrelerle de etkileşime girdiğini göstermiştir.

Çin’deki Huazhong University of Science and Technology’den bilim adamlarının 2009 yılının Nisan ayında, “Journal of Huazhong University of Science Technology Medical Science” de yayınlanan çalışmaları, çay polifenollerinin anti-hepatit B virüsü etkisi taşıdığını ve Hepatit B viral enfeksiyonu tedavisinde kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır.

National Cancer Institute’ye göre, resveratrol adındaki polifenol, laboratuar kültürlerindeki kanser hücrelerinin bir çok türünün büyümesini engellemektedir. 2003’de “Cancer Research” de yayınlanan bir çalışma, çay kateşinlerinin de dahil olduğu bir takım polifenolün, hücresel DNA’ nın sonunu çoğaltan ve sıklıkla kanser hücreleri içinde anormal bir şekilde aktive bir protein olan telomerazı baskıladığını göstermiştir. “FASEB Journal“da Kasım 2007’de  yayınlanan Fransız bir çalışma, kırmızı şaraptaki polifenolik bileşiklerinin yüksek dozlarının, kanserden korunmada yararlı olduğunu göstermiştir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Polifenol Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 5 yorum

  1. En çok Polifenol yağsız patlamış mısırda bulunur. Mısırda su oranı yüzde 4 civarlarındadır meyve ve dıger sebzelerden daha fazla barındırır.

  2. Polifenollu zeytinyağların tlosolive.com internet adresinden fenolive markası altindaki ürünlerden temin edebilirsiniz. Zeytinyagindaki polifenolun vücuttaki emilimi %90 in uzerindedir. Diğer besinlerde bu oran çok düşüktür.

  3. Polifenol en cok pirasada bulunur arkadaslar ozellikle pisirmeden yemenizi oneririm

  4. Merhaba polifenol tablet halinde varmi yada neylerde birleşimi vardır. Bilgilendirirseniz sevinirim

Yorum yapın

css.php