Nitrik Oksit Nedir ve Ne İşe Yarar?

Nitrik Oksit Nedir? Nitrik Oksit (NO) bir çok dokuda çeşitli fizyolojik ve hücresel süreçleri düzenleyen oldukça önemli bir sinyal molekülüdür. 1998 yılında, Dr. Louis J. Ignarro nitrik oksitin genel olarak vasküler sistemdeki önemini keşfettiğinden dolayı Nobel Tıp ödülü ile ödüllendirilmiştir.

Nitrik Oksit Faydaları

Uzun vadede, vücuttaki nitrik oksiti destekleyici ortam; vasküler sistemin yaşamsal bir parçasıdır. Endotel denen en içteki hücre tabakası, nirtik oksit sentaz enzimi tarafından tetiklendiğinde, nitrik oksit salgılar. Sonra nitrik oksit, onları açmak ve genişletmek için, arter duvarlarının iç ve düz kas hücrelerine bir sinyal yollar. Arter duvarları gevşer ve kan dolaşımı rahatlar, bu arterlerdeki kan akışını çoğaltır. Spor salonunda geçirilen ekstra zaman, kan akışına giriş yapan nitrik oksit miktarını arttırarak, bu sürece daha da yardımcı olur. Nitrik oksit, arterleri açıp birikime engel olduğundan, vücuttaki kan dolaşımını rahatlatır. Aynı zamanda, bağışıklık sisteminin  tümör ve bakterilerden uzak durma becerisini destekler. Besinlerden yeterli miktarda nitrik oksit alan kişilerin, sindirim, kuvvet  ve uyku alanlarında gelişmeler gösterdiğine tanık olunmuştur.

Nitrik oksit, yüksek tansiyonu da düzenler. Bedendeki kan damarları nitrik oksit sayesinde daha da genişler. Vücuda daha fazla besin sağlayarak kan dolaşımını ve damarları genişletir.

Vücut, L-arginine adlı amino asitten nitrik oksit üretir. L-arginin, l-sitrulin amino asiti gibi nitrik oksitin habercisidir. Nitrik oksit sentaz bir enzim olarak bu iki amino asiti okside eder ve nitrik oksit yan ürün olarak ortaya çıkar. Argininin nitrik oksit düzeylerini yükseltmekteki yeteneği, bazı üreticilerin bu ürünü iktidarsızlığa çare olarak piyasaya sürmelerine sebep olmuştur. Viagra gibi farmakolojik ilaçlar, vücutta, nitrik asite karşı duyarlılığı yükselterek ereksiyona ulaşmayı kolaylaştırırlar.

Nitrik oksit, vücut içerisinde, saldırgan bakteri, virüs ve parazitleri bulmak ve yok etmek için bağışıklık sistemine yardımcı olan elçi kimyasallar gibi çalışır. Aynı zamanda nirtik oksit, virüslerin enfekte ettiği hücre mitokondrisini devre dışı bırakır.

Nitrik oksit, kas hücrelerinin dayanıklılık seviyesini çoğaltır, ve daha ağır kaldırmanızı ve zor aktiviteleri kolaylıkla performe etmenizi sağlar.

UCLA School of Medicine’ndeki bilim adamlarının yürüttüğü ve “Journal of  American College of Nutrition” Ekim sayısında yayınlanan bir çalışma, oral arginin takviyesi kullanımının, yüksek tansiyonu olan tip II diyabet hastalarında endotel hücre üretimlerini çoğalttığı ve tansiyonu düşürdüğü belgelenmiştir.

2005’de “Proceedings of the National Academy of Sciences”da yayınlanan İtalya’da yapılmış bir çalışmada plak taşıyan arter bölgelerindeki nitrik oksit sentezindeki nar suyunun rolü incelendi. Nar suyu, tüm kan damarlarında, özellikle plak oluşmuş damarlarda nitrik asit düzeylerini yükseltmekteydi.

Nitric Oxide” adlı dergide 2006’da yayınlanan bir makalede, araştırmacılar kültür edilmiş arteryel astar hücreleri üzerinde, nar suyunun nitrik oksit sentaz aktivitesini geliştirdiğini bulmuşlardır.

Clinical Experimental Pharmacology and Physiology”de yayınlanmış bir çalışma, B vitamininin kan damarlarında sıralanmış hücrelerin nitrik okside daha iyi yanıt vermesine  ve hücre fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olduğunu bulmuştur.

Nitrik Oksit İçeren Gıdalar Neler?

Profesör Louis J. Ignarro vücutta nitrik oksit üretimini artırmak için L -arginine ve L-citrulline gibi besin takviyelerinin kullanımını; ayrıca doğru beslenme ve egzersiz yapılması gerektiğini belirtmektedir.

L-arginin adlı amino asit doğal olarak et, balık, soya ürünleri, kuruyemiş ve bakliyatta bulunur ve doğal olarak vücuttaki nitrik oksit düzeylerini yükseltir. Yine nar suyu, muz, avokado, kara erik, yaban mersini, böğürtlen, badem, balık yağı, keten tohumu ve greyfurt gibi besinler de vücutta nitrik oksit üretimini artırmaya yardımcı olur.

Yan Etkileri Var mı?

Nitrik oksit takviyeleri genellikle aynı zamanda doz aşımını da mümkün kılan arginin-alfa-keto-glutarat amino asiti de içerir. Bu amino asitin fazla alımı, ishal, mide bulantısı ve halsizliğe yol açabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Nitrik Oksit Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 21 yorum

  1. 1998 de Nobel ödülü almış Dr Louis j.ignarro Herbalife patentli nitrik oksit ve Türkiye’de hürriyet gazetesiyle satışa sunulan no kalp kitabı şuan kitap elimde okudum daha önceden ve yine okuyorum saçından ayak parmağına kadar faydası olan bir gazdan bahsediyor ve yediklerimiz eskisi gibi olmadığı için vücut bunu üretemiyor durduk yerde adama Nobel ödülü vermezler meyve suyuyla bu işler olmaz arkadaşlar toplum olarak herşeyi çok biliyoruz hepimiz oxfort mezunu adam buluş yapmış alın okuyun araştırın ben şanslı olanlardanım bu kitabı aldığımda bu adamı tanimazdim fakat ondan eğitim alma fırsatım oldu

Yorum yapın

css.php