Göz Sağlığı ve Beslenme

Çeşitli araştırmalar, doğru beslenmenin gözleri birçok soruna karşı koruduğunu, bazı rahatsızlıkların ilerlemesini yavaşlatabildiğini göstermektedir. Gözün doğal olarak gereksinim duyduğu vitaminlerin başında A, B2, C ve E vitaminleri gelir. Ayrıca Omega 3 asitleri, lutein ile çinko ve magnezyum gibi mineraller de göz sağlığı için yararlıdır.

Göz Sağlığı ve Beslenme; A vitamini kseroftalmi, gece körlüğü gibi sorunların önlenmesinde etkilidir. Göz sağlığı için önemli bir vitamin olan riboflavin yetersizliğinde gözde yanma, kaşınma, ışığa hassasiyet ve korneada damarlanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Yaşa bağlı göz hastalıkları ile çalışmalar yapan araştırmacılar katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) hastalıklarının farklı aşamalarında çinko ve antioksidan alımının bu hastalıklar üzerine olan etkilerini değerlendirmişlerdir. Araştırmacılar, AMD göz hastalığına sahip fakat başlangıç aşamasında olan kişilerde hastalığın ilerleme riskinin %25 oranında azaldığını, orta veya ileri derecede hasta olanlarda ise görme kaybının %19 oranında azaltılabileceğini tespit etmişlerdir. Archives of Ophthalmology dergisinde bildirilen araştırmaya göre, balıkta bulunan omega-3 ilerleyen yaşlarda gözde görme kaybını azaltmaktadır. Çalışma, ABD’de 5-6 yıl boyunca 680 yaşlı kişiyle Avustralya’da 2335 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Haftada 2 kez balık yiyen yaşlılarda görme bozukluğunun %36 azaldığı tespit edildi.

Zeaksantin ve lutein adlı pigment molekülleri, gözün retina tabakasında bulunur. Bu nedenle, bu iki madde, görme yeteneğini geliştirir ve devamını sağlarlar. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar lutein ve  kimyasal izomeri zeaksantin’in yaşa bağlı göz hastalıklarının gelişmesindeki önleyici rolüyle ilgili önemli bulgular elde edilmesini sağlamıştır. UV ışınlarının olumsuz etkilerine karşı lutein, zeaksantin ve E vitaminin etkilerinin karşılaştırıldığı bir çalışmada; göz hücrelerinin UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmasında zeaksantin ile lutein etkinliğinin, E vitamininden 10 kat fazla olduğu saptanmıştır. Çin Sun Yat-sen Üniversitesi ile Tuft Üniversitesi tarafından yapılan ve MolecularVision dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, lutein ve zeaksantin, göz merceğini oksidatif stresten koruyarak katarakt riskini azaltmaktadır.  Finlandiyalı araştırmacıların yaptığı ve British Journal of Nutrition’da bildirilen araştırmaya göre yüksek lutein ve zeaksantinin seviyeleri, düşük oranlara göre, katarakt riskinin azalmasında %42 ve %41 daha fazla etkili olmaktadır. Journal of American Medical Association 1994 sayısında yayınlanan bir çalışmada karotenoidler, A  C ve E vitaminlerinin yaşa bağlı makula dejenerasyonuyla ilişkisi incelenmiş ve karotenoidler arasında lutein ve zeaksantin’in yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinin azalmasında en güçlü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Lutein ve zeoksantin genellikle sebze ve meyvelerde bir arada bulunurlar. Ayrıca vücut alınan luteini zeoksantine dönüştürebilir. Lutein ve zeoksantin en fazla ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Brokoli, havuç, şalgam ve marul da lutein bakımından zengindir. Sarı ve turuncu meyve sebzeler de lutein ve zeoksantin içerirler. Ayrıca yumurta sarısı da lutein için iyi bir kaynaktır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php