B12 Eksikliği

B12 eksikliği uzun süreler tedavi edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir.  B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür.

• İlk kez 1948 yılında tanımlanan ve daha sonra  pernisiyöz anemi tedavisinde etkili olduğu gösterilen B12 vitaminin siyanokobalamin kristalin ve hidroksikobalamin kristalin olmak üzere 2 iki ticari formu mevcuttur.

• B-12 Vitamini, en büyük ve en karmaşık vitaminlerden biridir. B-12 vitamininin karmaşıklığı, kobalt metal iyon içeren tek vitamin olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitaminden söz ederken “kobalamin” teriminin kullanılmasının nedeni budur.

Siyanokobalamin, laboratuarda üretilmiş kobalaminin ilk formudur. Hidroksokobalamin ise B12 vitamininin bir başka sentetik formudur. Hidroksokobalamin’i üretme süreci, siyanokobalamini üretme sürücinden sonra keşfedildiğinden,  hidroksokobalamin; siyanokobalamin kadar sık kullanılır değildir.

Metilkobalamin ve deoksiyadenosilkobalamin, insan metabolizmasında aktif olarak bulunan B-12 vitamini formlarıdır. Besinlerdeki kobalamin, genellikle koenzim, adenosilkobalamin ve metilkobalamin formlarında bulunur. Midede, besin proteinlerindeki kobalaminin serbest kalması için peptik sindirimin düşük pH düzeylerinde olması ön koşuldur. Doğada ise, sadece kobalamin üreten mikroorganizmaların kobalamin üretmesi mümkündür; insanlar kobalamini sadece diyet takviye kaynaklarından alabilirler.

• Metilkobalamin, B-12’nin aktif ko-enzim formudur; beyinde ve merkezi sinir sisteminde var olan, sinirleri saran miyelin kılıfının içinde, yaşamsal önem taşıyan metil grupları proteinlere transfer edebilmek için gerekli olan tek türdür.

• Siyanokobalamin aldığınızda, vücudunuz hızlı bir şekilde onu  metilkobalamin ve 5-deoksiyadenosilkobalamine dönüştürür. “Nutrition Journal”a göre, metilkobalamin, laboratuar fareleri üzerinde tümörlerin büyümesini yavaşlatmış, tümör hücrelerinin ölümüne neden olmuş ve ömrü uzatmıştır. Bu sonuçlar, kobalamin formundaki B-12 vitamini tedavisi gören fareler üzerinde görülmemiştir.

• Önerilen miktar (RDA), 14 yaşından büyükler için günlük doz 2.4 mcg, hamileler için 2.6 mcg ve emziren kadınlar için 2.8 mcg. B12 vitamini, mide mukozasından salgılanan intrinsik faktöre ihtiyaç duyar. B12 vitamini intrinsik faktör ile beraber ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilim sorunları B12’nin emilimini olumsuz olarak etkiler.

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 vitaminine gereksinim vardır. B12 yetersizliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulur ve sayısı azalır. Gerekli miktarda alınmadığı takdirde B12 vitamini eksikliği  çarpıntı, nefes darlığı ve bitkinlik gibi sorunlara yol açan bir tür kansızlık problemine sebebiyet verir. Besinlerle alınan B12 vitamini ince bağırsağın son bölümünde hücre zarındaki reseptörler tarafından tutulur ve kana geçirilir. B12 vitamininin emilerek kana geçirilebilmesi için, intrinsik faktör’ ün bu vitamine bağlanmış olması gereklidir. Vitamin emildikten sonra kanda dolaşan transkobalamin adlı taşıyıcı proteine bağlanır, hücrelere girebilmesi için de, transkobalamin II adlı bir başka protein gerekir.

• Vitamin B12’nin yetersiz alımı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sistemi fonksiyonlarında bazı proplemlere yol açar. Vücut depoları boşaldıktan sonra nörolojik değişiklikler anemi belirtilerinden daha önce kendini gösterir. Algılama ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık, depresyon, bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkar. B12 yetersizliği makrositer anemi denilen özel bir tür kansızlık sorununa neden olur.

• B12 vitamin eksikliği, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik sorunlara yol açar. Bebekler 3 aydan sonra başını tutmaya, 7-8 aylıkken desteksiz olarak oturmaya başlar. Fakat B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme ve konuşma gibi fonksiyonlarda gecikme görülür.

• Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerin % 40’ında B12 yetersizliği olduğunu göstermektedir. Yaşlı insanların önemli bir bölümünde  midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat ve mide salgısında azalma meydana geldiği için ileri yaşlarda B12 yetersizliğine daha fazla rastlanır.

Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve Neurology adlı dergide yayınlanan araştırmaya  göre, B12 seviyesi ortalamanın altında olan yaşlı kişilerde beyinsel küçülme 6 kat daha fazla olmaktadır.

• Araştırmalara göre, pernisiyoz anemi ve atrofik gastrit’in birlikte bulunduğu kişilerde mide kanseri riski, olmayanlara göre 3 kat fazla olmaktadır.

•  B12 vitamininin en bilinen formları siyanokobalamin ve metilkobalamindir. Siyanokobalamin yaygın olarak bulunur. Fakat, vücudun kullanılabilmesi için metilkobalamine dönüştürülmesi gerekir.  Nüfusun yaklaşık olarak %50’sinin MTHFR genlerinde en az bir, %10’unun ise en az 2 mutasyon oluştuğu düşünülüyor. Bu da, siyanokobalaminin metilkobalamine dönüştürülmesini zorlaştırır. MTHFR genlerinde ne kadar fazla mutasyon meydana gelirse, dönüşüm o denli zorlaştır ve dışarıdan metil-b12 takviyesine gereksinim duyulur. Bu gende ne denli fazla mutasyon meydana gelirse, detoksifikasyonun yapılabilmesi ve vücudun en üst düzeyde çalışabilmesi için B12 vitamini, folik asit ve B6 vitaminlerine daha fazla gereksinim ortaya çıkar. Tek mutasyonlularda metili dönüştürme yeteneğinde % 30, iki mutasyonlularda ise takriben % 50 azalma olur ve bu da vitamin takviyesini zorunlu hale getirir.

B12 Eksikliği Belirtileri

• Yorgunluk

• Çarpıntı

• Nefes darlığı

• Baş ağrısı

• Ağrılı ve kırmızı bir dil

• Bulanık görüş

• Kilo kaybı

• Sinirsel problemler

• Unutkanlık

• Kulak çınlaması

• El ve ayakta karıncalanma

• Ağız içinde aft denilen ağrılı ülserler görülür.

• Kanda bilirubin adlı kimyasalın birikmesiyle oluşan sarılığa bağlı olarak ciltte sararma görülebilir.

Pernisiyöz anemi hastalarında genellikle erken saç ağarması görülür. Yine pernisiyöz anemisi olanlarda vitiligo oluşabilir.

B12 Test

Fiziksel belirtilerin yanı sıra B12 eksikliğini anlamak için  kandaki B12 vitaminin seviyesi de ölçülür. Serum B 12 vitaminin normal değerleri 200-900pg/ml’dir. Shilling testi ile barsaktan B12 emilimine bakılabilir. Schilling halen kullanılan bir testtir, fakat radyoaktif B12 verildiği için daha az tercih edilmektedir.

Amerika ve bir çok başka ülkede, 200 pikogram/ml’den az değerler eksiklik olarak kabul edilmektedir, 200-500 pikogram/ml değer taşıyan insanlar da semptomları sergileyebilirler.

Hastaların testi aç karnına yapmaları gerekir. B-12 vitamini test sonuçları, her mililitredeki B-12 düzeyini, pikogram üzerinden ölçer.

Sağlıklı yetişkinler için 200-900 pg/ml. normal bir düzeydir;  ama MedlinePlus Medical Encyclopedia’ya göre, 200 pg/ml altı eksikliğine işaret ederken, bu miktar yaşlı yetişkinlerde 500 pg/ml.eksiklik ifadesidir.

Her milimetre için 200-900 pikogram B-12 vitamini düzeyi, normal vitamin statüsünü gösterir. 900 pg/ml üstü, yüksek bir düzeydir ve altından bir hastalık çıkması muhtemeldir.

B12 Vitamin Eksikliği Neden Oluşur?

-Vücudda B12 emilimini engelleyen bir hastalık olan pernisiyöz anemi, B12 vitamin eksikliğinin sık görülen sebebidir.

-B12 içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi.

-Yeteri kadar beslenilmesine karşın vücuttaki emilim bozukluğundan dolayı yararlanılamaması.

-Aşırı oranda alkol kullanımı.

-Antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptör antagonistleri B12 vitaminin emilimini bozar.

-Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde B12’nin günlük vücut depolarından kaybı ortalama 2 kat fazladır.

Kimler B 12 Vitamin Eksikliği Riski ile Karşı Karşıyadır?

• Vejetaryen beslenenler

• Sürekli diyet yapanlar

• Yaşlılar

• Vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen sorunların bulunması.

B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi

B12 tedavisi için B12 vitamin iğnesi ya da B12 vitamin hapı kullanılır. Ayrıca dilaltından alınan çeşidi de vardır.

50 mcg’nin üzerinde enjekte edilen dozun önemli bir bölümü hızla idrarla atılır. Verilen dozun yalnızca bir kısmı alınabildiği için yüksek oranda tek bir enjeksiyonla bile vücudun normal deposu tamamlanamaz. Yüksek doz zararlı olmamakla birlikte küçük doz enjeksiyon B12’nin daha etkin kullanımını sağlar. B12 enjeksiyonunu izleyen ilk birkaç gün içerisinde ciddi potasyum kayıpları olacağı için enjeksiyon tedavisinden birkaç gün önce potasyum tabletleri kullanılır.

B12 vitamini yetmezliğinden kaynaklanan aneminin tedavisinde ilk başta, 2 hafta boyunca gün aşırı iğne vurulur. Eğer eksiklik bu vitaminin beslenmeyle yetersiz alımından dolayı oluşmamışsa hayat boyunca 3 ayda bir B 12  iğnesi olunması gerekir. Eksiklik, beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyorsa,  B12 vitamin tabletleri kullanılır ve B12 oranı normale döndükten sonra bunların kullanımı bırakılır.

B-12 Vitamini Terapisi Nasıl Yapılır?

Oral yolla: 1-2 hafta boyunca günde 1.000 – 2.000 mkg . (Yaşam boyu alınması gerekiyorsa günde1.000 mkg)

Enjeksiyon: 1-2 hafta boyunca günde ya da gün aşırı 100-1.000 mkg (100-1.000 mkg her 1 ya da 3 aylık periyotlar)

Kalıtsal sideroblastik anemi için, 4 ay boyunca, eşliğinde folik asit olsun ya da olmasın; aylık 100 mikrogram B-12 vitamini  zerk edilerek kullanılmıştır.

B-12 vitamininin siyanokobalamin formu anemiden korunmak için yararlı olsa da, nörolojik sağlığı korumak adına metilkobalamin formunu kullanmak daha iyidir. Karaciğer siyanokobalaminin küçük bir miktarını metilkobalamine dönüştürür, ama nöronları, aksonlar ve periferik sinirleri koruyan miyelin kılıfını canlandırabilmek için, daha yüksek dozlarda metilkobalamine gereksinim vardır. Bu yüzden daha sağlıklı bir sinir sistemi gelişimi için ilave metilkobalamin gereklidir.

B-12 vitamininin yararları, yetersizlikleri tedavi etmekle sınırlı değildir. Enjeksiyonları da terapötik amaçlara hizmet eder. Bir B-12 vitamini enjeksiyonu, “anti-stres” unsurlarını vücuda geçiren kobalamin yoluyla vücudun enerjisini canlandırır. Örneğin; Kronik Yorgunluk Sendromu yaşayan bir hasta için tavsiye edilen uygun doz 3 hafta boyunca, haftada  6-70 mg b-12 enjeksiyonudur.

1-2 mg’lık günlük reçete edilen dozajlar ise, özellikle nörolojik rahatsızlıklar ve beslenme eksikliklerini telafi etmek içindir.

Homosistein düzeylerini düşürmek için, 60-400 migrogram B-12 vitamini günlük ağızdan alınır.

Bir B-12 vitamini formu olan Hidroksokobalamin, siyanür zehirlenmesinde etkin olarak kullanılan bir tedavi türüdür. Akut siyanür zehirlenmesi için, 5 gr.lık  hidroksokobalamin infüzyonu kullanılmştır.

B-12 vitaminin oral yol ile enjeksiyon kullanımını karşılaştıran randomize kontrollü deneylerin otoriteleri; 2.000 mkg günlük oral B-12’yi takiben, 1.000 mkg yükseltilmiş doz, sonra haftada 1.000 mkg ve son olarak ayda aynı miktar dozun, enjeksiyon kullanımı kadar etkili olduğunu söylemektedirler.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Fakat korunma tedaviden daha iyidir yani, yaşlılar ve katı vejetaryenler gibi yüksek eksiklik riski altında olanların vitamin düzeylerini kontrol etmeyi göz önünde bulundurmaları ve günlük beslenmelerini sağlık sorunlarına karşı koruyucu olarak B 12 ile takviye etmeleri gerekir.

Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. B12 Vitamini, mikroorganizmalar tarafından sentezlenir ve temel  kaynağı bakteriyel sentezdir. Bitkiler tarafından doğrudan sentezlenemediği için B12 vitaminin temin edilme yolları oldukça azdır. Bazı hayvanların bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar aracılığıyla üretilip karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolandığı için böbrek-karaciğer gibi hayvansal orjinli proteinler bu vitaminin en önemli kaynağıdır. Yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri daha düşük oranda B12 içerir. Sebzelerde B12 miktarı ise oldukça azdır.

B12 Kullanımı – Doğru Dozaj

B12 için dogru miktar ne kadardır? Vücudun sadece küçük miktarda B12 ye gereksinimi vardır.  – önerilen B12 normal günlük dozaj 2 ila 3 mcg dir. Vücuttaki eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak kullanılabilecek 50 ila 2000 mcg lik B12 takviyeleri mevcuttur. B12 vitamini fazlalığı yan etkiye sebep olur mu? Yüksek dozajlarda bile herhangi bir toksisiste  raporlanmamıştır.

Günlük tavsiye edilen doz, 9-13 yaş grubundaki çocuklar için 1.8 mikrogram, 4-8 yaş grubundakiler için 1.2 mikrogram; 1-3 yaş grubu çocuklar için ise, 0.9 mikrogram’dır. Yeni doğmuş bebeklerde, 7 aylık olana kadar günlük doz 0.4 mikrogram B-12 vitaminidir. 7-12 aylık bebeklerin gereksinim duyduğu B-12 vitamini günlük 0.5 mikrogramdır. Hamile kadınların gereksinimi 2.6 mkgr, emziren annelerin ise günlük 2.8 mkgr B-12 vitamini gereksinimleri tespit edilmiştir.

Yetişkinlerin günlük gereksinimi 2.4 mkgr. Ancak 50 yaş üstü yetişkinlerin, gereksinimlerini besinler yerine takviyelerden almaları onlar için daha uygundur, çünkü yaş ilerledikçe bedenin besinlerden B-12 vitamini absorbe etmesi zorlaşır. Yaşlı kişilerde günlük, 25-100 mkgr B-12 vitamini takviyesi oldukça uygundur.

B-12 vitamini ile ilgili yaşanan sorun, çok iyi absorbe edilememesi ve bağırsaklardaki intrinsik faktörünün varlığına bağlı olmasıdır. Gastrointestinal sağlığına bağlı olması yüzünden 500 mkgr’lık mega B-12 dozunun sadece 2 mkgr’ı vücut tarafından kullanılabileceği, “Contemporary Nutrition“da belirtilmiştir. Emilimi sağlama ve gereklilikleri yerine getirme açısından bazı yetkililer, 1000 mikrogramlık dil altında hızla çözülebilen B-12 dil altı tabletlerini önermektedirler.

Takviye Seçmek

• B12  folik asit, vitamin A, C ve E gibi diğer vitaminlerle beraber, bu vitaminin diğer maddelerle birlikte alındığında vitaminin etkinliğinin artması anlamında sinerjik olarak  etkili olur.  B12 emilimi için kalsiyum gereklidir.

Günümüzde beslenme bozuklukları son derece yaygın olduğundan, başka vitamin ve besinler de içeren bileşenleri kullanmak anlam kazanır.

• Takviye endüstrisi Birleşik Devletlerde gevşek olarak düzenlenmiştir ve  iyi kalitede takviye ürünü bulmak biraz sağlığınızla kumar oynamak gibi olabilir. Bazı ürünler etiketlerinde yazılı aktif maddeleri bile içermezler ve diğerleri bildirilen miktarlardan daha az veya fazla içerebilirler. Daha kötüsü, bazıları sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek maddeler içerir.

Ürünün saflığı ve kalitesini sağlamak için, üretim ve kalite kontrol yöntemlerinin ulaştığı mevcut en yüksek standart olan farmasötik GMP uygunluğunu izleyen üreticiyi tercih edin.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“B12 Eksikliği” üzerine 804 yorum

  1. Arkadaşlar size kısaca tedavi sürecinde yaşadıklarımı anlatayım ergenlikten sonra sivilcelerim düzelmişti ise basladım yüzümde uzun süre tek bir sivilce bile çıkmamıstı dodex ignesinin 3.sünü yedikten sonra her gecen gün sivilcelerim daha bir arttı her gören sana ne oldu diyordu onunla da kalmadı ayaklarımda da kırmızı kabarcıklar oldu gögsümde de alerji oldu yüzümdeki kalan izlerden haric digerleri Allaha sükürler olsun geçti.Ama izleri beni üzüyo dermotologa gittim krem verdi ama çogaltır ve soyar deyince kullanmaya korktum faydası yok mu tabiki var halsizdim halsizligim gitti yine de hiç olmazsa haftalığı kullanın derim oda yeter simdi istedigim eski sivilcesiz cildime kavusmak insallah zamanla geçer

  2. 1- Çocuklarda MN Vitamin Testi :
    A,D,E,K vitaminleri yağda; diğer vitaminler suda çözünürler. Vitamin eksikliği ortaya çıkmadan önce bazı belirtiler verir. Bu belirtilerin iyi değerlendirilerek eksikliğin yerine konması için vitamin takviyesi yapılmalıdır.

    A VİTAMİNİ
    Kilo alamama, boyun uzamaması, gözün parlakliğini yitirerek aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması, kuru ve pullanmış deri, halk arasında tavukkarası diye adlandırılan gece körlüğü (serum düzeyi 20µg/dl altında olursa) görülür.

    D VİTAMİNİ
    Kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler. Huzursuzluk, bas terlemesi, kaşıntı, uyku bozuklukları, ileriki aşamalarda kas güçsüzlüğü (Özellikle karında kurbağa karni) ,kafatasında yumuşama, asimetri, büyümüş bıngıldak, kafatası büyüklüğü ve geciken bıngıldak kapanması, dişlerin geç çıkması, diş çürümeleri, diş minesi bozuklukları, kaburgalarda kemik – kıkırdak bileşiminde rasitik tesbih taneleri, güvercin göğsü, Harrison oluğu, uzun kemiklerin bükülmesi, kemiklerde çabuk kırılmalar sırt kemiğinde eğrilikler, kalça kemiğinde deformiteler görülebilir.

    E VİTAMİNİ
    Metabolik hızın çok arttığı okul ve ergenlik çağında zararlı maddeleri temizleyici etkisi vardır. Eksikliğinde hemolitik anemi, ödemler (vücutta sıvı toplanmasına bağlı sislikler) görülebilir.

    K VİTAMİNİ
    Normal durumlarda bağırsaklardaki bakteriler tarafından yapılır. Pihtilasma faktörlerinin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde kanamalarda artış (dişeti, yaralar, burun, mide- barsak sistemi kanamaları vs.) görülebilir.

    B1 VİTAMİNİ
    Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi ve hızlı metabolizma için B1 vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, morarma, kalp yetmezliği, merkezi sinir sistemi bozuklukları, emziren annede sütteki thiamin eksikliğine bağlı olarak bebekte görülen kalp yetmezliği, ses kaybı, görme refleksi eksikliği ile karakterize infantil beriberi hastalığı görülebilir.

    B2 VİTAMİNİ
    Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklarda, deri ve mukoza hastalıklarına yol açabilir.

    B6 VİTAMİNİ
    B6 eksikliğinde dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür. Yeni doğanlarda B6 vitamini eksikliğine bağlı olarak aşırı sinirlilik, huysuzluk; bazen de kasılma nöbetleri görülebilir.

    B12 VİTAMİNİ
    B12 vitamini eksikliği özellikle çocuklarda nörolojik bozukluklara neden olur. B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme, konuşma gibi tüm fonksiyonlar normal bebeklere göre gecikebilir. Hatta uzun süre B12 eksikliğine maruz kalınması geri dönüşsüz hasarlara neden olabilir.

    C VİTAMİNİ
    • Tirozin maddesinin yıkılmasını ve vücuttan atılmasını sağlar.
    • Böbrek sütü bezlerinden salınan bir çok hormon için gereklidir. Bunlar genellikle stres ile ilgili hormonlar olup, stres anında C Vitamini tüketimi artmaktadır.
    • Bağırsaklardan demirin emilimine etkilidir.
    • Besinlerdeki folik asidin dayanıklı kalmasını sağlar.
    • Triptofandan beyin için gerekli olan serotonin elde edilmesine etkilidir.
    • Suda eriyen güçlü bir antioksidandır. Yağda eriyen diğer bir güçlü antioksidan olan E vitamininin, ayrıca A ve B Vitaminlerinin de yapısının korunmasına ve etki gösterebilmesine katkı sağlar.
    • Nitrit gibi karsinojen maddelerin etkilerini önler.
    • Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar.
    • Kortizon, aspirin, insülin gibi ilaçlarla kurşun, cıva, arsenik gibi ağır metallerin olumsuz etkilerini giderir.
    • Vücudun savunma sistemini arttırıcı etkisi vardır. Bu etkisini nötrofil hücrelerini ve interferon denilen maddeyi arttırmak yoluyla gerçekleştirir.
    • Histamin yapımını azaltarak alerjik olayların şiddetini düşürür.
    2- Diyet Yapanlarda MN Vitamin Testi
    ZAYIFLAMADA VİTAMINLERİN ÖNEMİ
    Son yıllarda hazır besinlerin sofrada yerini alması, hareketsizlik, yüksek şeker ve yağ tüketimi, fast food beslenme şekli gibi yanlış yaşam ve yemek tarzından kaynaklanan problemlerden dolayı obezite her geçen gün artmaktadır. Obezitenin hızlı artışı da zayıflama konusunda birçok araştırma yapılmasını hızlandırdı. Zayıflama ve en iyi diyet konusunda binlerce araştırma yapılarak en iyi zayıflama teknikleri üzerinde duruldu.

    Yapılan çalışmalar gösterdi ki herkesin metabolizması aynı parmak izi gibi kendine özgü herkesin diyeti, kalorisi ve besinlerin farklı miktar ve çeşitte alması ile kilo verdiriyor. Bu konudan yola çıkılarak, çalışmalarda özellikle vitamin ve minerallerin kilo verdirme konusunda etkisi olup olmadığına bakıldı. Vitaminlerin, metabolizma işlevleri ve yağ yakımı üzerinde çok yönlü etkisi olduğu ve vitamin eksikliklerinde de kişilerin kilo aldığı veya yağ yakamadığı görüldü.

    Vitaminler genel sağlığımız üzerinde etkili olduğu gibi özellikle zayıflama konusunda da çok etkilidir. Metabolizmanın yağ yakım hızında, iştah, doyma hissinin zamanı, metabolizma hızı, zayıflamada açığa çıkan ürünlerin uzaklaştırılması gibi zayıflamayı direk etkileyen olaylarda etkilidir. Hangi vitamin zayıflamada kilit rol oynamaktadır?

    B GRUBU VİTAMINLER VE ZAYIFLAMA
    B grubu vitaminleri zayıflamada çok etkili mekanizmalarda rol oynar.
    Diyet yaptığınız dönemde ağırlık kaybınız az ise, özellikle diyette olduğunuz dönemde daha çok sinirleniyorsanız, tahammülünüz az ise, diyette verdiğiniz kiloları dikkat etmenize rağmen hızla geri alıyorsanız B grubu vitaminlerinizde eksiklik olabilir.
    B grubu vitaminleri diyette yağ yakımında çok önemlidir. Metabolizmada kimyasal reaksiyonlar için koenzim olarak kullanılırlar, yani metabolik faaliyetlerde ara ürün olarak kullanıldıkları için eksikliklerinde metabolizma ve kilo verme etkilenir. Yağ yakımı yavaş olmakta ve yavaş kilo kaybı gerçekleşmektedir. B grubu vitaminleri;

    Enerji üretiminde rol alırlar.
    Karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidirler.
    İştah mekanizması üzerinde görev alırlar.
    Beyin fonksiyonları, sinir sistemi, depresyon üzerinde etkilidirler.
    Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidirler.

    Özellikle zayıflamada B vitaminlerinin etkileri:
    B1 Vitamini (Tiamin): Nişasta ve şekerin yakılması için gerekir. Karbonhidrat metabolizmasında önemlidir.
    B2 Vitamini (Riboflavin): Yağ, protein ve karbonhidrat sindirimi için gereklidir.
    B5 Vitamini (Pantotenik asit): Enerji üretimine yardımcı olur.
    B6 Vitamini (Piridoksin) : Doymamış yağların yakılması için gerekir.
    B12 Vitamini (Siyanokobalamin) : Tüm sindirim sistemi için gereklidir. Gıdaların sindirimi ve emilimine yardımcı olur.

    KALSİYUM VE ZAYIFLAMA
    Kalsiyum, herkes tarafından bilindiği gibi kemik ve diş gelişiminde önemli role sahip, başlıca kaynakları süt ve süt ürünleri olan bir mineraldir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kalsiyumun, kemik sağlığı yanında zayıflama konusunda da çok etkili olduğu görüldü. Yapılan çalışmalarda, yüksek kalsiyumlu diyet uygulandığında, deney hayvanlarından alınan yağ dokusunda lipolizde (yağ yakılmasında) %300-500 artış ve yağ asidi sentetaz salınımından %51 azalma gözlemlenmiştir.
    Yapılan diğer araştırmalarda alınan sonuçlar da, yüksek kalsiyum diyeti uygulanan hastalarda vücut yağ oranında belirgin bir azalma gözlendiğini, kişilerin süt ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketmesi ile kilo kaybı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, yakın kaloride beslenen ancak diyetinde kalsiyum oranı düşük (700 gramdan az) olan kadınlarda, daha yüksek kalsiyumlu diyet uygulayanlara oranla daha az kilo kaybı gözlendiğini saptamıştır. Yapılan tüm araştırmalar, kalsiyum açısından zengin olan yiyeceklerle beslenenlerin vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni kalsiyumun vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların depolanmasını önleyen bir hormon olan kalsitiriol eksikliğini gidermesidir. Sonuçta, yüksek kalsiyum diyetinin yağ yakılmasını belirgin bir şekilde artırdığı, buna karşılık karbonhidrat ve proteinden yağ oluşumunu (lipojenez) azalttığı görülmektedir. Bu yüzden diyete başlarken mutlaka kan kalsiyum seviyenizin eksik olmadığından emin olmalısınız. Kanda kalsiyum eksikliği varsa yüksek kalsiyum içeren diyetle zayıflama başarınız artacaktır.

    KROM VE ZAYIFLAMA
    Krom, insan organizmasında karbonhidrat metabolizması için önemlidir. Kolesterol, yağ ve protein sentezi için hayati bir mineral olan krom, kan şekeri düzeyinin sabit kalmasını sağlar. Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğu, ayrıca kas oluşumunu da desteklediği bilinmektedir. Ortalama bir diyet kromdan fakirdir.
    Kromun zayıflamada etkisi çok büyüktür. Özellikle krom eksikliğinde kan şekeri düzeyi ayarlanamadığı donemde çok fazla şeker istekleri, açlığa tahammülsüzlük görülmektedir ayrıca periferik sinir hastalığına ve şeker hastalığı benzeri belirtilere yol açar. Konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik hali yaratır. Huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilir. Özellikle diyette sürekli tatlı istiyorsanız, diyete tahammülünüz yoksa ve 2-3 gün içinde diyeti bozuyorsanız, açlığa dayanamıyorsanız krom eksikliği olabilir. Bu yüzden diyete başlamadan önce mutlaka kanda krom seviyesine bakılmalıdır.

    KARNİTİN VE VÜCUT YAĞ YÜZDESİ
    Özellikle son yıllarda kilo fazlalığının tanısının konmasında yağ yüzdesi değerleri önem taşımaktadır. Siz olmanız gereken kilo da olsanız da yağ yüzdeniz yüksek olabilir. Bu yüzden son yıllarda vücut yağ yüzdesi ölçümleri önem taşımaya başladı. Diyete başladığınızda önemli olan yağ yüzdesinin düşmesidir ve sağlıklı kilo vermekte yağ yüzdesi düşürmeyle gerçekleşmektedir. Fakat çoğu kişi diyet ve egzersiz yapsa da, spora gitse de yağ yüzdesini yeteri kadar düşürememekten şikâyet etmektedir. Neden bazı kişiler aynı kiloda olmasına rağmen birisi diğerinden daha kilolu görünür? Bunların hepsi kişinin yağ yüzdesi ile ilgilidir. Yağ yüzdesinde kilit rol oynayan karnitin zayıflamada çok önemlidir.
    Karnitin vücutta yağ yakımı ve yağ yüzdesi belirleme de çok önemlidir. Karnitin, vücuda giren besinlerin enerjiye çevrilmesinde önemli rol oynayan bir besin maddesidir. Diyette karnitin egzersiz sırasında yağ yıkımını arttırmaktadır:

    Sizinle ayni kilo da olan kişilerden daha mı kilolu gözüküyorsunuz?
    Diyette yağ yakım hızınız yavaş mı?
    Spora gittiğinizde yağ yüzdeniz düşmüyor mu?
    Kilo vereseniz de kıyafetleriniz fark etmiyor mu?
    Yağ yüzdeniz olması gerekenden daha mı yüksek?

    Karnitin seviyeniz düşükse yağ yakamazsınız ve daha kilolu görünürsünüz. Diyete ve spora başlamadan karnitin seviyenize bakılması gerekmektedir.

    Vitaminlerin zayıflamada önemi büyüktür. Bu yüzden sağlıklı zayıflama için mutlaka vitamin ve mineral seviyelerinizin normal olması gereklidir. Bu yüzden zayıflamaya başlamadan önce MN Vitamin Testi yaptırarak vitamin seviyelerinin tespit edilip kişinin vitamin ve mineral eksikliklerine göre tablet ekleme ve/veya diyette besinleri ona göre seçilerek kişiye uygun beslenme programı uygulandığında çok daha başarılı ve kalıcı bir zayıflama programı uygulanır.

    3- Hamilelerde MN Vitamin Testi
    Fetüsün büyümesi ve gelişmesi, annenin aldığı esansiyel besinler ve vitaminlere bağlıdır. Bazı çalışmalar göstermiştir ki hamilelikte vitamin eksikliği megaloblasti, nöral tüp defektleri, plasenta ve fetüs defektleri, düşük doğum ağırlığı ve prematüre doğum ile sonuçlanabilir.

    B1 VİTAMİNİ-TİAMİN
    Gebelik sırasında yaklaşık olarak %50 oranında biyokimyasal tiamin eksikliği gelişir, serum düzeyi düşer.
    Tiamin glukoz oksidasyonu için pankreatik beta hücrelerinden insülin üretimi ve hücre büyümesi için gereklidir.
    Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, merkezi sinir sitemi rahatsızlıkları görülebilir.
    Büyük oranda tiamin alınması bazen de terapotik dozları bulantı, kusma, letarji ve anoreksiye neden olabilir.

    B2 VİTAMİNİ-RİBOFLAVİN
    Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini enerji üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezi için önem taşımaktadır. Serbest radikallerin toplayıcısı olan glutathion’un üretimi için gereklidir. Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol oynar. A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar. Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.
    B2 eksikliği ağız kenarlarında çatlaklar, dil ve dudaklarda iltihaplanmalar, ışığa duyarlı gözler, ciltte kaşıntı, sersemlik, uykusuzluk, öğrenme güçlüğü, gözlerde yanma ve kaşıntı ve kornea hasarına yol açabilir B2 fazlalığı idrar renginde koyulaşma, bulantı, kusmaya neden olabilir

    B3 VİTAMİNİ-NİASİN
    B3 vitamini protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması için gerekli olan bir vitamindir. B3 vitamini kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Son olarak yeterli B3 düzeyinin insülin ile östrojen, progesteron ve testosteron gibi cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati rol oynadığı gösterilmiştir.
    B3 vitamini eksikliğinde pellegra adı verilen ve sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu, mide bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonlarına neden olan bir hastalık oluşur
    Fazlalığında Gebelikte B3 vitamini dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda saf nikotinik asit mide ülserleri, gut, glokom diyabet ve karaciğer hastalıklarında sağlık problemlerini arttırabilirler.

    B5 VİTAMİNİ-PANOTANİK ASİT
    Gebelikte B5 serumda azalır ve niasin metabolitleri idrarda artar.
    Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide bağırsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir. Normal büyüme ve gelişmeyi destekler. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder. Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, Enerji metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için anti stres vitamini olarak da tanımlanır. Ayrıca şunlara iyi gelir: yara iyileşmesi, stres, depresyon, alerji, kabızlık, yorgunluk
    B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: sinir harabiyetleri, solunum problemleri, cilt problemleri, artrit, alerji, doğumsal bozukluklar, zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, kas spazmları, kramplar. Günlük 10-20 gr gibi çok yüksek dozlarda alınması ile ishal ve su kaybı oluşabilir.

    B6 VİTAMİNİ-PRİDOKSİN
    Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri, enzimler ve prostoglandinlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca B6 vitamini hamilelerde iştahı, ağrıya karşı duyarlılığı, uyku düzenini, ruh durumunu etkileyen serotonin adlı maddenin yapımında da etkili olmaktadır. B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Adet öncesi gerginlik sendromu, artritler, allerjiler , geceleri oluşan bacak kramplarının tedavisinde de kullanılır. B6 vitamini bir çok enzimin oluşumuna katılır. Örneğin, demirin hemoglobin yapısına katılmasını sağlayan enzimlerin içinde de bulunurlar. Ensefalopati ve polinevrit gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde B6 vitamini etken madde olarak kullanılır. Piridoksin plasental vasküler yatağın korunmasından dolayı da ilgi çekicidir. Aynı zamanda diş çürüklerine karşı da koruyucudur
    Eksikliğinde deri, sindirim sistemi ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Dudak ve dil çatlaması, egzama gibi fiziksel belirtiler görülür. B6 vitamini eksikliğinde ani uykusuzluk ve santral sinir sisteminin çalışmasında bozukluklar oluşmaktadır. Eksikliğinde depresyon, kusma, anemi (kansızlık), böbrek taşları, dermatitler, uyuşukluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık hastalanma görülebilir.

    B12 VİTAMİNİ-KOBOLAMİN
    Özellikle sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Bazı çalışmalara göre serum B12 vitamin değerleri ilerleyen gebelik haftalarında düşmektedir. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır. Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir. Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar. Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar. Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır.Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. DNA molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretirler.
    B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür. Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.

    D VİTAMİNİ
    Vitamin D dietten ve güneş ışığının deri üzerindeki etkisinden sağlanır. Bu nedenle Vitamin D eksikliği yetersiz diet ve kapalı ortamlarda yaşayan ya da yeterli güneş ışığı geçirmeyen kıyafetler veya güneşsiz iklimler sebebiyle olur. Gebelikte neonatal tetani, anormal diş gelişimi, fetal rikets ve postnatal riketik kemik değişikliklerine neden olabilir. Diğer yağda çözünen vitaminler gibi Vitamin D, eksikliğinden ziyade fazlalığı daha önemli problemlere sebep olabilir.

    C VİTAMİNİ
    C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmaktır
    Vitamin C serum değerleri 40. gebelik haftasında yarı yarıya düşer. Göbek kordonundaki konsantrasyonu anneye göre %50 daha yüksektir. Vitamin C eksikliğinin erken membran rüptürü (EMR), preeklampsi ve konjenital anomalilerle ilişkili olduğuna dair çeşitli veriler vardır.

    4- Kronik Yorgunlukda MN Vitamin Testi
    Kronik yorgunluk sendromu , tanımlanamayan devamlı veya tekrarlayan yorgunluğun yeni veya bilinen bir zamanda başlaması, devam eden bir hareketlilik sonucu olmaması, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut iş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması, kronik yorgunluk sendromunu akla getirir.
    Belirtileri;
    Kısa süreli bellekte veya konsantrasyonda önemli bozulma
    Boğaz ağrısı
    Lenf bezlerinde hassasiyet
    Kas ağrısı
    Çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması
    Yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı
    Sabah uyanınca kendine gelememe(uykulu olma halinin devam etmesi)
    Yapılan bir iş sonrası 24 saatten daha fazla sürede geçen kırıklık.

    Pek çok madde, az alındığı veya hiç kullanılmadığı takdirde insanı yıpratarak yorgunluğa yol açar. Özellikle de B, E, C ve A vitaminleri bu maddelerin başında gelir. Minerallerden de demir, bakır ve magnezyum eksikliği insanın gücünü kaybetmesine neden olur. Gerçekten kalıcı bir güce ve neşeye kavuşmak istiyorsanız, vücudun gelişmesinde gerekli olan yapı malzemelerinden amino asitleri yeterince almalısınız.
    MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek bir çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

    5- Depresyonda MN Vitamin Testi :

    Depresyon nedir?
    Zevk almada, enerjide, ruhsal ve fizyolojik etkinlikte, özgüvende ve özsaygıda azalma, karamsarlık, çaresizlik duyguları ve uyku bozukluğu gibi belirtiler gösteren ruhsal bozukluğa depresyon denir.

    Depresyonun belirti ve bulguları
    Duygusal bozukluklar
    Üzüntü
    İlgisizlik
    Zevk alamama
    Bastırılmış duygular
    Endişe
    Dikkatini toplayamama
    Gereksiz ya da orantısız suçluluk duygusu
    Fiziksel bozukluk hissi yada endişesi
    Uyku bozuklukları
    Belli belirsiz vücut ağrıları
    Baş ağrısı
    Sırt ve bel ağrısı
    Kronik yorgunluk
    İştah artışı ya da iştahsızlık
    Depresyon semptomlarını yaşayan kişilerin birçoğunda, vitamin ve mineraller yetersiz bulunmuştur.
    MN Vitamin Testi ile vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliklerini öğrenebilir, hangi vitamin ve mineralden ne kadar almanız gerektiğini tespit edebilirsiniz.

    6- Diyabet Hastalarında MN Vitamin Testi

    Diyabetik kişilerde beslenme ve vitamin kullanımı kişiye özeldir. Çünkü her kişinin beslenmesini etkileyen temel özellikler (Boy uzunluğu, vücut ağırlığı, ideal ağırlık, fiziksel aktivite, sosyo-ekonomik düzey, kan şekeri oranı, verilen ilaç ya da insülin tedavisi gibi) birbirinden farklıdır.
    Özellikle E, C ve B grubu vitaminler ile Selenyum, Çinko ve Krom minerallerinin diyabetikler için olumlu etkileri vardır.
    MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek birçok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

    7- Cilt Hastalıklarında ve Saç Dökülmesinde MN Vitamin Testi
    Beslenme alışkanlıklarınızın cildimizin aynasıdır. Cildinizde sürekli olarak sivilce, akne sorunu ve kırışıklıklar görüyorsanız, saç dökülmesi yaşıyorsanız aldığınız vitaminleri gözden geçirme zamanı gelmiş demektir.
    Cildimiz için çok önemli bazı vitaminleri şöyle sıralayabiliriz.

    C Vitamini
    C Vitamini, hücrelerin yenilenmesi, cildin sıkılığını sağlayan kolajen maddesinin üretilmesini sağlar. Cildi ve vücudu yaşlanmaya karşı korur sağlıklı ve genç bir cilt için mutlaka C vitamini alınmalıdır.
    Suda eriyen vitaminlerden biri olan C vitamini; vücut tarafından depolanmaz. Vücuda alındığı anda kullanılır bu nedenle her gün mutlaka C vitamini içeren yiyecekler tüketmeniz gerekir.
    C vitamini eksikliğinde sivilceler geç iyileşir, cilt rengi matlaşır, vücudun direnci düşer.

    E Vitamini
    Cilt için en faydalı vitaminlerden biri E vitaminidir. Cildi serbest radikallere ve yaşlanmaya karşı korur. Cildi güzelleştirip, ince kırışık çizgilerin yok olmasını sağlar.
    A Vitamini

    A vitamini serbest radikallere karşı etkilidir, sivilce ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Hücre yenilenmesi ve saç dokusunun güçlenmesine yardımcı olur.
    Yağda eriyen vitaminlerden biri olan A vitamini vücut tarafından depolanır. Yüksek oranda alınan A vitamini deri renginde koyulaşma ve kalınlaşma çeşitli yan etkilere neden olur. Günlük maksimum 500 doz A vitamini alınmalıdır.

    B Vitaminleri
    Sağlıklı bir cilt için B vitaminleri olmazsa olmazdır. B vitaminleri hücrelerin yenilenmesi için gerekli enzimlerin salgılanmasına yardımcı olur. Ciltte enfeksiyona neden olan zararlı bakteri ve kimyasalların etkisini engeller.
    B vitamini eksikliği deri hastalıklarına neden olabilir.
    Cilt rahatsızlıklarınızdan kurtulmak, daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için doğru vitaminlerden doğru oranlarda almalısınız.
    MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek bir çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

    8- Yaşlılarda
    Yaşlanmakta olan kişilerin dengeli bir beslenme ve düzenli bir yaşam tarzının yanı sıra vitamin ve mineralleri de düzenli olarak almasında çeşitli yararların görüldüğü yapılan bütün araştırmalarda defalarca ortaya konmuş bir gerçektir.
    Yaşlanmanın durdurulmasını sağlayacak bir gençlik aşısı, yüzyıllardır tıbbın gerçekleştirmeye çalıştığı bir düş. Günümüzde yaşlanma sürecini durduran ya da yaşamı uzattığı kanıtlanmış mucize bir ilaç henüz bulunmuş değil. Ancak bazı vitaminlerin ve sağlıklı bir yaşam tarzının yaşlılıkla birlikte gelen birçok sorunun gelişmesini önlediği ve yaşlılıkta yaşam kalitesini yükselttiği de bugün tip tarafından kabul edilen önemli bir olgu. Geriatri (yaşlılık bilimi) uzmanlarına göre aşağıdaki faktörler nedeniyle yaşlılıkta vitamin gereksinimi artıyor:
    Hastalıklar: Yaşlılarda yetersiz beslenme sonucunda vitamin ve mineral noksanlıkları ve bazı hastalıklar ortaya çıkabileceği gibi belirli hastalıklar da besin alımının bozulmasına ve dolayısıyla vitamin-mineral noksanlıklarına yol açıyor.
    Yaşlanma süreci: Yaşlılığa bağlı normal fizyolojik değişimler vitamin ve minerallerin emilimini azaltır. Beslenmeyi, vitamin-mineral alımını bozan yaşa bağlı fizyolojik değişimler olarak iki gruba ayrılabiliriz:
    1) Sindirim işlevinde yaşa bağlı başlıca değişimler diş ve çiğneme bozuklukları, tat ve doku duyusunda azalma, bağırsaklardan emilimin azalması, sindirim salgılarında azalma ve sindirim kanalındaki fonksiyonel hareket azlığı olarak gösteriliyor.
    2) Yaşlılıkta bedensel hareketin azalması aktivite düzeyini düşürür. Bütün bunlar sonucunda yaşlılarda günlük kalori fonksiyonel hareket azlığı ortaya çıkıyor.
    Psikolojik faktörler: Özellikle yas tutmaya eşlik eden depresyon yaşlılarda beslenmeyi bozarak vitamin ve mineral alımını aksatan bir faktördür. Bunun dışında herhangi bir nedene bağlı depresyon, yetersiz beslenmeye ve iştahsızlığa yol açıyor.
    Sosyal faktörler: Sosyal nedenlere bağlı olarak yalnız yaşamak, yaşlı kişinin tek başına olduğunda az yemek yemesine ve hatta hiç yememesine yol açabilir. Böylelikle yaşlı kişi içinde yeterli vitamin ve mineral bulunan dengeli bir beslenmeden yoksun kalabiliyor.

    Vitamin ve minerallerin yeri

    Yaşlılıkla birlikte iştah, tat ve koku duyusunda azalmanın bir sonucu olarak yemeklere karşı ilgi azalır. Diş sorunları da (takma diş gibi) beslenmenin azalmasına yol açıyor.
    Yaşlılıkta özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde, B6, B12 ve D vitamini gereksinimi artıyor. Bu vitaminlerin yaşlıların sindirim sisteminden yeterli miktarda emilemediklerinden gençlere göre daha fazla alınması gerekiyor.
    Menopoz sonrası kadınlarda, özellikle östrojen alanlarda osteoporoza karşı korunmak için D vitamini ve kalsiyum alımını artırmak gerekiyor.
    Yaşla birlikte bağışıklık ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunma fonksiyonları da azaldığından bir multivitamin alınması, yaşlı kişide bağışıklığı güçlendirecektir.
    Güçlü antioksidan özellikleri ile E ve C vitaminleri kalp hastalığı, bazı kanser türleri, katarakt gibi birçok hastalığa karşı korunma sağlıyor. Yaşla birlikte antioksidan ihtiyacı artar. Çünkü serbest radikallerin hücrenin yönetici molekülü olan DNA’ya verdiği hasar yaşla birlikte artış göstermektedir. Bu hasarın bir bölümünün onarılması için antioksidanların büyük bir yararı var.

    Çinko, özellikle yaşlılar için önemli bir mineraldir. Karaciğer hastalığında, şeker hastalarında duretik (idrar sokturucu) ilaç kullananlarda çinko eksikliğine eğilim fazladır. Çinko yara iyileşmesi, iştah ve tat duyusunda önemli bir rol oynar. Beslenmenin yanı sıra düzenli bir vitamin mineral desteği, çinko eksikliğinin gelişmesini önleyecektir.
    Magnezyum vücutta sinir, kaslar ve kalp için yaşamsal önemi olan bir mineraldir. Magnezyum eksikliği olan yaşlılarda kas yorgunluğu, titreme, duygusal dengesizlik ve kasılma nöbetleri ortaya çıkabilir. Kalp hastalarında yeterli magnezyum alınması, kalp krizine karşı iyi bir önlemdir. Kronik sindirim sistemi ve emilim bozukluğu olanlarda magnezyum düzeyleri düşük bulunabiliyor.

    Hangi yaşlılarda vitamin eksikliğinin riski daha yüksek?

    Sigara, C vitamini düzeylerini düşürerek hücrelere zarar veren serbest radikallerin oluşmasına yol açar. C vitamini serbest radikallere karşı vücudu koruyan bir antioksidandır. Yaşlılıkta dokuların korunması için artan C vitamin ihtiyacı, eğer kişi sigara içiyorsa daha da fazladır.
    Alkol, beslenmeyi bozmanın yanı sıra vitaminlerin emilimi ve vücuttaki kullanımı üzerinde olumsuz etkiler yapar. Alkol alışkanlığı olan yaşlıların düzenli bir vitamin mineral kombinasyonuna da ihtiyaçları var.
    Kentlerde yaşayan yaşlılarda kansızlık (anemi) riskinin arttığı ve ortalama hemoglobin düzeylerinin düştüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle yaşlılıkta demir eksikliği anemisi, sık rastlanan bir durum. Sindirim sistemi kanserleri gibi çeşitli kronik hastalıklar da anemiye neden olabilir.
    Çeşitli nedenlerden dolayı et yemeyen yaşlılarda ilave B vitaminleri ve özellikle B12 desteği gerekebilir.
    Güneşe çıkamayan, süt içmeyen ve çoğunlukla vaktini evde geçiren yaşlıların kalsiyum, D vitamini ile desteklenmesi doğru olabilir. Kalsiyum emilimi ileri yaşlarda önemli ölçüde azalmakta ve kemikteki kalsiyum miktarı da düşüş göstermektedir.
    Tüm bu nedenlerden ötürü MN Vitamin testi yaptırarak hangi vitamin, mineral ve antioksidanların vücudunuzda eksik olduğunu tespit edebilir ve doğru oranlarda tüketerek birçok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

  3. mrb arkadaşlar bende de nerdeyse bu belirtilerin hepsi var başta sersemlik , uyuşma ,unutkanlık dikkat dağınıklığı ve benii en çok da rahatsız eden ve hiç geçmeyen kulak çınlaması… kbb gittim kulakla ilgili bi problem yok nörolojiye başta sersemlik uyuşma gibi şikayetlerle gittiğimde tomografi çekildi ve sonuç olarak bişey çıkmadı çok şükür ama bana anksiyete teşhisi koydu. antidepresan verdi. ben bu ilacı kullanmak istemedim çünkü ben anksiyete olduğumu düşünmüyorum. b 12 eksikliği için bi tahlil istemedi ama ben bundan dolayı olabileceğini düşünüyorum. eğer öyleyse inş tedavi görünce geçer.benm gibi özellikle kulak çınlaması olan var mı arkadaşlar .b 12 eksikliğinden kaynaklanıyo olabilir mi ?Allah herkese acil şifalar versin…

  4. slm arkadaşlar bugün chek up tan geldim eksikliği nelere yol açar bir bakayım diye oturdum bilg.başına.30 yaşındayım ve et ürünlerinden balık haricinde hiçbirşey ağzıma koymuyorum.yumurta asla yiyemiyorum.doktora bunları söyledim test yaptı ve b12 oldukça aşağılardaymış.iğne olarak dodex yazdı ama ilk başta yoğun bir yükleme yapmak gerekiyormuş yani sizin ddiğiniz gibi haftada ayda 1 kısmına sonra geçilmesi lazımmış.ilk kutu 5 gün arka arkaya sonra 2.kutu haftada 1 ve ölene kadar ayda 1 devam.umarım geçer işiniyi tarafı kansızlık yok.ama tedavi olmazsa kan yapmakta bünye zorlanırmış.benim hissettiğim en büyük problem unutkanlık ama öyle yapacağım işleri unutmuyorum.tanıdığıminsanların isimlerini hatırlayamıyorum bu seer içime dert oluyor.hatırlayana kadar kendimi zorluyorum uykularım kaçıyor ve gecenin bir yarısı açıyorum bilgisayarı isimler sözlüğüne bakıyorum ordan bulunca rahatlıyorum ve uyuyorum.öff öff kendimi bunamış gibi hissetmekten bıktım .umarım düzelir herkese acil şifalar

  5. mrb arkadaşlar bende b12 vitamini eksikliği var ilk zamanlar pek önemsememeştim ama son günlerde geceleri titreyerek uyanıyorum kat kat kiyafetler gıysemde vücudum buz kesiyor sanki sıcak suyun altında saatlerce durabiliyorum sıcaklığı algılayamıyorum resmen sabahları yataktan çıkamıyor kalp çarpıntısısyla uyanıyorum özellkle bacaklarımda ve eklem yerlerimde acayip ağrı ve halsizlik var yürürken zorlanıyorum baş dönmesi ve göz kararmasıda cabası ve şaçlarım çok fazla dökülüyo son zmanlarda dilimde yaralarda çıktı ve kötü olan dodex iğne yaptırmama ve benexol kullanmama rağmen bu rahatszlklar geçmedi hayat zindan oldu resmen bana ilaçlar etkisini zmanlamı gösterirveya başka tedavi yöntemleride var mı?

  6. B12 vitamini kullanan arkadaşlara dr.sorumsuzca verdikleri bu vitamin sentetik üretilen ilaçla alındıgında karaciger sertleşmesi yapar uzun zamanda onun için dikkat etmenizi dogal yollardan üretilenleri almanızı .et de bol miktarda ve kombuchada dogal olarak vardır

  7. potasyum kombucha içinde dogal olarak vardır.sacları dökülen arkadaşlar.saclarınız vucudunuzda çinko eksikliginden kaynaklanır.bukonuda bilgi almak için kombucha içenler ve sevenler gurubumuza bekleriz

  8. Daha dogrusu sen delımısın dokturana gıtme dıyenler delıdır bençe :S çok duydum ben soylemeseler bıle akıllarınadan gectıklerını tahmın ediyoruz az çok bır çok kışının pıskoliji gıdecıgını vaya karşılaştıgını duydugumuzdan kendı kafamızdan telı derdık delılıkle alakası yokmuş malasef bu işin buyuk zararlara ugramadan bır tedavıye ıhtıyacımız vardır buna kabullenmek lazım artık BAKIN BENIM SAÇLARIM DÖKULDU 2526 YAŞINDAYIM BENDE

  9. slm herkese önçelık ğeçmış olsun dıyorum bende sızden bırı sayılırım b12 :S nefes darlıgı çarpıntı solunum yetmezlıği durduk yere ufacık bişeye panık çarpıntı heycan sıkıntılarım oluyor hayatta ğözlerımle karşılaştıgım herşeyle ösese sınavı gıbı bınkere düşunuyorum birşeyı atıp tutuyorum bışeyı çok takıntı yapıyorum çok yere kurçalıyorum durduk yere S: sonuça baktıgız zaman ben bu içinmı ben bunun içinmı kafa yorum dıyorum saçlarm dökuldu kalmadı şaçlarımın tamamen yarıısı dokuldu aslında birazcık düzenlı beslenme ihtıyacımız var ıkıncısı herşey eskısı gibi birazcık gezıntı çevresel olarak dıyalugu genışletere kendımızı ferahlata bılırız artı bırde pıskolıji doktura ihtıyacımız var oraya gıdene delı derler ama bence gıtmeyen delıdır

  10. arkadaslar 37 yaşındayım aynı sorunlar bendede vardi .. dr. benoxol b12 verdi ins ii gelcek yeni basladim

  11. @deniz: Merhaba Deniz,bende de panik atak var ve aynı zaman da b12 eksikliği çıktı,sen bu anik atakla beraber ortaya çıkan diğer sağlık problemlerini nasıl aştın tavsiye de bulunabilir misin? Yardımcı olursan sevinirim;)

  12. Selam arkadaşlar ben samsunda yaşıyorum.bende de B12 rahatsızlığı varmış bende yeni anladım ama hayatımın düzeni bozuldu.bende bu rahatsızlık küçüklükten beri vardı ihmal ettik devamlı dedik ama öyle bir seviyeye geldim ki çekilmez oldu hayattan bağımı koparasım geliyor kendimi aciz işe yaramaz hissediyorum.bu rahatsızlıktan dolayı kaç kere işten çıkmak zorunda kaldım çünkü devamlı iş sterini kaldıramıyorum unutkanlık gerginlik beni çok olumsuz etkiledi en sonunda psikoloğa gittim sağolsun benle çok iyi ilgilendiler bana da iğne ve iki tane hap vedi 20 gün sonra tekrar muayeneye gel dedi inşallah düzelme olacak çok önml,i bir hastalıkmış bu kadar olduğunu bilmiyordum aman arkadaşlar ne olursa olsun aman bir şey olmaz demeyin en küçük rahatsızlıkta bile doktarlara bile gitmemiz lazım büyük hastalıkların başlangıcı olabiliyorlar herkese acil şifalar

  13. oğlumda b12 eksikliği üniversite sınavına hazırlanırken yorgunluk,aşırı sinirlilik ,saç dökülmesi, zaman zaman ağız içi yaraları ,dikkat dağınıklığı gibi bir çok sorun ile kendini gösterdi. şimdi herşey normale geldi. çünki bağışıklık sisteminin düzgün çalışır hale getirilmesi için bazı önemli besin tamamlayıcılarına ihtiyaç var. Yediğimiz hiç bir şey olması gereken vitamin, mineral ve amaino asitler gibi yapı taşı maddeleri içermiyor. Bütün besin maddeleri katkılı ,çevremiz kirli, besin maddelerinin genetiği ile oynandı.tıbbi ilaçlar buna tek başına yeterli gelmiyor. Bu konuda danışmanlık yapabilirim.Şimdi o sorunları yaşamıyoruz.

  14. bi yakınımda gün içinde 5er dakikalık sürelerle aşırı baş dönmesi ve titreme var bu acaba b12 yetmezliğinden olabilir mi biri bu konuda bilgilendirirse çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  15. @aysel: ben yaklasık 2 senedir b12 için igne vurunuyorum herhangi bi deriye etkisi yok.Allah şifa versin

  16. Etobur bir insan olmama rağmen; kan tahlilimde b12 değerim 192 çıktı. Doktor d***x iğne yazdı. İnşallah faydası olur.

  17. @hüseyin sarıadam:

    sizde magnezyum omega3 b12 vitamini eksik En güclü yararlı ilaclar

    BENOXOL B12

    BALYA BALIK YAGI

    MAGVİTAL 365

    Bunlar Unutkanlık Snirlilik Vb… Cok iyi gelicektir 3 hafta sonunda farkediceksiniz farklılıgını

  18. B12 vitamini eksikliği olanların büyük çoğunluğu emilim sorunu yaşıyor. Emilim sorunlarından dolayı oluşan B12 vitamini eksikliğinde, ağızdan alınan B12 takviye tabletleri bir fayda sağlamaz. Bu durumda; B12 iğne tedavisi şeklinde veya B12 vitamini “methylcobalamin” formunda dil altı tabletleri kullanılabilir. “B12 methylcobalamin” dil altı tabletleri bildiğim kadarıyla Türkiye’de üretilmiyor; ancak Amerika menşeili iherb.com internet sitesinden temin edilebilir. ilk alışverişinizde 5$ indirim kazanmak için; CIF016 indirim referans kodunu kullanabilirsiniz.

    Sağlıcakla…

  19. merhaba arkadaşlar bende fiziksel aktivitelerde çok çabuk yoruluyorum.Örnek olarak halı saha maçlarında 5-10 dk koştuktan sonra veya 3-5 dk yüzdükten sonra gözüm kararıyor, biraz daha zorlarsam istifra ediyorum. Aynı zamanda hafif düzeyde unutkanlıkta var. Acaba bende mi b12 eksikliği yüzünden bu problemleri yaşıyorum:((

  20. merhaba

    bende de kolumda ağrı parmaklarımda uyuşma başladı doktora gittim emar sonucu boyun düzleşmesi,fıtık olduğumu öğrendim dodex ilaç ve boyunluk tedavisi oluyorum 10 iğne verdiler işe yarar mı bilmiyorum:((

Yorum yapın

css.php