Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Zeytin Yaprağının Faydaları. Yüzden fazla madde içeren zeytin yaprağındaki en etkili madde Oleuropein‘ dir. Zeytin yapraklarında yer alan oleuropein, zeytin ağacını zararlılara ve hastalıklara karşı koruyucu etki göstererek binlerce sene ayakta kalmasını sağlamaktadır. Oleuropein maddesi en kolay ve bolca  zeytin yaprağından elde edilir.

Zeytin yaprağı, oleuropein ve, apigenin, luteolin, chrysoeriol, hesperidin, rutin, quercetin, ve kaempferol gibi flavonoidler içerir. Zeytin yaprağı ekstresi, oleuropein ve flavonoidler dahil olmak üzere seçilmiş sinerjik zeytin yaprağı özlerinden yapılır. Vücutta doğal olarak bulunan Esteraize ve beta-glukosidaz adlı iki enzim, oleuropein’i;  bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olanelolenik asite çevirir.

Zeytin Yaprağı Faydaları

• Zeytin yaprağı ekstresinin tedavi edici gücü 1800’lerin erken dönemlerinde keşfedilmiştir. 1843 yılında ateş tedavisinde kullanmak üzere zeytin yaprağından bir tentür hazırlayan İngiliz doktor Daniel Hanbury tarafından, modern tıp dünyasına yeniden tanıştırılmıştır. 1962 yılında bir İtalyan araştırmacı, oleuropein’in, hayvanlardaki tansiyon düşürme yeteneğini rapor etmiştir. Hollandalı bir araştırmacı ise, oleuropein’in esas içeriğinin virüs, bakteri, mantar ve parazitlerin büyümesini engellediğini tanımlamıştır. Bu kimyasal elenolik asittir.

• Oleuropeinin içeriğinde yer alan elenolik asit ve oleuropein türevi olan kalsiyum elenolat farklı mikroorganizma gruplarına karşı etkilidir. Oleuropein vücutta iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asitin güçlü antimikrobiyal etkisi vardır. 1960’ların sonunda, büyük bir Amerikan ilaç şirketinin bilim adamlarınca yürütülen bir çalışma, elenolik asitin aynı zamanda virüslerin büyümelerini inhibe ettiğini göstermiştir. Aslında, teste tabi tutulan tüm virüsleri durdurmuştu. Bir elenolik asit tuzu olan kalsiyum elenolat üzerinde yapılan in vitro laboratuar deneyleri, bir çok virüs, bakteri ve parazitik protozanlar üzerindeki öldürücü etkiyi sergilemiştir.

• Zeytin yapraklarındaki oleuropein ve hidrolizleri, antibiyotiklere karşı direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili bir bileşendir. Mycoses adlı dergide 2003 yılında yayınlanan bir in vitro laboratuar çalışmasında, araştırmacılar, suyla hazırlanmış zeytin yaprağı ekstresinin, 3 saat içinde teste sokulmuş neredeyse tüm bakterileri öldürdüğünü ve  zeytin yaprağı ekstresi çözeltisinin  E. Koli hücrelerini tümden yok ettiğini gördüler.

• Dr. Molton Walker’a göre, zeytin yaprağı ekstresi veba, çiçek, ebola, Epstein-Barr virüsü ve hepatite karşı etkili olmaktadır. Upjohn Şirketi araştırmacıları, zeytin yaprağı ekstresinin, sıtmaya sebep olan Plasmodium falciparum da dahil olmak üzere; en azından 56 hastalığa neden olan bakteri, virüs ve protozoayı inhibe ettiğini belirlemişlerdir. 2005 yılında, Antiviral Research’ da yayınlanan bir çalışmaya göre, zeytin yaprağı ekstresi, hemorajik septisemi virüsünün, sağlıklı normal hücrelere bağlanmasını engellemeye yardımcı olmuş ve virüs efektifliğini %30’lara çıkan oranlarda düşürmüştür. Oleuropein için Amerka’ da herpes ve hepatit gibi viral hastalıklara karşı patent alınmıştır.

Zeytin yaprağı ekstresinin anti HIV özellikleri arasında, kinaz sinyal molekülleri gibi, apostosis inhibitör proteinlerinin ekspresyon düzenlenmesi de vardır. Biochemical and Biophysical Research Communications dergisinin Ağustos 2003 sayısında yer alan bir çalışmanın  sonucunda, oleanolik asitin; hücreden hücreye  transferi engelleyerek,  HIV-1 virüsünün yayılmasını inhibe edebileceği yer almıştır. Department of Biology, University of Balamand araştırmacılarının Mayıs 2011’de Plant Foods in Human Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmasında, zeytin yaprağı ekstresinin lösemi karşıtı etkileri rapor edilmiştir. Zeytin yaprağı ekstresinin anti-tümör etkisiyle ilgili en şaşırtıcı çalışma Biochemical and Biophysical Research Communications tarafından bildirilmiştir. Zeytin yaprağında bulunan oleuropein;  spontan tümör geliştirilmiş farelere ağızdan verildiğinde, 9-12 gün içinde tümörler tamamen çekilmiştir.

• Bir çalışmada, 8 hafta boyunca zeytin yaprağı ekstresi hapı alan hastalar, tansiyon ve trigliserin düzeylerinde önemli düşüşler kaydettiler. Jakarta’daki University of Indonesia araştırmacıları, yüksek tansiyonlu 180 hastayı ikiye bölerek zeytin yaprağı ekstresi üzerinde bir araştırma yaptılar. Birinci grup, 8 hafta boyunca zeytin yaprağı hapları kullandı. Diğer grup ise baş dönmesine sebebiyet veren captopril adlı hipertansiyon ilacı almıştı. Phytomedicine dergisinde yayınlanmış çalışma sonuçlarına göre, en yüksek okunmuş büyük (sistolik) tansiyon, zeytin yaprağı grubunda ortalama 11.5 düşüş göstermiş, captopril grubunda ise, 13.7’lik bir düşüş gözlemlenmişti. Zeytin yaprağında olan grubun trigliserin düzeylerinde de önemli bir düşme söz konusuydu. Zeytin yaprağındaki oleuropein ve bozunma ürünü hidroksitirozol güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalar özellikle kalp-damar rahatsızlıklarına önemli işlevi olduğunu göstermektedir. Tansiyon düşürücü, ayrıca kan sulandırıcı etkinliği bilimsel olarak gösterilmiştir. İspanya, University of Granada’da, farmakologlar, zeytin yaprağı ekstresinin, laboratuar hayvanları üzerinde, arter duvarlarında rahatlama oluşturduğunu belirtmişlerdir.

• Bazı araştırmalarda elde edilen bulgular zeytin yaprağı ekstresinin multipl skleroz ve sinir dejenerasyonu ile ilgili sorunlarda yararlı olabileceğini göstermektedir. Clinical Nutrition 2010 Haziran sayısında yayınlanan araştırmaya göre  zeytin yaprağı ekstresi farelerde sinir hasarının derecesini azaltmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar zeytin yaprağı ekstresinin kan şekeri seviyesini azalttığını gösteriyor. Zeytin yaprağının aktif bileşeni olan oleuropein, diyabet ile ilişkili oksidatif stresi azaltabilir.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Bir yemek kaşığı kıyılmış kuru zeytin yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra üstü  kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenir ve süzülür. Günde  2 – 3 defa içebilir.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı

Kesin bir dozaj önerisi için klinik çalışmalar olmamakla birlikte zeytin yaprağı ekstresinin antibakteriyel ve bağışıklığı arttırı etkisi için günde 250 mg – 500 mg kapsüllerin 1-3 kez alımı öneriliyor. % 20 Oleuropein içerecek şekilde standardize edilmiş olan ürünler tercih edilmeli.

Zeytin Yaprağı Zararları Var mı?

Kan inceltici, tansiyon ve şeker düşürücü ilaç kullananlar doktora danışmalıdır.

Hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?” üzerine 9 yorum

  1. Zeytin yaprağı çayını kullanmak isteyenlere duyurulur.zeytin yaprağı çayı yeşil ve kurutulmuş olarak demlenip içilebilir.ancak yeşilini tavsiye etmiyorum.çünki bazı bünyelere ters etki yapabilir zehirleyebilir.çünki herbünye kaldıramayabilir.oyüzden kurutulmuş yaprakları kullanmanız da hiçbir yanetkiyle karşılaşmıyacagınıza garenti veririm

  2. Tam çözüm hacamat tır deneyin 3veya4 seansta iş bitiyor herhangi bir hacamat servisine başvurunuz ben denedim tansiyonum normale döndü

  3. zeytinistasyonu.com yeşil zeytin yaprağı alanında oldukça uygun koşullarda ve açıklayıcı bilgiler sunaak hizmet veriyor. Gençlik formülü arayanlara ab-ı hayat çeşmesinin adresini verebilirim 🙂

  4. Tansiyonumu düşürmek için eczacımın tavsiyesiyle Nutraxin Zeytin yapragı çayı kullanıyorum. 1 yemek kaşığı zeytin yaprağı üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyip 15 dk. ağzı kapalı şekilde demliyorum ve günde 2 kere içiyorum. çok faydasını gördüm.

  5. selamlar üğütülmüş gölgede kurutulmuş taze zeytin yaprağı elimde mevcuttur ms hastalığının ilerlemesini durduran kapari turşusunu araştırmanızı tavsiye ediyorum mersinde kapari yetiştiriyor turşusunu kuruyorum ihtiyacı olan arkadaşlar 0506 907 8610 numaralı telefondan ulaşabilirler.. şifalı günler diliyorum..

  6. zeytincayı tamamen dogal bir üründür. sayın mehmet gülegezgin bey, içtiğiniz zeytinyaprağı suyu nedir. ağaçtan toplayıp direk yapraklarınımı kaynattınız. zeytinyaprağı çayı normal bitkisel çaylar gibi 3 dakika demleme yöntemiyle kullanılmalıdır. kanı sulandırır ve damarlardaki yağları temizler. tahminim şeker hastasısınız. fakat bu güne kadar hiç bu tür bir konuda rahatsızlık duyulmadı. bilhassa şeker hastalarına ve tansiyonu bulunanlara tavsiye ediyoruz. antimikrobiyal özelliği ise vücud direncini yükseltir. ve koruma sağlar. zeytinyaprağı çayının günde 2 veya 3 defa tüketilmesi tavsiye edilir. ve hatta ince dilim bir limon nefaset sağlar. sağlıklı günler temennisiyle.

  7. dm hastasıyım zeytin yapragı suyun ictikten 10 saat sonra pensinde buyume ve şime oldu pensim yarı kısmı mos mor oldu sızlama yapıt ne yapmam gerekir saygılarımlq

  8. ms hastalığında yararlı olabileceğini gösteren çalışmalar hangileri mail atabilirmisiniz.atamasanızda diğer bilgiler için teşekkürler.

  9. tansiyon ilacı kullanıyorum zeytin yaprağı çayı zararlımı yzrsımcı olursanız tşkler

Yorum yapın

css.php