Kurdeşen Hastalığı Nedir?

Kurdeşen Nedir ve Kurdeşen Hastalığı Neden Olur? Kurdeşen (ürtiker) vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntüleridir. Kaşıntılı, kabarık, 2 mm den 30 cm ye varabilen farklı boyutlarda ve şekillerde görülen plaklar biçimindedir.

Toplumda kurdeşen olarak bilinen ürtiker adı latincesi Urtica olan ısırganotundan kaynaklanmaktadır. Ciltte meydana gelen döküntü ısırganın ciltte yaptığı reaksiyona benzetildiği için bu şekilde adlandırılmıştır.

Plak biçimindeki bu döküntüler genel olarak 20 dakikayla 3 saat arasında devam edip, iz bırakmadan gider. Sonra başka bir yerde yeniden oluşur. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak ya da düzensiz biçim alabilirler. Kızarıklıklar bastırılınca beyazlaşıp solar. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi görülür. Tek bir ürtiker plağı 24 saatten daha uzun sürmez, fakat tekrarlayarak sürebilir ya da kronik bir durum alabilir.

Kurdeşen diğer insanlardan daha hassas olmaları ve daha kolay reaksiyon göstermeleri sebebiyle alerjik bünyeli kimselerde daha fazla görülür.

Kurdeşen Neden Olur?

• Deri damarlarının geçirgenliğinin artması ve genişlemesi sonucunda dokuya kan sıvısının sızmasıyla meydana gelen hastalık, daha derin kısımları etkilediğinde kaşıntı ve kızarma olmaksızın ağrı ve şişlikle kendini gösteriyor ve anjiyo-ödem olarak adlandırılıyor.

• Kurdeşen hastalığı toplumda yüzde 15-20 arasında görülür. Kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen, genel olarak 20-40 yaşlarında daha çok görülüyor.

• Bahar mevsiminde deri alerjilerinde önemli artışlar olmakadır. Ancak kurdeşenin tek sebebi polenler değildir. Enfeksiyonlar, ilaçlar, genetik unsurlar, stres, böcek sokmaları, bazı iç hastalıklar, besinlerdeki  katkı maddeleri ve fiziksel uyaranlar da ürtikeri tetikleyebilir.

Kurdeşen Bulaşıcımıdır?

Kurdeşen hastalığı bulaşıcı değildir.

Kurdeşen Kaç Günde Geçer?

Akut kurdeşen 6 hafta kadar sürebilir ve bunun nedeni çoğunlukla tespit edilip tedavi edilebilir. Kronik kurdeşen ise hastalığın 6 haftayı geçmesi halinde sözkonusu olur. Kronik kurdeşende %70-80 oranında sebep saptanamıyor. Bunların bir kısmında hastalığı psikolojik etkenler tetikliyor.

Kurdeşen Tehlikelimidir?

Ürtiker bazen önemli sorunlara yol açabilir. Solunum proplemine, dudaklarda, gözlerde, el ve ayaklarda şişmelere neden olabilir. Sistemik anaflaksi (şok) ise hayati risk oluşturan bir tablodur.

Kurdeşen Belirtileri

• Kurdeşenin en belirgin özelliği ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntülerin buunmasıdır. Kabarıklıklar genel olarak yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda meydana gelir.

• Stres, fiziksel unsurlar, bazı cilt sorunları ya da  cilt dışı sistemik rahatsızlıklar ve ailesel hastalıklar kurdeşenin önemli sebepleri arasında yer alır.

• Kurdeşen hastalığının  iki türü vardır. Her ikisinde de döküntünün görünümü aynıdır, süreleri ise farklıdır.

• Akut hastalık genellikle 24 saat içinde düzelir. Tekrarlayan ürtiker plakları nadir olarak bir aya dek devam edebilir.  Her yaş gurubunda görülebilir ve kronik ürtikere nazaran daha çok rastlanır.

• Akut ürtiker parazit, bakteri, mantar, virüs biçimindeki enfeksiyonlar, fıstık, fındık, yumurta, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri, ilaç reaksiyonları ( antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları), böcek sokmaları akut ürtikerin sebepleri arasındadır.

• Kronik ürtiker genç erişkinlerin rahatsızlığıdır. En az 6 hafta müddetince her gün ya da bir iki gün arayla döküntüler meydana gelir.

• Kronik ürtikerde  neden çoğunlukla anlaşılamaz. Hastaların sadece bir bölümünde sebep anlaşılabilir. Stres, fiziksel faktörler, ailesel hastalıklar, bazı cilt rahatszlıkları ya da cilt dışı sistemik hastalıklar kronik ürtikerin sebepleri arasında yer alır. Kronik üritkerde  yüzde 70-80 oranında sebep bulunamamaktadır.

Kurdeşen Tedavisi

Kurdeşen hastalığının tedavisi için öncelikle kurdeşene sebebiyet veren unsurun alımına son verilmesi gerekir. Kurdeşene sebep olan başka bir sistemik rahatsızlık bulunuyorsa onun tedavisine başlanmalıdır.

Kurdeşen İlaçları

Kurdeşenin yol açtığı şikayetler için antihistaminikler kullanılır. Tek bir ilaç ya da öbür ilaçlarla kombinasyon biçiminde de verilebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kurdeşen Hastalığı Nedir?” üzerine 46 yorum

  1. okan arkadaşım telefon numaranı vereceğine hangi doğal ürünleri kullandığını yazsan daha iyi olurdu.. bn ne bileym senin iyi niyetli olup olmadığını.. madem bu hastalığı çektin halden anlarsın.. sevaba girmek istiyosan ne kullandığını yazarsn telefn no değil..

  2. MERHABA ARKADAŞLAR
    Benimde başıma gelen ve doktor doktor gezmeme sebep olan bu hastalıkdan sonunda ablamın tavsiyesi üzerine kurtuldum kimseninde bu konu yüzünden madur olmasını hastane köşelerinde değerli zamanlarını harcamalarını istemem tadavim süresince kullandığım ürünler tamamen doğal ve ne ben nede ailem ürünlerin bi yan etkisini görmedik ayrıca doktora danışmamın üzerine kullanmaya başladım elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmaya çalışırım bana yardımcı olan serpil ablamlada görüşmenizi sağlaya bilirim 1 ayda hiçbirşeyim kalmadı ve MUTLUYUM…. 🙂

  3. slm arkadaslar bende geçen sene hamilelik dönemimde kurdeşenle tanıstım gitmediğim hastane gitmediğim doktor kalmadı serumlar iğneler haplar kremler herşeyi kullandım..arastırma hastanesinde alerji testi yaptırdım halı tozu ve tüyüne alerjim çıktı..bi süredir iyiydim bi kaç gün önce tekrar başladı acilde iğne vurdular bugün cildiyeye gittim 10 tane iğne antibiyotik ve krem verdi.. 1 yaşında bebeğim var ve emziriyorum tedavi süresince bebeğime süt vermemem gerekiyo.. daha çok küçük bebeği ayırmadan tedavi olmam mümkünmü bu durumla karsılaşmış olan varmı bilgi sahibi olan varsa lütfen cevap yazsın..

  4. arkadaşlar yardım edın benım her gecem kabus gunduzlrım kabus bıktım artık ne yapcagımı bılmıorum kortızonlu ılac ıcmekten bı hal oldum bıtkısel tedaviye baslıcam bakalm allah açıl sıfalar versın cumlemıze

  5. hepinize gecmiş olsun arkadaşlar ben 5 senedir kaşılanıyorum hic bir doktar care bulamadı en son enginar suyu aldım ve ardıc sabunu aldım sabunla yıkandım enginar suyunu ictim ama düzenli olarak cigerden temizliyor allaha binlerce şükür yavaş yavaş geciyor. enginar suyunu araştırın cook faydası var ama güvenilir yerden alın inşallah şifa bulursunuz

  6. Bende 76 yasinda ilk defa oldu dr alerji dedi ve bir daha olursa alerji hapi al dedi..icinde acetaminophen , phenylalanine ve diphenhydramine iceren alerji haplarindan alin hemen geciriyor 2 gunde gecti dudaklarima kadar sismisti… Amerikadan yaziyorum amerikan doktorunun tavsiyesi idi…hepinize saglikli gunler dilerim…

  7. Allah rızasıiçin bilgisi olan varsa sylesin bende de kurdesen varmış ama ne kızarıklık var ne dec baska bısey süreklı kasıntı kasıntı delırıcem stresten olmuş kortızonlar kullandım etkısı yok gece oldumu delırıyor ve delırtıyo ne yapcamı bılmıyorum psıkolojımde bozuldu ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN

  8. Slm arkadaslar ben 2 haftadir bu hasliklar mücadele ediyorum.Hastaneye gittigimde bana iki igne vurdular hap ve krem verdiler dünde cilt doktoruna gittigimde degisik iki adet hap verdi insallah haplarin faydasi olaca k umudundayim.herkese gecmis olsun

  9. Slm ben 18 yasindayim 7 aydir terledigimde kollarımda vücudum da kizarti ve kabartilar çıkıyor hastalık terledigimde yüzüm de de çıkmayal başladı Boylebi hastaligi olupda hastaliktan kurtulan varsa lutfen yardim etsin ama mail atmayin buraya yorum yaparsanız sevinirim allah herkese acil sifa verin Teşekkürler

  10. BEN 14 YAŞINDAYIM 6 AYDIR KURDEŞEN DOKÜYOM BU YAZIYI BİLE KAŞINMAKTAN ZOR YAZIYOM ALLAH BANA VE SİZE YARDIM ETSİN BU KONU HAKINDA BİLGİSİ OLAN LÜTFEN CEVAPLASIN

  11. ben 34 yaşındayım bu rahatsızlık bende 18 yıldır var yıllarca kortizonlu prednol hem iğnesini hemde tabletini kullandım ve halada kullanmaya devam ediyorum.oda heryerimi şişirdi benim ama gitmediğim doktor kalmadı kesin tedavisinin olmadığını söğlüyorlar . eğerki bilen varsa lütfen yazsın bana bıktırdı bu rahatsızlık beni

  12. slm ben yaklasık 3 senedir var ben yapayım çaresi yok yedine içtine dikkat edicen gercek ten fena abi çok pis bi hastalık allah ım yardım ettsin amin

  13. benim hastalıgımda kurdeşenmiş ama 4 dok gitim care bulamadılar ben bu hastalıgı 2 senedir cekiyorum yaşım 45 galiba benimle gider kulladım ilaclar rupafin10mg ve zaditen 2 senedir iciyorum ancak rahalıyorum kesin caresini bilen varsa bana dönsün lütfen

  14. ben daha doğduğumda anne kucağında bu hastalığa kapıldım şimdi ise 72 yaşındayım bel ağrısındab akşamları uyanıyorum her sabah bu ağrılardan uyanmaya bıktım herkese yada uğrayanlara allah sabır versin kardeşler

  15. ARKADAŞLAR BENİM KIZIM 1 YAŞINDAYKEN KURDEŞEN GEÇİRMİŞTİ.ÖNCELERİ SİNEK ISIRIKLARI ŞEKLİNDE BAŞLAYIP DAHA SONRA BÜYÜYEREK TÜM VÜCUDUNU SARMIŞTI.KORKUNÇ BİR GÖRÜNTÜSÜ VARDI..DR.A GİTTİĞİMİZDE İNCİDAL ŞURUP BİR KEREDE GEÇİRMİŞTİ VE BİR DAHADA TEKRARLAMAMIŞTI.İNCİDALİN ENDİKASYONLARINA BAKTIĞINIZDA KURDEŞEN LE İLGİLİ OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ ZATEN..HERKEZE GEÇMİŞ OLSUN

  16. Merhaba Arkadaşlar
    Annem yaklaşık 5 aydır kurdeşen hastalığıyla mücadele etti.Gitmediğimiz doktor profesör kalmadı.En Son Maranki ye gitti.Marankinin kürü ve aloe Vera suyunu kullandı.Şu anda 2 gündür gayet iyi.İnşallah sizlerede faydası olur bu bilginin.Allah herkese şifa versin.

  17. slm .bu hastaliga yeni yakalandim,doktora gittim adam hic bir sey yok dedi ban iki tane ilac yazdi adi prednisolon diye bakalim ne olucak .her yerim haraf

  18. ABİ BU NE YA 5 AY OLDU HALA DA DEWAM Bİ DÜNYA ŞEYİ YASAKLADI DOKTOR SÜT ÜRÜNLERİ DENİZ ÜRÜNLERİ KURU YEMİŞ HAZIR GIDALAR ANTİBİYOTİKLER AĞRI KESİCİLER ÇİLEK MUZ … KENDİMİ UYUZ KÖPEKLER GİBİ HİS EDİORUMMMM BİRİ BENİ KAŞISIIN :d

  19. iyi gunler bu hastalik ilk olarak dugunumuzun oldugu gun meydana geldi asiri kosusturma sonucu basim agrimis ve bunun uzerine agri kesici icmistim bir saat sonra ufak bi sivilce seklinde birsey olustu ve elimi dedigimde aniden bir iki dakika icinde buyudu yaklasik 4 ila 5 santim genisliginde sert hafif kasintili ve atesli ayni deriye 3 veya 4 mm kalinliginda bir sey yapistirmis gibi oldu genelde basimda alin sirt basen sol ve sag yan gobek hizasinda ve kulak arkasi yani sert olan yerlerde cikmaya basladi bi sure sonra sislikler inmeye ve inen yerlerde kan izi kalmaya daha sonrada iz birakmadan kaybolmaya basladi

    hap kulandigimda genelde olusuyor ve mg yuksek olan haplarda daha cok oluyor hap icmedigim de birsey olmuyor acaba bunun bi tedavisi varmi ve ne yapmam gerekiyor yardimci olursaniz ve tarif ettigim belirtilerin kurdesen hastaligimi yoksa baska bisey mi soylerseniz cok sevinirim

  20. İlk kez 13 yaşımda oluştum 1 hafta 4 yerimden iğneler ve ilaçlarla sürmüştü ve yinelemişti sanırım 1 yıl arayla aynı şiddette.
    Bugün 60 yaşımdayım. Yeni belde ve eve taşınalı beri -5 aydır- kurdeşenle uyanıyorum neredeyse her sabah ya da geceden. Kalkınca geçiyor.
    Hemen her akşam az ve yayarak da olsa alkol ve çerez kullanan biriyim.
    Rutin Nerox-B ve “yeni” B12 de kullanıyorum ve bugün kestim…!?
    Gün içinde neyi takıntı etmişsem ilişkilerdeki üzgünlük anlamında şiddeti artıyor.
    Artık alkol kullanmadan ve kimi dokunması olasılıklı gıdaları de almadan deneyeceğim.
    Hastahane ve özellikle de kan aldırmaktan kaçıyorum.

Yorum yapın

css.php