Keten Tohumu Faydaları

Keten tohumu içinde omega 3 omega 6 omega 9 ve antikanser etkisi olan lignanlar içeren faydalı bir besindir. Omega 3 üzerine yapılan araştırmalar,  onun, kalp damar sağlığı, psikolojik rahatsızlıklar, diyabetin neden olduğu hasarların önlenmesi, dikkat eksikliği görülen çocuklara olan faydaları gibi bir çok bakımdan sağlığımıza olumlu etkilerde bulunduğunu göstermektedir. Omega3 yağ asitleri vücud tarafından üretilemediği için dışardan yiyecekler yoluyla alınması gerekir. Omega3 ün bilinen en önemli kaynağı soğuk sularda yaşayan yağlı balıklardır. Bunun dışındaki omega 3 kaynakları keten tohumu, ceviz ve semiz otudur.

Keten tohumu, diğer tohum, tahıl, meyve ve sebzelerin yüz katı kadar lignan içerir. Lignanlar, östrojen gibi davranan antioksidan bitki bileşikleridir ve vücutta östrojen reseptörlerini bloke ederek eylemlerini engelleyebilirler.Keten tohumunun üçüncü bir eşşiz özelliği, musilaj (zamk) içeriğidir. Musilaj, intestinal sisteme özel bir destek sağlayan, suda çözünür, jel-formlu lif anlamına gelir.

Keten Tohumunun Faydaları – Keten Tohumu Ne İşe Yarar ?

  1. Kalp ve Damar Sağlığını Destekler
  2. Enflamasyonu Azaltır
  3. Kansere Karşı Koruma Sağlayabilir
  4. Menopoz Semptomlarını Hafifletir
  5. Mide Bağırsak Rahatsızlıkları İçin Yararlıdır
  6. Zayıflatırmaya Yardımcı Olur

Araştırmalar

Keten tohumu, Linum usitatissimum adlı bitkinin tohumudur. Keten tohumu yağı, sağlık için gerekli olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri, enflamasyonu azaltırken, omega-6 yağ asitleri ise, enflamasyona katkı sağlama eğilimindedir. Sağlıklı bir diyette kabaca, omega-6 yağ asitleri, omega-3’den 2-4 kat daha az olmalıdır. Bir yemek kaşığı keten tohumu yaklaşık 1.8 gr. bitkisel omega-3’ü içerir.

Kalp ve Damar Sağlığını Destekler

Keten tohumu içerdiği yağ asitleriyle kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Alfa linolenik asit bakımından zengindir. İyi kolesterolü yükseltici kötü kolesterolü ve trigliserit düzeyini düşürücü etkisi bulunur. Kanın pıhtılaşmasını azaltır. Damar sertliğinin oluşumunu önleyici özelliktedir.

Keten tohumu yağı, keten bitkisinin tohumlarından gelmektedir. Agricultural Institute’den Thomas Jefferson’a göre, bir keten tohumunun %40’ı yağdır. Bu yağın da %55’i omega-3 yağ asididir. Keten tohumu yağında, esansiyel  yağ asitlerinden alfa-linolenik asit bulunur. Bu yağ asidi, vücut tarafından, balıkta bulunana benzer omega-3 yağ asidine çevrilir. Bazı araştırmacılar, keten tohumu yağının da balık yağına benzer  yararlar gösterdiğini düşünseler de, vücut, ALA’yı, EPA ve DHA’ya çevirmekte pek de etkin değildir.

Enflamasyonu Azaltır

Keten tohumu yağı, enflamasyonu düşüren ve belki de artrit semptomlarını iyileştiren esansiyel asitleri bakımından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin kas sertliğine, ve osteoartritli hastaların daha hızlı yürümelerine iyi geldiği bilinmektedir. University of Maryland School of Medicine’dan, aile hekimi Dr. Maggie B. Covington’a göre, keten tohumu yağının vücuda anti-enflamatuar etkisi yüzünden, artrite, özellikle, romatoid artrite iyi gelmektedir. “Journal of Parenteral and Enteral Nutrition” dergisinin Mart 2010 sayısında yayınlanan bir çalışma, omega-3 yağ asitleri ile damar içi tedavinin, romatoid artrit hastalarında, eklem ağrısı ve şişini hafiflettiğini bulmuştur.

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, keten tohumu yağının enflamatuar göstergelerini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. General Hospital of Nikea’dan araştırmacılar tarafından yürütülen 2003 tarihli bir çalışma, yüksek trigliserit düzeylere sahip 76 deneğe  3 ay boyunca keten tohumu yağı vermişlerdir. Çalışma süresinin sonunda, keten tohumu yağı alan grup C-reactif protein ve interleukin-6 seviyelerinde önemli düşüşler göstermiştir.

Kansere Karşı Koruma Sağlayabilir

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, keten tohumunun kansere, özellikle göğüs, prostat ve kolon  kanserlerine karşı koruma özelliğine sahip olduğunu göstermektedir. Flax Council of Canada yöneticisi Kelley C. Fitzpatrick, MSc,’e göre, en azından keten tohumundaki iki bileşiğin çok önemli katkıları bulunmaktadır. 15 erkeği kapsayan küçük bir çalışmada, keten tohumu takviyeli düşük kalorili diyetin, kan prostat-spesifik antijen (PSA) düzeylerini düşürdüğü ve iyi huylu prostat hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı görüldü. Prostat kanseri olan 25 erkeğin katıldığı bir başka çalışma, keten tohumu katkılı düşük yağlı diyetin serum testosteronu düşürdüğü, kanser hücreleri büyüme oranını yavaşlattığı ve kanser hücreleri ölüm oranını yükselttiğini göstermiştir.

Araştırmalar anti-östrojen ya da zayıf östrojen olan lignan’ların güçlü kaynağı olan keten tohumunun kendisinde odaklanmıştır. Lignanların, göğüs kanseri gibi östrojen bağlantılı kanserleri önlemede rol oynayabileceği düşünülmektedir. Lignanlar aynı zamanda, antioksidanlar gibi de davranabilmektedirler ancak, mekanizmaları doğrultusunda tam olarak da anlaşılmamış olduklarından, hücre büyümesini yavaşlatabilirler. Keten tohumu yendiğinde, lignanlar, bağırsaklarda bakteriler tarafından aktive edilmektedir. Keten tohumunun kendisinde bulunmazlar.

Bazı bilimadamlarının belirtiğine göre ALA sağlığa yararlı eikosanoid’lerin seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Sağlığa yararlı eikosanoidler, tüm biyolojik aktiviteleri düzenler ve tümör başlatan eikosanoid’lerin üretimini engeller. ALA, bağışıklık fonksiyonunu ve hücresel oksijen kullanımını güçlendirerek tümörlerin erimesinde rol oynuyor.

Bu görüşlere katılmayan bilim adamları da var. Virginia Üniversitesi Onkoloji Bölümü’nden Dr. Charles Myers, 2002’de Prostate Forume Dergisinde yayınladığı makalesinde keten tohumu tüketiminin prostat kanserli hastalarda tümörlerin hızla büyümesine neden olduğunu ifade etmiştir. Dr. Charles Myers Prostat kanseri olan kişilerin keten tohumu veya alfa linolenik asit içeren diğer bitkileri de hiçbir suretle tüketmemeleri gerektiğini vurgulamıştır.

Ancak keten tohumunun, östrojene bağlı kanserler olan etkisi yeterince açıklığa kavuşmamıştır. Pozitif tarafta, vücudun ürettiği değil de bitkisel olan östrojen, hücredeki östrojen-reseptör alanlarına bağlanabilmektedir. Bu, daha güçlü formunu bağlanmak ve negatif etkilere sebep olmaktan alıkoyar. “The Journal of Nutrition“da 2010 yılının Şubat ayında yer bulan bir inceleme, vücudun kendi östrojen seviyesinin düşük olduğu dokularda, fitoöstrojenlerin zayıf östrojenik özellikler gösterdiğini fakat, göğüs dokusu gibi, östrojen stimülasyonunun arzu edilmediği organlarda vücudun östrojen salgısı ile rekabete girdiğini açıklamaktadır. Söylendiğine göre, böyle tesirler, göğüs kanseri gibi gerçekte östrojene bağlı hastalıkların riskini düşürürken, menoposal semptomları ya da osteoporozu tedavi etmede yararlı olabilir. The University of Pittsburgh Medical Center’ın raporuna göre ise, laboratuar çalışmaları, lignanların göğüs kanser hücrelerinin büyümesini canlandırmaktadır. Onlara göre karışık bulgular, keten tohumu yağının pozitif ya da negatif etkilerini anlayabilmekte etkin bir yol olduğunu önermektedir. (Tartışmalı br konu olduğu için göğüs kanseri, prostat kanseri ya da bir başka hormona duyarlı kanser hastalarının doktor onayı ve gözetimi olmadan kullanmamaları gerekir)

Menopoz Semptomlarını Hafifletir

Keten tohumu, bir tür fitoöstrojen olan lignan bakımından çok zengindir. Fitoöstrojenler, doğal olarak vücutta bulunan östrojenin daha zayıf formudur. Benzerlikleri yüzünden bu maddeler, vucutta yakın modellerde davranırlar. Kadınlarda, keten tohumu, menopozun sinir bozucu ve rahatsızlık verici semptomları ile savaşmada yardımcı olur. The University of Maryland Medical Center, keten tohumu yağının, hormon replasman tedavisi kadar etkili olduğunu belirtmektedir. 2004 yılında American Journal of Clinical Nutrition yayınlanan bir çalışma, menopoz belirtileri tedavisinde keten tohumu yağı kullanan kadınların, soya kullanan kadınlardan daha rahat ettiklerini göstermiştir.

2007 yılında yayınlanan menopozlu kadınlarla ilgili bir ön çalışma, günde 2 kez mısır gevreği, meyve suyu, ya da yoğurda karıştırılan 2 yemek kaşığı toz keten tohumunun ateş basmalarını yarıya indirdiğini rapor etmiştir. Bu hastalarda, ateş basma yoğunluğı %57 oranında azalmıştır. Kadınlar, keten tohumunun yarattığı farkı birinci haftada hissetmiş, iki haftada da maksimum yararı almışlardır.

Mide Bağırsak Rahatsızlıkları İçin Yararlıdır

Keten tohumu yararları arasında mide bağırsak rahatsızlıklarına karşı etkili olması da vardır. Mide ülseri gastrit gibi sorunları olanlar için doğal bir destektir. Bağırsakları çalıştırır ve temizler. Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında önemli bir yeri olan keten tohumunun içindeki müsilaj, onun kabızlık sorunu  için doğal bir müshil ilacı olması sağlar. Keten tohumunun müshil etkisi mekanik olduğu için diğer kabızlık ilaçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkan yan etkiler görülmez. Kabızlık için kullanılan sentetik ilaçlar etkili olmakla birlikte bağırsakları tahriş etmek gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Keten tohumunun kabızlığa yönelik etkisinin görülmesi için birkaç gün geçmesi gerekebilir. Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu keten tohumunun kabızlıkta kullanımına onay vermiştir.

 Zayıflatırmaya Yardımcı Olur

Kan şekeri düzeyini korur ve tokluk hissi vererek daha az yemek yemeyi sağlar. Bu yüzden keten tohumu zayıflamak isteyenlerin kulanılabileceği bir besindir. Bağırsağı harekete geçirip metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Bu yönüyle keten tohumu kilo kontrolü içinde bir yardımcıdır. Günde 3 defa yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı alınmalı ve ardından bol su içilmelidir.

 Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Tohumun çiğnenmesi: Keten tohumu çiğnerek de yenilebilir. Ama sert olması sebebiyle yeterince öğütülemeyebilir ve sindirilmeden vücuddan atılabilir.

Öğütülmüş keten tohumu : Toz haline getirerek suyla alınabilir. Sindirim açısından böyle alınması daha iyidir. Öğütülmüş keten tohumu bal yoğurt salatalara ya da fırında yapılan hamur işlerine karıştırılarak da tüketilebilir.

Çay olarak : Öğütülmüş 1 kaşık keten tohumu 1 bardak sıcak suda demlenir, süzüldükten sonra içilir.

Keten tohumu kapsül : Keten tohumu kapsülü eczanelerde Flaxseed oil (keten tohumu yağı) adıyla da satılmaktadır.

Keten tohumu yağı: Keten tohumu yagı günde 1 tatlı kaşığı alınır. Keten tohumu yağının saklanma koşulları önemlidir.

 

 

 

Kaliteli Keten Tohumu Nasıl Olmalı?

İyi kalite keten tohumu yağı, taze prese edilmiş tohumlar kullanılarak imal edilir, ve sonra düşük ısıda ışıksız ortamda sürece devam edilir. Ekstrem ışı ve oksijen gibi koşullar çok çabuk zarar görmesine neden olur. Bu yüzden koyu renkli şişelerde muhafaza edilir ve eğer buzdolabına konmazsa kokuşup, bozulabilir.

Keten tohumu yağının buzdolabında saklanması gerekir ve en iyi olduğu zaman taze olduğu zamandır. Çünkü ısı ve ışıktan zarar görür. Keten tohumu yağı ile yemek pişirilmez ve açık renk şişede sunulan yağlar satın alınmamalıdır. Diğer bazı yağlar gibi, eğer keten tohumu yağı buzdolabına konmazsa kokabilir. Isı, ışık ve oksijenden etkileneceğinden keten tohumu yağının özel şekilde paketlenmesi gerekir. En yüksek kalite keten tohumu yağları, taze sıkılmış tohumlardan yapılmış, koyu renkli şişede muhafaza edilmiş ve ışık, fazla sıcak ve oksijen olmadan işlenmiş olanlardır.

Işık, özellikle mavi floresan ışığı, keten tohumu ve balık yağı gibi omega-3 yağları için, foton oksidasyonu başlatacağından oldukça zararlıdır. Işığın ısıdan daha zararlı olduğu rapor edilmiştir.

Toz halindeki ketem tohumu, hem buzdolabına girecek, hem de girmeyecek formlarda bulunur. Eğer, mağaza rafında, oda sıcaklığında keten tohumu alıyorsanız, bu keten tohumu, gaz püskürtme ve vakumlu torba ile paketlenmiş olması gereken bir üründür. Eğer buzdolabı reyonundan bir keten tohumu ürünü alıyorsanız, vakumlu paket olması gerekli değildir ama gıda kalitesi açısından yararlı olabilir. Hangi keten tohumu ürününü alınırsa alınsın , açıldıktan sonra  buzdolabında saklanması gerekir. Bu ekstra önlemlerin tek bir nedeni var: keten tohumları eğer prese edilmiş ise, oksidasyon ve bozulmaya çok fazla açık hale gelmiştir.

-Isıtmayın ve ısıya maruz bırakmayın. Yemek yapılmasında kullanılmamalı.
-Işıktanda korumak gerekiyor.
-Büyük şişelerde satılanlar yerine küçük şişelerde satılanları tercih edin.
-Dondurarak muhafaza etmek daha iyidir.
-Üretim ve tüketim tarihleri ürünün etiketinde yazmalı.
-Soğuk zincirle saklanmış ve dağıtılmış olmalı.

Keten tohumu yağı yüksek oranda omega3 yağ asitlerinden biri olan alfalinolenic asit içerir. Bitkisel yağlar arasında en çok omega 3 içeren yağ keten tohumu yağıdır. Keten tohumu gibi yağı da önemli faydalar taşır ama bazı uzmanlar yağın kullanımını pek de önermiyorlar. Genel olarak yağ üretiminde kullanılan klasik yöntemleri sağlıklı bulmadıklarını bu yüzden keten yağı da bu şekilde üretilirse sağlıksız bir ürünün ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar. Yağ olarak tüketimin lif özelliğinden faydalanılmasını da ortadan kaldıracağını söylüyorlar.

Keten Tohumu Günlük Doz Olarak Ne Kadar Alınmalı?

Sağlık etkileri bakımından ortalama alım dozu henüz bilinmemektedir. Flax Council of Canada’ya göre, 1-2 yemek kaşığı toz keten tohumu son zamanlarda önerilen doz miktarıdır.

Keten tohumunun faydalarından yararlanmak için keten tohumu ile ilgili bilgi sahibi olmak yanında ‘ keten tohumu nasıl kullanılmalı ‘ sorusunun da yanıtını da bilmek gerekir. Keten tohumu kullanım bakımından hassas bir besindir doğru biçimde tüketilmediği takdirde keten tohumu zarar verici olabilir.

Şifalı özelliği olan keten tohumu çeşidi sarı keten tohumudur. Ancak bunun yerine kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır. Bu yüzden satın aldığınız yerin dürüstlüğünden ve ürün kalitesinden emin olmanız gerekir.

Keten tohumunu öğütülmüş hazır halde almayın. Daha önceden hazır  öğütülmüş olan keten tohumunun ne zaman öğütüldüğünü bilmek mümkün olmayacağından taze olarak kullanma imkanını kaybetmiş olabilirsiniz. Her zaman taze olarak kullanmaya çalışın. Keten tohumunu aldıktan sonra evde kendiniz az miktarda öğütün ve kullanın.

En iyisi tüketilecek kadar bir miktarı öğütüp hemen tüketmek daha sağlıklıdır.

Keten tohumunu kullanırken bir sıvı ile tercihen su ile alınması önerilir. Bunun yanında keten tohumu yoğurt bal ile karıştırılarak ya da salatalara katılarak da alınabilir.

Keten Tohumunun Yan Etkileri ve Zararları Varmıdır?

  • Prostat veya göğüs kanseri şüphesi olan kişiler keten tohumu ve yağını kullanmamalı.
  • Hormonal etkileri nedeniyle hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır. Düşüğe neden olabilme riski ya da fetus üzerinde teratojen olma riski bulunmaktadır.
  • Sentetik ilaçların mide-bağırsak sisteminden emilimini engelleyebileceği için ilaçlarla aynı anda değil  2 saat ara ile alınması gerekir. Kan incelticiler, diyabet ilaçları, steroidler, kolestrol düşürücü ilaçlar, steroid olmayan anti-enflamatuarlar ve nakil hastalarının ilaçları, keten tohumu yağı ile etkileşim içine girebilirler. Keten tohumu, eğer aynı anda alınırsa, vücudun içilen ilaçlar ve yenen besinlerin absorbe etme oranını yavaşlatabilir.
  • Yanlış kullanım tarzı ve miktarı sonucu  keten tohumu yan etkileri ortaya çıkabilir. Günde 30 gr’dan fazla keten tohumu fazladır ve yan etki olarak ishale yol açabilir.
  • Doğru koşullarda saklanmalı ve kullanılmalıdır. Çabuk bozulmaya yatkın olması sebebiyle yanlış şekilde alımı bağışıklık sistemine olumsuz etkilerde bulunur. Eczane veya aktarlarda sıcak ortamda bulunan ürünler kullanılmamalıdır.
  • Keten tohumu ve yağının herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması ve de ürün kalitesinin belirtilen kriterleri %100 karşılaması gerekir.
  • Keten tohumunun kansere yönelik olumlu etkileri hakkında araştırma yapan Dr. Budwig keten tohumunun ve de bilhassa keten tohumu yağının taze olarak şekilde tüketilmesini, buzdolabında  -7 derecede saklanmasını ve soğuk zincirle dağıtılması gerektiğini belirtmektedir. Bozulduğu takdirde ve de bu şekilde tüketildiğinde kansere yol açacak bir takım zarar verici maddelerin üreyebileceğini belirtmiştir. Bu kiriterlere uymayan ürünler kullanılmamalıdır.
  • Yararlı etkileri olan keten tohumu çeşidi sarı keten tohumudur. Ancak bunun yerine kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır.
---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Keten Tohumu Faydaları” üzerine 49 yorum

  1. emziryan anne keten tohumu kullana bilermi zayiflama amacıyla saygilar tsk

  2. Keten tohumu kistlerede iyi geliyor ogutulmemis olanlardan ali

  3. Keten tohumu b12 vitamini duzenlermi benim.b12 im.dusuk faydasini goren varmi

  4. kilo almak için nasil kullanmaliyiz.ben tohum halinde aldim ama çayinimi yapalim.yoksa tohumu çignemelimiyiz yutmalimiyiz.”

  5. Bu keten tohumunu canan karatay çok öneriyor. Kaliteli marka bulmak biraz sorun, vitaminler.com isimli sitede de 2 tane marka var sadece. Başka ürünlerimi o siteden alıyorum ama keten tohumu konusunda az ürünleri var. Alabileceğim bir site önerir misiniz ?

  6. selamun Aleykum
    diyet yapanlarda genellikle kabizlik sorunu olur.diyet yaparken mutlaka keten tohumunu ogunlerden once kullanin. kabiz olmuyorsunuz… kilo vereyim derken vc de gozyasi dokmeyin.basurada merhaba demeyin.benden demesi …. selametle

  7. 50 yaşındayım.annemi 32 yıl önce meme kanserinden kaybettim.şimdi zor bir menopoz dönemi yaşıyorum,toz keten tohumunu yoğurtla karıştırıp yiyorum hem bu tadı sevdim hem de biraz olsun rahatlattı beni fakat meme kanseri riski var gibi şeyler okudum ne derece doğrudur.bilen biri yanıtlarsa sevinirim.

Yorum yapın

css.php