DHEA ve 7-Keto Nedir Faydaları Nelerdir?

Gençlik Hormonu DHEA ve 7-Keto Nedir? DHEA, böbreküstü bezlerinde öncelikli olarak üretilen bir hormon olan dehidroepiandrosteron’un kısaltmasıdır. DHEA, testis, yumurtalık ve beyin gibi başka organlarda da üretilir. Üretimden sonra, kan dolaşımı DHEA’yı, doku ve hücrelere taşır. Bir kısmı da cinsiyet hormonları olan testosteron ve ostrojene dönüşür.

DHEA Düzeyi

DHEA, pregnenolonun sentezlenmesinden oluşur. Testosterona ve ostrojene de metabolize olabilir. DHEA vücutta en yaygın olan steroid hormondur. Yaşamın ilk birkaç yılında, böbreküstü bezleri oldukça küçük miktarlarda DHEA üretir. 6-7 yaş civarında, bolca üretilir. 20 yaş ortalarında, DHEA kan dolaşımınındaki en zengin hormonken üretim zirveye ulaşır. 30’lu yaşların başlarında DHEA üretimi istikrarlı bir düşüşe geçer, 75 yaşındaki bir kişinin kan dolaşımındaki DHEA miktarı 50 yıl önceye oranla %20 oranında seyreder. Tüm yaşlarda, erkekler, kadınlardan daha fazla DHEA düzeylerine sahiptir.

 University of Maryland Medical Center’a göre, erkekler için en uygun DHEA düzeyi her kan desilitresinde 180 mg. ya da mg/dl; kadınlar için ise 130 mg/dl. olmalıdır.

Araştırmalar

University of California, San Diego’daki koruyucu tıp Departmanı Başkanı hormon araştırmacısı Prof. Dr. Elizabeth Barrett-Connor tarafından, 50-79 yaş aralığındaki 242 erkeğin DHEA düzeyleri 12 yıl boyunca izlendi. Tüm vakalarda, yüksek DHEA düzeyleri ile azalmış ölüm riski arasında bağlantı teşhis edildi. Hayatta kalan erkeklerin DHEA düzeyleri, ölen erkeklere oranla 3 kat fazlaydı.

University of California, La Jolla’ daki araştırmacıların uyguladıkları bir başka çalışmada, insanlara 6 ay boyunca günde 50 mg DHEA verildi. Erkeklerin %67’si, ve kadınların %84’ü, enerji, uyku, ruh hali, rahatlama hissi, ve genel olarak stresle baş etme, fiziksel ve psikolojik sağlıkta geniş ölçüde gelişmeler rapor etti.

Bazı araştırmalar, DHEA’nın kadın ve erkekte kalça kemiği ve omurga kemik minerali yoğunluğunu, konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirdiğini iddia etmektedir. Ek olarak, küçük bir çalışma, DHEA ilavesinin, yaşlı ve zayıf kadınların kas fonksiyonlarını geliştirdiğini bulmuştur. Ancak bir başka çalışma ise, bu bulguları desteklememiştir.

Reproductive BioMedical Online“’da Eylül 2010’da yayınlanmış bir çalışma, azalmış yumurtalık rezervleri olan kadınlara verilen DHEA takviyesinin, yumurtalık rezervini arttırdığını göstermiştir. Gün boyunca 3 kez 25 mg DHEA takviyesi alan kadınların hamilelik oranlarında %23.64 oranında bir gelişme kaydeden araştırmacılar, DHEA takviyesinin önemli bir faktör olduğunu kayıtlara geçmiştir.

DHEA’nın bağışıklık geliştirici etkilerinin farkında olan Stanford University araştırmacıları, lupus tanısı altındaki 57 kadına DHEA verdiler. Kadınalın 3/2’si, eklem ağrısı sıklığı ve şiddetinde düşüşler, başağrısı, döküntü ve yorgunlukta azalmalar gibi semptomda olumlu değişiklikler rapor etti.  Bir çoğu da daha yüksek egzersiz toleransı ve gelişmiş konsantrasyon raporları verdiler.

Beyin dokusu, vücuttaki diğer dokulara oranla 6.5 kat daha fazla DHEA içerir. Çalışmalar, DHEA alımının; hafızayı ve bilişsel süreci geliştirdiğini, büyüme hormonu gibi davranarak nöronların yeni dendritler üretmesine yardımcı olduğunu, stres hormonu kortizol düzeylerini kontrol ettiğini göstermiştir. 57-104 yaş arası 61 erkek arasında bir huzurevinde gerçekleştiren çalışma, DHEA düzeyinin düşük olmasının, günlük faaliyetlerde, daha fazla başkalarına bağımılık ve zorluk oluşturduğunu göstermiştir.

The National Institute of Mental Health, 40-65 yaş arası minör ve majör depresyonlu 46 hasta üzerinde bir çalışma yapmıştır. 6 hafta DHEA uygulamasından sonra, 23 hastanın depresyon belirtilerinde %50 oranında düşüş görülmüştür. 10 hasta, 1 yıl daha düşük dozda DHEA kullanmayı seçmiş ve depresyonu yenmiştir.

DHEA’nın özellikle hastalığın erken dönemlerinde ilerlemesini engellemek için Alzheimer tedavisindeki güçlü etkisi üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. Alzheimerli hastaların, yaşıtları ile karşılaştırıldığında, %48 oranında daha az DHEA düzeyine sahip oldukları görülmüştür, ama düşük düzeylerin Alzheimer’e neden olduğu hakkında bilgi de yoktur.

Tel Aviv University’s Sackler Faculty of Medicine’dan Prof. Adrian Shulman ve Meir Medical Center, reçetesiz satılan DHEA takviyesi ile; yaşlanma etkileri ve kısırlık tedavisi gören kadınlarda başarılı hamilelik oranları arasında istatistiksel bağlantılar bulmuştur. O ve arkadaşları, zayıf yumurtlama tedavisi gören kadınların oluşturduğu kontrol grup ve DHEA takviyeli aynı tedaviyi gören kadınlar üzerinde bir çalışma yürüttüler. İkinci grup 40 gün boyunca, 5 ay süreyle doğurganlık terapisi öncesi 75 mg DHEA aldı. DHEA takviyeli tedavi altındaki kadınlar, gebe kaldıkları gibi, araştırmacılar, onların sağlıklı bir gebelik ve doğum gerçekleştirdiklerine de tanık oldular. Shulman, DHEA grubundaki doğum oranının %23, kontrol grubunun da %4 olduğunu rapor etmişti.

DHEA’nın bir çok metabolitleri arasında, kolestrol düşürücü, yağ yakıcı, bağışıklığı geliştirici olanlar en fazla dikkat çekenler arasındadır. 7-Keto DHEA olarak bilinen metabolit, ostrojen ve testosterona dönüşmez, böylelikle kanser gibi hormon temelli hastalıklarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Yan Etkileri Var mı?

Tavsiye edilen günlük doz aralığı kadınlar için 10-50 mg, erkekler için ise 25-100 mg.dır. DHEA kıl foliküllerini ve sebase bezlerini canlandırır, bu yüzden kadınlarda yüzde kıllanmalar ve geçici aknelere sebep olabilir. Bu yan etkiler oldukça nadir görülür. Eğer meydana gelirse, doz düşürme ve kullanımı sonlardırma ile yok olurlar.

DHEA’nın yüksek dozları veya uzun süre kullanımı, vücudun hormonu doğal yollardan sentezlemesini baskılayabilir. Hayvan çalışmaları, yüksek dozlardaki DHEA’nın karaciğer sorunlarına yol açtığını göstermiştir.

35 yaş altı ve civarı normal DHEA düzeylerine sahiptir. Onların gereksinimi yoktur. Prostat kanserli erkekler  ve üreme organlarında kanser olan kadınlar, rapor edilmiş ters etki olmamasına rağmen, kullanmadan önce doktora başvurmaları gerekir.

7-Keto Nedir?

7-Keto DHEA, DHEA’nın bir metabolitidir. Bunun anlamı, DHEA insan vücüdu tarafından metabolize edilirken, ortaya 7-Keto adlı bir maddenin çıkıyor olmasıdır. İlk kez 1958 yılında, idrar içinde keşfedilmiştir.

İnsan kanındaki 7-Keto düzeyleri, zaman içinde DHEA yolunu izler; 20’li yaşlara doğru yükselir, 30’lu yaşlarda başlayarak düşüşe geçer. İdrar üzerinde yapılan çalışmalar, kandaki ortalama 7-Keto konsantrasyonlarının 50 yaş civarında %50 düşüş gösterdiğini ortaya koymuştur.

Institute of Enzyme Research ve University of Wisconsin’da Prof. Dr. Henry Lardy başkanlığındaki bilimsel grup 200’den fazla bileşen keşfettiler. Bunların içindeki en umut vaadedeni, DHEA analogu ya da metaboliti olan 7-Keto (3-asetil-7-okso-dehidroepiandrosteron) idi. 7-Keto testosteron ya da ostrojene dönüşmediğinden, diğerlerine oranla daha güvenliydi. 7-Keto toksik değildir. Enzyme Institute at the University of Wisconsin-Madison emekli başkanı Henry Lardy, karaciğer ve kan hormon düzeylerinin, 7-Keto’nun “tümüyle masum” olduğunu gösterdiğini söylemiştir.

7-Keto, insan lenfositlerinde IL-2 üretimini çoğaltarak, bağışıklık sistemine büyük destek vermektedir. IL-2, saldırgan patojenlere karşı bağışıklık sistemini aktive etmeye yardımcı olan T-yardımcı hücrelerinin düzenleyicisi kilit sitokindir.

Minnesota Applied Research Center, yaşlı erkek ve kadınlarda 7-keto etkisini saptamak için 4 haftalık klinik deneyi düzenlemiştir. Denekler, günde 2 kez 100 mg dozlar ile, bağışıklık sisteminde gelişmeler, bağışıklık yardımcı hücrelerde ve beyaz kan hücrelerinde çoğalma, tansiyonda düşüş deneyimlemişlerdir.

Randomize, çift kör plasebo kontrollü bir çalışmada, 30 kilolu yetişkin iki gruba ayrıldı. Birinci gruba 8 hafta boyunca günde 2 kez 100 mg. 7-Keto verildi. İkinci grupdaki denekler plasebo aldılar. 7-Keto grubu plasebo grubuna oranla %6.3 daha fazla kilo vermişti.

7-keto DHEA vücuttaki önemli katabolik (yıkımla ilgili) hormon olan kortizolu düşürmekte önemli bir role sahiptir. Physiological Research’de yapılan ilgili bir çalışma, 5 gün boyunca 25 mg. 7-Keto alan bir erkeğin kortizol oranı %7.4 oranında düşüş göstermişti.

Tavsiye edilen 7-Keto dozu, günde 2 kez 50-100 mg.dır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“DHEA ve 7-Keto Nedir Faydaları Nelerdir?” üzerine 3 yorum

  1. Benim kollarim cok sisman bi yazida dhea nin azlihinda görüldüğünü gordum acaba disarfan alsak kollarim zayiflar mi

  2. Bilginize ve ilginize sağlık. Vücutta bu hormonun yeterli üretilmedigini gösteren tahlilin ismi nedir. Net öğrenebilir miyim acaba.

Yorum yapın

css.php