Magnezyum Fazlalığı Nasıl Belli Olur? Magnezyum Vücuttan Nasıl Atılır?

Vücutta en fazla bulunan minerallerin dördüncüsü olan magnezyum 300’ün üzerinde metabolik olayda rol oynar. Görevleri arasında protein sentezi, hücresel enerji üretimi ve depolanması, hücre büyümesi ve yeniden yapımı, sinir iletimi, kas kasılması, kemik metabolizması kan basıncının, glukoz ve insülin metabolizmasının düzenlenmesi bulunur .Magnezyumun yarısı kemiklerde diğer yarısı kas ve diğer yumuşak dokuda yer alır. Kandaki seviyesi ise %1’den azdır. The Food and Nutrition Board (Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu) magnezyum için tolere edilebilir üst alım seviyesini 350 mg/gün olarak belirlemiştir.

Doğal şekilde besinlerle magnezyum alımı herhangi bir risk içermez çünkü vücut fazla miktarı kendiliğinden atar. Magnezyum takviyelerinin fazla kullanımı huzursuzluk, bulantı, ishal, vücut sıcaklığında artış, sürekli uyku isteği gibi durumlara yol açabilir. Bu mineralin fazla kullanımının ileri boyuttaki belirtileri ise derin ve patolojik uyku, kasılmalar, koma ve ani kalp durmasıdır.

Kan dolaşımında aşırı miktarda magnezyumun olması anlamına gelen hipermagnezemi genellikle böbrek yetmezliği olan kişilerde görülür. Böbrek fonksiyonları yetersiz olanlar magnezyum tuzları içeren ilaçları fazla kullanırsa hipermagnezemi (yüksek serum magnezyum seviyeleri) ortaya çıkabilir. Böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalar magnezyum takviyesinin yan etkileri bakımından daha fazla risk altındadır. Yüksek serum magnezyum düzeyleri kan basıncında düşüşe sebep olabilir. Magnezyum toksisitesinin,  kafa karışıklığı, uyuşukluk, normal kalp ritmindeki bozukluklar ve böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi bazı etkileri, şiddetli hipotansiyon ile bağlantılıdır. Hipermagnezemi ilerledikçe, kas güçsüzlüğü ve solunum zorluğu oluşabilir. Önemli hipermagnezemi kardiyak arrestle sonuçlanabilir.

Magnezyum Neden Yükselir? Hipermagnezemi Nedenleri

  • Böbrek yetmezliği
  • Aşırı doz magnezyum takviyesi
  • Bazı laksatifler ve antasitler gibi magnezyum içeren ilaçlar
  • Lityum tedavisi
  • Hipotiroidizm
  • Addison hastalığı

Hipermagnezemi Belirtileri

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Yüz kızarma
  • Sıkıntılı solunum
  • Yavaş ya da düzensiz kalp atışı
  • Düşük kan basıncı
  • Kas ya da yüz spazmları
  • Kandaki magnezyum düzeylerinin yükselmesi kalp sorunlarına, solunum zorluğuna ve şoka neden olabilir. Ağır vakalarda komaya yol açabilir.

Hipermagnezemi, bir kan testiyle teşhis edilir. Sağlıklı bir yetişkindeki normal kan düzeyleri genellikle 1.7 ila 2.3 mg / dL (0.7 ila 0.96 mmol / L) arasında değişir.

Hafif: 4.8 ila 7.2 mg / dL (2 ila 3 mmol / L).
Orta: 7,2 ila 12 mg / dL (3 ila 5 mmol / L).
Şiddetli: 12 mg / dL (5 mmol / L) üzerinde

Normal bir magnezyum düzeyi 1.7 ile 2.3 mg / dL arasındadır. Bunun üzerinde ve 7 mg / dL’ye varan durum, kızarma, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. 7 ve 12 mg / dL arasındaki magnezyum düzeyleri kalp ve akciğerleri etkileyebilir, yorgunluk ve düşük tansiyon görülebilir. 12 mg / dL’nin üzerindeki düzeyler kas felci ve hiperventilasyona neden olabilir.  Seviyeler 15.6 mg / dL’nin üzerinde olduğunda, bu durum komaya yol açabilir.

Hipermagnezemi Tedavisi

Tedavi hipermagnezemi nedenine bağlıdır. Magnezyum içeren takviyeleri ya da ilaçların alımını durdurmak gerekebilir. Yüksek magnezyum seviyelerine yol açan tıbbi durumlar için tedavi gerekebilir. Böbrek yetmezliği varsa diyaliz tedavisi uygulanabilir. Diyaliz böbrekler görevini yapamadığında kimyasalları ve atıkları kandan arındırmak için kullanılan bir tedavidir. Önemli durumlarda, hastada böbrek fonksiyonu normal ise, intravenöz diüretikler kullanılabilir.  Yüksek magnezyumun etkilerini tersine çevirmek için intravenöz (IV) kalsiyum glukonat verilebilir. Aşırı magnezyum yüksekliği olan hastalarda, böbrek yetmezliği varsa ya da tedaviden sonra magnezyum seviyeleri hala yükseliyorsa, diyaliz gerekebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Magnezyum Fazlalığı Nasıl Belli Olur? Magnezyum Vücuttan Nasıl Atılır?” üzerine 3 yorum

  1. Hergun 2 tane soda içiyorum . Bu gibi belirtilere sebebiyet verir mi ?

  2. Benim oğlumda yüksek çıkmış magnezyum ne yapa bilirim

  3. ben geçen tahlil yaptırdım mg 2.19 çıktı benim çok oluyor hafif şekeri var ilaç kullanıyorum ne yapmam gerekir.

Yorum yapın

css.php