Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Soğuk Algınlığı Belirtileri. Soğuk Algınlığı Nedir? Çeşitli virüslere bağlı olarak meydana gelen ve boğazda rahatsızlık hissi, öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. 200’den fazla farklı virüs soğuk algınlığına sebep olabilmektedir. Bunlardan rinovirüsler hastalığın üçte birindensorumludur ve 110 farklı rinovirüs tipi bulunmaktadır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Hastalığın bünyeye yerleşme süresi 24 – 72 saat arasında değişir. İlk belirti kuru kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir ya da hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksek olur. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük en çok görülen belirtilerdir. Koku ve tat duyusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve sesteki değişiklikler de sıkça rastlanan belirtiler arasındadır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların %25’inde bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Bulaşır?

Genellikle virüs içeren hava damlacıkları ve virüsün bulunduğu eşyalarla temas edilmesi sonucu  bulaşır. Kapalı ve kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılır.

Soğuk algınlığının en bulaşıcı olduğu dönem, belirtilerin başlamasından sonraki 1-2 gündür. Bu dönemde salgılardaki virüs sayısı fazladır, ancak soğuk algınlığına yakalanan kişiler bir haftaya kadar bulaştırıcı olabilirler.

Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığı birkaç gün içerisinde iyileşen bir hastalıktır. Ancak virüs vücudun diğer kısımlarına yayılarak sinüzit, kulak iltihaplanması ve bronşite yol açabilmektedir. Öksürüğün uzaması durumunda sinüzit akla gelmelidir. Astım, kronik bronşit ve amfizemli hastalarda yakınmalar birkaç hafta kadar devam edebilir.

Soğuk Algınlığı İlaçları

• Tedavi belirtilere göre yapılır. Burun damlaları ya da burun tıkanıklığı giderici spreyler, öksürük giderici ilaçlar ve baş ağrısını azaltıcı ilaçlar kullanılır.

• Yatıştırıcı antihistamin ilaçlar öksürük, hapşırık, gözlerin yaşarması, burun akması gibi çeşitli soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.

• Antibiyotik ilaçların ise soğuk algınlığı virüslerine karşı etkisi olmaz.

• Tiroid rahatsızlığı ve hipertansiyonu olan hastaların burun tıkanıklığı giderici ilaç kullanmaları önerilmiyor.

• Çocuklara ilaç verilirken dikkatli olunmalıdır. Aspirinin 5-12 yaş aralığındaki çocuklarda karaciğer ve nörolojik belirtilerle kendini gösteren Reye sendromuna yol açması sebebiyle kullanımı önerilmemektedir.

• Asetaminofen etken maddeli ilaçların yüksek dozda kullanımı karaciğer hasarına veya karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php