Yumuşak Doku Romatizması Nedir ve Belirtileri

Yumuşak Doku Romatizması Nedir? Yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji) kas iskelet sisteminde kronik ve yaygın ağrı, ağrıya duyarlılıkta artış ve kaslarda hassas noktalarla kendini belli eden bir hastalıktır. Hastaların %80-90’I kadınlardır. Ağrı, yorgunluk ve uyku bozukluğu bu hastalığın en önemli belirtileridir.

3 aydan daha fazla süren yaygın vücut ağrıları ve kronik yorgunluk durumunda yumuşak doku romatizmasının varlığı gündeme gelir.

Yumuşak doku romatizmasının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte belirtilere sebebiyet veren bozukluğun merkezi sinir sisteminden kaynaklandığı sanılmaktadır. Kalıtsal nedenler de sözkonusudur. Ailede bu rahatsızlık varsa görülme olasılığı daha fazladır.

En önemli belirti olan ağrı, bütün vücutta yaygın ya da yalnızca belirli noktalardaki kas ağrısı biçiminde kendini gösterebilir. En çok ense, omuzlar, göğüs kafesi, bel ve uyluk kaslarında olur. Hasta bu ağrıyı karıncalanma, batma, sızlama, yanma olarak ifade eder.

Hastanın vücudunda bazı noktalar basınca karşı aşırı hassastır. Vücuttaki bazı hassas noktalara başparmakla basınç yapıldığı zaman çok şiddetli ağrılar görülür. Boyunda, omuz çevresinde, kürek kemikleri arasında kalça ve göğüste, dirsek ve dizin iç kısmındaki belirli noktalara uygulanan basınç şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

Geceleri sıkça uyanma, sabah kalkıldığında dinlenememiş olarak uyanma gibi yakınmalar görülür.

Stres, hava değişimi, soğuk ya da rutubet, uzun süre aynı pozisyonda çalışmak şikayetlerin artmasına neden olabilir.

Bu hastalığa eşlik eden başka yakınmalar da olabilir. Gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal atakları görülebilir.

Yumuşak Doku Romatizmasının Tedavisi

• Yumuşak doku romatizmasının tedavisinde ağrı kesiciler, antidepresan ilaçlar, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanlır. Egzersiz de tedavi ve korunma yöntemidir. Yüzme ve bisiklete binme, yürüyüş, gevşeme egzersizleri faydalı olur.

• Ağrıları ve psikolojik gerginliğini azaltmak için ilaçlardan faydalanılır. Uygulanacak fizik tedaviyle de doku ve kasların rahatlatılması amaçlanır.

• Ozon tedavisi ve nöral tedavi de bu hastalıkta kullanılmaktadır.

• Yumuşak doku romatizması teşhisinin konulabilmesi için şikayetlerin ve belirtilerin 3 ay devam etmesi ve en az 11 noktada ağrıya hassas olunması gerekir. Bu hastalık için özel bir laboratuar testi yoktur.

Yumuşak Doku Romatizması Belirtileri

• 3 aydan daha uzun süren yaygın kas ve eklem ağrısı

• Yorgunluk

• Geceleri sık sık uyanmak

• Sabahleyin yorgun uyanma

• Sabah tutukluğu

• El ve ayaklarda uyuşma

• Konsantrasyon bozukluğu

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Yumuşak Doku Romatizması Nedir ve Belirtileri” üzerine 5 yorum

  1. Ölüyorum ağrıdan süründüm resmen uyuyamıyorum bi artıyor bi azalıyor ilaçlar çok fayda etmedi ya bacaklarım kopacak ağrıdan kollarımı saymıyorum bile nasıl bukadar ağrır yürümeye korkar oldum yatsam geçmiyor kalksam geçmiyor nasıl bişeydir bu 😢😢

  2. sadece mutlaka hafif sporlarla hayata devam..tek care bu.. ve yahut evde YOGA.. stres asla olmamali, gida ve cok SU icmeli..

  3. Gögüs kafes bölgemde ve koltuk altlarında yanma var fibromiyalji olabilir mi ?

  4. fızık dr umun dedıgı gıbı yumusak doku romatıuzmam var her sabah kasılmıs bır halde kalkıyorum sıdetlı agrılarım var
    bılgılendırmenız ıcın cok tskler

  5. Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.bu hastalık gittikçe yaygın bir hastalık haline gelmeye başlıyor sanıyorum.
    lütfen yeni gelişmelere de yer vererek yolunuza devam edin,bir çok insana yararı dokunacağına inanıyorum. tüm hastalara da acil şifalar diliyorum..

Yorum yapın

css.php