Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri ve Menopoz Dönemi Şikayetleri. Menopoz bir hastalık değil, ama yaşı ilerleyen kadının girdiği yeni bir evredir.  Genellikle yumurtlamanın bittiği, dolayısıyla da adet kanamasının kesildiği bir dönemdir.

Menopoz döneminde hormon metabolizmasında dalgalanmalar olur. Östrojenin azalması sonucu bütün organlar bu durumdan olumsuz şekilde etkilenir. Östrojen hormonu doğurganlığı düzenlemesinin dışında birçok işleve sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kemikleri sağlamlaştırır, damar sertliğine karşı korur.

Adet düzensizlikleri menopozun en önemli belirtisidir. Sıcak basması, terleme, çarpıntı, yüzde ve boyunda kızarıklıklar oluşabilir. Belirtiler ilk dönemlerde sıklıkla görülse de zaman içerisinde azalır. Menopozda sıkıntı ve gerginlik gibi ruhsal proplemler de görülürken uykunun kalitesinde düşme olur. Cinsel ilişki sırasında ağrı da menopoz döneminde ortaya çıkan bir sorundur.

Menopoz çoğunlukla 45 ila 50’li yaşlarda görülmeye başlanır. Ancak her kadın aynı şiddette belirtilerle karşılaşmaz. Bazı kadınlarda herhangi bir sorun görülmemekte veya oldukça hafif geçmektedir.

Beyinden salgılanan FSH ve yumurtalıklardan salgılanan E2 hormonlarının kandaki seviyeleri menopozun kesin teşhisine imkan sağlar.

Menopoz Sıkıntıları

Menopozun belli başlı belirtileri arasında, ateş basması, gece terlemeleri, çarpıntı, uykusuzluk, eklem ağrıları, baş ağrısı ve vajinal kuruluk sayılabilir.

Uzun vadede östojen eksikliği, kalp ve kardiyovasküler rahatsızlıkları, osteoporoz, diş çürümeleri, ve bir çok vajinal rahatsızlıklara yol açabilir.

Menopoz Yaşı Kaçtır? Menopoz Çeşitleri

Ortalama menopoza girme yaşı 51 olmasına rağmen çok önce ya da sonra cereyan edebilir. 45 yaşın altında görülen menopoza erken menopoz, 40 yaşın altındakine ise prematür menopoz adı verilir. Perimenopoz  ise, menopoza ait belirtilerin  başlamasından, postmenopoza kadar süren dönemdir.

Menopoz öncesinde kadınlarda bazı değişiklikler görülebilir. Birçok kadın, menopozdan yaklaşık 4-5 yıl önce düzensiz adet görmeye başlar. Bu devreye Premenopoz adı verilir. Bu dönem 2-8 yıl sürebilir.

Postmenopoz, son adet kanamasını izleyen döneme verilen isimdir ve genellikle, sağlam yumurtalıklara sahip bir kadının 12 aydan fazla adet görmemesiyle tanımlanır, ya da yumurtalıkları alınan bir kadının hemen ameliyat sonrasındaki dönemin adıdır.

Menopozun erken döneminde kadınlar 3 sorunla karşılaşırlar;

Damarlardaki değişikliklere bağlı sıcak basmaları ve terlemeler (Vazomotor şikayetler)

Aşırı sinirlilik, depresyon, uykusuzluk, yorgunluk, başağrısı  (Psikojenik şikayetler)

Vajende kuruluk, kaşıntı, ilişkide ağrı, grimsi vajinal akıntı, kötü koku, vajinal kanama, fazla idrara çıkma ve idrar kaçırma ( Urogenital şikayetler)

Kemik erimesi ve kalp-damar sistemine ait sorunlar ise menopozun geç döneminde karşılaşılan sorunlardır.

Menopozun Belirtileri – Menopoz Nasıl Anlaşılır?

Ateş Basması: Bedenimizin ısı ayarlayıcısı, beyinin hipotalamus bölgesinde yer alır ve, östrojen seviyesi yeterli değilse düzenli çalışmayı durdurur. Bu da insanın aşırı sıcak ya da soğuk duyumsamasına sebebiyet verir.

Aniden rahatsız edici bir sıcaklık hissedebilir, yüz kızarması, terleme ve çarpıntı oluşabilir. Geceleyin ateş basmasının sıkça olması uykununun bölünmesine yol açabilir.

Alkol, kahve,  baharatlı besinler, stres ateş basmasını tetikleyebilir.

Uykusuzluk: Menopoz sonrası görülen uykusuzluğun sebebi sıcak basmaları ve azalan östrojenin beyin fonksiyonları üzerinde yaptığı etkidir.

Vajinal Kuruluk: Östrojen düzeyindeki düşüş nedeniyle vajinanın iç tabakası incelir ve kurur. Vajinal kuruluk, bir çok kadın için, cinsel birleşme esnasında, acı, rahatsızlık ve bazen de kanamalarla sonuçlanabilir.

Östrojen seviyesindeki azalma vajinada bakteri ve virüslerin üremesine yol açarak enfeksiyonlara neden olur.

Ağrılar: Menopoza mahsus belirtilerden biri de sıradan ağrılarda görülen çoğalmadır. En belirginleri, başağrısı, boyun ağrısı, eklem ve sırt ağrılarıdır.

İdrar Sorunları: Menopoz sonrasında en çok görülen sorunlardan biri de idrar sorunlarıdır. Bir çok kadın idrarı kontrol edememe ya da çok sık idrara çıkma gibi sorunlardan şikayetçidir. Bu sorunların kaynağı, mesane zarında görülen östrojen azalmasıdır.

Cilt Sorunları: Cilt ve kolajen lifleri östrojen seviyesine karşı oldukça duyarlıdır. Östrojen azalması kollajen ve elastinin azalmasına neden olur. Saçlarda incelme ve parlaklıklarını yitirme gözlenir. kasık ve koltuk altındaki kıllar azalır.

Psikolojik Sorunlar: Asabiyet, depresyon, kişililik değişimi ve anksiyete, depresyon sırasındaki en belirgin  durumlardır ve tüm bunlar cinsel isteksizliğe neden olur. Tüm bu sorunlar, östrojen eksikliğine bağlı olmasına rağmen bazıları ise, diğer semptomların psikolojik etkisi ile başedememekten kaynaklanır.

Kilo Artışı: Menopozda hormonların değişikliğiyle vücudun çalışma hızı azalır. Daha evvel hiç kilo sorunu yaşamayan birçok kadında bile kilo artışı meydana gelebilir.

Menopozdan önce yağ  kalça ve uyluklarda birikirken, menopozdan sonra ise bel ve göbek çevresinde yağlanma eğilimi gelişir.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre menopoz döneminde kadınların kolesterol düzeylerinde artış olmaktadır. Menopozdan önce kadınların kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski erkeklere göre daha azken kolesterolün artmasıyla bu hastalıklara yakalanma riskleri de artmaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php