Ülser Tedavisi

Ülser Hastalığı ve Ülser Tedavisi. Mide içinde değişik sebeplerle meydana gelen yaralar olan ülser mide bölgesinde ağrı, yanma ve ekşime gibi yakınmalarla kendini gösterir. Ülserin en önemli sebebi helikobakter pilori mikrobudur. Midenin en iç tabakasının bütünlüğünü sağlayan koruyucu faktörlerin dengesinin bozulması bir diğer sebebidir. Bu dengenin bozulmasında birçok unsur vardır. Aspirin, romatizma ilaçları, sigara ve alkol kullanımı ülserin meydana gelmesine neden olur.

Sigara kullanılması  ülser olasılığını ve de buna bağlı olarak oluşan komplikasyon riskini artırır.

Ülser Tedavisi

• Ülserin tedavisi, genel olarak rahatsızlığı meydana getiren nedene bağlı olmakla birlikte, helicobakter enfeksiyonunun olduğu durumlarda, antibiyotik tedavisini gerektirir. 2 hafta süren antibiyotik tedavisiyle bakteri temizlenmektedir. Ülserin aspirin ve ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda, tedaviye yardımcı olması için aspirin dozunun düşürülmesi gerekir.

• Ağrı kesicilerin mide üzerindeki etkileri farklı olduğu için bu ilaçların ya doğrudan kesilmesi veya ağrı kesicinin mideye en az zarar verecek ilaçlarla değiştirilmesi gerekir.

• Ülserin nedeni helikobakter pilori değilse proton pompa inhibitörü denilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar mideye asit salgılayan pompayı etkisiz hale getirir.

• Ülserler bazen kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazen de sağlık için risk oluşturacak komplikasyonlara da neden olabilmektedir. En çok rastlanan komplikasyon kanamadır ve  mide kanaması kanlı kusma veya siyah dışkı ile kendini belli eder. Ani kanama durumlarında tansiyonun düşmesiyle  bayılma, solgunluk ve halsizlik olabilir.

• Bazen ülser tüm mideyi geçip, delik meydana getirebilecek kadar derin yaralar oluşturabilmektedir. Mide kanamasıyla bu derin yaralar, acil müdahale ve ameliyatla tedavi edililir. Bazı durumlarda ise iyileşen yaralar, mide çıkışında darlıklara sebep olmakta; bu da cerrahi veya endoskopik tedaviyi gerektirmektedir.

Şifalı Bitkiler Ülser

Meyan Kökü: Meyan köküyle ilgili yapılan araştırmalara göre bu bitkide bulunan glisirutenik asid ve karbenoksolen sodyum ülsere karşı yararlı etkilere sahiptir. Meyan kökünde, saponin, flamorait, glisirizin, izoflavan, kumarin, gibi  tıb alanında ilaç olarak kullanılan bir çok  madde yeralmaktadır.

Meyan kökü flavon türevleri, glisirizik asit gibi etken maddeleriyle ülser ve gastrite karşı yararlı olacağı  E  Komisyonu çalışmalarında da belirtilmiştir. Almanyadaki E komisyonu araştırmalarına göre meyan kökü içerdiği flavon türevleri, glisirizik asit gibi etken maddelerle ülsere karşı olumlu etkilere sahiptir.

Meyanla ilgili yapılan araştırmalar meyan kökünün mide ülserinin midede yayılmasını engelleyici ve ülserin büyüklüğünü önemli oranda azaltıcı etkide bulunduğunu göstermiştir.

Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserli kişilerde günlük 200-600 mg kapsüller önerilmekle beraber kullanımım süresinin 4-6 haftayı geçmemesi gerektiği belirtilmektedir. Meyan kökü bilinçsizce kullanılırsa olumsuz etkilere yol açabilir. Fazla oranda ve 6 haftadan uzun kullanım toksik etkilere yol açabilir.

Meyan kökü kullanımı potasyum kaybına neden olduğundan dolayı potasyumca zengin besinlerinde yenilmesi gerekir.

Yüksek tansiyon, kalp atım düzensizliğine, vücutta sıvı birikmesine, baş ve karın ağrısına yol açabilir.

Kalp, tansiyon ve idrar söktürücü ilaçlarla bir arada kullanılmaması gerekir. Olabilecek yan etkiler gözönünde bulundurulduğunda meyan kökünün tedavi amaçlı kullanımının bir hekim gözetiminde olması daha doğrudur.

Hatmi: Hatmi bitkisi içerdiği müsilajla ülserli yerdeki yarayı iyileştirici, yumuşatıcı ve koruyucu özelliktedir.

Papatya Çayı: Mide sorunlarına karşı etkileriyle tanınan papatya çayı mide mukozası iltihabı ve mide ülserine karşı içilebilir. Papatya çiçeklerininde bulunan alfa-bisabolol adlı etken madde ülsere ve mide yanmasına yönelik olumlu etkilere sahiptir.

Lahana: Lahana özsuyu ile yapılan kür mide ve  onikiparmak bağırsağı ülserinde olumlu etkiler gösterebilir.

Ayrıca ülser hastaları alkol kullanımından, kahve, kola ve mideyi tahriş edecek besinlerden kaçınmalı ve hangi ilaçlardan uzak durması gerektiğini doktorundan öğrenmelidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php