Anksiyete Nedir ve Neden Olur?

Anksiyete Belirtileri Nelerdir? Anksiyete Nedir? Bedensel belirtilerin de eşlik ettiği normal dışı bir tedirginlik ve korku halidir. Genellikle birbirlerinin yerine kullanılsalar da, anksiyete ve korku farklıdır. Korku nesnel bir tehlike karşısında, kendini korumak için ortaya çıkan bir duygudur. Anksiyete ise  bilinç dışı ve tanınmayan tehlikeye karşı hissedilen bir duygudur.

Anksiyete, normalde her insanda görülen, bir çeşit hayata uyum sağlama yeteneğidir. Anksiyete belli bir sınıra kadar normaldir ve kişinin performansını, başarısını artıran, tehlikelerden kaçınmasını sağlayan bir tür savunma mekanizmasıdır. Ancak süreğen ve şiddetli olduğu takdirde kişi kaygısını kontrol etmekte zorlanır ve hayatı olumsuz olarak etkilenir. Bu durum tedavi gerektiren anksiyete bozukluğu olarak ifade edilir.

Anksiyete Çeşitleri

Anksiyete bozuklukları denildiğinde; yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, panik bozukluk, sosyal fobi, post-travmatik stres bozukluğu, akut stres bozukluğu, madde kullanımına bağlı anksiyete bozukluğu, hastalıklara bağlı anksiyete bozukluğu ve fobiler anlaşılmaktadır.

Anksiyete Belirtileri

Fiziksel Belirtiler

Kaslarda gerginlik ve kasılma, bir türlü gevşeyememe hali, baş, boyun ve omuz kaslarında spazm ve ağrılar, kalp atışlarının hızlanması, hızlı nefes alıp verme, kan basıncında artma veya azalma, göğüste sıkışma hissi, sık sık sık idrara çıkma, mide, bağırsak şikayetleri, ses ve gürültüden rahatsızlık duyma, ürperme, ateş basması.

Ruhsal Belirtiler

Kendisine ya da yakınlarına kötü bir şey olacağı hissi, kötü bir haber alacakmış gibi endişe duyma, belli durum ya da yerlerden korkma, kaçınma, yalnız kalmaktan veya insanlarla birlikte olmaktan sıkılma ya da utanma korkusu, içinde bulunduğu durumla baş edememe korkusu, ölüm korkusu.

Davranışsal Belirtiler

Yerinde duramama, titreme, bazen aşırı halsizlik, kıpırdayamama, gergin bir yüz ifadesi ve ses tonu, gülme ya da ağlama artışı, başka insanlara bağımlılık, hayal kurma, başkalarından onay bekleme, kuşkuculuk, konsantrasyon zorluğu, konuşma bozuklukları.

Anksiyete Sebepleri – Anksiyete Neden Olur?

Anksiyete, kalıtımsal, biyokimyasal, çevresel, kişisel etmenlerle oluşabildiği gibi, çeşitli hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak da meydana gelebilir.

Anksiyetenin temelinde psikolojik ve biyolojik sebepler vardır. Zorlayıcı koşullarda beyinden salgılanan bazı maddeler ve bu maddelerin salgılandıkları bölgelerdeki reseptörlerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Ayrıca, hormonların da anksiyete üzerinde etkisi vardır.

Son dönemlerde Bonn Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre anksiyete, değişime uğrayan genlerden kaynaklanmaktadır. Bu bozulmuş gen, anne ve babadan alınıyor. COMT adlı gen, met158 ve val158 adı verilen iki varyasyonla geliyor. Söz konusu gen, insanların yarısında olmakla birlikte, sadece anne ve babadan birer kopya almış olan 1/4 kesimi etkiliyor. Bu insanlar diğerlerine göre daha fazla oranda anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif-kompülsif hastalıklara yatkın hale geliyorlar.

Anksiyete İlaçları Nelerdir?

Benzodiazepinler: Anksiyetenin azaltmasına yardımcı olur. Kısa süreli kullanım için reçete edilirler. En çok görülen yan etkisi uyku halidir. Bu türdeki ilaçların kullanımı aniden bırakıldığı zaman benzodiazepin çekilme sendromu meydana gelir. Kullanımı yavaş yavaş azaltıldığında bile uzun süre kullanan hastaların büyük bir çoğunluğunda kesilmeye bağlı bazı semptomlar oluşmaktadır.

Xanax, Valium, Librium, Ativan, Klonopin anksiyete tedavisinde kullanılan benzodiazepin ilaçlar arasındadır.

Buspiron: Anksiyete bozukluklarının tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Sedatif, hipnotik, kas gevşetici ya da antikonvülsan etkisi bulunmamaktadır. Uyku hali veya bağımlılığa yol açmaz. Yan etki olarak sersemlik ,mide bulantısı, baş ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilir.

Antidepresanlar: Prozac, Effexor, Paxil ve Lexapro anksiyete tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlardır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Anksiyete Nedir ve Neden Olur?” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba ben üç sene önce evlendim. Eşim kanadalı ve şu an New York’ta yaşıyoruz. Kendisi müzikle uğraşıyor ve aynı zamanda anksiyete ile baş ediyor. Anksiyeteden dolayı çok tartıştık ve ben olabildiğince alttan almaya çalışıyorum. Kriz anı geçince ya da o anki psikolojisi düzelince geliyor ve anlaşıyoruz. Şimdiye kadar çok büyük bir sırun yaşamadık ama onun için endişeliyim. Ona karşı tutumum nasıl olmalı?

  2. merbalar ben 5 yildir anksiyete panik atak hastasiyim.hamile kalinca tedavimi yarida kestik panik atagim gelmesede benim nefesim kesiliyor nefes alamıyor gibiyim sanki nefesim yetersiz geliyor neden boyle oluyorum tedaviye daha yeni basladi doktorum prozac ve zanaks içiyorum.ilaclarimi duzenli sekilde kullanir isem gecermi nefes alamama olayim.bu arada 5 yildir pank atak hastasi biri olarak hic nefesim kesilmemisti ilkkez yasiyorum

  3. Hocam bn askerde bi komutandan psikolojik şiddet gördüm çok çekingen herşeyden korkar oldum. Doktora gittim lustral verdi. 2 AY kullandım sonra biraz iyileştim 6 ay çok neşeli topluma ayak uyduran biri oldum kalabalığa girmekten çekşnmezdim. Sonra kaza yaptım arabamla. ardından tekrar başladı ama bu sefer farklıydı bi çöküş oldu bnde hem korku hm aksiyte ikiside vr bnde şuan kalabalıktan kaçıyorum. Arkadaşlarım bi gitsene yanlız kalsm diyorum. Heran korku vr yani bnde şuan öyle dereceye geldiki vücudum hep gergin ruh halim hep gelin uyuyorum yorgun uyanıyorum.hergün bnden hiç bi… Olmaz diye tekrarlıyorum mrıldanyorum. Sosyallik sıfır. Bna yardımcı olursanız çok sevinirim buna hangi ilaç ile tedavi de bulunulabilir. Saygılar

  4. Benim kardeşim önceki okulunda bazı arkadaşlarının kendisini korkutması ve siddet eğiliminde bulunması sonucu okul değiştirdi. ve şu anda da yeni arkadaşlarının kendisi hakkında devamlı konuştuklarını ve arkadaşlarının yapmadığı seyleri yaptığını beyan ediyor. VE okuldaki arkdaşlkarının devamlı bizi duyduğunu söylüyor ve zaman zaman pencereye annelerinin gelip bizi dinlediklerini düşünüyor. Bizi susturup onların evimizin penceresinde olduklarına ikna etme uğraşına giriyor fakat pencereden dışarı baktımızda kimsenin olmadığını görüyoruz. Birlikte bakmaya gittiğimizde ise tedirgin bir durumda korku içerisinde hareketler sergiliyor. Arkadaşları hakkında konuşurken bizi dinlediklerini hatta evimnize kadar girip bazı evde unuttuğu defterleri onların girip koyduğunu düşünüyor. onlar her dakika yakınındaymış gibi hisssediyor Anksiyete hastalığı ile bir alakası olması mümkün mü ?
    sizce nasıl bir tedavi yöntemi uygulanması mantıklı olur ?
    Sayın hocalarım yardımcı olursanız ailecek çok minnettar kalırız. İyi geceler.

  5. Mrb hocam bende korku takinti ve kendimde hastalik varmis gibi korkularim var bunun tedavisi nedir çok korkuyorum bende bi hastalik varmidir kan tahlili verdim beyinden emara girdim Allaha şükür bisey cikmadi bu dedigim belirtiler 1 aydir oluyor geceleri uyuyamiyordum şimdi yavas yavaş uyku sorunum çözüldü ama şimdi bu belirtileri atamadim kafamdan acaba bunun tedavisi varmi

  6. iyi aksamlar ben dogum yapali4ay oldu kizim 6 gunlukken genzine sut kacti buz 3gin hastanede kaldik sonra bende hep kizima bisey olacak korkusu basladi onu yendim simdide gece uyurken kendime bisey olacak korkusu oldu bunu nasil yenebilirim lutfen yardimvi olun covukda emziriuotum kizimads kiyamiyorun ne yapicam onuda bilniyorum

  7. Merhaba Nilüfer Hanım, size biorezonans cihazını tavsiye ederim. Bu cihaz anksiyete hastalığına iyi geldiği gibi takıntıya da iyi geliyor. Araştırma yaparsanız gerekli bilgilere ulaşırsınız. Allah şifa versin.

  8. Benim kızım 9 yaşından beri ankisiyete hastası. Erken buluğa girdi. Adet ve tüylenme olarak fizyolojik tetkikler yapıldı. Fizyolojik bir rahatsızlık bulunmadı.Bu korkularla başladı. Kullanmadığı ilaç nerdeyse kalmadı. Prozac ve diğerleri. Şu an 34 yaşında. 2 çocuk annesi.Bu ilaçları kullanmasına rağmen bir türlü rahatlayamadı. Bu ataklarla birlikte midesi bulanıyor ve kusuyor. Hiç kendini kaybetmedi. Uyuyunca açılıyor.Bu rahatsızlığı genellikle dışarıda oluyor.Şimdi de ayakları dışarıda tutmuyor. Ve yürüyemiyormuş.Kendine güvensiz. Yanında dışarıda biri olursa rahat.Bunlar daha çok yanlızken oluyor. Aldığı ilaçlara rağmen çocuğum rahat değil. Tabii annesi olarak bende.Aslında kızım 4 yaşında baleye başladı. Resitallere çıktı. Balenin ilk bölümünü bitirdi. Okuması yazması olmamasına rağmen solfej yapıyordu.Bir ara Prof. Dr.psikiyatri ÖZGÜR POLVAN doktoru idi. Zeka testi yaptırdı. İlk okul 4 üncü sınıfta zeka düzeyi 133 çıktı. Kızım İktisat okudu. Birincilikle bitirdi.Bu hastalığa kesin tedavisi nedir. Kızım ilaç kullanmasına rağmen şikayetleri geçmiyor. Şu an da Simbalta 90mg lıg kullanıyor. Yine değişen bir şey yok.

Yorum yapın

css.php