Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi Nedir? Epilepsi hastalığı, beynin kabuk kısmında veya derininde yerleşmiş bir grup sinir hücresinin eşzamanlı olarak birden başlayan, gereksiz, gelip geçici ve aşırı etkinliğine bağlı olarak oluşur. Bir müddet sürüp geçen ve arada bir tekrarlayan bu aşırı ve gereksiz etkinlikler beynin işlevlerinde geçici bozulmalara sebep olmaktadır.

Beyin hücreleri düzgün çalışmadığında kişinin bilincinde, hareketlerinde, davranışlarında bozukluklar meydana gelir. Ülkemizde 600.000-800.000 civarında epilepsi hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Epilepsi Nedenleri

Epilepsideki nöbetler beyinde doğuştan gelen veya sonradan meydana gelmiş bir değişiklik sonucu tekrarlama özelliğini taşırlar. Doğum öncesinde beyin gelişimindeki proplemler, çocukluk döneminde geçirilmiş komplike ateşli havale, menenjit, beyin kanaması, beyin tümörleri, beyin damar  tıkanmaları, ciddi kafa travmaları epilepsi sebepleri arasındadır.

Epilepsi nöbeti beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması neticesi meydana gelir.

Epilepsi nöbetinde hasta birdenbire yere düşer, tüm vücut kasılır ve çırpınmalar görülür. Bilinçsizdir. Bu sırada dilini ısırabilir. Genel olarak epilepsi nöbeti 1-2 dakikadan  daha uzun sürmez.

Epilepsi hastalarının yaklaşık yarısında belirli bir sebep bulunamaz, belli bir grup hastada ise, hamilelikte beynin gelişim sürecinde meydana gelen aksaklıklar, beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları, kafaya darbe sonucu meydana gelebilen travmalar gibi faktörler saptanır.

Epilepsiyi Ne Tetikler?

Uykusuzluk, ateşli hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol kullanımı, kadınlarda regl dönemi ve stres epilepsiyi tetikleyebilir.

Epilepsi Belirtileri Nelerdir?

• Bayılma, şuur kaybı, titreme, nefes darlığı, ağızdan köpük gelmesi, hareketlerin kontrol edilememesi, bazen dilini ısırma. Nöbetten sonra hasta uzun bir müddet kendine gelemez ve uyur.

• Epilepsi nöbetlerinin birçok farklı çeşitleri vardır. Başkaları tarafından görülen nöbetin dışında kimsenin farkedemeyeceği hafif nöbet türleri de vardır.

• Epilepsi nöbetlerinin en fazla görüleni büyük nöbet denilen kasılmalı-çırpınmalı nöbetlerdir. Şuur aniden kaybolur, hasta yere düşer, kaslar sertleşir, solunum geçici olarak durabilir, ardından kaslar kasılıp gevşemeye başlar. Dil ve yanak ısırılabilir. Solunum bir süre sonra normale döner. Nöbet sonrası uyku hali görülür.

• Epilepsinöbeti esnasında dişleri zorla açmak, kişiye soğan koklatmak veya kasılmaları durdurmaya çalışmak gibi davranışlardan kaçınmak gerekir.

Epilepsi Nasıl Teşhis Edilir?

Epilepside teşhis elektroensefalografi adı verilen cihazın yardımıyla konulur. Beynin değişik bölgelerinde zaman zaman meydana gelen patolojik özellikteki biyoelektrik aktivitelerin faaliyetini ve oluşan değişimleri tespit eder.Beyin MR incelemesi ise epilepsi nedenlerinin araştırmasına yardım eder.

Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Epilepsi İlaçları; Nöbetlerin engellenmesi ya da sıklığının azaltılmasına yönelik etkiye sahiptir.

Luminal,Tegretol, Karazepin, Depakin, Epdantoin, Lamictal, Topamax, Neurontin, Petimid, Mysolin, Keppra epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazılarıdır.

Epilepsi Hastalarının %70’i ilaç tedavisinden yararlanabilirken, %30’u ise ilaçlara yanıt vermez. İlaca dirençli olarak tanımlanan bu hastalarda cerrahi tedavi gündeme gelebilir.

Epilepsi nöbetlerine neden olan durum bazen ameliyatla ortadan kaldırılabilir. Beyin tümörleri, başa gelen darbe izleri, mikrobik hastalık kalıntıları gibi durumlarda cerrahi müdahele nöbetlerde kaybolma veya azalma sağlayabilir.

Rezektif Cerrahi; Tespit edilmiş olan epileptik bölgenin beyin dokusundan çıkartılması işlemidir.

Diskonneksiyon; Epilepsi nöbetinin yayıldığı anatomik yolların kesilmesine yönelik girişimdir.

Vagal Sinir Stimülasyonu; Diskonneksiyon ve rezektif cerrahiden faydalanma ihtimali olmayan ağır ve ilaca dirençli hastalar için yapılan uygulamadır.

Epilepsi Pili; İlaçlarla nöbetleri kontrol altına alınmayan ve ameliyat edilmeleri riskli olan kişiler için gündeme gelir.

Epilepsi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar epilepsi nöbetlerini %50 ila 80 oranında kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Nöbetler kontrol altına alındığında ilaçların en az 2 yıl süresince kullanılması gerekir. Ancak bazı durumlarda ilaçlara ömür boyu devam edilmesi gerekebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Epilepsi Belirtileri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. Ben 13 yasinda epilepsi oldum su an29 yasindayim eskiden bayilirken cok zorlanmiyordum su an bayildigimda cinnet geciriyorum hani bayilmiyim o ani yasamiyimda allah canimi alsin diyorum ben devlet hastenesine gittim zerre kadar ilgi yok ozel hastaneye gittim cok ciddi paralar istendi ve tedavi olmak istiyorum olamiyorum lutfen yardim adin sesimi duyan varsa

  2. Ben 1 yıldır epılepsı hastası oldumu ogrendım.ama 5aydır ılaclarımı kullanmadım.kullanmadım donemde 3kere nobet gecırdım.8gundur ılaclarıma devam edıyorum.konturollerımede 5aydır gıtmıyorum ne yapmalıyım

Yorum yapın

css.php