Gut Hastalığı Diyeti ve Diyet Listesi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Gut Hastalığı Diyeti. Gut hastalığı ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesiyle meydana gelmektedir. Eklemde biriken ürik asit, ekleme zarar verir ve iltihapa yol açar.

Ürik asit, vücutta değişik kimyasal süreçler sonucunda meydana gelen bir yıkım ürünüdür. Kan ürik asit düzeyinin yükselmesi gut hastalığına yol açabilmektedir.

Ürik asit seviyesinin fazlalığı, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte ve böbreklerde ve de birçok organda birikerek sağlık proplemlerine neden olabilmektedir.

Gut hastalığının 2 türü vardır. Birisi genetik olarak doğuştan gelen metabolik bozukluk olarak ortaya çıkar. Diğeri ise başka bir hastalığın neticesi olarak ya da birtakım ilaçların uzun dönem kullanımıyla oluşur.

Gut hastalığı genellikle 40 yaş üzeri erkeklerde görülmektedir. Bu hastalığa erkeklerde daha çok rastlanmaktadır. Kadınlarda ise az da olsa menapoz sonrasında görülebilmektedir.

Gut Hastalığı Belirtileri

Ani ve şiddetli bir ya da birden çok eklem yerinde ağrı, şişkinlik, aşırı ısı, katılık ve iltihapla kendini gösterir. Ağrı çok şiddetli olur ve hafif bir dokunuşla bile ilk başlarda belirgin ağrıya yol açabilir. Bu yaygın olarak ilk önce en çok başparmağı etkiler. Gutun bunu takip eden atağı, genellikle bir eklemle kısıtlı, ayağın üst kısmında, ayak bileklerinde, ayak ve ellerin topuklarında, dizlerde, kol bileklerinde, parmaklarda ve dirseklerde oluşabilir.

Gut hastalığı başlangıçta  çoğunlukla tek bir eklemde olur. Ataklar zamanla fazlalaşır, tedavi edilmediği takdirde birden fazla eklemde ve uzun süreli eklem şişliği ve ağrıları meydana gelebilir. Hastalık ilerlediğinde ürik asit fazlalığı böbrek çalışmasında sorunlara yol açabilir.

Kimler Risk Altında?

Ailesinde gut hastalığı olan kişilerin ve kilo fazlası olanların gut hastalığı riski artar. Erkeklerde daha çok görülür. Hayvansal besinleri fazla tüketenlerde, kilo fazlalığı olanlarda ve şeker hastalarında bu hastalığın oluşma riski daha fazladır.

Gut hastası olan kişilerde diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme olasılığı daha fazladır.

Gut Hastalığında Beslenme – Gut Hastalığı Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Gut hastalarının vücuttaki ürik asit oranının artmasına neden olacak pürin içeriği zengin besinleri kısıtlayan bir diyet uygulamaları gerekir. Ürik asit seviyesi fazla olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, hayvansal proteinleri fazla almamaları ve de alkol kullanmamaları öneriliyor. Faydalı bir besin olmasına rağmen balığın da gut hastalarınca fazla yenilmemesi gerekir.

• Et gut hastalarında artrit atakları artıran önemli etkenlerden biridir.

• Yağ oranı yüksek olanından ziyade yağ oranı düşük olan süt ürünlerini tüketiniz.

• Yağ tüketimi tüketilen toplam kalorinin yüzde otuzuyla kısıtlanmalıdır.

• Sağlıklı bir vücut ağırlığının sürdürülmesi temel zorunluluktur.

• Alkolden, özellikle biradan kaçınılmalıdır.

Gut Hastalığına Zararlı Yiyecekler

• Alkollü ve mayalı içecekler

• Etten gelen protein tüketimini kısıtlayınız ve bu proteini az yağlı ya da yağsız süt ürünleri ve soya fasulyesi ve soya  peyniri gibi soya ürünleriyle sağlayınız.

• Sakatat ve organ etleri – özellikle karaciğer, böbrek vs.

• Et suları, deniz ürünleri

• Belli balıklar ve su kabukluları – ringa, sardalye, hamsi, midye, karides gut hastalığına sebebiyet veren en bilinen yiyeceklerdir.

• Fasulye, bezelye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, mantarlar

• Pürinde oldukça yüksek olan ve gut diyetinde kaçınılması gereken diğer yiyecekler, hindi, alabalık, dana eti, koyun eti, mezgit balığı ve som balığı.

• Pürin içeriği düşük olan besinler de zaman içerisinde pürin metabolitlerinin birikimiyle olumsuzluğa yol açabilirler.

Gut Hastalığına Ne İyi Gelir?

Gut hastası olanların diyetlerinde yer vermeleri tavsiye edilen besinler;

• Kiraz, çilek, yaban mersini, ananas ve muz gibi taze meyveler. Kirazla ilgili yapılan bir araştırmada 250-300 gram kirazın aç karnına yenilmesinin plazma ürik seviyesinde %15 lik bir düşüşe neden olduğu saptanmıştır.

• Üzüm çekirdeği .

• Kereviz, domates, lahana ve maydanoz, yeşil yapraklıları da içeren sebzeler.

• Zencefil ve zerdeçal.

• C  Vitamini bol olan yiyecekler. Örneğin, mandalina, kırmızı dolmalık biber, patates ve kırmızı lâhana.

• Meyve ve sebze idrarı alkali yaptığı için beslenmede daha çok yer alır.

• Bol su içmek.

Gut hastalığı tedavi edilmediği takdirde yineleyen gut atakları eklemlerde yıkıma, biçim bozukluğuna ve eklem hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Gut Hastalığı Diyeti ve Diyet Listesi” üzerine 35 yorum

  1. Arkadaşlar aynı dertten ben de muzdaribim. Yalnız bende gut olayı yoktu. Ne zaman ki sigarayı bırakıp kilo alınca tansiyonum yükseldi. Tansiyon hapı kullanmaya başlayınca gut ortaya çıktı. Dahiliye doktorlarının pek çoğu tansiyon haplarının gutu tetiklediğini maalesef bilmiyorlar. Kaç tanesini ben uyardım. Sonuçta. Kolsin ve Ürikoliz haplarını kullanıyorum fakat kırmızı eti fazla kaçırırsam 5-10 gün arası sağ ayak başparmağımda şişme ve yanma oluyor. Kesinlikle yürüyemiyorum. Çok dikkatli olmak ve yiyecekleri dikkatli kullanmak gerekiyor. Allah yardımcımız olsun.

  2. Arkadaslar bende gut hastasıyım. Daha yeni 15 gün önce gece basparmagimda ağrı ile uyandım. Ağrı çok şiddetli oluyor. Buz koyarak geçirdim ağrısını. Sabah biberiye çayı içiyorum. Kerevizi kaynatıp sabah akşam bir su bardağı içiyorum. Diyet konusunda sıkıntılıyım. Biri ye diğeri yeme diyor. Hergün en az 1,5 saat yürüyorum. 2,5 litre su içiyorum. Nasıl olacak bilemiyorum. Şu an ağrım pek yok

  3. Çekinmeyin.Kilo kaybederseniz Gut illetinden kurtulursunuz.Diğer organları da sağlığına kavuşturursunuz.(böbrek,kalp,karaciğer)Bol su iç.Diyet yap.Hadi hepinize geçmiş olsunnn.

  4. Arkadaslar tum yazilarinizi tek tek okudum , hepside gutu onlemek icin yararli bilgiler mamafif gut agrilari basladigi zaman ivedi bir sekilde nasil gecirilir bizzat kendim kesfettim , ilacla falan ugrasmayin , zaten gut icin tavsiye edilen ilaclarin yan etkileri bulunmaktadir , ileride mutlaka zaralarini gorursunuz , benim tavsiyem dogal yollarla ivedi bir sekilde agriyi onliyebilmeniz ve bunun cozumude agriyan eklem yerinize buz kalibi koyup beklemeniz , hic bir krem kullanmmaksizin , ozellikle sicak su ve sicak krem cinsi nesnelerden lutfen kacinin , eklem yerinizin sismesine sebep olursunuz , buz kalibiyla agriniz son bulacaktir , arti bolca su icin gun icerisinde normale doneceksiniz , saglikli ve huzurlu olmaniz dilegiyle ..

  5. 2yildir gut hastasıyım o.yasak bu yasak alkol hikayem var çok a zalttim kilim var ama bol su günlük yürüyüş hayvansallardan uzak ölünceye kadar idare dr saracoğlu git tedavisini araştırın gecmis olsun birileri bu konuda bi sayfa açsa paylaşacak hoş olurdu

  6. nevin hanım. işiiniz zor .cerrahpaşa ya gittiniz mi

  7. arkadaşlar hepimize geçmiş olsun bu gut illeti çok zor birşeymiş. benim genetik olduğu belli bütün ailemde gut var .yarı vejeteryan sayılırım fazla et süt yoğurt yemem fakat ,kuru bakliyat ve kuru yemiş çok seviyordum onlarıda kestim buna rağmen ataklarım geçmedi .sağ ayak bileğimden başladı bütün eklemlerimi tutmuş durumda inanılmaz ağrılarım var.bu ağrılarım bir senedir kanser tedavisi için ilaç kullanıyorum ondan sonra arttı.hangi doktora gideceğimi şaşırdım.kanser hastaları için ne yapılabilir gut atakları nasıl tedavi gerektirir.yoksa aldığım kanser ilacınımı kesmem gerekir ?bunun hakkında uzman doktorlarımızdan yardım istiyorum.kanserle ilgili genel durumum iyi.

  8. Allopurinol 300 adli bir hap iyi geldi.Ayaklarimda yada el lerimde sizi baslayinca iciyorum iyi geliyor.Ayni hapin degisik fabrikasyonlarini denedim.Bazisi fayda vermedigi gibi yan etkisi oldu.Bazisi ayagimi hemen sisirdi.Ilaci aldigim sürece yürüyemedim.
    Su an Bademsütü iciyorum.Yaklasik on gündür ilac kullanmiyorum.Agrilarim tamamen gecti.Bazen sütü icmeyi unutunca bir kac gün sonra yine agri basliyor.Sütü icince agri yok oluyor.Bilmiyorum sadece bende mi böyle ama paylasmak istedim…Herkese Allah’tan sifalar diliyorum

  9. herkese gecmis olsun.
    Bolca alkali PH’si yüksek olan en azindan 8,5 ila 9 PH’si olan su iciniz, 1,5 litre minimum!
    Arti isirgan otu cayi cok faydalidir. Ictikten sonra insani rahatlatiyor.
    Tekrar gecmis olsun.

  10. arkadaşlar meraba belirtiler bendede var ben ayrıca kanser tedavisi görütorum çok kilo var 75 kilodan 3 senede 25 kilo fazla aldım ayak ağrısı ve bacak şişmesi oluyo bazan çok ağrılarım oluyo

  11. Arkadaşlar günde bir bardak biberiye çayını demleyip için çok iyi geliyor bilesiniz.Ben kullanmaya başlayalı ataklardan kurtuldum.

  12. Hepinize geçmiş olsun arkadaşlar Gut zalımı atağa geçtimi ayağım şişi yor yere basamiyorum bastımmı yerden alamıyom bana kolsın iyi geliyor devamlı kullandımmı ağrı az oluyor en azından hafif geçiyor pirinç pilavi,çorbası,semiz otu,maydanoz.limon,havuç,kabak,patlıcan,bamya,bürokoli, kereviz, bunlara devam artı günde 100 gr proteini yiye bilirsiniz örneğin; et 100 gr yedinizmi o gün diğerlerini yemeyin.bana ençok dokunanlar yeşil mercimek,beyaz fasülye,kırmızı et,ispanak,karnabahar, dondurma, çikolatalar. bulgur. sakatatlar,bunlara dikkat edin,yürümeyi artırın suyu bol için ALLAH hepimize şifa versin.AMİN

  13. Okudugum farkli yazilarda farkli bilgiler var, kafam karisti aciklayan bir uzman olursa sevinirim.Tahil ve hububatlarin gut diyetinde tuketilebilecegi bilgisine karsilik bazi yazilarda yulaf, kepek gibi tahillarin yenmemesi gerektigi yaziyor.Daha da garip olan bir yazida yasak olanlar diger yazida ya serbest yada yada sinirli olarak tuketin deniyor ve hicbir yerde gut hastaligi açısından yiyeceklerle ilgi tam bir arastimaya ulasamadim.(Ornegin; tatli kabak, kirmizi aci biber, taze fsulye, taze barbunya, yulaf mi yulafli ekmek mi yememeli vb.) Tam ve kesin bir bilgi icin kaynak, kitap ne olursa onerirseniz minnettar kalirim.

  14. valla yandık bendede gut hastalığı var,yani bir laf vardır paran yok yiyemiyorsun paran var yine yiyemiyorsun aynı duruma düşdüm,heşey yasak allah yardımcımız olsun o yasak bu yasak,,ne yapacağımı şaşırdım,,kolcium hapı alıyorum şu ağrılardan kurtulamıyorum daha bilgii olan varsa bilgi verirse çok menmun olurum,şimdiden tşk,ler

  15. cok zor bi hastalık kolsın iyi geliyor oda bağırsaklarımı bosuyo sanırım en iyisi su içmek

  16. arkadaşlar eşim gut olduda ayağı çok şiş basamıyor şişinin inmesi için ne yapılmalı.birde her sitede başka birşey yazıyor birinde maydonuzun zararlı olduğu birinde yararlı olduğu birinde bal yenmemesi gerktiği birinde yenmesi gerektiği biz daha ne yenmesi gerektiğini anlamadık..açlıktan ölecek az kaldı.:)

  17. Gut hastalığında atak sırasında saatte 1 tane olmak üzere Kolşisin alınır 4-5 tane alındıktan sonra ishalle birlikte ağrılar geçer, bunun dışında günde bir tane Allopurinol ihtiva eden ÜRİKOLİZ alınır ürikoliz ürik asidin atılmasını sağlar, kereviz tohumu demlemesi ve vişne nin de gut ataklarında iyi geldiği ileri sürülmektedir, Ayrıca idrarı alkalileştirmek için bir bardak suya 1 çay kaşığı yemek sodası atılıp karıştırılır ve içilir tabii tansiyonu olanlar hariç , alkali su gutta son derece faydalıdır, ama işin aslı hayvansal gıdaları kesmek bitkisel protein almak günde 20 kilo başına 1 litre alkali su içmektir . Sağlıklı günler dilerim. Güngör Karagözlü.

  18. günlük A C E Vitaminleri alınmalı
    haftada en az 1 öğün lahana yemeği yenmeli
    turşu alırken lahana turşusu tercih edilmeli
    ayak sızlamaya başlarsa dışarıdan tentürdiyot sürmek aynı zamanda yün çorap giyerek yatmak gereklidir.
    acıyan ayağı koruyalım hiçbir yere çarpmayalım.
    hafif sıcak su masajı iyi gelmektedir.
    antibiyotiksiz tedavi etmek çok zordur. penisilin amoksisilin vs doktor tavsiyesi ile tabiiki kullanın
    ………….

Yorum yapın

css.php