Hipertansiyon Belirtileri ve Hipertansiyon Nedir? Tansiyonun normal değeri 120/80 mmHg ve altındaki değerlerdir.
Tansiyonun 140/90 mmHg’nın üzerinde olması halinde hipertansiyon sözkonusu olur.
Hipertansiyon damar içi yüzeyini bozar, hücrelerde yağ birikimine zemin hazırlar, kanın akışkanlığını olumsuz olarak etkiler ve istenmeyen hücre ve pıhtı birikimini kolaylaştırır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirtiğine göre felçlerin %62’sinden ve koroner kalp hastalıklarının %49’undan hipertansiyon sorumlu.
Hipertansiyon Nedenleri
• Yüksek tansiyon vakalarının % 90’ının sebebi bilinmiyor. Fakat genetik yatkınlık, sigara kullanımı, yanlış beslenme, fazla kilolu olmak gibi risk faktörlerinin üzerinde duruluyor.
• Kalıtsal faktörlerin de içinde olduğu birden çok faktörün bir arada olmasıyla meydana geliyor. Bu gruba primer hipertansiyon adı veriliyor.
• Hipertansiyon vakalarının geri kalanı ise başka bir hastalığa bağlı olarak gelişiyor. Bunlar böbrek, damar ya da hormon hastalıklarıdır. Bu grup ise sekonder hipertansiyon olarak adlandırılıyor.
• Fazla tuz tüketimi tansiyonu artırır. Tuzdaki sodyum klorür vücutta suyu tutucu özelliğiyle sıvının damarlarda kalmasına neden olarak kan basıncının artmasına yol açar. Tansiyonun yüksek olması ise kalp büyümesi, kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riskini artırır. Böbrek fonksiyonları bozulur ve görme kaybı oluşur.
Hipertansiyon Yapan İlaçlar
Kortizon, romatizma ilaçları, doğum kontrol hapları ve grip ilaçları da tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
Hipertansiyon Belirtileri – Tansiyon Yüksekliği Belirtileri
Sabahleyin ensede hissedilen ağrı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. Ancak bazı insanlarda tansiyon çok yüksek olsa da herhangi bir belirti vermeyebilir.
Yüksek tansiyon hastasının değerlendirilmesinde idrarla atılan proteinin saptanması, kalp işlevlerinde bir değişim olup olmadığının ve kalp duvarlarında bir kalınlaşma oluşup oluşmadığının incelenmesi ve de göz dibine bakılması gerekir.
Hipertansiyonun Vücuda Etkileri – Hipertansiyon Zararları
• Tansiyonun yüksek olması durumunda beyin, kalp, böbrekler ve göz gibi organlar risk altındadır. Koroner kalp hastalığına, kalp büyümesine, kalp yetmezliğine ve felçlere neden olabilir.
• Yüksek tansiyon böbreklerde hipertansiyona bağlı böbrek bozukluğuna (hipertansif nefropati) yol açabilir. Böbreğin en küçük işlev gören organcığı olan kılcal damarlardan oluşan glomeruller içindeki basıncın yükselmesi bu dokunun fonksiyon kaybına yol açar. Böbrekler büzüşür ve böbrek yetmezliğe oluşur.
• Hipertansiyon gözlerde kanamaya, göz sinirlerinde bozukluklara, retinanın yırtılmasına sebep olabilir.
Hipertansiyon İlaçları
Hipertansiyonun tedavisinde beta blokerler, diüretikler, ACE inhibitörleri ve kalsiyum antagonistleri olmak üzere 4 çeşit ilaç kullanılır. Hastanın durmuna göre biri veya birkaçı dr. tarafından reçete edilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
tansiyon hastasıyım 3yıldır ilac kullanıyorum aynı şekılde kolestrol ılaca da kullanıyorum b12 vitamin eksikliği de var aşırı yorgun ve halsizim ilac kullana kullana midemde gastrit de olustu yasım 36 ne yapacağımı bilemiyorum.?