Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?

Yorgunluk Nedenleri. Yorgunluk Nedir? Yorgunluk, herhangi bir işi bitirecek güce sahip olmadığını hissetmek, bir işe başlamaya karşı isteksizlik hali, motivasyon ve enerji eksikliği olarak ifade edilebilir.

Hücrelerarası iletişimi sağlayan sitokinlerin stres durumunda, artarak endokrin sistem ile sinir sistemini çok yönlü olarak etkilemesinin yorgunluğu meydana getirdiği sanılmaktadır.

Yorgunluk Neden Olur?

• Kansızlık yorunluğa neden olabilir. Adet dönemlerinin uzun sürmesi ve miyom gibi nedenlerle oluşan kan kaybı anemiye yol açar. Bu durumda kanda oksijeni taşıyan alyuvarlardaki demirden zengin bir protein olan hemoglobin miktarı azalır ve yorgunluk görülür. İç kanama veya demir, B9 vitamini ve B12 vitamin eksikliği kansızlığa neden olan faktörlerdir.

• Vücudun enerji metabolizmasını kontrol eden tiroid bezinin yavaş çalışması yorgunluğa sebebiyet verebilir. Hipotiroid ve diyabet gibi endokrin rahatsızlığı bulunana insanlar genellikle kendilerini yorgun hissederler.

• Vücudun ana enerji kaynağı olan glikozun kaslarda enerjiye dönüştürebilmesi için, kanda yeterli oranlarda insulin bulunması gerekir. Diyabet hastlarında pankreasın insulin yapımı yetersizdir ve bu yüzden hasta kendini sürekli yorgun hisseder.

• Yorgunluk kalp hastalıklarının en erken belirtilerinden birisidir. Kalp yetersizliğinin en ciddi belirtileri eforda nefes darlığı, yorgunluk, çarpıntı ve efor kapasitesindeki azalmadır. Kapak lezyonu veya, kalp damar hastalıkları, kalbin oksijen gereksinimini karşılamasına engel olarak  yorgunluğa sebep olurlar.

• Kanser hücreleri hastanın bütün vücut sistemlerini bozarak yorgunluğa yol açabilir. Tümörler hızlı büyüyen dokulardır ve insan organizmasına göre çok hızlı metabolik aktivitiye sahiptirler. Şekeri daha hızlı tüketirler, kişinin kan şekerini düşürürler, oksijeni daha çok harcarlar. Bu da kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olur.

• Bahar yorgunluğu birçok insanın mevsim değişikliğine vermiş olduğu fiziksel ve psikolojik tepkilere verilen bir tablodur. B ve C vitaminlerinin ve minerallerin yetersiz alımı, tiroit bezinin yetersiz çalışması, enfeksiyon hastalıkları, çay ve kahvenin fazla tüketimi  ve sigaranın kullanımı bahar yorgunluğu belirtilerini belirgin hale getiren faktörlerdir. Havaların birden ısınmasına karşı vücud adaptasyonu sağlamak için  adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınımını artırır.

• Depresyon gibi psikosomotik hastalıklar kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir.

• Yorgunluk 6 aydan uzun sürüyorsa kronik yorgunluk sözedilir. Kronik yorgunluğun büyük bir kısmından psikiyatrik hastalıklar sorumludur.

• Kronik yorgunluğun %10’undan azını ise kronik yorgunluk sendromu oluşturur. Kronik yorgunluk sendromunda tıbben açıklanamamış mental ve fiziksel yorgunluk hali ile uykuda dinlenememe, motivasyon zorluğu ve grip benzeri belirtiler görülür.

• Yorgunluğun yanında kilo kaybı, saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi belirtilerde varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php