Beyaz Çay Faydaları Nedir?

Beyaz çay, çay bitkisinin (Camellia sinensis), yeni oluşmuş tomurcukları ve taze yapraklarından imal edilir. Yapraklar, oksidasyonu etkisizleştirmek için buğulanır ya da kızartılır, sonrasında kurutulur.  Dolayısıyla beyaz çay, taze çay yapraklarında bulunan kateşin’in yüksek konsantrasyonlarına sahiptir.

Araştırmalar

Pace University’nde son yapılan çalışmalar, beyaz çay ekstresinin sağlığa önemli katkılar sağladığını göstermiştir. Vücuttaki  bakteri, virüs ve
mantarı, diğer çaylara oranla daha başarılı bir şekilde öldürdüğünü göstermiştir. Çalışma öncelikle stafilakok enfeksiyonları ve zaturreye sebebiyet veren bakteriye odaklanmıştır. Aynı çalışma,  florür bakımından zengin olan beyaz çayın, diş çürümesinin baş nedeni dental plak büyümesini önlemeye yardımcı olduğunu bulgulayarak kapanmıştır.  Araştırmanın baş yazarı “ Department of Biology at Pace University’s Dyson College of Arts & Sciences”’dan  Milton Schiffenbauer, Ph.D., “Geçmiş çalışmalar,  yeşil çayın,  hastalıkla mücadele edebilmesi için bağışıklık sistemini uyarır olduğunu göstermiştir,” diyor . “Bizim araştırmalar ise, beyaz çay ekstresinin in vitro’da, hastalığa sebep olan organizmaları yok ettiğini açıkça gösteriyor “

Güney-batı Londra’daki “School of Life Sciences at Kingston University”den Prof.  Declan Naughton, araştırmaların, beyaz çayın, kanser ve kalp hastalıklarını önleyici anti-aging potansiyeli ve yüksek düzeylerde antioksidan içeriklere sahip olduğunu gösterdiğini söylüyor.  “Oregon State University”,  Higdon ve Frei’nın, beyaz çayın yüksek düzeylerde kateşin antioksidanı içerdiğini belirleyen epidemiyolojik bir çalışmasını yayınlamıştır. Bu yüksek güce sahip antioksidan kanser hücrelerinin büyümesini engellemektedir. Hayvan deneylerinin gösterdiği üzere, düzenli olarak beyaz çay tüketimi, mide, cilt, meme, kolon, prostat, akciğer, özafagus, pankreas ve yumurtalık kanser riskini azaltabilir.

“The journal Cancer Prevention Research”de yayınlanan bir çalışma, laboratuar kültürlerinde, iki ayrı tip küçük olmayan akciğer kanser hücrelerinde görülen spesifik hücre ölümü, beyaz çay ekstresinde anti-kanser etki olabileceğine işaret etmiştir.  The University of New Mexico, the University of California Los Angeles, ve Scripps Green Hospital in La Jolla, California’daki araştırmacılar, iki ayrı tip küçük olmayan akciğer kanser hücrelerini beyaz çay ekstresine tabi tuttular. Bu işlem iki tip hücrede de değişikliklere yol açtı ve apoztoz’a (hücre ölümü) sebep oldu. (Doza bağlı olarak)

Önceki laboratuar araştırmaları,  hücrelerin kimyasal iletişim yolları yüzünden,  karsinogenezisi enflamatuar olaylara bağlamıştı.  – Bu çalışma, ilk kez, beyaz çay kaynaklı apoptosisde, PPAR-gama ve 15-LOX sinyal yollarının rollerini göstermektedir. Araştırmacılar aynı zamanda beyaz çay ekstresi ile yeşil çay ekstresini karşılaştırmış, ve beyaz çay ekstresinin, hücre ölümünde  kritik bir rol oynayan bazı RNA transkriptlerinin artmasında daha etkili olduğunu bulmuştur.

Corvallis’deki Oregon State University yapılan bir diğer araştırma çalışması da, beyaz çayın yararlarından  birisinin de kolon kanserine karşı koruma sağlaması olduğunu bulmuştur. Çalışma sonucunda, beyaz çayın; genetik olarak kansere meyilli laboratuar farelerindeki kolon tümörlerini, reçeteli ilaç olan sulindac kullanımı kadar engellediği önerilmiştir. Araştırmanın baş yazarı Gayle’e göre, Tüm çaylar içinde en az işlenmiş olan beyaz çayda yüksek oranlarda antioksidan ve polifenol bulunmakta. Çayın, kolon kanserine karşı koruyucu etkileri üzerine olan çalışması Carcinogenesis’in Şubat sayısında yayınlandı. Farelerin kullanıldığı çalışmada Orner ve ekibi yeşil çay, beyaz çay ve sulindac’ın etkilerini teste tabi tuttular. Sulindac,  steroid olmayan anti-enflamatuar bir ilaçtır ve aspirin gibi, kolon kanserinin ilerlemesini engelleyerek ölüm oranını düşürür. Orner çalışmasında, genetik olarak bağırsaklarında tümör oluşturmaya meyilli fareleri kullanmıştır. 12 haftalık tedaviden sonra, beyaz çay, yeşil çay ya da düşük doz sulindac verilen farelerde, hiç tedavi görmeyen farelere oranla tümörlerde büyük ölçüde azalma gözlemlendi. Hiç tedaviye tabi olmayan fareler 30 adet tümör geliştirmişti. Yeşil çaya tabi tutulanlar ortalama 17 adet, beyaz çay verilenler ise 13 adet tümör geliştirmişti. Hem sulinac, hem de beyaz çay verilen fareler ise 6 adet tümör geliştirerek % 80 oranında başarı sağladı.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php