Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. 6 gündür nerdeyse bu acıyı çekiyorum.arkadaşımın tavsiyesi üzere aktardan nöbet şekeri aldık.gün boyu küçük parçalar halinde emin.evet ağıza su dahi alınmıyor ama başka çare bulamadım. Ilk kullanım da bile rahatlattı.geçmiş olsun

  2. Crystalin. Hem acısını alır, hem de birkaç güne iyileştirir arkadaşlar.

  3. 1-1.5 yıl öncesine kadar yanaklarımın içi nerede ise bembeyaz haldeydi. İnternetten çok araştırma yaptım ama çözüm bulamadım. Doktorlarda maalesef çözüm bulamadı. Şu anda ağzımın içinde bir tane bile beyaz leke-aft yok. Ben de işe yaradı belki muzdarip olan başkalarının da işine yarar diye yazıyorum Allah rızası için. İşinize yararsa Allah razı olsun deyip dua ederseniz sevinirim, etmezseniz de canınız sağolsun. Ben şeker hastası olduğumdan beri kışın her gün nar yiyorum, yaz içinde kendim konserve yapıp suyunu içiyorum şekere çok iyi geliyor ama bu yaralara faydası olmadı. En son internetten enginar kapsülleri aldım ve sabahları 2 tane yutmaya başladım. Enginar karaciğer ilacıdır. 3 ay sonra ağzımdaki beyazlıkların azalmaya başladığını gördüm. Bu arada karaciğerimde ve safra kesemde hareketlenmeler hissediyordum. Enginarın safra kesesi taşlarını da erittiğini okumuştum. Şu anda ağzımda hiç beyaz leke kalmadı ve kendimi çok rahat hissediyorum. Mevsimi gelince enginar alıp evde kurutup toz haline getirip öyle kullanmayı düşünüyorum. Özellikle benim gibi şeker hastası olanlar nar ve enginar olayını uygularlar ise çok faydasını göreceklerini düşünüyorum.

  4. Arkadaslar ben doktora gittim alerjik yüzünden ağzında aft çıkmış boğazın ağrıyor dudagimin üstünde siskinlikler var valan doktor 4 tane ilaç verdi

  5. Benim yanağımın içinde aft çıktı kilo verdim yemek yiyemiyorum ama sakın mercimek çorbası içmeyin yakıyo ben yarım bıraktım çorbayı

  6. Arkadaslar benim bogazimda iltahap varken damagımda ciktiti tukurugumu yutarken kıvranıyorum tek corba iciyorum arkadaslar aft damagınızdaıysa mercimek ,sehriye yanecikli corbalardan uzak durun kucucuk nokta hayatimi zehir etti

  7. Ben sürekli çekiyorum ve çıkan bir hafta gitmiyor gitsede bir daha çıkıyor aynı şekilde olur çıldırıyorum nerdeyse kilo verdim açıdan yememekten 😤

  8. Bende çok sık aft çıkıyor ve çözümü oralmedic aft ilacı ile çare buldum yaranın üzerine ilacı sürüyorsun çoook fazla yakıyor ancak ertesi gün aft küçülmeye başlıyor ve acı kalmıyor. Ancak ilaç 3 tane ve 30-40 tl civarı bir para veriyorsunuz yani sık sık aft çıkanlar için biraz pahalı gelebilir. Onun haricinde aftoral var oda acıyı biraz hafifletiyor ama etkisi çok az ve hemen geçiyor yani onu çok önermem. Bunun dışında başka bildiğim birşey yok 🙂

  9. Benim ağızındaki aft yılda bazen oluyor il öncelerde yemeğimi yendiğim zamanlar Yanağımı ısırıyordum ama yanlışlıkla ben ara geçtikçe yanağımdakini önemsemedim ama. Gerçekten aft oluştu ve çok acı veriyor yemek sodasıyla gargara yapıyorum yine acısını dindiriyor benim ilk defa yanağımın içinde çıkıyor normalde dudağımın altında çıkardı ALLAH bu acıyı kimseye yaşatmasın çok kötü birşey

  10. Bnde cok siklikla cekiyorum agiz yarasi ve bi arkadadimin tavsiyesiyle kara dut pekmeziyle gargara yaptim ve tükettim bir yildir rahattim ama simdi yine cikti beyaz dut pekmezi almisim ve hic fayda etmedi

  11. Abilerim ablalarim ve buyuklerim ; Bu illet nasil birseydir bilirsiniz ben bunu yaklasik 2-3 yildir cekiyorum . 1 hafta cikiyor 2 gun iyilestikten hemen ardindan birkez yada 4-5 tane cikabiliyor. Gecenlerde saydigimda 7 tane ciktigini gordum kendimden geciyordum corba dahi icemiyordum.
    Çözüm ; Biz nekadar ugraşsakta 1-2 gunde hemen kapanmiyor ama uyuşturma etkisi olacagindan yemegi yemekte kolaylik sağlamaktadir.
    1-) Kara Dut Yemek ( Çok faydasinin olacagini 1 gunde goreceksiniz
    2-) Karbonatli Gargaran ( Faydasi vardir yarayi acitmasi azdir.)
    3-) Aftın üzerine Tuz Basmak . ( Faydası vardır. Yalnız Çıldırırsanız hiç şaşmayın kendinizden geçiyorsunuz.)
    4-) Propolis yemek yada yaranin uzerine merhem gibi yaymak ( Arıların yapmış olduğu sayılı niğmetlerin arasindandir.)
    Yapılmaması Gerekenler ;
    1-) Aftınız varsa domatesten uzak durun . Yerseniz ve cıldırırsanız şaşmayın.
    2-) Sahah yemeginde yada herhangi bir yemekte acele etmeyin yemek kaçmıyor 🙂 Sabahları dikkat. Hazırda bekleyen bir volkan gibidir . Kucuk zarar cok hasar verir
    3-) Stresten uzak durun.

  12. Aft benimde vardı 3 ay gitmedi ilaçlar denedim herşeyi denedim ama olmadı sonunda anestezi oldum küçük bir amelyat yani öylece kurtuldum 2 sene aradan geneçıktı şimdi ama agrı filan hiçbirşey yok umarım olmaz.

  13. Sevgili Arkadaşlarım gözden kaçırılan en önemli nokta diş kenarlarının keskin sivri ve uzun olmasındandır.dişçiye göstermenizde ve yanak kenarlarındaki dişi hafif törpülemekte çok fayda var.yaptırdım çok faydasını gördüm kesinlikle.

  14. Selamun aleyküm aft için en iyi çözüm sarımsağı kesip aft olan bölgeye sürmek biraz acıyacak ama bendede çok çıkardı ben çözümü böyle buldum Allah’ın izniyle Rabbim hepinize şifa versin inşAllah

  15. Bende.4,5 yildir cekiyorum herhangi ilaci caresi yok.. behcet hastaligin habercisi diye biliyorum. Bende saglikciyim ama bi caresini bulamadim…malesef uzgunum dostlar

  16. Bende.4,5 yildir cekiyorum herhangi ilaci caresi yok.. behcet hastaligin habercisi diye biliyorum. Bende saglikciyim ama bi caresini bulamadim…

  17. Merhaba herkese arkadaşlar benimde ağzımda aft çıktı çok acı çektiriyor ve yemek yememde zorluk oluşturuyor ama çözümü bulduğumdan beri rahatça yemek yiyebiliyorum. Aft’ın çözümü; “Sumak” evde varsa yoksada paketi 2-3 lira alın aft olan kısma az birşey koyun 3-4 dakika dursun sonra ağzınızı yıkayın. Canınız biraz acıyacak ama aft’ı uyusturuyor ve rahatça yemeğinizi yiyebilirsiniz.

  18. Ben 11 yaşındayım tirnagim agizimi kesti kesilen yer iltihap oldu 1 gün sonra yanında aft oluştu 2 tane 5 dk önce zeytin yaprağı denedim çok teşekkür ederim uyuşturucu etkisi oldu.#aftlamücadele

  19. Arkadaşlar 3 aydır aynı yerde duruyor kafayı yemek üzereyim geçmiyor doktora gitmeye korkuyorum ada çayı gargara yaptım karbonat gargara yaptım sigara içmem Alkol kullanmam dış sağlığına önem veririm nasıl geçecek bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim

  20. Yaklaşık 4 yıldır cekiyorum defalarca doktora gittim tahliller temiz çikti benimki stres kaynaklı ağız içindeki agtlar yetmiyormuş gibi bademciklerimdede çıkıyor hayatım kabusa döndü 1 ayıb yarisini hadta olarak geçırıyorum ve artık kurtulmak istiyorummm

Yorum yapın

css.php