Göz Tembelliği Tedavisi ve Sebepleri

Göz Tembelliği Nedir ve Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıptaki adı ambliyopi olan göz tembelliği çocukluk döneminin en çok görülen görme bozukluğudur. Erken çocukluk döneminde, bir göz iyi görürken öbürünün aynı düzeyde görmemesi durumunda az gören göz amblyopik olarak adlandırılır. Görme tembelliği görme gelişiminin hızlı olduğu bebeklik ve çocukluk çağında her iki gözün retinasına net ve eşit birer hayal düşmesini önleyen durumlarda meydana gelir.

Göz tembelliği çocuklarda yüzde 2-3 oranında görülmektedir. Görme tembelliği çocukta ilgi dağılmasına, okuma isteksizliğine ve okul başarısının olumsuz olarak etkilenmesine yol açabilir. Göz tembelliği tek bir gözde olabildiği gibi her iki gözde de oluşabilir.

Şaşılık, gözler arasında kırma kusuru farkı olması veya katarakt gibi bazı sebeplerden kaynaklanan görsel uyaranın retinaya ulaşamaması göz tembelliğine neden olabilir.

Göz Tembelliği Belirtileri

Göz tembelliği çoğunlukla belirti vermediği  için sadece yapılacak göz muayenesi sonucunda tespit edilebilir.

Göz Tembelliği Neden Olur?

Bu hastalık bebeklik ya da çocukluk devresinde bir gözün yeteri kadar görememesi ve o göze ait beyin bölgelerinde sağlıklı görme yollarının gelişmemesi neticesinde oluşur. Yani sorunun kaynağı gözde değil göze ait beyin yollarında gelişen tembelliktir.

Göz Tembelliği Nedenleri

Göz tembelliğinin en önemli sebebi göz kayması yani şaşılıktır. Göz dokularının şeffaflığını bozan ve ışığın sarı noktaya ulaşmasını önleyen her türlü hastalık göz tembelliğinin bir diğer nedenidir. Bunun da başında en ağır göz tembelliğine yol açan doğumsal katarakt gelir.

Anne ve babalar göz kaymasına bağlı ya da katarakttan kaynaklanan anormalliklerin farkına varabildikleri için göz doktoruna gitmeyi ihmal etmezler ve de bu tür hastalarda tedaviye erken başlanır.

Göz tembelliğine yol açan bir diğer sebep olan tek gözde ya da her iki gözde görülen yüksek kırma kusuru ise anne ve babalar tarafından anlaşılamaz. Bu durum sadece göz doktorunun yapacağı muayene ile tespit edilebilir. Çoğunlukla teşhis ve tedavinin gecikmesi bu tür hastalarda olur. Eğer çocuk on yaşını geçmişse, beyin esnekliğini kaybettiği için, bu çocukların tedavi edilmesi mümkün olmaz.

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?

• Ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekmektedir. Yeni doğan her bebeğin mutlaka bir çocuk doktoru tarafından kırmızı yansıma testine tabi tutulması ve bir anormallik durumunda derhal  göz doktoruna götürülmesi gerekir. Ayrıca yılda bir defa göz kontrolü yaptırmak bu sorunun erken teşhisine imkan sağlar.

• Anne ve babalar da çocuklarını kontrol edebilirler. Çocuğun gözlerini birer birer kapatıp çevredeki objeleri görüp görmediği, hareketleri takip edip edemediği anlaşılabilir.

• Aile bireyleri arasında şaşılık ya da göz tembelliği gibi bir durum varsa çocuğunuzda da bunun görülme riskinin daha fazla olabileceği unutulmamalıdır.

• Çocuğunuzun herhangi bir görme sorunu olsun veya olmasın mutlaka 4 yaşından önce bir göz doktoruna götürüp muayene edilmesini sağlayın. Doktor muayenede gözlerde herhangi bir kayma olup olmadığına bakar. Saydam ortamlarda herhangi bir bulanıklığını olup olmadığını inceler. Bir damla ile göz bebeği genişletilerek, her iki gözün kırma değerleri tespit edilir. Görme siniri ve görme zarı incelemesi de yapılarak muayene bitirilir.

Göz Tembelliği Tedavisi Var mı?

Çocuklarda olan göz tembelliğinin tedavisinde kapama metodu uygulanır. Çocuğun iyi gören gözünün kapatılıp tembel gözünün çalışması sağlanır. Tedavide amaç zayıf gözün kullandırılmasıdır. Sağlam göz özel bir bandajla haftalarca ya da aylarca  kapatılır. Ancak çocuklar genellikle bu metodu benimsemez veya uygulamak istemezler.

Bu durumda başka bir metoda başvurulur. Bu yöntemde ise iyi gören gözün bulanık, iyi görmeyen gözün daha net görmesini sağlayacak damlalar kullanılır.

Sağlam göze damlalar ya da özel lensler uygulanarak bulanıklık oluşturması yoluyla çocuğun zayıf gözünü kullanması amaçlanır.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz tembelliğinin tedavisi erken teşhisiyle orantılıdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı da o denli yüksek olur. Zamanında teşhisi yapılmaz ve tedavi edilmezse kalıcı sorunlara yol açabilir. Kalıcı görme kusuru gelişebilir ve derinlik algılamasında kayıp olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Göz Tembelliği Tedavisi ve Sebepleri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

css.php