Zona Hastalığı Nedir?

Zona Tedavisi ve Zona Hastalığı Nedir? Zona Belirtileri Nelerdir? Varisella zoster virusunun neden olduğu  içi su dolu küçük keseciklerle seyreden bir enfeksiyondur. Zona her yaşta görülebilmekle beraber en fazla 60 yaş ve üzerinde görülür.

Zona Nasıl Başlar?

Su çiçeği enfeksiyonu sonrası sinir köklerinde uyur hale geçen virus, bazı faktörlerle aktive olarak zonayı meydana getirir. Ömür boyu hiçbir zarar vermeden kalabilen virüsler, kişi ya su çiçeği geçirmekte olan birisiyle karşılaşınca veya vücut direnci değişik sebeplerle kırılınca yeniden hastalık oluşturabilecek etkiyi kazanır ve bu sefer zona hastalığını meydana getirir. Su çiçeği olan kişilerin % 20 sinde zona görülür.

Varisella zoster virüsüyle ile ilk karşılaşıldığında suçiçeği hastalığı meydana gelir. Suçiçeği iyileştikten sonra Varisella zoster virüsü, omurilikte bazı sinir hücrelerinde pasif olarak kalır. Seneler sonra vücut direncinin azaldığı bazı dönemlerde bu virüs aktifleşebilir ve sinirler yoluyla deriye gelip o bölgede ağrılı su toplamış kabartılara neden olur. Virüs belli bir sinir demetinde hasar oluşturduğu için, genellikle o sinir bölgesinde, vücudun ya da yüzün tek yarı tarafında ağrılı kabartılar meydana gelir. Virüsün neden yeniden harekete geçtiği ve zonaya yol açtığı tam olarak bilinmese de bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir dönemi seçtiği biliniyor.

Zona NedenleriZona Hastalığı Neden Olur?

Hastalık direncin kırılmasıyla meydana gelir. Üzüntü, stres, yorgunluk, sağlıksız diyetler, uykusuzluk, yorgunluk, kanser ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, ışın tedavileri, AİDS gibi hastalıklar direnci kıran sebepler arasındadır.

Zona Ne Kadar Sürer?

Zona yüz, boyun, kol, göğüs ya da karın bölgesinde, tek taraflı, kırmızı döküntüler ve şiddetli ağrı ile seyreder. Ağrılar çoğunlukla 3 hafta kadar sürer ve hastalık sonlanır.

Zona Belirtileri Nelerdir – Zona Nasıl Anlaşılır?

Zonanın olacağı yerde kaşınma, batma ve bazen ağrı gibi yakınmalar görülür. Bu belirtilerden birkaç gün sonra meydana gelen deri lezyonları, zona teşhisinin konulmasına yardımcı olur. Döküntüler; içi su dolu kesecikler biçimindedir ve bunlar gruplaşma eğilimi gösterir.

Zona en sık göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Sonra boyun, yüz ve kafa bel ve karın, kalça ve kasıklara yerleşir. Zona genel olarak vücudun bir yarısında oluşur. En çok gövdenin bir yarısında döküntü meydana gelir.

Zona Hastalığı Tehlikelimidir?

Zonanın neden olduğu en büyük sorun sadece ağrı değildir. Bazı kişilerde görme, duyma sorunları ve beyin iltihabına yol açabilir.

Zona ve uçuk virüsleri, gözün saydam tabakasında ize sebep olabilir ve görmeyi önemli derecede bozabilir. Bu gibi durumlarda, gözdeki saydam tabakanın ameliyatla nakli gerekebilir.

Zona geçiren bazı hastalarda, ağrılar uzun süre devam edebilir. Zona sonrası devam eden sinir ağrısı postherpetik nevralji olarak bilinir. Zona ve postherpetik nevralji 50 yaş üzerindekilerde daha fazla görülür. Ağrı, batma, yanma, iğnelenme biçiminde hissedilir, sinir hasarının olduğu deri bölgesi oldukça hassastır, giysilerin teması bile hastayı rahatsız eder.

Zona Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis dermatolojik muayeneyle konur. Ağrılı, gruplaşmış, içi su dolu kesecikler teşhisin kolayca tanının konulmasını sağlar.

Zona Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Zona daha önceden suçiçeği geçirmemiş kimselere bulaşabilir, ancak bu kişilerde zona hastalığı oluşmaz suçiçeği oluşur.

Zona Aşısı

Zona aşısı 50 yaş üzerindeki sağlıklı herkese tek doz uygulanabilir. Araştırmalara göre zona aşısı 50-59 yaş grubundaki kişilerde zona gelişme riskini %70 azaltmaktadır. Zona riski 60 yaşından itibaren 10 kat artar. Bağışıklık sistemi zayıfsa bu risk 100 kattır. Aşı 50 yaş üstündeki kişilere daha önceden zona geçirmiş olsa da uygulanmakta. Koruyuculuğu 5 ila 10 yıl arasındadır. Canlı bir aşı olduğu için zona aşısı yapılamayan kişiler; kemoterapi ya da radyoterapi gören hastalar, bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkileyen ilaç kullananlar, kemik iliği ya da lenfatik sistemi etkileyen kanser hastaları ve AIDS gibi bağışıklığı baskılayan ahatsızlığı olanlar, hamileler ve aşıdaki maddelere alerjisi olan kişilerdir.

Zona Tedavisi Nasıl Olur?

• Zona hastalığının tedavisinde anti-viral ilaçlar, iltihap baskılayıcı ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılır.

• Döküntüler başladığı zaman kremler ve tedaviler uygulanır. Bu tedavi yeterli olmadığı takdirde zona virüsünün yayıldığı sinirlerin çevresine, ilaç enjeksiyonu uygulanır. Sinir kökünden yayılan ağrının baskılanmasıyla, hastanın ağrısı sona erer ve sadece kremle tedavi edilen hastalara göre  daha hızlı iyileşme olur.

• B vitamini zona sonrası meydana gelebilecek ağrıların önlenmesinde önemlidir.

• Tedaviden sonra ağrı devam ediyorsa, antidepresan ve antikonvülzan ilaçlardan yararlanılabilir.

• Zona geçiren ileri yaştaki hastalarda, hastalık bittiği halde şiddetli ağrılar devam eder. Bu durum Zona Sonrası Nevralji olarak bilinir. Tedavisi zor olduğu için zona geçirirken önlem alınması gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zona Hastalığı Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. benim oğlum 6 tı yaşında ve zona hastalığına yakalandı ve hastanede yatmaktayız öneriniz nedir bircok tahliller yapıldı ve sonucları bekliyoruz

Yorum yapın

css.php