Argan Yağının Faydaları ve Kullanımı

Argan Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar? Argan Yağının Faydaları Nelerdir? Morokon yağı olarak da bilinen argan yağı, argan ağacının tanelerinden elde edilir. Argan ağacı, sadece Fas’ın güney batı bölgesinde yetişir ve hemen hemen dünyanın başka hiçbir yerinde görülmez. Argan yağı, zeytinyağından biraz daha koyu, kırmızıya çalan bir renge sahiptir.

Argan ağacının yeşilimsi-sarıya çalan çiçekleri, ve yuvarlak, sarımsı-yeşil kalın kabuklu meyveleri mevcuttur. Meyvenin eti sütlü kıvamındadır ve kalın bir kabuk ile çevrelenir. Her argan meyvesinde üç yağlı beyaz tane bulunur. Argan ağaçları çok az bakım gerektirir ve 200 yıl kadar yaşarlar. Argan ağaçları, güney batı Fas bölgesine özgüdür. 2000’li yılların başlarında, dünyada sadece 6.000 tane Argan ağacı mevcuttur. Argan ormanları, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO)’nun doğal koruması altına girdi ve ormanı büyütmek adına ciddi bir plan yapıldı. Son yıllarda, Argan Ormanlığı, 12.000 Argan ağacının büyümekte olduğu bir orman haline dönüştü.

Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?

Moroken Argan yağı, birden fazla kullanım alanı ile, kendi türündeki tek kozmetik üründür. Bu yağ, Argan meyvesinin tohumlarından çıkarılır. Bu tohumlara ulaşmak için, Argan meyvesinin içindeki sert kabuğun kırılması gerekir. Sonrasında, türlü metotlar kullanılarak bu değerli yağın ekstresi elde edilir. Bir litre yağ elde edebilmek, kullanılan metoda bağlı olarak, saatler ya da günler sürebilir. Argan yağı bir başka açıdan da çok değerlidir; bir litre yağ için yaklaşık, 30 kg. Argan meyvesi gereklidir, bu da, bir Argan ağacının bir mevsimde yetiştirdiği meyve miktarına denktir.

Argan Yağının İçeriği

Argan yağına, Avrupalılar tarafından, “Altın Likit”, ya da anti-aging yağı gibi isimler takılmıştır. Argan yağında bol miktarda doymamış yağ asitleri bulunur. Bunun yanı sıra, sterol, polifenol, ferulik asit, ve önemli ölçüde yüksek düzeyde E vitamini içerir. Tüm bu içerikler, ayrı ayrı ya da bütünün parçaları olarak birden fazla fonksiyona sahiptir ve Argan yağını oluşturur.

Argan yağında bulunan steroller oldukça nadirdir ve genellikle diğer yağlarda bulunmaz. Bu fitosterollerin kendi kombinasyonlarında eşşiz olduğuna ve başka bitki yağlarında bulunmadığına inanılmaktadır. Argan yağı içeriğinde esansiyel yağ asitleri (EFA’lar) bulunur ve E vitamininin öncülü olan linoik asit ise onu antioksidanlar bakımından oldukça zengin kılar.

Bitkideki sterollerin kimysal yapısı ile insan sterolleri arasında çarpıcı bir benzerlik vardır. Bunlar, argan yağının bir parçası olarak hücre zarının yapısal bütünlüğünü korumak, enflamasyonu düşürmek, cilt metabolizması sürecini geliştirmek, cildi sürekli nemli tutmak gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirirler. İnsan cildinin dış katmanının ve optimal bariyer olmak gibi fonksiyonlarının en birincil içerikleridir. Steroller çok geçirgendir ve kolaylıkla absorbe olurlar.

Ferulik asit, Argan yağında bulunan en bol fenolik içeriktir. Ultra viyole radyasyona tabi tutulduğunda, antioksidan potansiyeli yükselir, bu yüzden UV radyasyonun zararlı etkilerine karşı çok kuvvetli bir bariyer oluşturur. Argan yağında bulunan diğer bir çok asit, 3 farklı prostaglandine dönüşür. Bu prostaglandinler, bağışıklık ve anti-enflamatuar fonksiyonlar gibi bir çok beden fonksiyonlarına yararlıdır.

Argan yağı, suya bağlanan ve antioksidan özellikler taşıyan esansiyel yağ asitleri bakımından da zengindir. Yüze uygulandığında cilt nemlenir ve kırışıklar daha az kendini belli eder. Antioksidan içerikleri yüzünden, cilde zarar veren serbest radikalleri nötrize eder.

Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Argan yağı cildi nemlendirir, kuruluğu giderir ve cilt esnekliğini geliştirir. Argan yağında bulunan triterpenoidler diye adlandırılan aktif maddeler, muazzam cilt koruma özellikleri gösterir. Buna doku iyileşmesi (lekeler), anti-enflamatuar, güneşten koruyucu ve dezenfektan içerikler dahildir.

Argan yağı ile ilgili en şaşırtıcı gerçeklerden biri de, kuru cilde iyi geldiği gibi yağlı ciltlere de iyi gelmesidir. Sebum; deriyi nemli tutan ve kuruluğa karşı koruma sağlayan, yağ bezleri tarafından salgılanan yağlı bir maddedir, fazla salgılanması da cilde zarar verir. Argan yağı, sebum salgılanmasını düzenler ve uygun bir düzeyde tutar.

Bulgar araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, argan yağının susam ve cüce palmiye ile karıştırıldığında, yağ bezleri tarafından salgılanan ve fazlasının akneye sebep olduğu sebum düzeylerini kontrol edip düşürdüğünü ortaya koymuştur.

Saçlarda ise, Argan yağı, nemlendirir, hasarları azaltır, kırıkları tamir eder ve genellikle saç uzamasını hızlandırır. Saça su yüklemesi yapar, parlaklık kazandırır. Kafa derisi için de, argan yağı yine nemlendirir, besler, kepekten arındırır.

Argan yağındaki E vitamini, saç bakımında önemli bir ajandır. Isı, fazla kuaföre gitmek ve oksidizasyon, saça zarar veren içsel ve dışsal ögelerdir. E vitamini, saçın doğal halini korur ve zararlı ajanların verdiği hasarı gidererek yenileştirir.

Argan Yağı Kullanımı

Argan yağında, cilt ve saç için gerekli bir çok besin bileşiği bulunmaktadır. Bu yüzden de büyük miktarlarda kullanılması gerekmez. Birkaç damla Argan yağının, cilde uygulanması yeterlidir. Ancak saça tatbik edildiğinde, saç ve saç köklerine kadar sürmek iyi gelir. Genellikle argan yağını tatlı badem yağı ve Gül yağı ile karıştırarak da kullanmak mümkündür, ancak saf çiğ argan yağı küçük miktarlarda kullanılsa da oldukça yararlıdır.

Argan Ürünleri

Argan ağaçları Fas’a özgüdür; Geleneksel yöntemler ile elde üretilir, seyrek ve pahalıdır. Bu yüzden argan yağı olarak satılan ürünlerin birçoğunda kalite sorunu olması da şaşırtıcı değildir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Argan Yağının Faydaları ve Kullanımı” üzerine 3 yorum

  1. Saçlarıma doğal yağlarla bakım yapıyordum yani sadece saçlarım daha yumuşak ve canlı olsun diye ama yaptığım fönlerden boyalardan dolayı saçlarım yıprandığı için etki etmediler bende liquid keratini buldum kullanmaya başladım saçlarım sonunda toparladı ve artık ne yıpranma nede sertlik yok kurtuldum saçımdaki tüm sorunlardan.

  2. Argan yağının faydalarından yararlanmak istiyorsanız gerçeğini yani saf halini kullanmanız gerekli. Ben birçok markayı denedim. Ama en çok DOA Kozmetiğin ürünlerinden memnun kaldım. Argan yağını DOA Kozmetikten deneyin derim. Ben aylardır birtek onlardan alıyorum. Sevgiler…

Yorum yapın

css.php