Zerdeçal Faydaları

Zerdeçalın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle  Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.

Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya’da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.

Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)

Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.

Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?

Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin, bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren, zerdeçal ve zerdeçal özünün sağlık yararlarını sağlayan maddedir.

Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği  incelemeye göre curcumin alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır.

Bilim adamları kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinin bu maddeyi güçlü bir kanser savaşçısı yaptığına inanmaktadırlar. Texas Üniversitesi’ndeki bir çalışma en sonunda kurkuminin sinsi bir kanser türü olan multipl miyelom üzerinde kanserli hücrelerin üremelerini yavaşlattığını, hatta durdurduğunu gösterdi.

Zerdeçalın Anti-İltihapsal Yararları

İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.

Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda  zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.

Zerdeçalın Anti Bakteriyel Yararı

Zerdeçaldaki uçucu yağların, cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sunduğu görüldü.

Zerdeçalın Kanser Üzerindeki Yararı

Çalışmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt,  kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı etkisinin olabileceğini göstermektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.

Kurkumin özlü zerdeçalın  cilt ve meme kanseri ile savaştığı konusunda sağlam kanıtlar mevcuttur. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmektedir.

Bu parlak sarı baharatın kanserle mücadeledeki yararları ile ilgili araştırmalar  en heyecan verici haberler arasında yer alıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki doktorlar, daha önceki araştırmalarında,  zerdeçal özünün meme kanseri hücrelerinin akciğerlere yayılmasını önlediğini bulgulamışlardır.

Bir çalışmada sigara içen kişilere günde iki defa 750 miligram zerdeçal tableti verilmiş ve sigaranın verdiği hasarı gösteren idrardaki mutajenlerin seviyelerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Zerdeçal kullanmayan gruptakilerin mutajen düzeyinde ise herhangi bir değişim olmamıştır.

İrlandadaki Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan bir araştırmada zerdeçaldaki curcumin adlı maddenin  laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar curcumin’in 24 saat içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını belirtmişlerdir.

62 hastayı kapsayan  bir çalışmada, geleneksel tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir.

Bu etkinin bir kısmı curcumin’in, tümör gelişmesini başlatan PGE2 ve diğer ‘kötü’ eikozanoid’lerin üretimini azaltmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca curcumin’in  vücutta karsinojenden arındırma enzimi olan glütasyon-S-transferaz’ın üretiminde de önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yer alan habere göre Japon bilim adamları curcuminden GO-Y030 ve GO-Y031 adı verilen iki sentetik biçimini elde ettiklerini ve bunun curcumin’ den daha etkili olduğunu ve de vücutta daha uzun süre dayandıklarını ifade etmişlerdir. Bilim adamları curcumin’in kanser hücrelerini bastırdığı ancak curcumin adlı maddenin sindirildiğinde kanser öldürücü etkisi çabuk bir şekilde kaybettiğini belirtiliyorlar.

Japon bilim adamları deneysel çalışmada farelere 5 mg GO-Y030 ya da  GO-Y031 verildiğinde, GO-Y030 verilenlerin %42, GO-Y031 verilenlerin ise  %51 daha iyi olduğunun tespit edildiğini ve bu sentetik maddelerin akciğer, meme, mide ve pankreas gibi diğer kanser türleri için de olumlu etki gösterebileceklerini belirtmişlerdir.

Zerdeçalın Sindirim Sistemine Olan Yararı

Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların neden olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlandı.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.

Zerdeçalın Beyine Olan Yararı

Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.

David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.

Laboratuar çalışmalarında,  Curcumin ile beslenen farelerde alzheimer’la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu tespit edilmiştir.

Stem Cell Research & Therapy“da bildirilen bir çalışmaya göre, zerdeçalda bulunan bir madde olan Ar-turmerone nörolojik sorunların tedavisinde yararlı olabilir. Araştırmacılar, nöral kök hücreleri petri kabına koyup Ar-turmerone içerisinde beklettiklerinde kök hücrelerin yaklaşık olarak %80’inin nöron veya diğer hücre türlerini oluşturduklarını saptadılar. Fare beynindeki bu hücrelerin olduğu yere zerdeçal özü enjekte edildiğinde kök hücrelerin nöronlara dönüşümünde gelişim ve hızlanma tesbit edildi.

Zerdeçalın Kalp Sağlığına Yararı

Bilim adamlarına göre, Kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özellikleri taşıyan içeriği kalbi sağlıklı tutmaya büyük ölçüde yardımcıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, kurkumin ile tedavi edilen hastaların damarlarında daha az plak birikimini görüldü. Hindistan’da yapılan bir çalışmada miyokard infarktüsü sonrası kalp fonksiyonunda, zerdeçalın yararlı etkileri olduğu doğrulandı.

Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.

Zerdeçalın Kalın Bağırsak Polipleri Üzerindeki Etkisi

6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise  %31 oranında azalma sağlamıştır.

Zerdeçalın Karaciğere Olan Yararı

Zerdeçalın Hint ve Çin tıbbında sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları için kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Ayurvedik tıpta, zerdeçal karaciğer toniği olarak kullanır.

Planta Medica’nın  1983 kasım sayısında fareler üzerinde yapılan çalışmada deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır.

Zerdeçalın Zararları Varmıdır?

• Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.

• Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.

• Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.

• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.

• Küçük safra taşları olan kişilerde  safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.

• Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.

• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

• Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.

• Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.

• Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.

• Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)

• Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zerdeçal Faydaları” üzerine 251 yorum

  1. bu ne ya faydası ne bunun söylermisiniz ben 44 yaşındayım 1 ayydır kullanıyorum hiç bi faydası yok 51 kiloyumm zayıflamak istiyoru çok şişkoyummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  2. öncelikle herkese selamlar. zerdecal in de içinde bulunduğu mide rahatsızlıkları (gastrit-reflü-yanma -ülser-yara-mide kanseri dahil)için bir karışım verecem

    100gr zerdeçal
    50gr polen
    50gr ısırgan tohumu
    50gr damla sakızı
    2 kavanoz (adet) kudret narı
    1500 gr bal

    bunlar karıştırılıp günde 5 tatlı kaşığı yenecek, bittiğinde aynı karışımdan tekrar yaptırılacak. yani 2 kere yapacaksınız. mümkünse aç karna yeyin.
    tel no: 0505 666 13 77

    ben 3-4 yıl mide rahatsızlığı çektim, yanmalar, ağzımdan sarı su gelmeler, sık sık kusma, velhasıl çok kötüydü. aktara gittim bana bu karışımı verdi. Allahın izniyle düzeldim. mide rahatsızlığı çeken varsa bu karışımı yaptırsın. hiç bir yan etkisini görmedim. herkese tavsiye ediyorum, bu rahatsızlığı çeken bilir. Allah rızası için bunları yazdım, isteyen telefon da etsin telefonla da yardımcı olurum, herkese acil şifalr

  3. Zerdeçal,Zencefil,havlıcan,soğan,sarımsak,tane karabiber ve maydanoz saplarını çocuklarım için her kemik kaynattığımda bunlarıda katar dondururum ve çorba yaparım,pilavlarına et suyu olarak koyarım…Kızım 3 yaşında ve çok şükür daha bir kez bile antibiyotik kullanmadım.:))) Herkese sağlıklı günler…Havlıcanı da alt ıslatan çocuklara çok faydası var….

  4. Batılılar yoğurda biraz yabancı oldukları için özelliklerini henüz tam deşifre edememişlerdir. Yoğurt bir doğu kültürü alışkanlığı ve bilgeliğidir. Özellikle, ta orta asyadan gelen bir gelenek, ve Türk mutfağının temel öğelerinden biridir. Batılı, yeni yeni yoğurdun ve onun türevlerinin mucizevi etkilerini keşfetmeye başlamıştır. Yakında, yoğurt ve türevlerinin mucizevi sonuçlar sunan özel kullanım şekillerini batılı keşfedip bize öğretirlerse, yani, batılı bizim yoğurdu bize satarsa buna hiç şaşırmayalım.
    Zerdeçalın çok az miktarlarda kullanılması gerek benim tecrübelerime göre. Örneğin, bir öğünde bir pirinç tanesi hacmi kadar gibi az.. çay kaşığı oranlarında kullanılması (günlük) toksik etki yaratıyor gibi.. kişiye göre de değişebilir.. belli dozlarda olumsuz etki yaratıyorsa doz azaltılarak tekrar denenebilir..
    Yukarda yoğurda karıştırarak kullandığını söyleyen arkadaşlar doğru bir metod yakalamış gibi teorik olarak.. çünkü dediğimiz gibi yoğurt mucizevi bir yiyecek, bünyesine karışan diğer gıdaların (baharatların) olumsuz toksik etkilerini giderebiliyor.. yani akıllı bir yiyecek.. evlerine taze yoğurt sağlayabilenler bu yönteme yönelebilir.. yoğurt midesine sert gelenler, süzme yoğurt ve bir gün ara vererek ve yoğurdu da fazla kullanmaktan kaçınarak ölçülü-dengeli bir kullanıma yönelebilirler..
    zerdeçel pek çok bilimsel araştırmanın da işaret ettiği gibi çok şey vaat eden bir baharat.. herkesin bünyesi farklı tepki gösterebilir aynı maddeye.. öyleyse dikkatli kullanmalı, dozuna dikkat etmeli, olumsuz işaretler görüldüğünde bırakılmalı (yeni bir bilgi gelene kadar).. bunlar sadece benim düşüncelerim.. kaynaklardan, uzmanlardan araştırmaya devam etmeli, araştırma sonuçlarını takip etmeli.. herkese hayırlı sağlık-şifa dileklerimle..

  5. YAZAN PARMAKLARINDAN RABBİM RAZI OLSUN…ŞAFİ İSMİNE TAŞIYICILIK ,AYNALIK YAPAN BEN YAPTIM DEMEMELİDİR..ŞİFAYI RABBİM VERİR,GÖRÜLDÜĞÜNDE ALINIP İHTİYAÇ SAHİBİNE TAŞINIR…

  6. :)BOŞU BOŞUNA ERMİŞ AKTAR DEYİP DURMUYORUM DİMİ…HEPİNİZİ SEVİYORUM…SAĞLICAKLA KALIN..

  7. O ADAMIN ADI HÜSEYİN ERMİŞ 🙂 YANİ ERMİŞ ATTAR….TANIŞMAK İSTERSEN DOĞANCILAR NO:56 ÜSKÜDAR…MİSAFİRİM OLURSANIZ MUTLU OLURUM 🙂

  8. BEN BOŞU BOŞUNAMI GELİN YANIMA DİYORUM….BURDA EN ALASINDAN BİSÜRÜ MALZEME VAR…EN AZINDAN ARAYIN…KULAKTAN DOLMA SEYLERLE KENDİNİZİ RİSKE ATMAYIN…BİTKİLER BİLİNÇSİZ KULLANILINCA İLAÇLAR KADAR TEHLİKELİ OLABİRİLER .

  9. YOK OKADARDA SERT ÇIKMA …BELKİ DÜZGÜN ARAŞTIRAMAMIŞLARDIR.BİLİRSİN KOMŞUYA SORMAK OKUMAK TAN DAHA KOLAY GELİR İNSANA 🙂

  10. merhaba hepinize.
    ÜSKÜDAR DOĞANCILAR NO:56 İST. TÜM BİTKİ SEVERLERLE BULUŞMAK VE BİLGİMİZİ PAYLAŞABİLMEK İÇİN BULUŞALIM..
    Sağlıcakla kalın…..

  11. ya cahilsiniz ya da yalancı.böyle bişey yok,nerden çıkarıyorsunuz zayıflama işini.

  12. bişey kullanarak zayıflama işi tam bir yalan.bu tip şeylere inanılmasına çok şaşıyorum.bu düşünceye nerden kapıldınız.

  13. adet düzensizligi icin de kullanilabilirmi acaba zerdecal? Ahmet marankinin sayfasinda okudum tavsiye edior fakat bu sayfada yazanlara baktm hic benzeri bi yorum yok acaba bilgisi olan varmi?

  14. xxxxzerde cali AC KARNINA kullanirsan yude 98 faydasini TOK KARNINA kullanirsan yuzde 65 faydasini gorursun

  15. yaklasik olarak iki haftadir kullaniyorum zerdecali 79 kilodan 70.kiloya dustum suan.tavsiye ederim

  16. Zerdeçalın bio-varlığını %2000 arttırmak için karabiberle kullanmanız gerekmektedir. Yağ ve sıcak su da bir nebze faydalı olacaktır. Ancak şunu da unutmamalıyız ki bazı çalışmalar göztermiştir ki belirli koşullar altında toksik (zehir) ve karsinojenik (kanser) etkisi gösterebilir. Aynen aktarmak gerekirse “curcumin may produce toxic and carcinogenic effects under specific conditions” kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.200700238/abstract;jsessionid=0B84A3D01990E1369A7C68BB4F0E590A.d01t02

    https://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin

    Sağlıklı günler dilerim…

  17. aktarlardan temin edbilirsiniz. bala süte ve yemeklere katabilirsiniz.çay olarak değil

Yorum yapın

css.php