Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. bende kulandım ama sonunda behçet hastalığıymış

  2. Değerli kardeşlerim, size bu beladan kurtulma yollarını açıklıyorum. Ben doktor değilim fakat 7 yıldır bu işkenceyi çektiğim için aft konusunda oldukça bilgi sahibiyim. Öncelikle ilk yapmanız gereken ağız ve diş sağlığına dikkat etmeniz, günde iki kere dişlerinizi fırçalayın, he ayrıca çocuklar için hazırlanmış olan diş macunlarını kullanmanızı tavsiye ederim çünkü Sodyum bikarbonat ve diğer kimyasal maddelerin miktarı çok düşük ki bu kimyasallar aftı tetikliyor.
    Öncelikle, eğer aft tekrarlamadan, nadiren birer ikişer tane çıkıyorsa kenacort ve aftojel kullanın, eğer biraz daha sık çıkıyosa oral medic kullanabilirsiniz. Tabi bunları yaparken karbonatlı suyla, tuzlu suyla veya hekzoben ile gargara yapmanız sizin faydanıza. Bu aftlar yüzünden yemek yiyemiyorsanız Majezik sprey ağrınızı dindirmeye yardımcı olur.
    Baktınız aftlar uzun yıllardır tekrarlayarak devam ediyor Cildiye ve Göz polikliniklerine gidip Behçet hastalığından şüphelendiğinizi söylüyorsunuz ve test yapıyorlar, eğer Behçet hastalığı tanısı konmaz ise yapmanız gerekenler : Sağlık ocağına gidip Nasonex sprey yazdırıyorsunuz (normalde 16 lira, sigorta 10 lirasını karşılıyo 6 liraya bu spreye sahip olabilirsiniz) ve bu spreyi ilk 20 gün damağınıza ve dudağınızın iç kısmına günde 3 öğün tok karnına bir fıs sıkıyorsunuz, gece uyumadan evvel de sıkın iyi gelir. Büyük ihtimalle bu ilacın faydasını göreceksinizdir, 20 günün sonunda sadece aft olan bölgeye sabah kahvaltıdan sonra ve gece uyumadan önce sıkıp bu beladan kurtuluyorsunuz.
    Yine mi geçmedi, Fakülte hastanesi Dermatoloji polikliniğine gidip parça vermeniz gerekmektedir. Haalaa geçmiyor ise en iyisi bi hacannenin yanına gidin size bolca okuyup üflesin 🙂
    Ben bu beladan kurtuldum, eğer size de faydam dokunmuşsa dualarınızı eksik etmeyin, geçmiş olsun…

  3. Aci dut yazdim karadut yapragi ama yutmayin yutulursada bise olmaz

  4. Arkadaslar ilaclarla sifa bulamadiysaniz bitkisel olarak size aci kara dut yapragi oneririm ya cigneyin yada demleyip gargara yapin kesin cozummus Allah sifa versin

  5. LÜTFEN OKUYUN
    Bu yazımı okuyan arkadaşlar, eğer siz de uzun süredir aft ile boğuşuyosanız yazım tam size göre.
    Eğer tüm tedavi yöntemlerini denemiş ve sonuç alamamışsanız size hikayemi anlatayım.
    Bende 6-7 yıldır sürekli tekrarlayarak aft çıkıyodu gitmediğim doktor kullanmadığım ilaç yapmadığım test kalmamıştı. Kenacort oral medic aftojel vs vs hepsini kullanmama rağmen, bitkisel çözümlerin de hepsini denemiş olmama rağmen sonuç alamadım. Artık dayanamaz hale gelmişti aft acılarım ki fakültede bir cildiye profesörü ile görüşüp ona muayene olana kadar. Nasonex adında bir sprey yazdı, aslında burun spreyiymiş ama doktor bana onu yazdı ve günde 3 kez tok karnına damağıma sıkmamı söyledi. Dediğini aynen yaptım, günde 3 kez tok karnına iki fıs damağıma, gece uyumadan bir fıs da dudağımın iç kısmına sıktım ve o ilacı kullandığım günden beri tek bir tane bile aft çıkmadı. Bu ilaç bana iyi geldi, size de iyi gelirse dualarınızı eksik etmeyin. Geçmiş olsun…

  6. he bide şu var psikoloji üzerine tahsil yapmış biri olarak söylüyorum sakın olaki kötü yorumlara kulak asmayın yok kansermiş yok kötü şeylere sebep oluyomuş..herşeyin bi şifası vardır şu an sadece biz bilmiyorz belkide…hepsi bu

  7. Yorumlara şöyle bi baktım da gülümsedim aaaahhhh ahhh ☺bu illet var yaaa bu adami dünyadan soğutuyo..çocukluğumdan başlayarak 35 yaşıma geldim halen beni terketmemiş olan tek sevgili ☺şu an dilimde koskoca 3 tane,dudak içinde iki tane olmak üzere 5 aftım var..konuşma yeteneğimi kaybettim ama Allah tan yazma yetenegim duruyor ?
    Arkadaşlar yorumlarda okudugum bütün ilaçlarin ağa babalarını yapmış biri olarak söylüyorum behçet araştırması mi yapılmadı,vitamin iğneleri mi vurulmadi,kullanmadığim ilaç bitki vs kalmadı yokk yok yokk…bunu bünye yapiyo..
    SİZE TEK TAVSİYEM SAKIN BU KÜÇÜK BUDALALARI KAFAYA TAKMAYIN,SİZİ YENECEM DEYİN,ONLARLA DALGA GEÇMEYİ ÖĞRENIN VE MANEVİYATINIZI GÜÇLENDİRİN..RABBİM KALDIRAMICAĞMIZ YÜKÜ VERMEZKI İNANIN BUNA CAN I GÖNÜLDEN..ŞUNU YAZARKEN BİLE AĞZIM AFTLARLA DOLU AMA ŞU Bİ GERÇEKKİ;HERSEY BEYİNDE BİTİYO ASLINDA..

  8. Slm arkadaşlar belliki sizde benim gibi bu aft kurbanısınız yaşım 22 ve dogdum dogalı bu hastalık var bazen bir yıl felan çıkmıyo ama bide cıkmaya başladımı intaar a kadar gidiyo insan bi kaşık çorbayı merasimle içiyorum size tavsiyem öyle her yorumdaki ilacı kullanmayın cünki aft her insan da aynı sebep üzerine cıkmıyo bünyeler farklı herkesin bende demir eksiksigi ve stresden oluyo mesela behçet hastalıgı şüpesi var doktorların allah hepimizin yardımcısı olsun ne diyelim bizi bizden başka kimse anlamaz :(((

  9. Benİm geç çıkan 12lik dişlerim var. Boğazım agriyo sanmıştım önce. Meğer boğazında 7-8 tane aft çıkmış. Dilinin kenarlarında, yeni çıkan dışlerinin yanlarında. Dayanılmaz bir ağrısı var. 1 haftaya iyileşir dedi doktor. Bi ağrı kesici,bi antibiyotik bir de gargara verdi.yaklaşık 4 gündür çekiyorum. Daha önce de çıkıyodu ancak 1 tane cikmisti hep. Dayanamayıp agladigimda zamanlar oluyor. Gece uyku uyuyamiyirum. Allah rızası için yaşıma uygun çözüm yolu söyleye bilirmi birisi. 15 yaşındayım. Canım çok yanıyor. 2 gündür çok mecbur kalmadikca konuşmuyorum. O derece kötü.

  10. Bende de aynı oluyor en iyisi dokra görünmek çünkü herkesin dudağı aynı olmaz doktorda ona göre ilaç verir

  11. Yoruma bak arkadaş hristiyansa azabı az olacakmış müslümansa hiç azabı olmayacakmış… allah akıl fikir versin. Bu beyin yapısı sayesinde elin birşey icat edip yaramıza merhem olmasını bekler kadavraya don giydiririz.

  12. Aftin en iyi ilaci turkce ismini bilmiyorum ama Azerbaycanda kurusa satilan Mal tuzuna benzeyen kucuk kucuk kirintilardir ismi Zeydir.bu gun sur sabaha kalmaz

  13. arkadaslar bnde bu aft acisini cekiyorum malesef.. cok aci veriyor benimkisi artik acisindan baska bisey dusunemez oldum. yemek yiyemiyorum konusamiyorum cok kotu benimkisi nerdeyse herseyi denedim gargara asla iyilestirmiyo haberiniz olsn ama yinede dayanamiyorum diyosaniz gargara alin kloreben ya da fardoben bunlar gargara yaptinizda 1 saat uyusturuyo 1 saat rahat oluyosunz gercektn ciddiyim yemek yemek istiyorum diyosaniz yemek yemedn once gargara yapn uyusuyo o zmn yemek yiyebiliyosunz ama hizli yiyin bi saat sonra geciyo cunku eski aciya geri donuyo 😉 ve hala tamamen gecirici bi cozum bulamadim ama aft gectiktn sonra yeniden cikmasini istemiyosaniz stres yapmayin kendinizi uzmemeye dikkat edin ve bi arkadasinnizda veya tanidinizn du sisesi bardagi vs. bu tur seyleri yikamadan kullanmayin. dislerinizi fircalayin paradontax macun kullanin dis etlerine iyi geliyo ve bidaha cikmaz agiz sagliginiza dikkat ederseniz

  14. Meraba ben beril 14 yaşındayım ağzımın her tarafında bu iğrenç şeyden var canım çok yanıyor sürekli ağlıyorum bişey fayda etmiyor kenekort mu ne ondan kullanıyorum ama faydasını göremedim spreyler ilaçlar antibiyotikler geçirmiyo. Ağzımda suyu çalkalarken bile acıyor. Bademciklerimin üstü bile bembeyaz. Nolur başka yöntem varsa söyleyin şimdiden teşekkürler.

  15. Benim disimin ustunde bir dis daha cikti ve o disin ustunde AFT cikti cok aciyor. Birak tuzlu suyu tek suyla bile hatta agizimi sisirince bile acuyor

  16. arkadaşlar benim ağzımın komple her tarafı ve dilimin her tarafı komle aft oldu yemek yemeyi bırakın suyu bile içemiyorum bugün 3. gün biraz hafifledi.doktora gittim bi gargara verdi cipro antibiyotik ve dolorex ağrı kesici verdi.öncelerden küçücük oluyordu ama şimdi tüm ağzımı kapladı bunun sebebi sadece ve sadece stres .3 günden beri un çorbası ile besleniyorum .çok kötü bir hastalık allah herkesi bu hastalıktan kurtarsın.

  17. benim de ağzımda düzenli olarak çıkıyor. Bu sefer rekor kırdım tam otız tane oldu kbb doktoruma yaktırıyorum çok can yakıyor ama daha çabuk iyileşiyor. Her ilacı her türlü testi yaptırdım yinede sebebi bulunmadı bi arkadaşım kan grubuna göre beslen dedi O’nun ağzındada çıkıyormuş şimdi çıkmıyor diyor. Çok acı çekenler için aftojel diye ilaç var ağrıyı üç saat kadar kesiyor yemeklerden on beş dk. önce sürün yemek yerken rahat bi şekilde yersiniz. Geçmiş olsun.

  18. Selamlar herkese,
    ben 35 yaşındayım 25 yıldır bu illeti her üç ayda bi yaşıyorum bi çıkınça en az beş adet çıkıyor ağzımda dilimde yanaklarda bu hafta tam on iki tane saydım konuşmam bile peltek şeklinde olmaya başladım. Her ilaçı kullandım neredeyse testler yaptırdım bütün değerlerim çok iyi . KBB dokturum artık oluşan yerleri yakıyor ilaçla çok canım yanıyor ama iki günde ağrılar azalıyor bu sefet küçük dilimin yan tarflarında çıktı felaket ağrı yapıyor su bile içemiyom iki gün sonra tekrar randevu aldım bakalım oraları yakabileçek mi. Allah hepimize şifa versin .

  19. 15yıldır başımın belası bu aft Tek ve gerçek çözüm. Oralmedik diye bir ilaç fiyatı 27tl bir sürüyosun hafif yakıyo ohunden sonra acı nedir bitiyo ve hemen iki günde iyileniyo dünyalar benım oldu allah razı olsun cıkarandan

Yorum yapın

css.php