Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bronşit Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Bronşit muhtemelen çoğu kişiyi bir ya da bir kaç kez etkileyecek bir şeydir. Fakat bazıları için genellikle sigara içmek ya da akciğerleri rahatsız eden belli kimyasallara sürekli maruz kalmak gibi şeylerden meydana gelen kronik bir durum olabilir.

Bronşit akciğerlere giden solunum yollarının iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Akut Bronşit Belirtileri

• Akut bronşit daha çok kış mevsiminde görülür. Genellikle soğuk algınlığınından sonra oluşsa da nadiren grip ve kızamık gibi rahatsızlıklardan sonra da meydana gelebilir.

• Coranavirüs, rinovirüs, adenovirüs, parainfluenza gibi solunum yolları virüsleri akut bronşite neden olur. Bakteriler nadiren akut bronşite sebebiyet verebilirler. Ayrıca bazı kimyasal maddeler ve zehirli gazların solunması da akut bir bronş iltihaplanması oluşturabilir.

• Hava sıcaklığında ani değişiklikler olması, soğuk ve kuru hava, hava kirliliği akut bronşitin meydana gelmesinde önemli rol oynayan faktörlerdir. Sigara kullanımı, burun kemiği eğriliği, polip, geniz eti gibi burundan nefes almayı engelleyen rahatsızlıklar da akut bronşit riskini artırır.

• Burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarma ve yanmanın ardından kuru ve yakıcı bir öksürük ve de boğaz ağrısı görülür. Öksürürme sırasında göğüs kemiği arkasında batar gibi güçlü bir ağrı oluşabilir. Ateş yükselir ancak bazı hastalarda ateş görülmeyebilir. Birkaç gün içerisinde kuru öksürük yumuşamaya, sarı, yeşil renklerde ve yapışkan özellikte balgam çıkmaya başlar.

• Akut bronşit hastası sigara içmemeli, hava kirliliği, deodorant ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınması ve oda havasının fazla nemli olmaması gerekir.

Akut Bronşit ve Antibiyotikler

New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre bronşitte antibiyotik kullanımının faydası olmamaktadır. Ağır bronşit nadir olarak bakteriden kaynaklanır ve böyle bir durumda antibiyotik ilaçlar fayda sağlayabilir.

Kronik Bronşit Belirtileri

Kronik bronşit, sigaranın bronşlarda yaptığı tahribatın neden olduğu, öksürük ve balgam çıkarmayla kendini gösteren bir hastalıktır.

• Kronik bronşit bazı kişilerde KOAH hastalığına neden  olur. Ancak bu  her kronik bronşitli hastanın ilerde mutlaka KOAH olacağı anlamına da gelmez.

• En önemli kronik bronşit belirtisi balgamlı öksürüktür. Eğer üç aydan fazla süredir her gün öksürük varsa ve balgamla geliyorsa, büyük ihtimalle kronik bronşit durumu vardır.

• Sigara dumanınındaki maddeler aşırı balgam salgılamasına yol açar ve bu kişilerin giderek artan, yineleyen, geçmeyen bir öksürükleri olur. Kronik bronşitin ilk belirtisi sabahları balgam çıkarmaktır.

• Balgam çıkarma daha sonra gün içerisine ve geceye yayılabilir. Daha sonra nefes darlığı başlar. Nefes darlığı önleri efor harcarken görülür daha sonra dinlenme sırasında bile oluşabilir.

• Öksürük yağmurlu havalarda ya da sabahları daha da kötü bir hal alır.

Hırıltı ve yorgunluk da kronik bronşit semptomlarıdır.

Son aşamada hastalar oksijene bağımlı hale gelebilir. Kronik bronşit hastalarının %10’u oksijene bağımlı halde yaşamkatadır.

Sigara İçen Kişiler ve Kronik Bronşit

Hırıltıya geçici olarak yardımcı olabilen belli soluk aldırma cihazları (inhaler) bulunmasına rağmen antibiyotik kullanımıyla iyileşme olamaz; bunlar daha iyi nefes alıp vermenize izin vererek bronşiyollarınız dar olmasın diye hava yollarınızı açmaya yardımcı olur.

Bazen, sigara kullananlarda, kronik bronşit amfizemle gelir ve bunun yanı sıra, kronik engelleyici pulmonar (akciğer ile ilgili) hastalık (COPD) diye isimlendirilen bir durum şekil alır ki bunun aracılığıyla hava yolları kısılır. COPD’ ye genellikle soluk aldırma cihazları tedavileri ve bazen ağız yolu tedavileriyle de müdahale edilir.

Kronik bronşit ve onun semptomlarından kurtulmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır.  Bir süre sonra, öksürük hafifleşecektir, akciğerler yeniden iyileşmeye başlayacaktır ve normal bir şekilde tekrar nefes alabileceksinizdir- ama yalnızca sigarayı bırakırsanız.

Amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubu olan KOAH, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına yol açacak ölçüde  kısıtlayabilir.

Sigara kullanan her beş kişiden biri KOAH gelişme riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Fakat devamlı sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de bu hastalık için potansiyel adaylardır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php