Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?

Dikkat Eksikliği Tedavisi. Dikkat Eksikliği Nedir? Dikkati toplayamamak, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik, içten gelen ancak ifade edilemeyen bir duygu olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) 4-12 yaş arasındaki çocukların % 5’inde görülen ve okul öncesi dönemden, erişkin döneme kadar hayatı olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Erkek çocuklarda, kız çocuklardan daha fazla görülmektedir. İlköğretim çağındaki çocuklarda hiperaktivite , arkadaşlarıyla iyi geçinememe, sırasında oturamama, yazı yazmakta, öğretmeni dinlemekte zorlanma, derslerinde geri kalma, kurallı oyunları iyi oynayamama biçiminde kendini kendini gösterir.

Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda beynin bazı bölgeleri diğer çocuklara göre biraz daha geç olgunlaşır. Ancak gecikmeli de olsa beyin gelişimi  normal biçimde seyreder. Amerika’daki Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre  DEHB’li çocuklarda beyin olgunlaşmasındaki gecikmenin, beynin düşünme, planlama ve dikkatle ilgili bölümü olan dış katmanında (korteks) belirgin olduğu tespit edilmiştir.

Uzmanların DEHB’li çocuklarda gerçekleştirdiği Manyetik Rezonans Taraması, korteksdeki 40.000 alanın en yüksek kalınlığa ortalama 10.5 yaşında ulaştığını gösterdi. Bu gelişim DEHB sorunu olmayan çocuklarda ise ortalama 7.5 yaşında gerçekleşiyor.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Belirtileri

Hastalığın  dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak 3 grup belirtisi vardır.

Dikkat eksikliği belirtisi; Çocuk dikkatini sürdürmede zorlanır, ince dikkat isteyen işlere dikkatini veremez. Dikkat eksikliği sebebiyle, sınavlarda ve verilen ev ödevlerinde çok fazla hata yapar. Öğrendiğini çabucak unutur, ödevini bitiremez, görev ve aktivitelerini organize etmede zorluk yaşar.

Hiperaktivite belirtisi; Sınıf gibi oturulması gereken yerlerde oturamama, arkadaşlarıyla konuşma, onları rahatsız etme, sürekli ve yüksek sesle konuşma hiperaktivitenin belirtileri arasındadır.

Dürtüsellik belirtisi; Çocuğun sırasını beklemede zorlanması, soru bitmeden yanıt vermeye çalışma, diğer insanların konuşmaları sırasında araya girme ve oyunlarını kesme gibi belirtiler gösterir.

Hastalıktan söz edebilmek için, bu 3 gruptaki belirtilerin hepsinin görülmesine gerek yoktur. Bazısında yalnızca dürtüsellik ve hiperaktivite, bazısında dikkat eksikliği, bazı çocullarda ise tümü bir arada görülebilir.

Yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığı azalır.Ancak belirtiler bütünüyle ortadan kalkmaz. Azalma eğilimine karşın erişkin DEHB olan kişilerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde bir işe başlayamama, iş yerinde verimsizlik, stresle baş etmede zorlanma, aklına ilk geleni söyleme,işe başlandığı işlerin  çoğunu bitirememe, evlilik ve sorumluluklarının idare edilmesiyle ile ilgili proplemler sıkça görülür.

Dikkat Eksikliği Tedavisi – Dikkat Eksikliği İlaçları

Dikkat eksikliği tedavisi için Metylfenidat, dextroamfetamin ve pemolin gibi stimülanların yanında karbamezapin ve bazı antidepresan da kullanılmaktadır.

Stimülan tedavi, uzun bir süredir kullanılmasına rağmen iştahsızlık, baş ve karın ağrısı, hipertansiyon ve uykusuzluk gibi yan etkilere sahiptir. Çocukların  %30’u stimülan tedaviden faydalanamamakta ya da yan etkilerini tolere edememektedir.

Araştırmalar DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların DEHB belirtilerini baskılamada etkili olduğu durumlarda bile düşünsel kapasiteyi artırmadığını ve uzun vadede çocuğun öğrenmesine katkıda bulunmadığını göstermiştir.

Bazı uzmanlar ciddi yan etkiler sebebiyle özellikle çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisinin dikkatle konulması ve tedavide psikostimülan ilaç tercih edilip edilmemeyeceğinin hassasiyetle düşünülmesi gerektiğini vurguluyorlar.

DEHB tedavisinde kullanılan Psikostimülanlar ilaçlar;

•Metilfenidat (Ritalin, Metadate)
•Amfetamin dekstroamfetamin (Adderall)
•Dexmethylphenidate (Focalin)
•Lisdexamfetamine (Vyvanse)
•Dekstroamfetamin (Dextrostat, Dexedrine)

Nonstimülan Tedavide Kullanılan İlaçlar

Trisiklik antidepresanlar, Atomoksetin, Bupropion, Klonidin ve Guanfasin, Lofeksidin, Venlafaksin dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçlar arasındadır.

Diğer Tedaviler

• Bazı çalışmalar DEHB’li çocukların diğer çocuklara göre daha düşük seviyede esansiyel yağ asidine sahip olduklarını göstermiştir. Bu çocuklarda esansiyel yağ asidi (omega 3) ile yapılan tedavinin dikkatsizlik ve hiperaktivite kontrolünde olumlu etki gösterdiği saptanmıştır. Esansiyel yağ asitleri düzenli serebral işlev için gerekli maddelerdir.

• Demir eksikliği davranışsal sorunlara neden olabilir. DEHB’li çocuklarda yapılan bir çok çalışma demir eksikliği yanında çinko, kalsiyum, bakır gibi diğer eser element eksikliklerini göstermiştir.

• DEHB’li çocuklarda L-glutamin düzeyi de diğer çocuklara göre daha düşük çıkmıştır. Beslenmeyle yeteri kadar alamayan DEHB’li çocuklarda L-glutamin takviyesi semptomlarda iyileşme sağlamıştır.

• DEHB’li 43 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada bireyselleştirilmiş homeopatik ilaç kullanan çocuklar, plasebo alan çocuklara göre önemli bir gelişme göstermişlerdir. DEHB için en yararlı homeopatik ilaçlar Stramonium, Cina and Hyoscyamus niger olmuştur.

• DEHB’li kişiler şeker ve besinlere eklenen  katkı maddelerine karşı duyarlı oldukları için, bu maddelerin beslenmeden çıkarılması önerilmektedir. Çalışmalar oligoantijenik diyetin DEHB semptomlarında kısmi düzelme sağladığını göstermektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Dikkat Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 28 yorum

  1. Benim oğlumda 11 yaşında günde bir kere iki kapsül veriyorum yaklaşık bir aydır kullanıyorum herhangi medikal bir ilaç kullanmıyorum sadece vayarin kullanıyorum duygu durumunda hiç bir değişiklik yapmadı derslerine bir etkisi oldu mu diye sorarsanız sanki daha iyi gibi eskiye göre şu an gözlemlemeye devam ediyorum

  2. 11 yaşındaki kızım için doktorumuz önerdi..kullanımını günde bir kere ikidozalsın dedi..üstündede öyle yazıyor…ama ben fazla mı gelir diye korktum..doktora soramam şimdi.sizce bir kerede iki dozmu versem yada günde iki kere bir dozmu versem

  3. diğer dikkat ilaçları oğlunu mutsuz ve depresif yapıyor doktorumuz şimdiye kadar ocean balık yağını içmenizi isterdi.bugun medikinet kesti bu vitamini verdi 9 yaşında sabahları tok karnına içsin hemen etki göstermez sabredin dedi.hatta önümüzdeki ay bir gün balık yağı birgün vayarin verin dedi.

  4. Oğlum 11 yaşında dikkat eksikliği tanısı aldık, hiperaktivite ve durtusellik yok sadece dikkat eksikligimiz var.Doktorumuz ilaç başlamak istedi fakat biz ilaç kullanmak istemedik bunun üzerine bize Vayarin i tavsiye etti. Vayarinin ilaç olmadığını lipid ve omega içeren gıda takviyesi olduğunu belirtti. Vayarin i aldım fakat kullanamıyorum çünkü duygu durumunda bir değişiklik yapmasından endişe ediyorum. Vayarin i kullanan arkadaşlardan yardım bekliyorum acaba duygudurum değişikliği, iştahta azalma, uyku problemi v.s. gibi değişiklikler oluyor mu ? Ya da dikkati toparlama da gerçekten işe yarıyor mu ? Tecrubelerinizi paylasirsaniz sevinirim

  5. merhabalar;
    benim oğlum 7 yaşında ve biz risperdal kullanıyoruz. doktorumuz bu ilaca ek olarak vayarini almamızı söyledi ama açıkcası korkularım oldugu için henüz almadım.sizce ikisi bir arada kullanmak doğrumu

  6. Derya hanım VAYARİN sabahları kahvaltıdan sonra 2 adet bir arada YADA akşamları 2 adet bir arada başka omega3 gerek yok varayinde alması gereken var Zeka gelişimini bilemem biz DEHB olan çocuklarda VAYARİN mucizesinin işe yaradığının farkındayız.

  7. vayarine bizde yeni başladık okul döneminde ritalin kullanıyorduk. sabah 2 adet mi sabah akşam birer adet mi versem diye soru işareti var aklımda bu konuda hiçbir yerde bilgi bulamadım kutusunda sabah yada akşam 2 adet yazıyor. aynı anda düşük dozda bir balık yağı aldım. birer adet veriyorum. oğlum 10 yaşında tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. dürtüsellik yaş ilerledikçe azaldı ama zekasından dolayı derslerini hiçbir zaman etkilemedi.

  8. merhaba vayarin denilen ilaç vitamin midir yoksa ilaçmı ve nereden temin edebilirim yan etkileri varmı esma hanım tesekkur ederim..

  9. YALNIZ BİZ DOKTORUN VERDİĞİ İLAÇLARI HİÇ KULLANMADIK VE BAŞLAMADIK HERKESİN KENDİ TERCİHİ TABİKİ SADECE VAYARİN OMEGA 3 LE BİRLİKTE BUNU YAPABİLECEĞİMİZE İNANIYORUZ.

  10. Dilek hanım bizde aşırı hareketlilik hallerinde %70 varan bir azalma var dikkatini artık toparlayabiliyor ve ders çalışma isteği doğdu dürtüsellik sıkıntımızda vardı onuda sürekli kurallar ve sıkı bir spor disiplini ve kendi yaş grupları ile iletişim sağlamaya çalışıyoruz bu arada çikolata çok tüketirdi vayarin içtiğinden beri hiç çikolata istemedi 3 aydır uyku hali hiç olmadı

  11. ESMA HANIM PEKİ VAYARİN 3 KUTUYU BİTİRİNCEMİ ETKİSİNİ GÖSTERDİ . NE GİBİ GELİŞMELER GÖZLEMLEDİNİZ . BİZDE KULLANIYORUZ 3. KUTU BİTMEK ÜZERE

  12. Zeynep hanım vayarin çocukta uyku yapıyor mu sanki benim çocuk içince daha huzursuz oluyor.öfke nöbeti geçiriyor şaşırdım.

  13. SELAM
    Vayarini doktorumuz verdi biz çok memnunuz 15 hafta yani 3 kutu bitecek kesinlikle kullanması gerekiyor günde 2 tane sonuç harika Vayarin olmazsada EPA sı DHA dan yüksek olan bir balık yağı seçilmeli

  14. Sadece vayarin aynı etkiyi yapıyor mu? Yoksa medikinetle mi etkili oğlum hiç ödev yapmıyor çok teşekkürler. Vayarin verdi doktorumuz

  15. Arkadaşlar vayarin adında Omega 3 ve daha bi sürü vitamin içeren bir hap kullanıyoruz yanı sıra medikinet kullandık bir ay kadar oğlumda bir gün içinde müthiş bir değişim gördük ogretmenı sınıftaki davranış ve ders konusunda da bariz fark olduğunu gözlemledi ev ödevleri ni yapmaya isteği birden düzeldi dinleme odaklanma algılama hepside epey yol kat ettik medikinet kullanma yi kestik sadece vayarında ile devam ediyoruz ve durumda bir fark yok . İlacı bir hafta ihmal ettik ve hareketler yine eskiye döndü yani doktoruna danışıp bu iki ilacı sorabilirsiniz. Oğluma yaptırdığımız tüm IQ testlerinde 130 un üzerinde ileri zeka sonucu çıkıyor ve bu tip ćocuklarda bu hastalık daha belirgin ve huzursuzluk verici boyutlara ulaşıyor . Sağlıklı günler dilerim

  16. Antalya da ritalin vermeyip gerçek anlamda tedavi eden hekim varmi

  17. Kizim 6 yasinda ilkokula basladi fakat derslerini yaparken hemen unutuyor sinifda bildikleri soyliyemiyor ne yapabilirim lutfen yardimci olurmusunuz

  18. merhaba ben konyadan 12 yasındabir kızım var dikkat eksikliği ve dürtüsellikyoğun yaşıyor ilac lar yan etki yapıyor kendini hasta hissediyor bu sefer kullanmak istemiyor cok üzülüyorum ne yapmam gerekiyor psikiyatri ye gitmek istemiyor kendini sorunlu hasta zannediyorr şimdiden ok tşkler

  19. merhaba oğlumla ilgili bir sey sormak istiyorum . oğlum derslerınde basarılı bır öğrenci ancak bir işle uğrasırken elıyle baska bir iş yapıyor. yada sürekli hayal kuruyor . ne yapacağımı bilmiyorum. bir sorun olarak algılayıp algılamayacağıma dahi karar veremıyorum

  20. Çocuk Psikiyatrisi’nin başlıca alanı çocuklarda görülen davranış, düşünce, duygu ve bunlarla ilişkili gelişimsel sorunların değerlendirilmesi, tanının konulması ve tedavinin belirlenmesidir. Çocuk ve gençlerde sıklıkla görülen sorunlar; dikkat eksikliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuk ve ergen depresyonu, anksiyete bozuklukları, öğrenme bozuklukları, zihinsel yetersizlikler, otizm ve asperger sendromu, uyku bozuklukları, tikler ve takıntılar, yeme bozuklukları, arkadaş ve aile içi sorunlar, uyum bozuklukları, cinsel gelişim ve cinsellikle ilgili sorunlar, ergenlik sorunları gibi başlıklar altında sınıflandırılabilir.
    Kaynak:cocukvegenc.com

Yorum yapın

css.php