Kan Yapıcı Besinler Nelerdir?

Kan Yapıcı Yiyecekler ve Listesi. Kansızlık genellikle kan üretiminde rol oynayan demir minerali, B9 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinden dolayı meydana gelir.

Kansızlığın Belirtileri

Yorgunluk, bitkinlik, çabuk yorulma, ellerde soğukluk, üşüme, iştahın kapanması, kilo kaybı, uykuya eğilim, konsantrasyon güçlüğü, baş dönmesi, baş ağrısı, saçların dökülmesi, dudak kenarında çatlamalar oluşması, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtilere yol açar.

Demir eksikliği kadınlarda daha çok görülür.

B9 vitamini eksikliği taze yeşil sebze tüketmeyen ve fazla alkol alanlarda ortaya çıkmaktadır.

B12  eksikliği ise kırmızı et yemeyen kişilerde olur. B12 vitamini mideden emildiği için bazı mide hastalıkları bu vitaminin eksikliğine yol açabilirler.

Demir Bakımından Zengin Besinler; Kırmızı et, karaciger, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller.

B9 (Folik asit) İçeren Besinler; Karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, ceviz, turunçgiller.

B12 İçeren Besinler; Karaciğer, et, yumurta, süt, peynir, somon, ton balığı, kabuklu deniz ürünleri.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler – Kan Yapıcı Besinler

• Köri tozu, demir bakımından zengindir. Yalnız dikkat edilmesi gerekir, çünkü  köri tozunun kullanıldığı sayısız yemek tarifi vardır ve aslında körinin ne kadar demir içerdiğini belirlemek zordur, ama genellikle 100 gr.ın 50-60 mg demir içerdiği var sayılmaktadır.

• Yeşil yiyecek ve içecekler de anemi hastaları için oldukça gereklidir. Folik asit içerirler; ve özellikle su teresi, karahindiba ve lahana ailesinden brüksel lahanası gibi sebzeler demir açısından zengindir.

• Pancar yaprakları ve ıspanakta da demir olduğu halde,  bedenin minerallerden yararlanmasına engel olan oksalik asit de içerirler . Bu yüzden bu sebzeler idareli tüketilmelidir. C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek,  sebzelerde bulunan demirin emilimine önemli ölçüde yardımcı olur.

• Karahindiba kökü demir içeriğiyle kansızlık sorunu olanlar için yararlı olabilir.

• Kansızılığa yararlı diğer sebzeler arasında, maydanoz, yeşil biber, havuç, kara lahana ve kuşkonmaz sayılabilir.

Kan Yapıcı Şifalı Bitkiler

Baharatlar: Isırgan otunun, C vitamini,  klorofil ve demir deposu olduğu belirtilmektedir. Özellikle demir noksanlığının olduğu anemikler için önemli bir destektir.

En Yüksek Düzeyler: Ortalama bir serviste 5mg civarında demir içeren besinler, barbunya fasulyesi, ciğer , kepekli pirinç, pancar yaprakları, mercimek, kuru kayısı.

Orta Düzeyler: 3-5 mg demir içeren besinler, sülfürü alınmış kuru kayısı, pişmiş pancar yaprakları, hurma, çok yağsız organik et, kuru fasulye, kırmızı acı biber, pişmiş ıspanak ve kuru ya da taze bezelyedir. Mavi-yeşil alg ya da spirulina yosunu anemi tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Standart doz günde bir tepeleme kaşık olarak istifade edilebilir.

Kan Yapıcı Meyve ve Sebzeler

Sülfürsüz kuru meyveler hem demir hem de B vitamini bakımından zengindir. Ama fazlasıyla fruktoz içerdiğinden bir kerede çok fazla alınması önerilmez, öğün araları ya da meyveli içeceklerle tüketilmesi gün içinde gerekli olan demir gereksinimini sağlar.

Besinlerle İlgili Notlar;

• Yalnızca etteki demir vücut tarafından kolaylıkla emilebilir. Bitkilerdeki demirin emilimi zordur. Bu yüzden bunların C vitamini açısından yüksek besinlerle birlikte tüketilmesi gerekir.

• Besinler tek başına, anemideki demir eksiliğini giderecek kadar yeterli demir içermez. Ortalama ağırlıktaki bir anemi hastasının, gerekli demir miktarı için günde yaklaşık 5 kg et  yemesi gerekir.

• Kalsiyum demir mineralinin emilimini yavaşlattığı için süt ve yoğurt gibi kalsiyum içeren besinler yemeklerle birlikte tüketilmemelidir.

• Çay ve kahve demir emilimini azaltıcı etki gösterirler.

• Sebze, kurubaklagil ve tahılların C vitamini olan yiyeceklerle beraber yenilmesi demir emilimini artırır.

Kansızlık İçin Vitamin ve Mineraller

Kompleks B noksanlığı, büyük olasılıkla beslenme eksikliği yüzünden oluşan aneminin  ikinci önemli nedenidir. Bütün B vitaminlerini kullanmak hayati önem taşır. Eğer anemik sonuçlara göre  folik asit ya da B 12 eksikliğini söz konusuysa ve destekleyiciler alınacaksa, B  kompleks vitamini kullanmak akıllıca olur, ama doktorunuz tarafından başka türlü önerilmemişse, doz günlük 50 mg’ı aşmamalıdır.

C vitamini, demir emilimine ve kan damarları duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olduğundan önerilen destek miktarı, yüksek değerli besinlerle birlikte, günde bir – iki kez 500 mg. dır.

Çinko eksikliği genellikle alkoliklerde, orak hücre anemiklerinde, şeker, Crohn, ve kısa barsak sendromu hastalarında görülür. Çinko, A vitamini metabolizmasının muhtelif durumlarını etkilediğinden A vitamini eksikliği, demir eksikliği olan anemiklerde görülür. Çok fazla alınması da anemiyi körükleyeceği için, ortalamayı doğru yapmakta yarar vardır. Günde 150 mg.dan fazla dozlar sideroblastik anemi ya da demir eksikliğiyle sonuçlanabilir, çünkü bakır eksikliği ile çatışır. Eksiklik, fazlalık kadar kötü olduğundan, çinkonun bakıra olan uygun oranı, 10:1, ki bu 10 mg çinko, 1 mg bakır anlamına gelir.

Kansızlık Nelere Yol Açar? Kansızlığın uzun zaman devam etmesi kalp ve böbrek yetmezliğinin gelişmesine yol açabileceği gibi vücudun bütün sistemlerinin bozulmasına neden olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kan Yapıcı Besinler Nelerdir?” üzerine 80 yorum

  1. yorgunlugunuzun sebebı bence tam olarak kansızlık degıl evde oturursan sureklı zaten oyle halsız olursun bıraz hareketlenmeye baslasan gorursun yorgunmusun degılmısın bence yorgun olanların spor yapmaları lazım ben taekwondo antrenmanlarına gıdınce cok dınctım ama korona yuzunden evde kaldım hıc kalkacak halım yok ama bır yerden hareketlenmeye baslarsanız yanı kıcınızın 2 sn bıle havada olması sızı dınclestırır sureklı oturunca vıcudunuz alısır pasıf kalmaya

  2. Kan rengi gıdalar kansızlığa iyi gelirmi.salça kiraz gibi kan yaparmı.

  3. Met RCC hastasıyım. İmminoterapi görüyorum. Kan değerlerim sürekli düşüyor. Ellerim ve ayaklarım hep soğuk. Değerlerimi normal tutmak için hangi besinleri yemeliyim.

  4. Selam,bağirsak hastalık var bende(ülseratif kolit) ve sürekli kan kaybım oliyor.son muayene Demir eksikliği ve kansızlık var kan almam gerekiyor doktor demişti:( ne yapicam bilmiyorum:’( çok halsizim başım dönüyor…….

  5. Kan değerlerini yükseltmek için’ yeni doğum yapmış ineğin sütünü (ağız sütü yada sara denir) pişirip yemesi gerekiyor. Yada anne sütü bulunubilirse.

  6. Bende çok kansizim sürekli yorgun bitkinim hiçbirşey yapasım gelmiyor arada kalbim hızlı hızlı atıyor ayaklarim morariyor usuyor çok kötüyüm 😢

  7. Benim kan 7hepiniz benden çok daha iyisiniz hap kullanıyorum fakat faydadan ykk

  8. Selam
    Ailemden 2 Kişiyi Kanser Nedeniyle Kaybettim … Şu Anda Annecim Karaciğer Kanseri …
    Kan Değerlerini Yüksek Tutmak İçin Çalışıyorum …
    Annecim İçin Neler Yapabilir Yada Ne Yedirebilirim En Yüksek Demir Hangi Besinde Vardır …
    LÜTFEN Yardımcı Olurmusuz 🤲 …

  9. Bende de kan eksikligi cok war bide hamileyim ilac kullanamiyorum ne yapacagimida bilmiyorum ne yspiyorsam ediyom etmiyom olmuyor artik bunalimindan cikamiyirum

  10. Benim doktor dedi 70 olması gerekiken 15 dir çok fazla düşmüş demir eksikliği vitamin eksikliği kansızlık anemesi .
    Ne yapıcam bilmiyorum iğne bile verdiler haplar da işe yaramıyor sebze meyve de yedim keçi boynuzu fıstık fndk erik yok daha da düşük çıktı 😢🙁

  11. Kanlı canlı olmak; kırmızı et yemeli, organik sebze meyve yemeli, güneşe çıkmalı hareket etmeliki besinler aktivite olsun, bide moralli olmalı insan.

  12. Merhaba arkadaşlar boyum 163 kilom ise 49 aslında gayet sağlıklı birisiyim son zamanlarda kansızlık la uğrasıyorum ama belirli çareleri var sizede önermek istedim örneğin meyve suyu tüketiyorsanız şeftali ve vişne olanını tercih edin kahve cay yerine meyve suyu için kırmızı renkli meyvelere yönelin sabah kahvaltıda mutlaka peynir ve yumurta tüketin sütü gece içebilirsiniz kilo almak istemiyorsanız light olanlarını tercih edin ayrıca fiyatı cok uygun b12 haplarıda var kış aylarında nohut fasulye yi fazla tüketin et sevmiyorsanız diyelimmi kırmızı et sizin için cok kötü tavuğu haşlayarak tüketebilirsiniz böylelikle besini içinde kalır kokusu kötü geliyorsa kekik yardımcınız olabilir ayrıca hergece bir avuc siyah cekirdekli üzüm tüketebilirsiniz bunlar vücudunuzu sevindiricektir 😇

  13. kan oranım 34.5 B12 vitamin oranım 1100 kansızlığıma nasıl çözüm bulurum.

  14. Aşırı derecede yorgunluk kalp çarpıntısı var kan degerleri 22 çıktı ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

  15. Annem burun etinini aldirdi fakat asiri derecede kan kaybi oldu annem 83yasinda bu yastali bir insanin vucudun toarlanmasi icin ne yapmam gereksefam

  16. Bende demir eksikliği var ama ben et yiyemiyorum ayaklarında uyuşmazlık oluyor düzensiz adet görüyorum kendimi çok yorgun bitkin hissediyorum uyku bastırıyor sürekli hiç bir iş yapasim gelmiyor istahim yok yemek yemesem açlık hissetmiyorum

  17. Ben son kan tahlili yaptığımda 55di. Bende çok kansızım 10 yaşındayım ve son kilom da 29 . Bende bir
    türlü kilo alamıyorum . Ama almak istiyorum . İki de bir de midem bulanıyor . Artık midemin bulamaması için ne yapabilirim :-(:-(. Tatlı bile yemek gelmiyor içimden

  18. çok güzel bilgiler. ve detaylı bilgiler vermişsiniz. çok teşekkürler. faydalı bir konu ve faydalı bir yazı.

Yorum yapın

css.php