Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler

Mide Fıtığı Tedavisi ve Mide Fıtığı Nedir? Anatomik sebeplerden dolayı midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.

50 yaşın üzerindeki insanların  dörtte birinde, 65 in üzerindekilerin de yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebeb olabilir.

Reflüsü olanların  yaklaşık olarak yüzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflü sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflü hastası olmadığını unutmamak gerekir.

Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflünün olması ve de sorun yaratması durumunda ya da fıtığın çok büyük olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.

Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir.

Mide Fıtığının Nedenleri

Karın içi basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın içi basınç kusma, öksürme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha çok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol açabilir.

Kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin başında yer alır. Fazla kilo nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterirler.

Mide Fıtığı Çeşitleri

Mide fıtığının en çok görülen şekli  midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kaydığı durumlardır. Buna kayma tipinde mide fıtığı denir. Paraösefagal fıtık ise diğer fıtık tipidir. Bu mide fıtığı tipine kadınlarda daha fazla rastlanır. Paraösefagal mide fıtığı daha az görülmekle birlikte yaşamsal risk oluşturabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Mide Fıtığı Belirtileri

Küçük boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve büyük çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en çok rastlanan belirtilerdir.

Paraösefagal tip fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yenildikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtilere rastlanır. Ayrıca bazı hastalarda mide kanamasına ve kahve telvesi gibi ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu tip mide fıtığı teşhis edildiğinde ameliyat gündeme gelir.

Mide fıtıkları endoskopiyle kolayca tespit edilebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı

•Mide fıtığında ameliyat seçeneğine fıtıklaşmanın ileri derecede veya diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu durumlarda başvurulur.

•Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.

•Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.

•Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan yalnızca 0,5-1 cm’lik birkaç delik açarak ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayan bir cerrahi uygulamadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler” üzerine 79 yorum

  1. merhaba arkadaşlar mide fıtıgının ne oldugunu daha üç gün önce duydum ben 114 kiloyum aşırı kılo en büyük sebepmiş doktorlar oyle debi az yemek ve sık yenilecek iyi soglıklı günler ..

  2. merhaba arkadslar 21 yasındayım gögüs kemiğiminaltında cok fena bir agrı var ve yemek yiyip içmekte çok zorluk çekiyorum sizce mide fıtıgı olabilir mi

  3. ben geçen sene endoskobi yaptırdım.mide fıtığı teşhisi kondu.belirtiler olarakta biraz yanma oldu.ama aşırı derecede şişkinlik oluyodu ve bunun neticesinde midede ki havadan dolayı guruldama oluyo.ve bundan çok rahatsız oluyorum

  4. Emine Öztürk aylartır çekiyordum bu rahatsızlığı midemde şişlik yemek yediğim zaman ağrı nefes almakda güçlük çekiyordum midemin sol tarafında yumruk kadar şişlik oluşmuştu 1.5 ay önce dokdora gittim mide fıdığı olduğumu söyledi 13mm yırtık olduğunu hemen ameliyat olmam gerektiğini söyledi ama ben çok korkuyorum riskleri neler ameliyattan sonra nasıl bir yaşamım olacak tekrar olma riski varmış.yaşım 50 şimdiden çok teşekkür ederim..

  5. ben hiç bir dkr.gitmedim, int. araştırayım derken buralara geldim. benim sol kaburga uç kısmının hemen altında ağrım var,. ağrım özellikle birşey yediğimde içtiğimde akabinde başlıyor .ve nefes almakta zorlanıyorum bazen yediğim yemek içtiğim su ağzıma geri geliyor, nefes alırken bile ağrıyor, koşarken ağrıyor, bende de bu hastalık varmıdır .ve hastanenin hangi bölümüne gitmem gerekiyor, bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

  6. 3 cm fıtık var midemde reflü,gastrit var çok kötü agrılarım var ilaç tedavisim bitti.Fakat çok kötü mide agrılaım var ne yapmalıyım?kanser riski var mı?

  7. merhba ben 34 yaşındayım mideme endoskopi yapıldı midemde yara ve fıtık olduğu söylendi yara geçicekmiş fakat fıtık için ameliyat olmam gerekiyormuş.reflü şikayetimde var lütfen bana bir öneride bulunursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

  8. 51 yaşındayım göğüs boşluğu ile göbek deliği arasında:yere uzandığımda ve başımı öne doğru kaldırmaya çalışınca elips şeklinde bir şişkinlik oluşuyor.Dr gittim mide fıtığı teşhisi koydu yama konup dikilebiceğini ve 2 gün içinde taburcu olacağımı söyledi.bazı dostlara sorduğumda tavsiye etmiyorlar çelişki içindeyim..amaliyat olanlardan ve deneyimi olanlar lütfen yazsın…

  9. ben 35 yaşındayım katı yiyecekleri sadece suyla yutabiliyorum su olmadımı yemek yemiyorum boğazıma takılıyo istifra edip sadece yutamadığım parçayı çıkarıyorum geceleri yanma oluyo,ağzımdan acısu eliyo film çekildimreflü ve sliding hiatal hernie ile uyumlu olabilecek görünüm mevcut raporu aldım mide fıtığımıdır bilmiyorum dk umda bişey söylemediameliyat olmayı öneriyomusunuz çok mutsusuzm çünkü karnım hep aç bn yardımcı olurmusunuz

  10. Merhaba geçen yıl mide fıtığım olduğunu öğrendim,reflü ,gastrit aynı zamanda midemde mikrop olduğunu da söyledi doktorum.bir ay kadar ilaç kullandım daha sonra diyet verdi.şikayetlerim bir süreliğine azaldı.ancak şu an çok rahatsızım ne yapmalıyım.

  11. Bugün bende öğrendim migde fıtığı varmış ama diyete uyarsam geçebilir dedi arkadaslar verilen diyetlere uyun

  12. Mrb ben gecen yıl 2defa ayrı özel hastanelere gttim endoskopi yaptılar mide fitigi oldugunu ögrendm ysm20 hocam ne yiyorsam midem şisiyor cok rahatsz oluyorum ilaclar biraz hafifletti ama yine aynı ameliyat olmam mı gerekiyor

  13. Kanada da yasiyorum.15 sene evvel mide fitigi teshisi kondu.Cok buyuk olmadiktan sonra ameliyata gerek yok dediler.Yalniz kendiliginden gecme ihtimali de yokmus.Sanirim kilo vermek en iyisi, ayrica kizartmalar cok tehlikeli.Yasli bir teyze pilav da cok kotu geliyor bana demisti, gercekten ondan sonra her yedigimde dikkat ediyorum yutmada zorluk oluyor.Antacid’ler mesela TUMS gayet iyi geliyor.Kanser tehlikesi oldugunu hicbir doktordan duymadim!!

  14. bende de mide fıtığı var 2 yıldır çekiyorum yanmalar şişmeler sancılar allah bilir kaç defa doktora gittim özel hastanelere gittim hiç biri acımı dindiremedi en sonun da g. antepe özel bi hastaneye gittim özel hayat hastanesi orda doktor endoskopi çekti reflü ve fıtık çıktı genelde fıtığın ilaçlarla giderilmesi mümkün değil diyorlar gerçektende öyle ilaçla gitmiyor reflü ilaçla tedavi oluyor ama mide fıtığı sadece ameliyatla gider bende ameliyat olacam başka çare yok bazı arkadaşlar mide fıtığını kanser riski varmı sorusuna gelince eyerki aşırı zaman aşımına giderse bu risk olabilir ama onun da tedavisi var yani kısası mide fıtığı gözümüzde fazla büyütmeyelim ancak en kısa zamanda tedavi olmak kesinlikle tavsiye edilir niye boşu boşuna acı çekelim ki tedavisi varken

  15. 45 Yaşındyım. Endoskopi oldum sonuçta mide fıtığı, reflü ve gastrit olduğunu söylediler. mide fıtığım 3 santim. ameliyatsız geçme ihtimaili varmı? olursam sonuç ne olur olmazsam kansere çevirirmi ?

  16. merhaba ben 22 yasında yım mide fıtıgım var endoskopi ye girdim sonuc oyle cıktı. ve beni cook rahatsız ediyor zman zamn genellikle aç kaldıgım zmanlar doktor la gorştum buna dikkat etmem gerektiğini soyledi ilaç olarakda sadece PANREF isimli bir ilaç kullanıyorum ama bu agrıyı kesmeye yeterli olmuyo .. bunun ilerde buyuyup kanser olma riski varmış dogrumu .. bu asamda ne yapma gerekiyor yardımcı olur musunuz bana lutfen….

  17. merhaba 19 yaşındayım endoskopi yaptırdım ve miğdemde fıtık oldğnu söledi doktor ve ameliyat olabileceğimi söledi bu hastalığın ilaç tedavisi yokmudur?

  18. selam benim eşimimdede mide fıtığı var kayseri dünya hastanesinede muane oldu ondada 4 santim mide fıtıgı oldunu söylediler. başka okucuların yazdıgı gibi bundada kanser riski ola bilirmi?

  19. benim midemde ve karın sol üst bölgesinde sürekli ağrılar oluyordu doktora gittim ve endoskobi yapıldı midemde 3 cm lik fıtık ve bakteri olduğu söyledi aynızamanda reflü varmış doktorum bana 14 günlük antibiyotik tedavisi verdi aynı zamanda mide koruyucuda verdi bu fıtık denilen olayın kanser riski varmı netür önlemler almam gerekiyor.yorumlarınız için teşekkür ederim.

  20. merhaba annem 65 yaşında annemde mide fıtığı var doktara giti fıtık çık ilerlemiş ameliyet riskli diye etmek istemiyolar .kansere çevirimi ameliyatta risk varmı yardımcı olursanınz
    sevinirim

Yorum yapın

css.php