Romatoid Artrit Tedavisi Romatizma

Romatoid Artrit Tedavisi. Romatoid Artrit Nedir? Romatoid artrit diğer adıyla iltihaplı romatizma eklemlerde ağrı ve şişlik, yorgunluk, özellikle sabahları görülen eklemlerde hareketsizlik gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır.

En çok görülen iltihabi eklem hastalığı olan romatoid artrit tedavi edilmediğinde giderek ilerler ve eklemlerin yanında iç organlara da zarar verebilir.

Uygulanacak doğru tedaviyle hastalığın belirti ve bulgularında düzelme ve eklem harabiyetinde yavaşlama sağlanabilir.

Romatoid artrit kadınlarda erkeklere nazaran 3 kat daha fazla görülmekte ve hastaların üçte biri on yıl sonra çalışamaz hale gelmekektedir.

Plos Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre bebeğini en az bir sene emziren kadınların menopoz döneminden sonra romatoid artrite yakalanma riski azalmaktadır.

Romatoid Artrit Belirtileri

Hastalık eklemlerde görülen ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklık ve hareket zorluğu gibi yakınmalarla başlar. Romatoid artritin aktif dönemlerinde halsizlik, hafif ateş gibi belirtiler görülebilir. Gece veya sabahları eklemlerde ağrı ve tutukluk, hareket etmede güçlük vardır. Daha sonra hareket edildikçe yavaş yavaş açılma olur. Ağrılar ve tutukluk rahatsızlığın şiddetine göre gün boyunca sürebilir. Sabah tutukluğunun süresi ne kadar uzun olursa romatoid artrit o kadar aktif demektir.

Romatoid artritte travma ve basınca maruz kalan bölgelerde cilt altı dokuda nodül adı verilen yumrular oluşur. Hastaların 1/5 inde bu tip nodüller görülebilir. Nodüller hareketli olabilecekleri gibi, dokulara yapışık da olabilirler. Metatroksat adlı ilacın kullanımı nodül sayısında artışa neden olabilir.

En çok etkilenen eklemler çoğunlukla el parmakları ve el bilekleridir. Omuz, dirsek, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak parmak eklemlerinde de tutulma olabilir.

Romatoid Artrit Nedenleri

Sebebi tam olarak anlaşılamamakla birlikte genetik olarak yatkın kişilerde geçirilen bir enfeksiyonun bağışıklık sisteminde bozulmaya neden olarak romatoid artrite yol açtığı sanılmaktadır. İltihap hücreleri eklemlerde toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek enzim, antikor, sitokin gibi maddeler salgılanır.

Stres, aşırı kilo, sigara ve kafein romatoid artriti tetikleyen faktörlerlerdir.

Romatoid Artrit Neden Olur?

Normalde savunma sistemi vücudu dışarıdan gelen etkenlere karşı korur ancak romatoid artritte bir yanlış algılama oluyor ve vücut kendi yapı taşlarına karşı atak oluşturuyor.

Doğrudan anne ve babadan çocuğa geçen genetik bir hastalık olmamakla birlikte ailede bu hastalığın olması romatoid artrite yatkınlık meydana getirebilir. Romatoid artrit hastası olan birçok kişide HLA-DR4 adlı bir genetik belirleyicinin olduğu tespit edilmiştir.

Romatoid artrit çoğunlukla eklemler ve etrafındaki dokuları etkiler. Tedavi edilmezse eklemlerde tahribat yaparak şekil bozukluğu ve kalıcı sakatlıklara neden olabilir. Eklemlerin haricinde kalp, akciğer gibi iç organlar da tutulabilir.

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri

En az 6 hafta süren 1 saati aşkın sabah tutukluğu
En az 3 bölgede artrit
El eklemlerinin artriti
Simetrik artrit
Romatoid nodül

Romatoid Artrit Teşhis

Romatoid artritin teşhis edilmesi için hastada görülen şikayetlerin ayrıntılı olarak sorgulanması ve eklemleri de kapsayan tam bir fizik muayene gerekir. Bazı laboratuvar testleri ve röntgen incelemeleri gerekebilir. ‘Romatoid faktör‘ ve ‘Anti CCP‘ adlı testlerin pozitif çıkması teşhisi destekler. Yüksek eritrosit sedimantasyon hızı ve yüksek CRP, hafif kansızlık gibi bulgular da değerlendirilir.

Romatoid Artrit Tedavisi – Romatoid Artrit İlaçları

Romatoid artritin tedavisinde şikayetleri gidermeye yönelik ilaçlar ve hastalığın seyrini etkileyen ilaçlar kullanılır. Ağrı kesiciler, aspirin, steroid olmayan anti-romatizmal ilaçlar ve kortizon şikayetleri gidermeye yönelik kullanılan ilaçlardır. Hastalığın seyrini etkileyen ilaçlar ise hastalığın eklem harabiyeti yapıcı etkisini önlemeye yönelik kullanılan ilaçlardır ve bu ilaçların etkisinin görülmesi için belli bir zamanın geçmesi gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Romatoid Artrit Tedavisi Romatizma” üzerine 4 yorum

  1. Haftada en az bir kez somon ya da uskumru gibi yağlı bir balık yemenin, eklem iltihabı riskini önemli oranda azalttığını buldum sizlerle paylaşayım dedim omega3 balık yağları iyi gelir

  2. Bes yildir ra hastasiyim,tek bir ilac grubu disindaki tum tedaviler bu hastalik icin cok hafif ve yetersiz kaliyor.Ra hastalarinin yapacaklari en onemli sey bununla yasamanin kolay olmadigini kabul etmek ve psikolojilerini saglam tutmak…cunku zaman zaman sabir ve tahammul kalmayabiliyor.Tabi en buyuk gorev ra hastalarinin cevrelerine dusuyor,onlari zorlamadan, anlayis ve yardim gostermeleri gerek..herkese saglikli,mutlu gunler..

  3. bende 4 aydır iltihaplı romatizma hastasıyım kortizonlu ilaç kullanıyorum..

  4. eşim yıllardan beri romotid artrit hastası 45 yaşında öğretmen olarak görev yapıyar ançak ayakta fazla duramıyor uzandığı yerden zor toparlanarak kalkıyor yürüdüğü zaman yürüme güçlüğü ve ağrı oluyor kortizon kullanıyor bunun için ne önerirsiniz? şimdiden teşekkürler

Yorum yapın

css.php