Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır? Taşikardi Nedir? Kalbin atım sayısının 60’dan az olması bradikardi, 100’ün üzerinde atması ise taşikardi olarak adlandırılır. Kalp hızını değiştiren, azaltan ya da çoğaltan birçok faktör vardır. Kalp hızının yavaşlamasına daha az rastlanır. Taşikardi yani kalbin hızlanması durumu daha çok görülmektedir.
Kalbin içinde uyarı üreten sinüs düğümü adı verilen bir merkez vardır. Kalp normal olarak da atsa, bradikardik veya taşikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar. Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması durumuna aritmi denir.
Taşikardi Nedenleri
• Taşikardi,herhangi bir rahatsızlık ya da nedene bağlı olarak görülebildiği gibi, doğrudan yalnızca kalple ilgili olarak da meydana gelebilir.
•Vücudun kan ve oksijen ihtiyacının çoğaldığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir taşikardi oluşur.
• Vücudun, kan ve oksijen ihtiyacını arttıran korku, kansızlık, ateş troid bezinin fazla çalışması gibi sorunlar sebebiyle de fizyolojik taşikardi oluşabilir. Çünkü bu durumlarda kalple ilgili bir rahatsızlık bulunmamaktadır.
• Bunların dışında doğrudan kalple ilişkili olarak meydana gelen taşikardiler vardır ve bunlar kalple ilgili hastalıklardır.
• Taşikardi 30 saniyeden fazla sürerse, kendiliğinden düzelse bile sürekli taşikardi olarak adlandırılır. Bu süreden daha az sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa süreksiz taşikardi sözkonusudur.
• Doğrudan kalple ilişkili olan taşikardiler arada bir nöbetler biçiminde meydana gelir. Birkaç saniye sürebileceği gibi, saatlerce ya da günlerce de sürebilirler. Bu taşikardilerin kalbin kulakçıklarından ya da karıncıklarından oluşmalarına bağlı olarak değişik tipleri vardır. En riskli olanı karıncıktan kaynaklanan bir tipi olan ventüküler taşikardidir ve hemen müdahale edilmezse hasta yaşamını yitirebilir.
Taşikardi Belirtileri
Aritminin belirtileri kişiden kişiye ve anormalliğin kaynaklandığı nedene göre değişebilir. Bazı insanlarda belirti görülmeyebilir. Hasta herhangi bir anormallik hissetmese de aritmi mevcuttur.
En çok görülen belirtiler; çarpıntı, yorgunluk, göz kararması, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yaşlılarda sebebi anlaşılamayan düşmeler ve bazı önemli durumlarda kalp durması ve ani ölüm meydana gelebilir.
Taşikardi Tedavisi
• Aritmi teşhisinin konulması önemlidir. Çünkü uzun zaman tanı konmamış aritmiler zaman içerisinde kalpte geri dönüşümsüz hasara neden olurlar. Bu yüzden çarpıntı hissedildiğinde vakit geçirilmeden bir kardiyoloğa gidilmelidir.
• Tedavi yöntemi aritminin cinsine ve öneminde göre belirlenir. Kalp dışı nedenlerden kaynaklanan taşikardiler, altta yatan sebebin tedavisiyle düzelir. Örneğin kansızlık sebebiyle oluşan taşikardi kansızlığın tedavisiyle düzelir.
• Bir çok süreksiz aritmi kahve, sigara, alkolu bırakmak, grip ilaçları gibi bazı ilaçlaları kullanmamak, stresi kontrol etme tekniklerini uygulamak ve belirli ilaçları (Betabloker, kalsiyum kanal blokerleri, digoksin) kullanmak gibi önlemlerle düzelebilir.
• Önemli durumlarda antiaritmik ilaçlar kullanılabilir. (Ancak bu ilaçların önemli yan etkileri olduğu için çok dikkatli kullanılması gerekir)
• Aritmiler çoğunlukla kalbin çalışma düzenini bozduğundan dolayı kalp durması ya da kalp yetersizliğine yol açarak ciddi risk oluştururlar.
• Atriyal fibrilasyon gibi aritmilerde kalbin içinde pıhtı meydana gelip daha sonra buradan kopan pıhtıların beyin ve kalp damarlarını tıkama olasılığı bulunmaktadır. Böyle bir riski olan hastalar devamlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadırlar.
• Ventriküler taşikardi gibi kalbin karıncıklarından ileri gelen aritmilerde tedavi hastaneye yatırılarak yapılmalıdır.
• Kalbin kulakçık veya karıncık kısmından kaynaklanan taşikardi eğer tansiyonun düşmesine sebep olmuşsa ya da göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma gibi belirtilere yol açıyorsa zaman geçirilmeden elektroşokla düzeltilmesi gerekir.
• Kalp hızı iyice yavaşlarsa derinin altına yerleştirilen kalıcı kalp pilleri ihtiyaç halinde kalbe elektrik uyarıları verirler. Kalp hızı fazlalaşmışsa, hızını düzelten otomatik elektroşok cihazları hastanın göğsüne ameliyat yoluyla yerleştirilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Taşikardi önemli arkadaşlar. 240 la hastaneye zor yetiştim. 130 ve uzeri atımlar taşikardidir ve genelde duyguların üst seviyede yaşanmasıyla ortaya çıkar. (Elektrik fazlası) 1 sn de sürebilir günlerce de. Yakalanması ve teşhisi çok zordur. Panik takla karıştırılır. O an doktorun tespiti önemlidir. Ben ankarada ablasyon ve yakma işlemini ilk yapan Prof.dr. Sedat Köse de tedavi oldum. 1 saatlik bilinç açık kapalı ameliyatla. Tekrarlama riskini % 1 e indiriyor. Bu işte en iyisi diyebilirim. Çukurambar da özel muayenehanesinde. Tedavi olun rahat edin.
rahat olun normal bişi olasi bişi oldurmez can sikar o kadar caninizi sikmayin düzenli beslenin sigara icmeyin haytinizi normal yasayin spora devam balik surekli yiyin hastaliga zihinsel teslim olmayin onu teslim alin
herkes rahat olsun bişi olmaz bendede var 5 yil önce hali sahada oldu düzenli spor yapmam ragmen tek cözüm düzenli beslenmek vede yasamak korkmayin hatta iki kere oldu elim ayagim ders döndü panik yapmayin yasam stantardizi düzene sokun bol bol gezin kitap okuyun saglikli beslenin balik yiyin
Efendim bendede taşırlardı varmış yurd dışında yaşayorum derhal alet takalım dediler ICD.denilen aleti önerdiler kabul
Ettik 15 gün önce ameliyatla yerleştirdiler
Faydası her türlü taşıkardinin yükseğini ve düştüğünü hisededip melina devreye otomatik olarak devreye girip düzeltmiyormuş.benimki yeni tam bilemem doktorunuza hatırlarıysanız size yol göserecektir
Çoğunuz panik atak hastasısınız
Arkadaşlar bendede taşikardı var yorumları okurken cok uzuldum cunku hepimizde ayni probleni yasiyoruz . Benim nabzım 180 190 oldu ama hastanede bana arka arkaya sakinlestirici vurdular ve nabzim 80 e indi surekli haftada 3 kere acile gitmeme ragmen hic birseyin yok deyip gonderdiler . Bunun acısını ceken bilir.. sonra ankarada cok iyi bir hastaneye gittim kendilerine holter sonucumuda götürdüm tasikardi oldugunu soyledi suan agrim var surekli hastaligi arastiriyorum ve bi kac gun sonra eps olcam yani anjuya benzer bisey tel atacaklarmıs ama suan sadece kalbim degil ozellikle boyun agrimda var benim boynumda sertlesme var . Umarım herkez saglıgina en kisa zamanda kavusur Allah yardımcımız olsun daha buyuk hastaliklar vermesin . Size tavsiyem kalp atislariniz cikinca sakin olmaya calisın derin nefes alip sert bi sekilde öksürün benimki bu sekilde hafifliyor biraz ama be olursa olsun biseyin yok bile deseler gidin hastaneye kalp en önemlisi .
Hepinize geçmiş olsun arkadaşlar bende de taşikardi vardı holter taktırın arkadaşlar başka türlü zor teşhis koymak benim nabzımda 252 ye çıktı bayılıyodum 45 dakka sonra düştü.. ablasyon denilen 1 saatlik bi operasyon sonrası sıkıntılı odağı buluyorlar ve sizi tedavi ediyorlar ben oldum ve allaha şükür eskisi kadar ciddi bi atağım olmadı
Yaklaşık olarak 10 günden fazladır nabzım 110 ve üzeri çıkıyor. Bu gün 130 u gördüm. Tansiyonum normalde de hep düşüktü. Çalışırkende çarpıntım oluyordu ama iş stresi deyip önemsemiyordum. 1 aydır evdeyim önceleri göz kararması ile başladı ardından bir gece soluk alamayarak uyandım göğüsüm ve sırtım ağrıyordu. Önemsemedim soğuk algınlığı sandım nabzıma bakmak hiç gelmedi aklıma baktıktan sonrada doktora gittim acile. EKG çekildim iki kere doktor psikolojik dedi. Her ayağa kalktığımda gözlerim kararıyor bu gün kolumda ağırmaya başladı 2 gün sonra doktor randevum var. Acilde Beloc diye bir ilaç verdiler 1 gün kullandım sonra düzeldi zannedip devam etmedim geçer diye düşündüm. Geçmedi. Taşikardi böyle sürekli olarak devam eden bir sey mi anlık olup bitmez mi? Bilgisi olan var mı ?
Benim kalp atılım 300 oldu 2 günde 285e indirebildiler 5 günde normale döndüm
Ben 56 yaşındayım. Ayda 1-2 nabzım aşırı yükseliyor, 140-170 arasına çıkıyor. Kalp tetkikleri FN’de yapıldı. Doktorum ‘masum taşikardi’ dedi. Durumsal olarak yükselmiş dedi (toplantıda sinirlenme, spor, ilaç yan tesiri, hareket, çay/kahve..vs..) İlaca gerek duymadı. Önceleri acile giderdim, bi şey yok deyip gönderirlerdi. Şimdi tutunca uzanıyorum, su içiyorum, sakin nefes alıp bekliyorum. Geçiyor.
Kalbim maximum 275 i gördü, düzenli olarak 2-3 ayda bir nöbet geçiriyorum, bazen 1 dk da geçtiği oluyo bazen ise 30 dk sürüyo, 18 yaşındayım umarım ilerki yaşlarımda devam etmez kaldıramam…
150 , 200 biseymi benim kalbim 294dü doktorlar inanamadı Allah kimseye vermesin o anki duyguyu
LÜTFEN OKUYUN UZUN DİYE ÜSENMEYİN.. Ben svt hastasıyım şuan 18 yaşımdayım. Bundan 2 sene önce Mayıs ayında İzmir Behçet Uz Çocuk hastanesinde svt Ameliyatı oldum. 18ime ocak ayında girdim yani 1bucuk senedir kalbimle bi problemim yoktu. Ama şu son 3,4 aydır anlık gelen çarptıntım oluyo 1,2 saniye icinde kalbimin cok hızlı attıgını hisediyorum ve 2 saniyede geliyo gidiyo 3,5 kere basıma geldi. Asıl beni korkutan şey ise 2 ay önce biraz acıkmıştım ama hic bir şey yokken bir anda aşırı migdem bulandı ve carpıntım oldu hemen oturdum dayanamadım bulantım cogaldı aileme söyledim ve söylerken başım döndü bayıldım baygınlıgım fazla sürmedi babam beni kucaklamıştı aşagıdaydık ve kustum ama öyle falan degil iki damla yeşil su hastaneye gittik bisey yok dediler cünkü gecmişti serum verdiler sadece ve kardiyolojiye gidin dediler. Biz kan şekerim düstü sandık. Bugün annem ameliyat oldu, ameliythanenin kapısına giderken carpıtım basladı ben aldırmadım gecer diye carpıntım gecmedi migdem yine bulandı kötü oldugumu söyledim annemin ameliyatı bitince asanörle odaya cıkarken ablama beni tut cok kötüyüm dedim carpıntım gecmemisti ve sonra odada kusuyodum lavaboya giderken yolda kusmam geliyodu hemsireler doktorlar yataga yatırdı doktor taşikardisi var dedi ayaklarımı havaya kaldırdılar istirat et ayran falan ic dediler 1 saat istirahatten sonra kalktım annemin yanına gittim biraz halsizlik vardı ama o da sonrasında gecti LÜTFEN YARDIMCI OLUN COK KORKUYORUM BURDAKİ YAZAN YAZILARIN BELİRTİSİ BASIMA GELDİ NOLDUGUNU YAZSIN BİRİSİ
Merhabalara ben hemşirelik bölümünde okuyorum. İlk önüme gelen bi kaç yorumu okudum hemen hepsinde tansiyonun 100’ün üstünde olması ya da doktora gittim sağlıklısınız dediler gibi. Şimdi 1.probleme gelecek olursak insan vücûdu çok değişik bir yapıdadır ve herkesin kendine aid bir tansiyonu vardır. Normal tansiyon düzeyi olarak belirlenen ölçü 12/8 yani 120 ve 80 atasıdır tabii baştan söylediğim gibi bi insanın 12/8 iken başka bi insan normal tansiyonu 13/9 olabilir. Tansiyon değerlerimiz hemen değişebilecek bi yapıdadır. Örn: korku filminde 13/9 olcak iken tatlı bi çocuk gördüğünde 12/8 olabilir bu yüzden fazla kuruntu yapılmamasını öneririm.Diğer problemde de hastane size ne demişşe %80 doğrudur tabii başka doktorlara da gözükme şansınız var
Mrblar ya ben gecen ekg cektirdim ve ekg kagidimda tasikardi abnormal yaziyo ben trioid hastasiyim ameliyatta oldum kalbimde ilk defa cikiyo daha onceki ekglerimde hep normal yazardi bu kotu biseymi:(((
gizemcim kansizlik ve demir eksikliginde direk o şikayet ler zaten olur…
Ya benım kalbimin ritmi 150leri gördü holter cihazı takıldı ama doktor 200 u gorurse bi problem vardır ritim bozuklugu o zaman olur dedi ama tasikardi ile ilgili bişey soylemedi kalbimin çok hızlı attığını söylüyorum artık ailem bile inanmiyacak dereceye geldi ayrıca kansızlık ve demir eksikligide var carpintimda arada çoğalıyor
Merhabalar,
taşikardi sorunu bende de var. eğer ritim sıkıntısı, göz kararması, halsizlik, aşırı yorgunluk gibi belirtileri bir arada yaşıyorsanız mutlaka doktora gidin ve holter ile 24 saatlik EKG takibi yaptırın. bundan önce 3 kez tam kalp kontrolünden geçtim hepsi tertemiz çıktı, en son 4.kontrolümde holter takmak istedi doktorum, böylece teşhis konuldu. İhmal etmeyin.. yorgunluk stres uykusuzluk hareketsizlik kahve çay kola çikolata gibi kahve rengi gıdalar bunun tetikliyor, kendinize iyi bakın..
meraba benim sorunumda tasikardi gecenlerde yolda yururken birden fenalastim kalbim yerinden cikicakmis gibi atmaya basladi adim atamaz hale geldim yanimdaki arkadasimla en yakin bi hastaneye gittim o an ölüyorum zannettim kendimi halsiz kalbime sanci girioyodu doktor kontrol etti acile yatirtti sari renki kucuk bir serum verildi 2 tanede igne yavas yavas serum kismina verildikalp atislarim 95 93 buldunda kalktim doktorun odasina cikin dediler tasikartisin dedi bu seni öldürmez dedi bi hap verdi concor die ic 3 hafta sonra kontrle gel dendi sizce ne yapmaliyim yasim daha genc nelere dikkat etmeliyim panik atak olabilirmi
Kalp atisim 196 oldu ilaçla 90 lara indirildi acilde su an iyim ama arada bir hizlaniyor ayin 4 de randevumvar beklemelimiyim