Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri. Tetanoz Belirtileri. Tetanoz Nedir? Tetanoz (Kazıklı Humma), Clostridium Tetani denilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, nemli ortamda, gübre içerisinde oksijensiz ortamda yaşayabilen ısıya dayanıklı bir mikrop olan tetanoz mikrobu, salgıladığı toksin ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir.

Tetanoz mikrobu spor adı verilen forma gelmesiyle kendini dış ortamda canlı tutabilecek özelliğe sahip olur ve yıllarca toprakta canlı kalabilir. Bakterinin oluşturduğu sporlar ısıya ve kimyasal ajanlara karşı oldukça dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.

Tetanoz Bulaşıcımıdır?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz.

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak  ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.

Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.

Her çeşit kirli yaralanma durumunda önce temiz sabunlu suyla ardından da oksijenli suyla yıkanmalı. Sonra alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektanla temizlik yapılmalıdır.

Tetanoz Ne Zaman Belli Olur?

Vücuda giren mikrobu belirti göstermesi için geçen kuluçka süresi 2-14 gündür.

Tetanoz Nasıl Anlaşılır – Tetanoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kuluçka döneminden sonra toksininin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisiyle belirtiler ortaya çıkar. Çenede, boyunda, omuzlarda ve sırtta kasılmalar oluşur. Daha sonra karın, kol ve bacaklara yayılır. Tetanozun en çok görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Çene ve ağızdaki spazmlara bağlı yutma güçlüğü oluşur. Ayrıca ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış görülür.

Tetanoz Öldürür mü?

Salgıladığı zehirle tüm vücutta  felç ve kasılmalara yol açar. Hastanın bilinci kaybolmaz ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozulur ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeder.

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı toksoid denilen inaktive toksindir. Difteri – tetanoz – boğmaca (DBT) aşısı, difteri ve tetanozun zararsız hale getirilmiş toksinlerini ve ölü boğmaca mikrobunu içerir. Tam etki sağlaması açısından DBT aşısının çocukluk döneminde 5 defa uyuglanması gerekir. İlk 3 doz 2, 3 ve 4. aylarda, 4. doz 16-24 ay arasında, 5. doz ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapılır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz sebebiyle ölüm oranı oldukça fazladır. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en çok görülen belirtidir. Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebekler doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakır ve  kaslarındaki kasılmalar nedeniyle vücutları kaskatı kesilir.

Yenidoğan tetanozu, aşı olmamış annelerden ve temiz olmayan şartlarda doğan bebeklerin göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesinden dolayı oluşur. Gebelik sırasında aşılanma bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağlar.

Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar canlı virüs aşılarıdır. Canlı virüs aşıları yapılması durumunda 4 hafta gebe kalınmaması gereklidir.

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşının uygulanması gerekir. Aşıdan sonra 10 yıl geçmişse risk vardır. Tetanoz aşısı canlı aşı olmadığı için sağladığı bağışıklık zaman içerisinde azalır. Çocukken ya da erişkin yaşta aşı serisi tam olarak uygulanmışsa ve her 10 yılda bir uygulanıyorsa etkinliği %100’dür.

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri

Tetanoz aşısı sonrası bölgesel ağrı, şişlik, kızarıklık, lenf bezi büyümesi ve ateş oluşabilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler 4. ve 5. dozlardan sonra daha fazla görülür. Bazı çocuklarda, aşının uygulandığı kol veya bacak tamamen şişebilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri” üzerine 129 yorum

  1. Arkadaşlar biz de 2 gün önce olduk tetenoz. Ben aşıdan fazla korkan biriyim, okuldan kaçmayı düşündüm hatta. Ama korkulcacak gerçekten hiçbir şeyi yok. Aşı yapılırken hissetmiyorsun bile. Sadece aşı sonrasında kolda ağrı başlıyor.

  2. iğneyi köküne kadar sokuyorlar ben sol kolumu hissetmiyorum 🙂

  3. Bize de aşı yaptılar bugün.Çocuğun birinin kolunda damar bulamamış boynundan vurmuşlar o.0

  4. yha hız acımıo dun oldum ama ates ve yorulma cok fazla kolumu kıpırdatamıom ates ve halsızlık tıtreme cok fazla oldu bende

  5. Arkadaşlar ben dilara be iğneden korkma ama sağolun çok İyisini sizin yüzünüze yarın okula gitmeyi düşünmüyorum çok teşekkürler.

  6. Bende 2 gün önce tetanoz aşısı oldum aşıyı olduğum günün akşamı kolum ağrımaya başladı 2.gün ise kolumu hareket ettiremez hale geldim kolum şişti ve hareket ettirince çok ağrıyor. Ayrıca ateşimde 39 derceyi buldu . Halsizlik ve uykusuzluk var ve arasıra sinirden ağlıyorum . Sınıfımda sadece ben böyle oldum. Ne yapmam gerekiyor?

  7. Arkadaşlar tetenoz acitmiyor ignes yapildigini nile hissetmiyorsunuz o yandan bir ferahlayin her igne den sonra aci hissedersiniz ama 2 gun veya10 gun surer baska yoktur cnlarim biraz agrir biraz sizlar biraz şişer birazda ateşiniz cikar bu kadar igne oldugunuz gun banya duş yapmayin sol kolunuza yapiliyor zaten yatarken kolunuzun üstüne yatmayin sadece bu kadar aşı olacaklara bir not
    KORKMAYIN CANLARIM

  8. korklacak birşey yok ilk iğneyi hissetmiosunuz sonra biraz şişiyor bende olmadı geçmiş olsun

  9. ben 8.sınıf öğrencisiyim, 2 gün önce Tetanoz aşısı oldum..
    Fakat ilk önce acımamıştı sonrada cok ağrı oldu,şişti,kızardı korkuyorum 🙁 😀

  10. ya bende çok korkuyodum bu aşıdan bu sabah okulda olduk hiç hhissetmedim bile sanki hafif cimcikliyo gibi sonra biraz uyuşuyo parmakların bende oyle oldu 🙂

  11. Evet bugün olduk vurulduğu zaman acımıyor ancak vurulduktan sonra ateş çıkıyor terleme oluyor bende oldu bugün

  12. Aslında hastalanmamak ıçın bu aşıyı yaptırdığımız için bu ağrıları fazla takmamamız gerekiyor. Moralimizi düşürmeyelim.

  13. Arkadaslar ben de yaklaşık iki saat önce aşı oldum Abi’m doktor bunun için evde Abi’m yaptı yarın okulda aşı olunacak ve ben arkadaşlarımın hiç bir şeyi yokken nemim ağrımın olmasından çok korkuyorum. Kolumda hafif hafif ağrılar başladı uyuşma var biraz ama inşallah o da en kısa zamanda geçer .GEÇMİŞ OLSUN

  14. Biz yarin olucaz galibada çok korkuyorum yapılırken açıyor mu ?

  15. Ben 8. Sinif ogrencisiyim tetanoz asidi olduk ilk önce hic acimiyor vurulurken bile ana 6 saat geçince feci bi sekilde uyuşma meydana geliyor orasi kasiniyor aciyor çok kotu bi durum evde ruh gibi dolaniyosunuz istahsizlik halsizlik falan 🙁

  16. Ben 8. Sınıfa gidiyorum ve 3 gün once okulda tetanoz aşısı olduk.ben normalde iğneden ve serum dan korkarım. Canınızı sıkmak istemem ama aşı vurulurken acımıyor. Ama sonrasinda yavaş yavaş kol uyuşmaya başlıyor.ertesi gün ağrılar başlıyor ve artıyor. Ben acının geçmesi için günde en az 3-4 hap içiyorum.gece ise bazen illahlah dedirtme noktasına getiriyor ağrı. Ama ağrı 3-4 gün en fazla 1 hafta sürüyor ama günden güne azalıyor ağrı .interntt te başka sayflarda okudunuz mu bilmiyorum ama aşı yapılan yere akşam yatmadan vede gündüz 1-2 kere BUZ TUTUN. Acır normal dir,
    GEÇMİŞ OLSUN …

  17. bu gün elimi teneke kesti. annem yarın hastaneye gidip tetanoz olmamı söyledi. 8. sınıfım sınavlar yaklaşıyor. 3-4 güne geçer mi? en fazla 1 hafta mı?

Yorum yapın

css.php